icon

Bojím se účasti u přestupkové komise. Co dělat?

Včera v 15:02

Zdravím. Podávala jsem na jednoho člověka trestní oznámení, kromě jiných urážek mi vyhrožoval i smrtí. Šlo to na přestupkovou komisi. A mně přišel dopis, že k jednání jsem povinná se dostavit jako svědek. Když nepřijdu, hrozí mi 50 tisíc pokuta a předvedení policií. Já se toho člověka ale bojím, před 2 měsíci jsme se nechtěně potkali, a hned na mě chtěl zaútočit, naštěstí ho blokoval můj manžel svým tělem. Bojím se o svůj život, ale nikoho to nezajímá. V jednací síni se mnou nesmí být ani manžel, a když jsem se ptala jestli tam bude aspoň nějaký policista, tak že ne, že můžou zkusit požádat měšťáky o "dozor", ale že stejně nebudou ani oni smět být v místnosti, že by byli buď na chodbě, nebo někde v blízkosti budovy. Ale kdyby na mě ten dotyčný zaútočil, tak by mi to nijak přece nepomohlo. Mám nervy v háji, co mám dělat? 😭

anonym_a27439
Včera v 15:14

Jít tam, je tam plná budova lidí ( svědků ), není se čeho bát. Nervuješ se zbytečně.

autor
Včera v 15:17
@anonym_a27439

Jít tam, je tam plná budova lidí ( svědků ), není se čeho bát. Nervuješ se zbytečně.

@anonym_a27439 To ano, ale když mě v jednací místnosti praští, zapíchne, tak jako co?

autor
Včera v 15:20
@anonym_a27439

@anonym_a27439 A možná se nervuju zbytečně. Ale ten člověk už dvakrát byl za mřížemi kvůli napadení. Stačí mě o něm slyšet, a už brečím, klepu se jak ratlík. Nechápu proč na to neberou ohledy. Mají od policistů jako důkazy smsky, nevím co po mě chtějí víc.

strom14
Včera v 19:27

@anonym_autor sla bych.

zuzekk
Dnes v 05:39

Jestli se bojíš podle svého názoru oprávněně, zeptej se právníka, co můžeš v dané situaci dělat, na co máš právo. Nemyslím nevypovídat, ale nějaké řešení být musí. Chápu, že tohle čekáš od nás, ale přijde mi to hodně specifický problém, se kterým má zkušenost málokdo.
Může to být neochota úředníka, nechce se mi věřit, že by zákon svědky tak málo chránil, resp. neměl žádnou možnost. Tvoje výpověď přeci musí být platná, i když ji provedeš za jiného počtu lidí v místnosti nebo v jiné místnosti..

anonym_1d7914
Dnes v 08:33

Když ti to takto drásá nervy, proč sis pro dané řízení nesehnala právního zástupce, který by tam s tebou byl přítomen?

palacinka555
Dnes v 08:40

Moc nechapu, jak sis to predstavovala, kdyz jsi na nej podavala TO? Ze to vyresis pres SMS? Zapichnout te muze v soudni sini stejne jako na ulici.

tereza0111
Dnes v 08:51

A ty vyhruzky smrti si myslis - oduvodnene, ze myslel vazna?
Jestli se ale bojis o svuj zivot, predtim te napadl nebo ti vyhrozuje smrti tak, ze to pusobi, ze to opravdu mysli vazne, nemate byt u prestupkove komise ale u soudu. Zvlast jedna-li se o osobu uz trestanou, coz zvysuje pravdepodobnost, ze vyhruzkam dostoji
Nebo se jedna spise o urazky a vyhruzka tam byla spise okrajove, ze nebyla duveryhodna? To je totiz dost zasadni. Urazky patri pred prestupkovou komisi, vyhruzky smrti nikoli

Pokud jsou vyhruzky opravdu zavazne, zajdi znovu na policii a chtej vysvetleni, proc je to jen na prestupkove komisi a neni to posouzeno jako TC. Znovu jim dodej dukazy a pozadej, at to jeste jednou proveri. Sama muzes podat trestni oznameni adresovane primo statnimu zastupci, pripadne mu muzes poslat stiznost na to, ze je pripad pouze pred komisi, kdyz naplnuje znaky trestneho cinu a jedna se o osobu uz trestanou
Plati to jen pro zavazne vyhruzky a duvodne (ne, jednou, kdysi mi v hadce rekl, ze by mi nejradsi zakroutil krkem). Ale vzhledem k tvemu strachu ocekavam, ze to asi nebyl jednorazovy "slovni obrat"

K otazce - svedek se musi dostavit. Nemusi ale byt v jedne mistnosti s obvinenym. Muzes pozadat o oddeleny vyslech nebo jeho vykazani z mistnosti po dobu tvoji pritomnosti z duvodu obavy o bezpecnost. Musi ti vyhovet.

tereza0111
Dnes v 08:52
@palacinka555

Moc nechapu, jak sis to predstavovala, kdyz jsi na nej podavala TO? Ze to vyresis pres SMS? Zapichnout te muze v soudni sini stejne jako na ulici.

@palacinka555 hele asi si naivka jedna predstavovala, ze pojedou podle pravniho radu a budou brat ohled na bezpeci svedka. Blbka co?

autor
Dnes v 08:58
@tereza0111

A ty vyhruzky smrti si myslis - oduvodnene, ze myslel vazna?
Jestli se ale bojis o svuj zivot, predtim te napadl nebo ti vyhrozuje smrti tak, ze to pusobi, ze to opravdu mysli vazne, nemate byt u prestupkove komise ale u soudu. Zvlast jedna-li se o osobu uz trestanou, coz zvysuje pravdepodobnost, ze vyhruzkam dostoji
Nebo se jedna spise o urazky a vyhruzka tam byla spise okrajove, ze nebyla duveryhodna? To je totiz dost zasadni. Urazky patri pred prestupkovou komisi, vyhruzky smrti nikoli

Pokud jsou vyhruzky opravdu zavazne, zajdi znovu na policii a chtej vysvetleni, proc je to jen na prestupkove komisi a neni to posouzeno jako TC. Znovu jim dodej dukazy a pozadej, at to jeste jednou proveri. Sama muzes podat trestni oznameni adresovane primo statnimu zastupci, pripadne mu muzes poslat stiznost na to, ze je pripad pouze pred komisi, kdyz naplnuje znaky trestneho cinu a jedna se o osobu uz trestanou
Plati to jen pro zavazne vyhruzky a duvodne (ne, jednou, kdysi mi v hadce rekl, ze by mi nejradsi zakroutil krkem). Ale vzhledem k tvemu strachu ocekavam, ze to asi nebyl jednorazovy "slovni obrat"

K otazce - svedek se musi dostavit. Nemusi ale byt v jedne mistnosti s obvinenym. Muzes pozadat o oddeleny vyslech nebo jeho vykazani z mistnosti po dobu tvoji pritomnosti z duvodu obavy o bezpecnost. Musi ti vyhovet.

Vzhledem k tomu že už byl ve vězení za napadení, má údajně i schizofrenii, tak se bojím, že on je schopen všeho. Když jsem to s policií řešila, tak i když to byl už druhý incident se mnou, stále jde jen o přestupek. Když jsem se ptala jestli nevadí že mi vyhrožuje smrtí, tak prý podle zákona je to stále přestupek, když se ještě vlastně nic nestalo. Takhle přesně mi to policista řekl.

misha31
Dnes v 09:07

Tak manzel muze prece cekat pred jednaci sini a dovnitr muzes s pravnikem. Bude tam vic lidi, moc to hrotis.

tereza0111
Dnes v 09:34
@anonym_autor

Vzhledem k tomu že už byl ve vězení za napadení, má údajně i schizofrenii, tak se bojím, že on je schopen všeho. Když jsem to s policií řešila, tak i když to byl už druhý incident se mnou, stále jde jen o přestupek. Když jsem se ptala jestli nevadí že mi vyhrožuje smrtí, tak prý podle zákona je to stále přestupek, když se ještě vlastně nic nestalo. Takhle přesně mi to policista řekl.

@anonym_autor hm, tak at si pan policista dostuduje. Vazne minene vyhruzky smrti jsou trestny cin. Jestli je to intenzity k potrestani uz je samozrejme na soudu, ale splachnout to tim, ze je to prestupek, kdyz se vlastne nic nestalo. Ach jo

§ 353 zákona č. 40/2009 Sb., trestní zákoník
(1) Kdo jinému vyhrožuje usmrcením, těžkou újmou na zdraví nebo jinou těžkou újmou takovým způsobem, že to může vzbudit důvodnou obavu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.

Ve tvem pripade bych se obratila na advokata, zmeni to dynamiku reseni (samozrejme ti mozna ani to nepomuze, ale bude to brane vice vazne.. - treba ti nebudou tvrdit veci, ktere nejsou pravda)