Co vše zařídit? Rozchod s partnerem, se kterým máme syna

mishell56
9. led 2017

Ahoj maminky, potřebovala bych poradit, pokud možno od někoho, kdo bude mít zkušenosti nebo pracuje na sociálce, než se tam dostanu. Předem se omlouvám za sloh, ale je potřeba napsat vše.
Mám téměř 19-ti měsíčního chlapečka, který je vážně nemocný ( Westův syndrom), jelikož je to vážné neurologické onemocnění, je opožděný o 10 měsíců - 1 rok.
S jeho otcem, který je zapsán v rodném listě jako otec a malý má příjmení po něm jsme se v říjnu 2016 rozešli (on se mnou). Stále spolu žijeme, jelikož já neměla kam jít. Bývalý má stabilní zaměstnání a brigádu na černo, exekuci a spoustu dluhů, daňové zvýhodnění pobírá na syna. Trvalé bydliště oba máme u mojí mámy, která bydlí v jedné domácnosti služebního bytu se svým manželem, mým bratrem a její tchyní.
Máma s manželem a mým bratrem se budou stěhovat do města do většího bytu (4+1), taktéž do služebního bytu a budou klasicky platit nájem. Já s mým synem půjdeme k nim bydlet a trvalé bydliště si budeme měnit k nim. Bývalý bude mít trvalé bydliště na Městském úřadu.
Co se týče našeho syna, jsme ochotni se na všem domluvit, dokonce domluveni jsme. On chce platit 3000 alimenty, říkal, že pokud by se to muselo někam psát tak že by chtěl uvést 2000 alimenty a 1000 výživné, protože víc jak 3000 dávat nemůže. Dluhy mám bohužel i já a nemalé, kvůli němu. Jsme dohodnuti i na návštěvách. Každý sudý víkend bude syn u něj, o prázdninách se dohodneme dopředu, taktéž o Vánocích jak to bude apod. Bývalý by chtěl mít každý druhý rok syna na Štědrý den a večer s tím, že to by platilo až by jsme oba měli jiného partnera (no spíš on, přiznejme si, že já si asi nikoho nenajdu :D s nemocným dítkem). Do té doby bych Štědrý den trávila u něj i se synem. Ještě dodám, že bych ráda zažádala o příspěvek na péči na syna, vzhledem k jeho stavu.
Pobírám 6111 rodičovský příspěvek, který mám od narození do 3 let věku dítěte, na MD jsem neměla nárok, neměla jsem odpracováno a výši jsem si mohla vybrat na základě doloženého příjmu otce dítěte. Jiný příspěvek nepobírám, mám brigádu na které si vydělám kolem 2-3 000 měsíčně. A teď dotazy.
Musím zažádat i když jsme domluveni o svěření dítěte do mé péče?
Musíme jít na soud i když jsme dohodnuti?
Upraví mi RP automaticky na 4 roky?
Mám nárok na nějaké příspěvky? Pokud například na příspěvek na bydlení nárok nemám, měla bych ho, kdybych s mamkou měla smlouvu o podnájmu?
Co vše zařídit?
A na závěr: máte to některá podobně? Pokud by mě vzali část RP, neměla bych z čeho platit účty a už vůůůbec by mě nezbylo na jídlo, proto se ptám. Jak to zvládáte? Moc děkuji

ladako
9. led 2017

@mishell56 alimenty a vyzivne je totez,co se tyce soudu,tak byt tebou navrh na upravu vychovy a vyzivy na dite podam,nikdy nevis a je to lepsi. Prispevek na bydleni muzes pobirat,pokud jsi najemce,vlastnik nebo druzstevnik a mas v byte trv.pobyt,na podnajem ne. Proc by ti meli brat pulku rodicaku? O prispevek na peci si urcite pozadej a klidne se zkus zeptat i na hmotne nouzi,ale ted by te tam posuzovali s otcem ditete,tak jak bydlite. Zajdi si na ÚP a tam by ti meli poradit,navic u nas v UL jsou na uradech mest.casti soc.pracovnici,kteri by ti taky meli poradit. Nenech se nikde odbyt.

mishell56
autor
9. led 2017

@ladako Děkuji za odpověď, no hodně lidí mi řeklo, že by mi ten rodičák automaticky prodloužili na 4 roky ze 3 let, protože nebudu bydlet s otcem a rodičák je napsaný na něj. Hmotná nouze, na tu nárok bych měla podle kalkualčky na netu pouze kdybych bydlela sama, jelikož budu u mámy, nebudu mít nárok na nic asi, ale jen dle netu tak proto se ptám 🙂 Pokusím se se nenechat odbít, děkuji za příspěvek 🙂