Dědické řízení, k notářce se mám dostavit jen já

nevesta2708
14. led 2017

Zdravím, chtěla jsem se prosím zeptat někoho kdo má zkušenosti ohledně dědického řízení 😔 Dnes mi přišla obálka, že se mám dostavit k notářce kvůli zemřelému dědovi. Za celý život jsem ho viděla jen jednou (složité vztahy v rodině), ale byl moc hodný! Jenomže jsem ani nevěděla, že umřel! A to už před půl rokem..mluvila jsem s ním po telefonu před dvěma lety cca. Každopádně by mě zajímalo co mě čeká...Nikdo z rodiny předvolání nedostal jen já 😔 Ani mamka, bratranci nikdo..je fakt, že viděl ze všech vnoučat jen mě. Zjistila jsem, že poslední dobu byl v pečovatelském domě..jsem z toho smutná😔
Děkuji za každou odpověď

dandaa
14. led 2017

Nejspíš děda sepsal závěť takže proto máš předvolání jen ty.

astyna
14. led 2017

se spíš raduj, budeš dědit 😀

yerry
14. led 2017

@nevesta2708 prarodičům se běžně nechodí jen v případe že je k tomu důvod. Já jsem byla u sve babičky ale to proto ze pul roku před ni umřela má mama a babička mela nějaké spoření kde v případe smrti mela dědit právě má mama. Takže dalším člověkem v linii jsem byla Já a Můj bratr. Takže po tvém dědovi by mel byt přímý dedic tvůj otec nebo matka ( ten koho on byl otcem) pokud ji třeba ten daný rodič nezije dalším v pořadu jsi ty. Další možností je ze si byla změněna v nějake závěti a nebo te děda třeba jen uvedl jako kontaktní osobu někde. .. vzhledem k tomu ze jste se nestykali tak mi to přijde zvláštní.
Jinak nečeká te nic tak strašného. Notář už nástrahám všechny podklady k dědictví a vy všichni dědicové (pokud vás je vic) se tam sejdete, sepište s notářem dokument o tom dědictví a domluvíte se jak se to rozdělit ( pokud bde co delit - jelikož pokud jeho majetek nepřesáhne částku tesim kolem 30000kc tak cele dědictví připadá vystaviteli pohřbu na úhradu nákladů s nim)

nevesta2708
autor
14. led 2017

@yerry děkuji za info! Můj taťka (jeho syn) zemřel už před dvaceti lety, takže jsem jen já😔

yerry
15. led 2017

@nevesta2708 no tak proto... ono to funguje tak ze když nebožtík mel např. 2 dětí a manželku tak dědictví se dělí 1/3 každému z nich. Pokud již jedno dite zemřelo ale zůstali po nem dětí ( vnuci neboztika) tak manželka a žijící dite dostanou každý svou 1/3 a ta zbyla 1/3 se dále deli mezi vnoučata po tom zemřelém diteti
Doufám že to bylo srozumitelný 😂

nevesta2708
autor
15. led 2017

@yerry jo bylo 🙂 On manzelku uz nemel, takze jsem jen ja... Mam jeste plnoleteho brachu, ale mu nic neprislo. Tudiz deda nejspis sepsal zavet a uvedl tam me. Brachu ani nevidel nikdy..

yerry
15. led 2017

@nevesta2708 no to nemusí byt tim oni si zvou prvne někoho k doložení potřebných dokladů. U moji mamky jsem to byla taky jen Já a přitom nás dědiců bylo více. To že brachu neviděl, ještě nemusí nic znamenat. Ze zákona je pravoplatný dědic stejně jako vy, pokud nebyla sepsána a notářem ověřen závěť, což u nás dela malo kdo. Spis bych tipla že je to první sezení, kdy se notář potřebuje s případem seznámit a objasnit ještě nějaká fakta a pak přijde doba čekání kdy notář ještě odesílá banky a pojišťovny, katastr a spořitelny atd.. aby mohl vyčíslit majetek a případne dluhy.

mahev
15. led 2017

Ano,je to tak jak píše yerry.Na prvni sezeni se zve jen jeden z dĕdiců.

lydiee
15. led 2017

U nás i na první sezení jsme byli pozváni všichni dědicové - já a mamka