icon

Odvoz dítěte, které mám v péči, do zahraničí. Jak to je?

jolanka
30. pro 2015

Prosím jak je to s odvozem ditete do zahranici, kdyz je mám v peci ja. Máme vse na dohode. Dekuji

tomici
31. pro 2015

Myslíte odstěhovat? Nevím jistě, ale myslím, že s tím vždycky musí souhlasit 2. rodič. Pokud nedá souhlas, tak se můžete obrátit na soud, jinak pokud byste děti sbalila a odstěhovala se a otec by s tím nesouhlasil, může to dát na policii, jako únos. Pak to řeší úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí. Nejsem si jistá, jak je to když máte péči dohodou, zkuste se zeptat na OSPOD, tam vám řeknou, co je třeba a co může nastat 🙂 Každopádně to, že máte dítě v péči vy neznamená, že slovo otce je o to míň důležité. Vy se podíle více výchovou, on finančně (alimenty). Nejjistější budete mít ten ospod 🙂 Taky záleží, jaké máte vztahy, pokud otec nejeví zájem, tak by nemusel být až tak velký problém, ale pokud se o děti zajímá a chce s nimi trávit čas, počítala bych s tím, že tomu bude chtít zabránit, záleží asi celkově na okolnostech. Už jste o tom mluvili?

jolanka
autor
1. led 2016

Ne já mám na mysli dovolenou. Ted totiž si vzal holku do švýcar kde má on mámu, a je tam i se svoji přítelkyni, ktera mi na holku křičí a ta je psychicky hotova. Da se nějak upravit to aby se s nima nemohla stýkat?

tomici
1. led 2016

@jolanka Aha, dcerka má 7 jestli dobře čtu, to je docela ještě malá, ale už by mohla dát svůj názor najevo 🙂 Pokud se jedná o dovolenou, neměl by být problém s vycestováním, pokud nehrozí, že by měl v plánu tam zůstat i s dcerkou. Jako ono asi mu nejde nařídit, aby se s ní nestýkala, je to jeho partnerka a měla by ji respektovat, tak jako vašeho nového partnera :-/ A nejde si s ním promluvit? Pokud by měla dcera určitý věk, mohla by sama říct, že tam nechce. Sice tím neuvidí babičku, ale zase si třeba tatínek něco uvědomí, každopádně si sednout s dcerkou i tatínkem a konfrontovat, příp. pak i s tou přítelkyní.
Nedávno k nám nechtěl přítelův syn, který bude mít 7 a na OSPOD nám paní řekla, že sice styk určený je, tatínek ho mít má, ale dítě by k tomu nenutila. My se právě ptali, jak máme reagovat, když k nám nechce bez vážnějších důvodů že si chtěl hrát s hračkou apod... A násilím ho neodvlečem, že jo... Takže možná i dcerka kdyby si prostě řekla, že nechce, když pojede tátova přítelkyně, tak bych ji nenutila... Ale určitě řešit situaci společně, zjistit proč po ni křičí, jestli bezdůvodně, nebo dcerka třeba dělá naschvály (s tím se samozřejmě nepřizná), takže to probrat, v klidu prodiskutovat a snažit se najít řešení 🙂 Ale na ten OSPOD bych zašla se nezávazně zeptat, budete to mít aspoň potvrzené od soc. pracovnice, pod kterou by jste spadaly a klidně i tatínkovi říct, že máte věci pozjišťované, takže to není váš výmysl... Každá soc. pracovnice je taky jiná 🙂

jolanka
autor
2. led 2016

Dekuji moc. Na ospod jsem si volala hned 31.12 a ted v pondeli tam jdu a budu urcite požadovat aby se s ni nemuseli deti stýkat. Já jsem Diance kazdy vecer volala abych prave věděla co se deje a i ja pres ten telefon jsem to slyšela. Dnes mi konecne přijede.

tomici
2. led 2016

@jolanka Jako pokud je k ní nefér a křičí ,,jen tak" tak by asi bylo nejlepší kdyby se s ní nevídala, ale to nikdo bohužel neuhlídá. Max to dopadne tak, že holka nebude chtít ani k tátovi a bude se s ním vídat jen, když třeba přijde on k vám a veme si ji na hřiště... ☹ Ale určitě bych to chlapovi řekla, že jste slyšela v telefonu jak křičí a proč křičela a jestli to jemu nevadí, takhle o tu dceru přijde, ptž k němu nebude chtít chodit... Držím palečky 🙂

jolanka
autor
2. led 2016

Tak jsem se dozvěděla od Dianky dnes ze do ni i strkala, samozřejmě ten tu svoji obhajuje. Dokonce se mnou ani nedokázal mluvit a napsal mi ze se musím s dětmi i vystěhovat. A ze kdy si je bude brat, vse si určil sam.

shine2015
2. led 2016

@jolanka a co chlapecek? Koukam ze mate i syna....jak ten reaguje?

tomici
2. led 2016

@jolanka Tak pokud jedná takto, tak bych se vykašlala na dohodu a nechala si děti svěřit do péče soudně,,, Jestli už ted má takhle blbé připomínky, bude se to stupňovat... Vy bydlíte u něj nebo jak vystěhovat? Na soc bych řekla všechno co vám sdělila dcerka, ale předtím bych se opatrně zeptala, jestli ji třeba nevědomky nějak neprovokovala. Myslím, že s takovým přístupem tatínka tam dcerka za chvilku nebude chtít chodit... A vždycky bych o tom informovala soc. pracovnici, že se dělo to a ono a jak vám dcerka sama řekne, že tam jít nechce, tak taky informovat, aby o tom věděla, že to není trucvitost z vaší strany a navádíte dcerku, ale aby bylo jasné, že se něco děje a dcerka má k tomu důvod... A jak máte tu dohodu? A jak jste domluveni na alimentech? Asi bych to opravdu nechala přejít přes soud. Sice to bude stát nervy, ale budete mít jak stanovené návštěvy tak alimenty a dcerka bude trochu vklidu a bude se moct psychicky lépe připravit na návštěvu, ne že třeba otec zavolá a veme si ji za 2 hodiny. Ty jo se mnou nechtít chlap o tom mluvit, tak zazvoním u nich doma a tu jeho vytahám za pačesy a proplesknu. jako nevlastní je kolikrát na facku, ale nikdy bych si nedovolila na něj řvát nebo do něj strkat. Ví jenom, že kdyby úmyslně ublížil malému, tak by si to slíznul a to by mě nezajímala ani maminka ani tatínek. U něj maximálně řeknu některé věci důrazněji ptž se mu musí říkat všechno 100x nebo když je drzý na tatku, babičku nebo dědu, tak ho upozorním na to, že takhle se s rodiči a prarodiči bavit nemůže, ale řvát a strkat??? Kolik ji je proboha? Přijde mi, jako by chtěla aby tam dcerka přestala chodit a dělala to naschvál...

jolanka
autor
3. led 2016

Syn ji zatím neviděl, jen na fotce. Ano bydlíme v dome který si koupil za peníze z bytu na slovensku, ktery na něho připsala babička jako dar za promoci. Alimenty plati, dohodu ohledně deti kdy oni tam budou chtít jit,mne mi. To mám určeny soudně ze deti si bude brat kdy se domluvíme. Je ji 36 ale vypadá navíc, jen podle fotek. On je to jeho čerstvý vztah nebo nas rozvod byl v prosinci. Včera kdyz jsem ses nim chytla, bohužel pred dětmi, tak syn zacal plakat ze s tátou nechce být. To si jeste určil ze si deti nebudou brat mobil aby jsem se s nima nemohla spojit, samozřejmě s tim nesouhlasim. No bude to jeste těžké.

shine2015
3. led 2016

@jolanka a jaktoze tam chodi pouze dcera? Pokud jsem to pocjopila spravne,maji stejneho otce ne???? Tak bud deti obe nebo zadne....dcera bude mit podporu v brachovi a ten pripadne rekne jak to bylo..

shine2015
3. led 2016

@jolanka jinak ja bych rekla deti bud obe nebo zadne.....neexistuje brat jen jedno.

jolanka
autor
3. led 2016

To bylo jejich rozhodnuti, dcera jela syn nechtel. Nenutim je do niceho.

jolanka
autor
5. led 2016

Tak na socialce jsem byla a je to špatně ze se takto k ní chová ale je to přítelkyně tak se s tim neda nic dělat. Jen si s nim promluvit a je to, ale ten mi na to rekne ze je to jeho soukromá věc. Kdyz si bude brat deti tak já ses nima nemám co spojovat po telefonu. To je ochrana deti jak stehno, hold musim počkat až se z toho asi zbláznil a budou na nervy.

jolanka
autor
5. led 2016

Jako právo deti nikde.