Máte zkušenosti se soudním znalcem a posudkem u soudu?

jedna11
20. led 2015

Prosím máte tady někdo zkušenost se soudním znalcem? Jak to tam chodí? Soudíme se s otcem k vůli péči o dítěte a máme nařízeného soudního znalce. Je tu někdo kdo prošel něčím podobným nebo někoho zná?? Moc děkuji za odpovědi.

espada
20. led 2015

Předpokládám, že znalce z oboru psychologie, psychiatrie. Vyslechne obě strany a dítě, pokud je přiměřeného věku a provede psych. testy. Posoudí strany a dítě ze sveho odborného hlediska aby mohl učinit závěr, u koho bude dítěti lépe. Vezme na zřetel i jeho názor. Měl by se i podívat, kde by případně bydlelo. Zhodnotí také ostatní členy rodiny a případné nové partnery. Měl by spolupracovat s OSPODem. Pak vypracuje znalecký posudek, kde napíše, z čeho vycházel a svůj závěr, tj. doporučení, jak by to mělo být. Proti jeho posudku je možné jako důkaz navrhnout protiposudek.

Více tady. Ale z pohledu otce. http://www.zbynekmlcoch.cz/informace/texty/prav...

Nebo tady soubor v PDF
https://www.google.cz/url?sa=t&source=web&rct=j...

jedna11
autor
20. led 2015

Díky za odkaz, už mám přečtené, já jsem spíš myslela osobní zkušenost... nač se tam ptali jaké testy se dělali z čeho se určí kde bude dítěti lépe atd.

espada
20. led 2015

@jedna11 Ptají se na všechno možné. To se nedá vše popsat. Třeba na důvody rozchodu, na důvod, proč se nejste schopni domluvit, proč chcete, aby dítě bylo u vás a ne u toho druhého, jakou máte rodinu, kdo se s dítětem stýká a jak, jaké máte zaměstnání, jak si představujete budoucnost dítěte atd.

Testy mají myslím nějaké předepsané. To nevím, nikdy jsem je neviděla, takže to ať poradí někdo jiný.

A kde bude dítěti lépe určí právě po vyhodnocení testů a pohovorů znalec.

Bohužel moje zkušenost s těmito znalci není dobrá. Někdy píšou pěkné nesmysly. Po tebe je dobře, že většinou bývají na straně matek, ale ne vždy. Pokud došlo u sporu na znalce, je to blbé. Být tebou, najdu si právníka, pokud by posudek nevyznival pro tebe dobře.

Jinak spousta informací je na netu. I dost diskuzí lidí, kteří tím prošli nebo procházejí. Zkus hledat.

jedna11
autor
20. led 2015

já hledám už asi 14dní a nic pořádného nemohu najít... proto se ptám.... a ty tedy nějakou zkušenost máš??

espada
20. led 2015

Jsem právník.

jedna11
autor
20. led 2015

aha, mohu napsat do IP??? já teda právničku mám, jen by mi zajímal názor nestranného člověka nebo další názor

espada
20. led 2015

@jedna11 můžeš

olik76
20. led 2015

@jedna11
Ahoj, znalec neposuzuje, u koho bude dítěti lépe, ale posuzuje výchovné schopnosti obou rodičů. Primárně zda něco nevylučuje možnost jednoho (či obou rodičů) dítě vychovávat (např. nějaká psychická porucha či porucha osobnosti), či zda je někdo z rodičů vhodnější než ten druhý a proč. Dost často se ale stává, že oba rodiče mají stejně dobré výchovné schopnosti. Pak je na soudu,ke komu se přikloní.

Znalec klade různé otázky, aby zjistil tvé povahové rysy, začíná už od dětství, jaké bylo, ptá se na vztah s rodiči rodičů, vztah s druhým pohlavím,vztah s druhým rodičem, prostě celý tvůj život a vývoj, aby mohl zjistit, co jsi zač a zda budeš schopna dítě řádně vychovat.
Dítě znalec většinou vyšetří, pokud je ale malé, tak ne (nevím přesně, od kolikati let dítě vyšetřuje, já bych myslela, že třeba tak od 5, tak aby dítě bylo schopno něco říct). Ostatní členy rodiny ani nové parnery nevyšetřuje.
Starších dětí se pak může zeptat soud, u koho by chtěly být, mladších dětí se ptá právě orgán péče o dítě (Městská část - opatrovník) Ti taky chodí domů a prošetřují podmínky, znalec domů nechodí.
Revizní znalecký posudek můžeš navrhnout, ale soud jej nechá vypracovat jenom tehdy, zda jsou pochybnosti o správnosti vypracovaného posudku. Pokud pouze nesouhlasíš s jeho závěry a nemáš pro to pádné důvody, revizní znalecký posudek by vypracován být neměl (ale soudy jej někdy dávají).
Jinak mít právníka je v případě takovéhoto sporu rozhodně potřeba, a ještě by to měl být dobrý právník, nebo aspoň právník, které se rodinným právem zabývá.

Jsem taky z oboru

espada
21. led 2015

@olik76 u koho mu bude lépe, jsem myslela jako laický termín. Jinak mám zkušenost, že znalec nevyšetřuje ostatní členy rodiny a partnery, ale ptá se na ně. Vždyť by s nimi to dítě žilo. A starších dětí by se znalec zeptat měl. Pokud to neudělá, není posudek kompletní. Někdy se na to ptá i soudce. Co se týče revizního posudku, soudce jej opravdu nemusí nechat vypracovat, ale lze jej nechat vypracovat na vlastní pěst a navrhnout jako důkaz. Jednou jsem to tak udělala a otočilo to spor. Jinak souhlas.

olik76
21. led 2015

@espada
@jedna11

ano, znalecký posudek si může rodič nechat vypracovat sám, ale zrovna levný není ( min. 10.000,- Kč). A v těchto typech sporu pak si každý nese sám své náklady, takže náklady na posudek nese ten, kdo jej zadal.

A ano, dítě, které je schopno vyšetření u znalce (z důvodu věku), znalec vyšetřuje vždy, to je pravda.

espada
21. led 2015

@olik76 Levné to není, ale když jde o dítě...

jedna11
autor
21. led 2015

@olik76
@espada
holky moc děkuji za odpovědi. peníze bohužel moc nemám a vím, že to bude drahé, ale jak píšete pro děti udělám vše.

jedna11
autor
21. led 2015

@espada
@olik76
jen jsem ještě chtěla napsat, že u nás ke znalci je předvolaná právě i nová partnerka otce a dokonce i její děti... Tak nevím...

olik76
22. led 2015

@jedna11
tak to jsem nikdy neviděla, a to tyto typy sporů dělám..
To nařídil soud nebo to udělal znalec ze své iniciativy? Nebo ty jsi namítala, že nová partnerka otce je psychopatka?
Každopádně tobě to neublíží, pokud budou vyšetřovat i ji, naopak, pokud by u ní bylo něco špatně, tak to aspoň vyjde najevo

espada
22. led 2015

@jedna11 Nebývá to obvyklé. Třeba je ti nějaký poctivý znalec. Pokud sis na ni nebo její děti u soudu stěžovala, možná si to chce ověřit... Ale už jsem to zažila.

jedna11
autor
22. led 2015

@espada , tak pravda je, že se paní s OSPD u soudu o něčem co se dozvěděla z pohovoru s dětmi, ale já teda myslela , že je to standart, že prostě se berou i nový partneři, vlastně s nimi budo u děti také v domáctnosti, tak jsem to brala jako, že se to tak dělá... ale díky za info, tohle je pro mě také docela důležité

kopacka01
17. bře 2015

Taky potřebuju radu,manžel chce vyjádření dětí kde chtějí být,sociálka mi dnes volala ale prý s tím souhlasit nemusím protože jsou ještě malé (5 a 7 let),jak znám manžela tak i přesto když bych s tím souhlasila tak se obávám toho že bude chtít psychologický vyšetření.Dá se něco dělat,aby k tomu nedošlo?

dont_speak
19. čer 2017

Ahoj, chtěla bych obnovit znovu tuhle diskuzi. Soudkyně přizvala znalce, kterému uznala za posudek znalečné 11 000 a cca 2 týdny na to mne kontaktovala další, jiná znalkyně, ať se k ní dostavím. Psala jsem jí, že již jsme u znalce byli a nemám prostě další finance na nové posudky. Ona mi odpověděla, že jen plní svou práci, kterou ji zadala soudkyně. Můžu se nějak odvolat nebo co byste dělaly v tomto případě vy? Soudkyni napsat dopis? Právničku, která by mi to sepsala taky už nemám, tak fakt nevím jak. Děkuji předem za odpověď.

yennifer007
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
dreadnought
4. dub 2018

Mám osobní zkusenos