Otec chce střídavou péči. Jaké jsou šance při neplacení alimentů?
Ahoj,jdu s dotazem. Ex mi neplatí dva měsíce alimenty,prý je ve finanční krizi a nevychází. Chce děti do střídavé péče,aby ušetřil na alimentech a nemusel je platit. Nepřispívá ani na školní pomůcky (mám nově prvňáčka). Jedná se o děti 5 a 6 let,bydlíme ve stejném městě. Chci se zeptat,jakou má šanci,dejte mi někdo naději,že mu tohle nevyjde. Nejde mi ani tak o ty alimenty,stačilo by,kdyby se finančně podílel na výdajích. Jak pak vymůžu s jeho platební morálkou počítat,že bude platit třeba družinu nebo obědy a jiné vydaje, bude hřešit na to,že družinu potřebují a nakonec ji uhradím stejně jako nenechám děcko bez obědů.... Nevím,jak soud pak určuje jak se tyto náklady hradí a kdo je hradí.... Aktuálně podal žádost k soudu ohledně snížení alimentů a svěření dětí do střídavé péče. Mám si vzít právníka už k prvnímu stání?diky
@barmil Doložit kde?
@somalicats pokud má někdo pochyby, že s prostředky není nakladano v zájmu dítěte (druhý rodič, ospod) může to napadnout a člověk musí k soudu dodat výpisy z účtu, účtenky, prostě cokoli, co dokazuje, kam ty peníze šly. Není to tak, že je dostane a může s nimi dělat, co chce.
@barmil A Ty fakt věříš tomu, že to tak funguje i v reálu? 😀
@marcicek84 ano. No, ex od tamtud vyšel dost vytlemený a ještě mi pak říkal, že je to super a že když se zas nebudeme moct dohodnout, můžeme si opět dojednat schůzku se sociálkou. 🤦 Hlavně soud se prý ani nebude zajímat o to, že bych mu měla platit cesty. On už taky dávno nebydlí v původním kraji, takže nemá nárok po mě cokoli chtít, jen proto, že jsem se odstěhovala jako první. Ale paní na OSPODU mi ještě říkala, že soud by nám sdílení cest odsouhlasil, když jsem se odstěhovala a že mě vystěhovala jiná prý není omluva. Jako já na ní fakt koukala jak puk. Dokonce s ním souhlasila, že mu mám malou vozit a když jsem říkala, že je to vzhledem k těhotenství a následné péči o miminko nereálné, tak s ním byla za jedno, že přeci nebude chudák on bitý na tom, že já jsem si upíchla další dítě. Tak nevím čí práva teda hájí, ale dětí asi ne ...
@somalicats asi tak. Vhledem k tomu, že nejsou ani schopní přesvědčit otce, aby platil, tak už vidím, jak si žádají účtenky od obou rodičů a řeší, kdo kam investoval peníze 😄
@cherie24 fakt jsi mela smulu na urednici,tak mozna ten soud to rozsekne.
@barmil Tak to je strašné, že matka musela přestat kojit, jenom kvůli rozsudku soudu, protože otec to tak chtěla a do té doby nic moc. Chudák dítě.
@somalicats funguje, když chce otec dusit matku, tak si to chodí žádat za každé čtvrtletí a ona musí vše doložit. Známá to tak má a to dostává fakt ubohý částky.
@marcicek84 no ale prý to opravdu nejsme jenom my. Je to prý prostě fakt hrůza. Nechce se jim nic řešit, na spoustu problémů, řeknou, že je to o dohodě mezi rodiči, záznamy ze sezení chybí. O to, jak se věci mají, se zajímají jen tehdy, pokud jim to nařídí soud, ač je to normálně jejich náplní práce. Takže pokud tam přijde někdo něco řešit a není to soudně, rozhodují jen tak random podle nálady a sympatičnosti, aniž by se zajímali, kdo skutečně mluví pravdu. 🙄 Je to spíš náhoda narazit tam na někoho, kdo se opravdu zajímá o děti a jen nepřikyvují tatínkům, kteří tam hrají oskarové scény.

@somalicats ale alimenty přece musí člověk doložit, že je využívá pro dítě, ne pro svou potřebu.