Schválí nám soud po svatbě změnu příjmení dítěte?

adelaid89
18. dub 2016

Zdravím Vás tady všechny, mám takový dotaz a budu doufat, že se někdo najde kdo mi poradí. Jsem svobodná matka jednoho chlapce a nyní čekám druhou holčičku. U prvního chlapce jsem s bývalým přítelem nějak neřešila příjmení, tak se syn jmenuje po příteli. Po necelém roce jsme se ale rozešli. Nyní jsem s novým přítelem a řešili jsme jméno dcery a já bych chtěla aby se jmenovala po mě (jelikož mám obavu ať to nedopadne jako to předchozí, kdy mi partner nedal souhlas ke změně jména syna). Ale nynější přítel má obavy, že když se pak vezmeme, tak malé zůstane moje jméno za svobodna a soud nám neschválí změnit jméno dcery po svatbě na jeho jméno. Můžete mi někdo poradit?

petrajurinova
19. dub 2016

@adelaid89 nevím přesně jak je to se jménem dítěte, ale pokud se provdáš za otce dítěte, které jste měli za svobodna, matrika dítěti vydá nový rodný list, ve kterém změní tvé příjmení. Takže si myslím, že by neměl být problém zároveň s žádostí o sňatek zažádat o změnu příjmení pro společné dítě. Společné příjmení pro dítě a rodiče je v zájmu dítěte, takže by to nemělo představovat sebemenší problém.

j.a.n.i
19. dub 2016

@adelaid89 Pokud se vy dva rodiče na změně příjmení dítěte dohodnete, tak není žádný důvod, aby cokoliv schvaloval soud.

adelaid89
autor
19. dub 2016

@j.a.n.i dekuji

adelaid89
autor
19. dub 2016

@petrajurinova děkuji i tobe

aleks
3. čer 2016

@adelaid89 - pokud si vezmete otce svého dítěte a prijmete jeho příjmení,automaticky i Vaše společně děti mají stejné příjmení a je jedno,ze se narodily mimo manželství. Nelze,aby Vy a otec jste byli např. Novákovi a vaše společné dítě Pospíšil.