Dohoda mezi expartnery o péči a výživném na miminko

arilas
24. únor 2016

Dohoda mezi bývalými partnery o péči a výživném na miminko (teď ještě nenarozené). Prosím máte některá zkušenost, jak by taková dohoda měla vypadat?
Na sociálce mi řekli, že pokud mezi sebou nemáme problémy se domluvit, stačí sami sepsat a nechat notářsky potvrdit. Takto to chceme udělat a ne soudně, tak mi to prosím nevymlouvejte 😉
A v jakých tak asi částkách se pohybují alimenty na miminko? Vím, že je to u každého jiné a záleží na výdělku otce, ale i tak by mě zajímalo cca kolik, ať se můžeme od nějaké částky odpíchnout.
Moc děkuji za pomoc 🙂

somalicats
24. únor 2016

@arilas My se s mým ex kdysi takhle domlouvali kvůli dceři, pravda, sice byla starší (tenkrát 7 let), ale domluvili jsme se na péči, výši alimentů, sepsali to s právničkou. My se teda rozváděli, takže k soudu to nakonec tak jako tak jít muselo, ale OSPOD bez problémů akceptoval naši dohodu a u soudu to posvětil, takže soud trval asi 15 minut. Pokud nejste svoji, tak písemná dohoda bohatě stačí, pokud jste schopní se dohodnout. Měla by v té dohodě být úprava styku s dítětem a výše příspěvku. Co se výše alimentů týče, je to fakt různé. Po dobu 2 let (jestliže nejste svoji) má bývalý partner povinnost přispívat nejen na dítě, ale i Tobě. Takže to bude chtít si sednout, spočítat zhruba náklady a podle toho si domluvit výši příspěvku. Malé mimčo toho moc nepotřebuje (pokud nebudeš nucena dávat UM a budeš kojit, tak prakticky jen nakoupíš výbavičku a dokupovat budeš tak max plínky), u batolete a předškoláka je největší položkou oblečení a boty (pokud nemá po kom dědit) a náklady pak raketově rostou u školních dětí. My jsme s ex domluvení, že na dceru přispívá 5000 Kč/měsíc plus větší položky (školy v přírodě, jazykové pobyty, tábory apod.) jedeme půl na půl.