Příjmení po rozvodu chci znovu svoje, jiné než dcera

ria80
21. kvě 2008

Ahoj.Přemýšlím o tom,že bych si po rozvodu vzala spátky svoje příjmení,nechci se jmenovat jako on i potom.Takže malá by měla jiné příjmení než já.Ale slyšela jsem že tím pádem by byly větší problémy s některýma věcma,prý by byla složitější třeba odjet do zahraničí,jestli by k tomu nebyl potřeba souhlas otce.A určitě i jiný věci.
Budu ráda,když mi napíšete svoje zkušenosti a pomůžete mi se rozhodnout,jestli by pro mě nebylo jednodušší si nechat to manželovo.
Díky moc..

fiallinka
5. čer 2008

Ahoj Rio, já sice osobní zkušenost nemám, ale z právního hlediska ti to rozhodně nemůže uškodit, souhlas otce s čímkoliv není žádným způsobem vázán na tvé příjmení (jiná věc je, že bez ohledu na tvé příjmení by o dlouhodobější cestě do zahraničí měli rozhodovat oba rodiče). Samozřejmě nejde bez jeho souhlasu změnit příjmení dcery.

Určitě samozřejmě můžou nastat běžné problémy s tím, že se každá jmenujete jinak, v občance to jméno asi mít nebudeš, no ale nemělo by to být zásadní, a taky tě každý bude oslovovat podle dcery i tím příjmením (školy, doktoři...), ale na to si budeš muset zvyknout.