icon

Alimenty při vysokém příjmu otce a střídavá péče. Máte zkušenost?

1. zář 2025

Ženy, řešil tu někdo alimenty v případě, že otec dítěte má měsíční příjem skoro 200000kč a matka třeba 20000kč? Otec chce střídavou péči 50/50, která prostě vím, že není reálná, dcera určitě bude víc se mnou. Nejsme manželé. Tabulkově to za mě vychází dost směšně. Prosím pouze o názory těch, které toto opravdu řešily (vysoký příjem otce), nepotřebuji číst že jsem zlatokopka a mám si najít lepší práci apod.

luucia
1. zář 2025

Najdi si dobrého právníka..vše se odvíjí od příjmů otce a potřeb dítěte. Určitě máš na vyšší alimenty nárok pokud má ex takový plat. Moje právnička řešila dle nějaké kalkulačky a soud to odklepl. Nemá ty peníze na černo? dají se doložit?

moudivlacek
1. zář 2025

Strašně záleží, na koho u soudu narazíte, ano jsou tabulky, ale ne všichni se jimi do puntíku řídí. Nejlepší je samozřejmě dohoda mezi rodiči, pokud není možná, je to dle mého z velké části o štěstí, jak se kdo vyspí, bohužel. Orientační výši vyčtěte z tabulky, cokoli navíc je bonus. Žádnou jinou páku na to nemáte.

autor
1. zář 2025
@luucia

Najdi si dobrého právníka..vše se odvíjí od příjmů otce a potřeb dítěte. Určitě máš na vyšší alimenty nárok pokud má ex takový plat. Moje právnička řešila dle nějaké kalkulačky a soud to odklepl. Nemá ty peníze na černo? dají se doložit?

@luucia nema, vse by melo byt ciste a dolozitelne.

luucia
1. zář 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak v tom případě je to dobrý..Můj ex měl černý příjem z pronájmu chalupy, takže se to nedalo doložit, ale na druhou stranu měl strach že to pronajímání proti němu použiju, takže podepsal radši dohodu

dandaa
1. zář 2025

Známý má příjem kolem 300tis, na dvojčata platí 50tis,dle domluvy, ale platí jim i bydlení, školu a vše co si řeknou. Jeho ex má svůj příjem,ale netuším kolik.

moudivlacek
1. zář 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Tady bude strašně záležet, jak se domluvíte s péči, v případě střídavky by jeho alimenty byly podstatně menší než v případě tvé plné péče, naopak byste si platili (dle vašich příjmů) alimenty navzájem, to je běžná praxe. V první řadě si domluvte tu péči, zbytek se bude odvíjet od toho.

moudivlacek
1. zář 2025
@dandaa

Známý má příjem kolem 300tis, na dvojčata platí 50tis,dle domluvy, ale platí jim i bydlení, školu a vše co si řeknou. Jeho ex má svůj příjem,ale netuším kolik.

@dandaa Ano, ale to je v případě, že má v péči matka, tady tatínek, jestli jsem to pochopila dobře, by rád střídavku, tak ta částka bude nižší, protože v době, kdy by dítko měl u sebe, tak naopak bude platit autorka jemu (úměrně svému příjmu samozřejmě).

dandaa
1. zář 2025
@moudivlacek

@dandaa Ano, ale to je v případě, že má v péči matka, tady tatínek, jestli jsem to pochopila dobře, by rád střídavku, tak ta částka bude nižší, protože v době, kdy by dítko měl u sebe, tak naopak bude platit autorka jemu (úměrně svému příjmu samozřejmě).

@moudivlacek mají tzn společnou péči.

autor
1. zář 2025

Ano, nadhodil nejaky navrh, kdy pri stridave peci by mi mel platit nejakych rekneme 12k, ja jemu 1k .. tzn bude mi platit treba 11k mesicne.. (orientacne). trva na stridave peci, ktera proste opravdu realne neni mozna, s jeho pracovni vytizenosti. dcera ted nastoupila do skolky, ja jsem jeste doma, protoze pro me nebylo realne nastoupit do prace vzhledem k adaptaci dcery (a ted je jeste po tydnu ve skolce nemocna, takze to ze jsem doma je proste.. na miste) on se v podstate odmitl podilet a rekl mi, ze je to muj problem, ze si mam najit takovou praci abych zabezpecila asi vsechno - dostatecny prijem a i proste nejakou normalni prac. dobu aby dcera nemusela byt ve skolce hned ze startu 8-18h. nezajem, on a prace na prvnim miste. vzdy. 3 roky rozdeleno stylem on 100% finance ja 100% pece o dceru a domacnost. ted kdyz dcera nastoupila do skolky a on ma 'kam ji odlozit' tak me odkopl a jeste se rozhodl, ze mi da vylozene jen to co musi. a to si jeste myslim, ze na vymyslu spolecne pece lpi presne proto, aby to zas mohl cele ridit a kontrolovat on sam. ano udelala jsem si dite s egomaniakem, narcistou a debilem. ne, nebyl takovy vzdy. karierne a financne se tam kde je dostal po dobu co ja jsem byla doma s dcerou a on si piplal karieru. sory zensky, tohle uz je jen zoufale placani, ale nejak se to pise samo. a ne, nemam problem pracovat, a ano, vim ze jsou na tom zenske milionkrat hur.

radkazenklava
1. zář 2025

@anonym_autor známí nedávno řešili on vysoký plat, ona menší. Mají střídavou péči ne půl na půl ale 60:40 . Alimenty si platí navzájem on cca 11% z příjmů. Částky se samozřejmě hodně liší. Takže ona posílá např 2tis a on jí 20.

moudivlacek
1. zář 2025
@anonym_autor

Ano, nadhodil nejaky navrh, kdy pri stridave peci by mi mel platit nejakych rekneme 12k, ja jemu 1k .. tzn bude mi platit treba 11k mesicne.. (orientacne). trva na stridave peci, ktera proste opravdu realne neni mozna, s jeho pracovni vytizenosti. dcera ted nastoupila do skolky, ja jsem jeste doma, protoze pro me nebylo realne nastoupit do prace vzhledem k adaptaci dcery (a ted je jeste po tydnu ve skolce nemocna, takze to ze jsem doma je proste.. na miste) on se v podstate odmitl podilet a rekl mi, ze je to muj problem, ze si mam najit takovou praci abych zabezpecila asi vsechno - dostatecny prijem a i proste nejakou normalni prac. dobu aby dcera nemusela byt ve skolce hned ze startu 8-18h. nezajem, on a prace na prvnim miste. vzdy. 3 roky rozdeleno stylem on 100% finance ja 100% pece o dceru a domacnost. ted kdyz dcera nastoupila do skolky a on ma 'kam ji odlozit' tak me odkopl a jeste se rozhodl, ze mi da vylozene jen to co musi. a to si jeste myslim, ze na vymyslu spolecne pece lpi presne proto, aby to zas mohl cele ridit a kontrolovat on sam. ano udelala jsem si dite s egomaniakem, narcistou a debilem. ne, nebyl takovy vzdy. karierne a financne se tam kde je dostal po dobu co ja jsem byla doma s dcerou a on si piplal karieru. sory zensky, tohle uz je jen zoufale placani, ale nejak se to pise samo. a ne, nemam problem pracovat, a ano, vim ze jsou na tom zenske milionkrat hur.

@anonym_autorpokud není s ním dohoda možná, pak prostě soud a doufat, že narazíš na dobrého soudce/soudkyni, ono to cca ta částka bude odpovídat, kalkulačka mi vyplivla u 200 000 cca 20 000, což by ale byl případ tvé plné péče, pokud by soud přiklepl střídavku, či v jiném poměru společnou péči, je to samo o dost méně dle zainteresování druhého rodiče, to, že nemá ex čas, může třeba argumentovat tím, že bude dcerka u babičky, tetičky, soud nebude řešit, zda 100% času je s tatínkem, pokud o ni bude postaráno, nehodnotím, jen konstatuji, že ani velké zaneprázdnění druhého rodiče nemusí být důvod jí nepřiznat

zaskocen43
3. zář 2025

Střídavá péče už neexistuje, řeší se rozvrh času a vyživovací povinnost. U vás to bude pravděpodobně tak, že ti bude otec dítěte platit.