Soud asi rozhodne o střídvé péči, já jsem zásadně proti. Co teď?

duetka01
19. zář 2018

Ahoj holky, jdu si pro radu. Soudím se s ex partnerem o dítě. Otec trvá na střídavé péči, já nikoliv, jsem zásadně proti, malý má 6 let, je předškolního věku a citlivé povahy, prozatím je více u mě, měli jsme dvě stání a řekla bych, že jsem doslova pohořela tím, že jsem nešla s otcem k psychologovi přestože to bylo jen doporučené nechtěla jsem se s ním tam potkat, dle toho ospod odvodil, že nemám zájem spolupracovat a navrhuje střídavou péči, zvyklal i soudkyni, která doposud navrhovala rozšířený styk, žádný verdikt ohledně malého ještě nepadl, soud je odročen na neurčito až budou psych. posudky dál se bude pokračovat v jednání, soudkyně pořád mluví a nenechá prostor ani k vyjádření, samotnou mě to štve, dokonce mi bylo řečeno, že jsem dítě otci já unesla, když jsem se od něj stěhovala, přitom ví, že to bylo z důvodu fyzického a psychického napadání a nevěry (to jsem měla syna nechat v tomhle prostředí a když byl zrovna otec na odpolední doma sám?)..měla jsem opravdu dost..a jsem v šoku s toho co se dozvídám, předběžko nám nikdo nedá, jedno jsme dostali o prázdninovém styku a soudkyně říkala, že ted je to na domluvě nás rodičů a dítě je u toho kdo si ho zrovna utrhne, protože nikdo ho prozatimně nemá péči..v dnešní době nehraje už nic na stranu matky jak to bylo kdysi, že aspon dítě patřilo matce do rozhodnutí soudu, ted jsou práva na obou stranách..s otcem jsme proto podepsali dohodu u ospodu střídavé péče pouze na 1 měsíc, (přes můj velký nesouhlas) protože žádnou jinou domluvu v potaz nebral a paní z ospodu dost tlačila na pilu a nutila mě do toho taky... mám obavy, že jak řeknou, že to tak fungovalo, tak to můžou ponechat..přitom jsem mu nabízela rozšířený styk což mu je málo :/ z ospodu pracovnice mi příjde taky zaujatá a nestranná..připadám si fakt už zoufale, soudkyně se mi akorát vysmála..když by otec byl svina nechá syna chodit do staré školky a třebas mi ho nedá a já s tím neudělám nic...taky se může stát, že ho dostane do péče on..kde pak stojí pravda a zákon? Uvažuji i o změně právničky, v téhle situaci mi moc nepomohla, ona sama nezmůže nic, rozhodnutí je na mě.

ivular
19. zář 2018

@duetka01 Střídavku jste rozhodně podepisovat neměla - a to ani na měsíc. Doporučuji změnit právničku a pročíst materiály na FB ve skupině "Střídává péče a děti - ano či ne".

emamaira
19. zář 2018

Pokud jsi nespokojena, změn advokáta... na to, co pises není moc jiná rada. Jen prani pevných nervů, vypadá to, že ex vse hroti, takže je běžné že si ex vymýšlí únos a podobně.

duetka01
autor
19. zář 2018

mám obavy, že řeknou pokud to fungovalo měsíc, takže super jedeme dál a střídavka opravdu hrozit bude..s tím měsícem jsem povolila, útočili na mě 3 lidi, bývalý, jeho právnička a zaujatá baba z ospodu o ničem jiném slyšet nechtěli, dokonce mi vyhrožovali pod nátlakem pokud to nebude tak, může otec sebrat dítě a nemusí mi ho vydat a nakonec syn může chodit do školky do té původní..byla jsem bezmocná :/ chtěla jsem ukázat, že výjdu otci vstříc..jinak jsem u soudu prý neústupná a přivlastnující co jsem tak zjistila..to, že ex s kroužku mi vezme dítě domů a zeptá se ho hele nechceš jet ke mě a já jsem bezmocná, je vlastně podle soudu v pořádku, má na syna stejné práva jako já a nikdo se neptá jestli syna druhý den musím chystat do školky, otec ho stejně vypraví jako já i když občas se stane, že i něco zapomene :/ nebo si u otce protáhne pobyt kdy mi jen oznámí, že mi syna nepřiveze, vše je v pořádku..toto není normální, soudy se ujištuji jsou opravdu k ničemu !!! Nikdo vám opravdu nepomůže, pomoci se nedovoláte...

baris
19. zář 2018

@duetka01 pokud si dobře pamatuji, nedávno jsme ti všichni radili, aby jsi k psychologovi rozhodně šla, jinak ti to může uškodit. Ty sis postavila hlavu, nešla jsi tam a teď se divíš. 🙄

Chápu, že se nechceš vídat s ex, že ti ublížil ..., ale stavět se pořád na zadní a kopat kolem sebe ti moc neprospěje. Najdi si lepší právničku, nekopej kolem sebe a dopadne to pro tebe mnohem lépe.

vineta
19. zář 2018

@duetka01 No jo, pomoci... soud tomu pomoct nemůže, soud autoritativně rozhoduje, když se lidi nejsou schopný domluvit, takže je pak logický, že s výsledkem nebudou všichni spokojený 😐To dítě je vás obou a rozpůlit se jaksi nedá, takže holt někdo na tom vždycky bude špatně a bylo by fajn, kdyby to nebylo děcko. Otec je nějak nebezpečnej pro malýho? Bojí se ho, prostě jsou tam nějaký objektivní důvody, proč by s ním neměl trávit stejně času, jako ty? To napadání máš nějak podchycený? Policajti, svědci, lékařský zprávy? Práva otce a matky jsou holt stejný, pokud tam není nějakej objektivní důvod, proč jednomu přiznat míň. Mně se střídavá péče taky nezamlouvá, nemyslím, že to je pro děti vhodný, ale taky nevím, proč by měl rozchodem otec automaticky vídat děti jen každej druhej víkend. Ale chápu, že to pro tebe musí být hrozný. Třeba by změna advokáta pomohla, mohla by do toho vnést jinej pohled.

normalnimatka
19. zář 2018

soudkyně snad musí dát prostor vám, abyste se ktomu vyjádřili, pokud chcete. nebo ne? hele ono je to těžký, takhle slyšíme jednu stranu a nedá se objektivně cokoliv říct. každopádně....

asi bych zkusila fb skupinu
Práva dětí a rodičů v kontaktu se zdravotnictvím, školstvím a státem
- zjistit, co vlastně můžeš dělat. a chtělo by to asi změnit právničku. je to asi na dlouhou osobní konzultaci, spíš než radění se na netu.

tulikiss
19. zář 2018

mozna by to chtelo prestat byt sobecka a hledet na sebe a koukat taky na dite. porad jenom pises ja ja ja. tvuj syn ma stejne pravo na otce jako na matku a i kdyz se ti to nelibi jste rodice oba a oba mate stejna prava se o dite starat a travit s nim cas. to ty si svemu diteti vybrala otce. kopes kolem sebe pri predstave ze syn bude ve stridave peci, protoze je pro tebe nepredstavitelny ze ho tyden neuvidis a zkusila si se nekdy zamyslet nad tim jak je asi otci. Ze on taky sveho syna miluje a chce s nim byt co nejvic a neumi si predstavit ze ho uvidi jen par dni v mesici. Netahej dite do problemu dospelych a nenavisti kterou mas k byvalemu. On predpokladam sveho otce miluje, tak proc by s nim nemel byt. Svym postojem jen docilis toho ze soud uzna ze stves dite proti otci, nejsi ochotna se dohodnout a vyhovi co nejvic chlapovy.

ivular
19. zář 2018

@tulikiss Jenže ona je jedna věc bránit otci v širokém styku s dítětem (což je samozřejmě nesmysl), ale druhá věc je uvrhnout dítě do střídavky - a zejm. v relativně nízkém věku - což většina dětí vnímá jako ztrátu domova.
Já nevím, jestli si to dovedeš představit být trvale "na návštěvě" ve dvou domácnostech, přičemž každá funguje naprosto odlišně a vzájemně se nejsou schopni na ničem domluvit, jelikož se nenávidí. Nechtěla bych to zažít a nepřeji takový experiment žádnému dítěti..
Proto bych se těmi silnými výroky typu "kopeš kolem sebe" byla dost opatrná.

alcar
19. zář 2018

Tak ja si naopak myslim, ze dite zvladne mnohem lepe stridavku nez byt dva vikendy v mesici vzdycky nekde jinde, dite si odvykne od otce a pak tam nebude chtit byt vubec, nebude mit k otci ten spravny vztah a bude to plodit jen zlo. Takhle si bez problemu zvykne fungovat ve dvou domacnostech. Deti jsou mnohem adaptabilnejsi nez dospeli a pokud ma dite rado stejne otce i matku, tak proc ne stridavka. Horsi je to ale se skolkou, pokud bydli rodice daleko od sebe.

Jinak souhlasim s nazorem, ze na dite ma stejny narok jak matka, tak i otec (pokud neni nejaky nasilnicky psychopat a tyran).

simona_33
19. zář 2018

Ja to nedokazu objektivne posoudit, ale pro me je neschopnpst se dohodnout s byvalym partnerem projevem totalniho egoismu... Neni lepsi vubec nepripustit to, aby se zaujata ospod zenska michala do vasich veci? musite proste potlacit ego, ano manzelova nevera je k nasrani, ale tyhle tahanice mi prijdou presne podle pravidla tys mi zahnul hajule tak ja ti ukazu, to dite ti nedam... nejsem rozvedena a snad ani nebudu. ze je manzel k nicemu neznamena ze je otec k nicemu. Stridava pece je divna... podle me by se meli stridat rodice u ditete a ne naopak kdyz uz... ale proste chapu rodice, ze chce mit vliv na dve dite casteji nez 2 dny v mesici... Dohodnete se

tulikiss
19. zář 2018

@ivular ale ona pani kolem sebe kope uz od listopadu, nejdriv jak strasny on je a jak ji ublizuje, ale z jeho domu nepujde dokud z toho poradne neco nekapne. ve vetsine diskuzi resi hlavne prachy, jestli se bude moci odstehovat a pak nekdy naposledy to jak bude otec dite vidat. Ja nedokazu rict jaka je stridavka pro dite, ale dokazu rict jake je pro dite videt otce jednou za 14 dni a muzu s klidme rict ze je to na h.vno. Ty vztahy se strasne spretrhaji a vlastne jezdis do ciziho prostredi kde si na navsteve a ten clovek ti je cim dal vic cizi. Je to smutny ale je to tak. Nerikam ze stridavka je idealni, ale pokud je videt na jedne strane, ze chce aby ten druhej ji dal pokoj a dite videl minimalne, tak je asi jedine reseni proto aby druhy rodic o dite neprisel.
Oba by si mely hlavne uvedomit ze jsou dospely lide a v prvni rade jde o dite. Ja svoje deti miluju a trpela bych tyden je nevidet, ale prave protoze je tak moc miluju, tak vim, ze bych trpela jeste vic kdybych videla ze ztraci ten uzasny vztah s tatou ktery maji. Sama sem o tatu casem prisla ( zije ale nevidame se, naposledy po 8 letech loni na pohrbu dedy) a tak vim jak je cloveku smutno a jak ho to mrzi a tak bych delala vse pro to, aby deti toho fungujiciho tatu mely, i kdyby uz nemel byt se mnou.

andelka
19. zář 2018

Popravdě nevidím rozdíl mezi střídavkou a rozšířeným stykem až na to,že to první je víc férová forma a nedivím se,že otec výhradní matky a rozšířený styk nechce. Oba rodiče mají stejná práva,tak to dříve nebylo,i když je to logické. K psychologovi jsi měla jít,averze vůči ex musí jít stranou. Teď budeš hasit. A ano,pokud ten měsíc bude střídavka fungovat,nebude jediný důvod ji rušit a nepokračovat.

andelka
19. zář 2018

Já mám dvě děti s ex ve společné péči,v režimu asymetrické střídavé od 3 a 5 let. Dneska jsou v 1 a 2 třídě.

ilonne
19. zář 2018

@duetka01 Nezlob se na me, ale muzes si za to sama. Nedavno jsme ti tady radily, at k tomu psychologovi jdes. Ty se pouze "stavis na zadni" a chces po vsech, aby ti sli "na ruku". Ohanis se pravy matky, ale i otcove maji prava. Nicmene predevsim by ti melo jit o pohodu syna a o to ti bohuzel nejde. Neustale zakladas diskuze, ze kterych je znacne znat tvoje nenavist vuci partnerovi a absolutni neochota se jakymkoliv zpusobem dohodnout. Uz jsme ti radily, ze by si se mela nad vase neshody povznest a jednat jako matka. Rovnez jsme ti radily, aby jsi sla k.psychologovi, ktery ti muze pomoci utribit myslenky. Jenze ty nechces rady, ty chces pouze potvrdit to, ze vse delas dobre a ze jsi v pravu.

vendelinka08
19. zář 2018

Myslum..ze je dulezite se domluvit s otcem ditete tak..aby to bylo nejlepsi pro dite..tady totiz nejde o tebe ani o partnera..ale prave o dite. A pokud partner jevi zajem se o syna starat..tak je to v poradku a mela bys to prijmout a rozumne se domluvit. Pokud to soud vidi tak jak popisujes...asi jim na tobe neco vadi..oni totiz rozhoduji o tom aby se dite nebo deti meli dobre..i pro soud to neni jednoduche a urcite by uvital..aby meli rozum rodice a dohodli se..at uz se jedna o jakoukoli peci.

ilonne
19. zář 2018

Jeste k tem radam ohledne zmeny pravnicky - tu muze zmenit klidne 10x, ale pokud nebude spolupracovat s OSPOD a soudem, bude ji to k to k nicemu.

mimiveru
19. zář 2018

Myslím, že kdyby bylo 100% potvrzené, že vás manžel bije, tak by dítě do péče otci nikdy nesvěřil... Ale ona se s tím ohání teď spousta matek, které se snaží rozvést a urvat si dítě pro sebe. Takže předpokládám, že to tak věrohodné není.... A tím, že nespolupracujete, si akorát škodíte.

duetka01
autor
19. zář 2018

S otcem v domácnosti již dávno nežiji, nejde mi o peníze ani o sebe samou, jde mi ted především o dítě a aby bylo spokojené, snažím se mu vše vynahrazovat a taky chci, aby byl spokojený a štastný, snažím se vše napravit za otce..když mi otec háže klacky pod nohy a dělá naschvály- není možná domluva, pro soudkyni je střídavá péče možná i když domluva není od toho jsou prý psychologové, ale není zaručené, že pomohou..ano vlastně jsem si to zavinila sama, měli jste holky pravdu měla jsem si to tam aspon odsedět a zatnout zuby, ted to mám nařízené od soudkyně bez debat se jde...mám potvrzení od lékařky, že mě otec fyzicky napadl, jednou jsem policajty zavolala, podruhé bohužel ne..záznam tam však nemá, takže je obliga..todle soudkyni nezajímá, máme se od toho odprostit a řešit zájmy díěte..ale když je otec agresivní i na malého a řve, nepřipadá mi to vhodné odprostit se od toho..nejsem pro, aby byl k němu hulvát..člověk musí začít od začátku jak vše bylo, ale to soudkyni nezajímá minulost, ale na ní se to vše zakládá...

duetka01
autor
19. zář 2018

připadá mi, že to ted vlastně vše stojí na straně otce..matka nemá pomalu žádné práva. Za kamaráda to bylo úplně jinak..dítě bylo do rozhodnutí soudu u matky a styk byl řešený prozatimním předběžným opatřením.

duetka01
autor
19. zář 2018

otec jinou dohodu než střídavou péči nevidí..umožnila jsem mu širší styk pro něj je to málo a handrkování s dítětem, každý týden je s nějakým rodičem, takhle vidí toho druhého rodiče až po dlouhém týdnu.

emamaira
19. zář 2018

@duetka01 není pravda, že by matka neměla práva. Mají s otcem stejná, oba jsou rodiče. Dřívější praxe, kdy šlo dítě automaticky k matce akorát nabourala vztahy mezi dítětem a otcem. Pokud ex jako otec funguje, tak proč bys chtěla dítě o otce připravit.... To není v zájmu dítěte.

duetka01
autor
19. zář 2018

nechci dítě o otce připravit to v žádném případě ne, dítě potřebuje oba rodiče, jen si pamatuji, že matky mívaly větší práva co se týkalo, že do rozhodnutí soudu bylo u nich, vyřešilo se to předběžným stykem (v případě když se dva rodiče nedomluvili) tak to bylo rozumné..jeden rodič odmítá střídavku a druhý naopak nic jiného nechce..tak je střídavka na zkoušku a asi jsem si to i tím zavařila

ilonne
19. zář 2018

@duetka01 proc si vlastne myslis, ze pravo matky je silnejsi nez pravo otce? Bez rypani, jen jednou jste rodice oba a oba mate stejna rodicovska prava a povinnosti.

duetka01
autor
19. zář 2018

matka dítě porodila, dítě táhne biologické pudy více k matce..ale také je to individuální na dítěti ke komu se přikloní..jestli ho někdo do té míry ovlivnuje.

duetka01
autor
19. zář 2018

@ilonne Ilon příjdeš mi trochu zaujatá a jízlivá vůči mě proč? Nic jsem ti neudělala, všímám si, že už delší čas po mě štěkáš ve svých názorech.. jen se ptám nezávazně slušně na názory.

bamak
19. zář 2018

@duetka01 Já ti řeknu, kde je problém, proč máš pocit, že je soudkyně a ospod jsou proti tobě. Protože je sama proti sobě štveš přístupem, který taky píšeš. Ty nemáš větší práva na syna, než otec. Pocit, že mu "milostivě" nabízíš rozšířený styk a jemu se to nelíbí, je úplně mimo. On má stejná práva, jako ty. Co kdyby chtěl on syna do péče a nabídl ti rozšířený styk. K psychologovi nejdeš-protože se s ním nechceš potkat....to je dokonale dětinské. Ublížil ti, OK, to beru, ale tady nejde o tebe a o tvoje raněné city. Ty se divíš, že ti u soudu po tomto nevěří, že budeš otci ochotně dovolovat rozšířený styk? Možná ti příjde, že jsem na tebe "hnusná", ale tak to není, chci ti otevřít oči. Tu kaši jste si navařili ty s manželem....a chudák 6-ti leté dítě jí musí jíst spolu s váma a jak to vypadá, tak pěkně hnusnou a horkou.

ilonne
19. zář 2018

@duetka01 Ja myslim, ze tohle je prekonany mytus. Vzdyt ma geneticky fond vas obou. Ano matka dite porodila, ale tak to proste je, muz holt neni biologicky vybaven k porodu ditete. A na druhou stranu bez muze by dite take nevzniklo. Navic ono to vlastne neni o pravech rodicu, ale predevsim o pravu ditete na oba rodice.

ilonne
19. zář 2018

@duetka01 ale ne, jen mi prijdes strasne zaryta v "pravech matky", ale jsou tu i otcove a predevsim deti. Uz jsem byla i svedkem toho, jak se rodice "prali" o dite a ver, ze to neni hezky pohled. Me je proste lito deti, jejichz rodice se neumi dohodnout. Vazne, vas rozchod a duvody rozchodu jsou vas problem, ne problem vaseho syna.
Btw pokud te manzel napadl a bylo to nahlaseno PCR, bude o tom zaznam a ten se da vzdy vyzadat, pripadne soudu navrhnout jeho zajisteni.

bamak
19. zář 2018

@ilonne Píšeš, že tě jeho otec napadl, že na syna řve, je na něj agresivní....tak žádej psychologické vyšetření syna. Je mu už šest, určitě poví pravdu o tom kdo se k němu jak chová. Mimo jiné pak můžete navázat na psychologickou pomoc, kdyby rozvod špatně snášel.

ilonne
19. zář 2018

@bamak Ja ne, to @duetka01