icon

Mám nárok na příspěvek na bydlení ještě před rozvodem?

edaihi
29. bře 2017

Dobry den,chci se nechat s manzelem rozvest, ale drive nez se rozvedeme se chci odstehovat. Mame spolu syna a ted s nim cekam dalsi dite. V pripade odstehovanibych chtela ba socialce nechat sepsat predbeznou upravu styku s detmi a vysi alimentu. Co me vsak zajima, jestli mi vznikne narok na prispevek na bydleni. Jestli nemusim cekat az na rozvod. Od kvetna pujdu na nemocenskoz potom na materskou, a najem bych jen z toho asi neutahla i tim, coby mi ex platil.

ml0
•
29. bře 2017

Příspěvek na bydlení se vyplácí zpětně, takže ho dostanete teď, pouze pokud jste podmínky splňovali jako domácnost minulý rok. A v tom případě by na část příspěvku měl nárok i manžel. Nebo to tak aspoň bylo před čtyřmi lety, kdy jsem se o to zajímala.

anina32
•
29. bře 2017

To není pravda, posuzuje se uplynulé čtvrtletí, jak příjmy tak prokazatelné výdaje na bydlení. To znamená, že pokud budeš mít nájemní smlouvu od dubna, tak můžeš zkusit žádat o příspěvek od července, dokládat budeš platnou nájemní smlouvu, doklady o zaplaceném nájmu a zálohách na energie za duben květen červen. A také tvoje příjmy za tyto měsíce, počítají se i alimenty jako příjmy dětí. Před lety šel manžel vyloučit z okruhu společně posuzovaných osob, bylo to složité, sousedi museli dosvědčit že se u nás nevyskytuje, ale šlo to.

edaihi
autor
•
30. bře 2017

Diky, slysela jsem, ze jde zadat uz ten mesic, co dostanu najemni smlouvu, s dokladem o zaplaceni toho prvniho najmu. Oni mi to vypocitaji podle normativnich nakladu a pak bych zadala v ctvrtleti jako se ma pocitalo by se to uz z realnych nakladu.