icon

Jak postupovat při popření otcovství a dlouhém soudu?

23. črc 2025

Ahoj holky, prosím, poraďte, já už jsem úplně v háji.
Jsem stále vdaná, bohužel soud trvá neskutečně dlouho, naše soudkyně je na dlouhodobé nemocenské. Takže do porodu se nestihnu rozvést. (Plán byl - rozvod, hned svatba a dítě by bylo vyřešeno, jak jméno , tak otcovství)
No, to teda nestíháme. Tak jsem myslela, že sepíšeme tu trojdohodu a po rozvodu se to díky tohoto papíru ráz dva vyřeší na matrice a jméno a otce mi v RL prepisou. Haha, manžel se mi chce mstít, takže nic nepodepíše, tzn dítě bude jeho (nechápu proč to dělá), musí mi prý dokonce podepsat papír do porodnice - souhlas se jménem, tak nevím, jestli dítě nebude bezejmenné, jestli bude dělat fakt naschvály.

Co můžu dělat? Vím, že po porodu podat návrh na popření otcovství. Asi zajdu za právníkem? Ale počítám, že manžel (snad už brzy bývalý) k soudu nebude chtít ani přijít. Jak dlouho takový soud může trvat? Mám třeba sama předem udělat DNA test? A co chudák biologický otec, žádná práva....

Máte některá zkušenost? Děkuji ❤️😭🙏

krtcice
23. črc 2025

A tvůj ex si uvědomuje, že v případě kdyby byl zapsán jako otec, bude muset platit alimenty a půlku výbavy pro miminko plus tobě půlku nákladů na těhotenství? To by ho mohlo přesvědčit.

autor
23. črc 2025
@krtcice

A tvůj ex si uvědomuje, že v případě kdyby byl zapsán jako otec, bude muset platit alimenty a půlku výbavy pro miminko plus tobě půlku nákladů na těhotenství? To by ho mohlo přesvědčit.

@krtcice psala jsem mu o alimetnech 2x, stojí si za svým že prostě dohoda nebude.
O výdajích na dítě a na mě jsem nepsala, na to snad zákon není, ne? Jakože i manželé co se mají rádi si můžou platí každý sám svoje věci....

1pomnenka
23. črc 2025

Jenou vás rozvedou, pak bude bývalý a bude muset platit, tomu se nevyhne.

michaela666
23. črc 2025

Bych mu to napsala na rovinu. Pokud se chceš takhle zbytečně mstít, tak dobrá. Počítej s tím, že máš povinnost se podílet na výdajích na výbavičku a hlavně platit alimenty jak pro dítě, tak ještě pro tebe do 2 let věku dítěte.... Protože bude zapsán jako otec v RL a po rozvodu to jen tak nezmizí.
Rychle si to rozmyslí.

l_
23. črc 2025

Krom zmineneho.. zazadat o jineho soudce nelze?

autor
23. črc 2025
@michaela666

Bych mu to napsala na rovinu. Pokud se chceš takhle zbytečně mstít, tak dobrá. Počítej s tím, že máš povinnost se podílet na výdajích na výbavičku a hlavně platit alimenty jak pro dítě, tak ještě pro tebe do 2 let věku dítěte.... Protože bude zapsán jako otec v RL a po rozvodu to jen tak nezmizí.
Rychle si to rozmyslí.

@michaela666 díky, to zní dobře
Ovšem on je narcis, manipulátor a zlý člověk, myslím, že by mi taky mohl dělat ještě větší zlo "za to"....

autor
23. črc 2025
@l_

Krom zmineneho.. zazadat o jineho soudce nelze?

@l_ bohužel, byla jsem tam, nejde a že "už už" se vrátí soudkyně, nejdříve měla být zpět 10.7., ten na přelomu srpna/září... Jenže tak či tak to do porodu nestihnu

hanka_12345
23. črc 2025

Ahoj a nejde si vzit sve jmeno cos mela za svobodna a pak dat to jmeno diteti? Ze ma jmeno po matce. A pak se rozvedes,vdas a diteti das jmeno toho bio otce ktereho sis vzala? Je to sice uplna debilita😂😂😂 ale treba to tak jde

autor
23. črc 2025
@hanka_12345

Ahoj a nejde si vzit sve jmeno cos mela za svobodna a pak dat to jmeno diteti? Ze ma jmeno po matce. A pak se rozvedes,vdas a diteti das jmeno toho bio otce ktereho sis vzala? Je to sice uplna debilita😂😂😂 ale treba to tak jde

@hanka_12345 tak jsem stále vdaná... To jméno ještě budiz, stejně nemusím nikomu říkat prijmeni miminka (a přátelé vědí pravdu), ale o to, že bio otec nemá žádné právo na dítě je hrůza

michaela666
23. črc 2025
@anonym_autor

@michaela666 díky, to zní dobře
Ovšem on je narcis, manipulátor a zlý člověk, myslím, že by mi taky mohl dělat ještě větší zlo "za to"....

@anonym_autor Jak větší zlo? Tohle je zákonem daná povinnost, která se bude řešit přes soud.
Ty ho jen informuješ o povinnostech, které bude muset jako otec plnit. S tím má problém hromada biologických otců, natož on, když dítě není jeho.

To jsou prostě fakta, které by si ušetřil, kdyby přestal dělat naschvály a přiznal, že dítě není jeho.

krtcice
23. črc 2025
@anonym_autor

@krtcice psala jsem mu o alimetnech 2x, stojí si za svým že prostě dohoda nebude.
O výdajích na dítě a na mě jsem nepsala, na to snad zákon není, ne? Jakože i manželé co se mají rádi si můžou platí každý sám svoje věci....

@anonym_autor ale výdaje na dítě není že jede každý svoje výdaje sám. Na to právě zákon je, vím to, taky jsem se rozváděla už těhotná. Musel by ti zaplatit půlku nákladů na těhotenství (vitamíny, oblečení, léky, vyšetření co nejsou hrazená pojišťovnou...) , dále by musel zaplatit tu polovinu nákladů na výbavu pro miminko. Tohle bylo řečeno u soudu mému ex, a to můj ex ani neměl v plánu dělat problémy. Jen byl upozorněn. My se rozvedli a pak se podepsala ta trojdohoda.

moudivlacek
23. črc 2025

Bohužel tak to je a do porodu toho moc neuděláte ... je to kvůli ochraně dítěte, já tomu i rozumím, nicméně pokud by soudy pracovaly rychleji, nemuselo by k takovým případům vůbec docházet. Na druhou stranu, asi nepopulární názor, dávala bych si sakra pozor, abych měla vše vyřešené než otěhotním, když vím, že je manžel debil a bude dělat naschvály, od manipulátora bych ani nic jiného nečekala. Hlavně, ať je vše v pořádku a nemusíte řešit nějaké zdravotní záležitosti mimi, neb i tam se dají dělat pěkné naschvály (počínaje očko). Hodně štěstí.

autor
23. črc 2025
@krtcice

@anonym_autor ale výdaje na dítě není že jede každý svoje výdaje sám. Na to právě zákon je, vím to, taky jsem se rozváděla už těhotná. Musel by ti zaplatit půlku nákladů na těhotenství (vitamíny, oblečení, léky, vyšetření co nejsou hrazená pojišťovnou...) , dále by musel zaplatit tu polovinu nákladů na výbavu pro miminko. Tohle bylo řečeno u soudu mému ex, a to můj ex ani neměl v plánu dělat problémy. Jen byl upozorněn. My se rozvedli a pak se podepsala ta trojdohoda.

@krtcice vážně, jo? Ahaaaa, tak to vůbec nevím, děkuju 🙏

autor
23. črc 2025
@moudivlacek

Bohužel tak to je a do porodu toho moc neuděláte ... je to kvůli ochraně dítěte, já tomu i rozumím, nicméně pokud by soudy pracovaly rychleji, nemuselo by k takovým případům vůbec docházet. Na druhou stranu, asi nepopulární názor, dávala bych si sakra pozor, abych měla vše vyřešené než otěhotním, když vím, že je manžel debil a bude dělat naschvály, od manipulátora bych ani nic jiného nečekala. Hlavně, ať je vše v pořádku a nemusíte řešit nějaké zdravotní záležitosti mimi, neb i tam se dají dělat pěkné naschvály (počínaje očko). Hodně štěstí.

@moudivlacek no já vím, těhotenství nebylo plánované...a rozvod máme podaný už strašně dlouho, děti jsou dávno v mé péči, tam se to zpozdilo prostě tou náhodou, že soudkyně je na té nemocenské....
Ale samozřejmě je to pravda, no, nejdříve rozvod, pak dítě, vím...

levandule_k
23. črc 2025

Biologický otec tedy nemá zatím k dítěti žádná práva.

Já bych si pořešila to, že udělám plnou moc, úředně ověřenou pro bio otce dítěte, aby mohl komunikovat se zdravotníky, rozhodovat o dítěti biologický otec, kdyby se ti během porodu něco stalo, aby ho mohl převzít do péče. Protože kdyby se u porodu nachomýtl ex, tak ti bude dělat problémy a ze zákona je rodič on. Takže i tohle konzultovat s právníkem, já nemám právní vzdělání, tedy mé informace nemusí být přesné, ale řešila bych si i tohle dopředu. Nevím, jestli se dá udělat zápis do zdravotní karty, že nesouhlasíš s vydáním dítěte ex, protože není jeho bio otec a obáváš, že nebude jednat v zájmu dítěte, nesouhlasíš s jeho léčebným postupem ex. Vím, že pokud se rodiče neshodují v léčbě a není to život ohrožující, tak se to pak řeší přes opatrovnický soud.

autor
23. črc 2025
@levandule_k

Já bych si pořešila to, že udělám plnou moc, úředně ověřenou pro bio otce dítěte, aby mohl komunikovat se zdravotníky, rozhodovat o dítěti biologický otec, kdyby se ti během porodu něco stalo, aby ho mohl převzít do péče. Protože kdyby se u porodu nachomýtl ex, tak ti bude dělat problémy a ze zákona je rodič on. Takže i tohle konzultovat s právníkem, já nemám právní vzdělání, tedy mé informace nemusí být přesné, ale řešila bych si i tohle dopředu. Nevím, jestli se dá udělat zápis do zdravotní karty, že nesouhlasíš s vydáním dítěte ex, protože není jeho bio otec a obáváš, že nebude jednat v zájmu dítěte, nesouhlasíš s jeho léčebným postupem ex. Vím, že pokud se rodiče neshodují v léčbě a není to život ohrožující, tak se to pak řeší přes opatrovnický soud.

@levandule_k díky, to je dobrý nápad! 🙏💪

moudivlacek
23. črc 2025
@levandule_k

@levandule_k ty jo, nechci ti brát iluze, ale pro zdravotníky otcem je manžel, dost pochybuju, že bude stačit plná moc, to by pak (bavíme se všeobecně) se mohl každý každému mstít a něco tvrdit a lékař ani sestra nejsou soudci, aby to rozsoudili, kdo je v právu a kdo jen dělá tomu druhému naschvál, dle českého práva je otcem dítěte manžel, nic víc je zajímat nemusí

l_
23. črc 2025
@moudivlacek

@levandule_k ty jo, nechci ti brát iluze, ale pro zdravotníky otcem je manžel, dost pochybuju, že bude stačit plná moc, to by pak (bavíme se všeobecně) se mohl každý každému mstít a něco tvrdit a lékař ani sestra nejsou soudci, aby to rozsoudili, kdo je v právu a kdo jen dělá tomu druhému naschvál, dle českého práva je otcem dítěte manžel, nic víc je zajímat nemusí

@moudivlacek ale overena plna moc opravnuje nepribuznou osobu k navstevam, nahlizeni do karty atd...

moudivlacek
23. črc 2025
@l_

@moudivlacek ale overena plna moc opravnuje nepribuznou osobu k navstevam, nahlizeni do karty atd...

@l_ tak si přečti, co levandule psala, aby mohl bio otec rozhodovat, aby manžel nesměl dítě vidět, vyzvednout si atd., tady nejde o návštěvu, či nahlédnutí do dokumentace (tam problém není), ale rozhodovací právo ve věci zdravotního stavu mimča a to opravdu žádná plná moc nevyřeší, tam je v očích porodnice otec stále ještě manžel, byť brzy již bývalý

levandule_k
24. črc 2025

@moudivlacek Psala jsem jí, že nemám právní vzdělání a že to má konzultovat s právníkem.

Biologický otec je teď ve fázi, kdy je papírově naprosto cizí člověk. Kdyby matka měla komplikace po porodu a muselo se něco řešit v anestezii, tak bych řekla, že mu miminko nevydají ani na bonding. Vycházím z toho, že jsem se kdysi bavila s jednou dulou a ta říkala, že má od rodiček plnou moc, aby mohla udělat např. bonding v situaci, kdyby toho matka nebyla schopná. Tedy plná moc je dobrá aspoň na tohle. Zbytek je dobré pořešit s někým, kdo se vyzná ve právu.

Já doteď žila v domnění, že plná moc je plná moc a opravňuje člověka k rozhodování, a tady autorka dává svolení, aby za dítě v případě, kdyby ona nemohla jednal biologický otec.

Pokud dobře vím, tak úkon zachraňující život mohou zdravotníci provést i přes nesouhlas rodiče. Pokud to není akutní, rodiče se neshodují, rozhoduje opatrovnický soud.

Pokud by došlo k extrémní situaci a tazatelka by zemřela, tak předpokládám, že dítě půjde k manželovi. Kdyby tam existovala plná moc moc, tak biologický otec, může říct nesouhlasím, jsme v takové delikátní situaci, rozvodu a popírání otcovství. Matka dítěte si nepřeje, aby dítě šlo k manželovi viz. plná moc, protože není otec a dost pravděpodobně nemá ani postýlku a výbavu pro dítě. Volejte OSPOD, kontaktujte opatrovnický soud, ať se jedná v nejlepší zájmu dítěte.

Plná moc je i psychologický nástroj na manžela, tady je plná moc, si nevyskakuj. Na narcisty, psychopaty se musí tvrdě a člověk se nimi nesmí moc párat, ukázat jim strach.

anonymko: Manželovi bych řekla, ať si užije svých 5 minut slávy, kdy bude v rodném listě.

Vůbec bych se nestresovala tím, že mi nechce podepsat papír se jménem, prostě to bude komplikovanější, ale jednou bude mít jméno biologického otce.

autor
24. črc 2025

Já vím, že prostě otce v nemocnici budou brát jako toho, kdo je v RL, ale tu plnou moc u právníka pro jistotu sepisu, za to "nic" nedám.
Nepředpokládám, že by manžel chodil do porodnice nebo na pediatrické kontroly.... I když kdo ví, když je schopný si nechat napsat cizí dítě jako svoje....