Rozvod, jaké úřady to řeší? Je potřeba právník?

bezradnazoufalka
26. lis 2016

Maminky,prosím o radu co prvně udělat nebo kam jít,když se budeme rozvádět.Jaké úřady to řeší?A je potřeba právník?Máme 2 děti,hypotéku na dům,tohle se řeší kde?Mám oči nateklé tak,že nejsem schopná zkoumat dopodrobna všechno na internetu,tak prosím a předem děkuji za každou radu.

dyzzinka
27. lis 2016

co vím od sestry tak ta si nejprve musela zazadat o svereni deti do pece a o vysi alimentu to je jeden soud a pak dal podat zadost o rozvod to je dalsi soud a majetkove vyrovnání netusim to ona nemela

irisv
29. lis 2016

žádost o rozvod a svěření dětí do péče můžete klidně podat v jeden den (ale dvě samostatné žaloby), i když soud prvně vyřeší děti a až poté rozvod. Vypořádání společného jmění soud neřeší, to záleží na vás, jestli majetek nějak uspořádat chcete. Na rozvod je právník zbytečný, vyhozené min. 4000,- kč. Na děti - dle mého zbytečný, ale nevím, jaké právní povědomí máte, protože napsat návrh na úpravu výživy a výchovy dětí není úplně jednoduché. Pokud byste si uspořádávali i majetek, tam právníka doporučuju, je tam pár specifikací žaloby, věci, co si dělíte musíte naprosto přesně a nezaměnitelně specifikovat a málokterý laik to sepíše správně. Co se týká poplatku, za děti nic neplatíte, za rozvod jsou to 2000,- Kč, za vypořádání majetku buď 2000 nebo 7000,- Kč (podle toho, zda máte ve vypořádání i nějaký nemovitý majetek).

irisv
29. lis 2016

jo, a ještě místní příslušnost - děti řeší Okresní soud v místě, kde mají děti bydliště, kde se ke dni podání žaloby zdržují. Rozvod řeší soud, v jehož obvodu měli manželé poslední společné bydliště, a majetek soud, který manžele rozváděl.