Jak postupovat se žalobou?

meindzi
20. kvě 2015

Ahoj..momentalne jsem tak trochu ve financni tisni, takze nemohu vyuzit rady pravnika, proto se obracim se, zda se nahodou nenajde nekdo, kdo s tim ma skusenost, nebo nejaka pravnicka, ktera by byla ochotna poradit i takhle.
O co se jedna.
Behem manzelstvi mi ex manzel nasekal dluhy, ktere jsem mu splacela tak jak to slo, z uspor, z pojistky, pak uz ani to to nestacilo, tak jsem si musela vzit pujcku, abych to vse splatila. Pujcku jsem platila take ja. Jelikoz ex porad nepochopil, ze takhle to dal nejde, domluvili jsme se na rozvodu. Rozvod probehl domluvou, meli jsme sepsanou smlouvu o vzajemnych vztazich a majetku, kde se ex zavazal, ze mesic po pravoplatnosti rozsudku mi bude posilat pulku castky za pujcku. Nekolik mesicu mi naposlal ani korunu. Jelikoz moje uspory padly na jeho dluhy a momentalne ziju jen z rodicovskeho prispevku, tak kazda koruna je dobra. Manzel mi dosud dluzi skoro 15000,-Kc a kazdym mesicem se jeho dluh zvysuje, protoze mi obcas penize na pujcku posle, obcas ne. Banku samozrejme nezajima, ze mi ex penize neposila a stahuje mi celou castku, pujcku radne splacim.
Proto bych se rada zeptala, jak mam postupovat, abych dluznou castku od ex dostala? Domluvy na nej neplati, proste pokud mu nekdo nesahne na penize, neuvidim ani korunu. Pro mne je i tech 15000,- hodne velika castka, hlavne v tehle situaci, ve ktera se momentalne nachazim.
Moc dekuji za kazdou radu.

sinorina
20. kvě 2015

Ahoj.. pokud máte v rosudku dané, že ti má posílat měsíčně určitou částku na dluh a předpokládám, že i na dítě, a on to neplatí pravidelně můžeš na něj podat žalobu a požádat i o strhávání peněz exekučně.
Existují různé právní poradny kde nemusíš platit, třeba bude nějaká i v Pardubicích.
Ještě mě napadá vyhlásit osobní bankrot, požádat o tak zvané oddlužení. Ale nevím, co vše je k tomu potřeba aby to povolili.
k té poradně jsem našla toto http://www.obcanskaporadnapardubice.cz/

meindzi
autor
20. kvě 2015

@sinorina ahoj.na tu poradnu jsem koukala,jen bych rada slyset i jiny nazor.vim,ze na nej muzu podat zalobu,jen nevim,jak konkretne postupovat.ma mi platit jen na dluh,dite je oficialne bez otce,takze mi na dceru nikdo neplati.osobni bankrot nutny neni,ja pujcku splacim pravidelne, nemam zadne jine zavazky,jen tporebuji,aby mi ex ty penize posilal,protoze pak nemam penize na nic jine.

lendulka212
20. kvě 2015

Ahoj také existuje bezplatná právní poradna v každém kraji. Osobně jsem využila služeb občanské poradny a nic proti, ale nakonec jsem si stejně zaplatila právníka, protože se výsledek dost lišil.
Z mé zkušenosti - měla jsem sepsáno ve vypořádání SJM, co kdo bude po rozvodu platit, ale bylo to úplně k ničemu. Tak držím palce, jestli to máš dané přímo v rozsudku.