icon

Soudem určené návštěvy dítěte. Může se jich otec vzdát?

katerinanov
21. lis 2011

Dobrý den, zajímá mě, jestli se otec může vzdát soudně určených návštěv dítěte a případně z jakého důvodu. Děkuji za každou odpověď.

denousek
•
21. lis 2011

já si myslím že může proč by nemohl?když o dítě nemá zájem tak za ním jezdit nebude... jestli si to teda tak myslela...

eliveri
•
23. lis 2011

Předem říkám, že neznám správnou odpověď. Ale zajímá mne, čistě z principu. Pravidelné návštěvy otce nemusí být přece nutně vnímány jako věc čistě pro potěchu "tatínka", ale i jako jakási povinnost vůči dítěti, popř. způsob, jak odlehčit matce, která má jinak dítě na starosti pořád a nemůže se toho jen tak vzdát. Takže z tohoto úhlu pohledu bych byla skoro za to, aby to pro toho otce až tak jednoduché nebylo.

ivasad.
•
23. lis 2011

Já naštěstí v tomhle nemám osobní zkušenost, ale myslím si že soudně určené návštěvy jsou spíše o tom, že rodič který opatruje dítě (tedy většinou matka) musí v určené dny (hodiny) umožnit druhému rodiči styk s dítětem. Pokud se samozřejmě ti dva nedohodnou jinak. Nakázat někomu aby ten a ten den chodil za dítětem asi nelze, takže pokud otec za dítětem nechodí, je to smutné, ale rozkázat mu to soud nemůže. Jak píše Denoušek.

kleik
•
23. lis 2011

Přesně jak říka ivasad a denousek. Je to právo rodiče (v zákoně je právo na styk s dítětem, ne povinnost), donutit ho k tomu nejde. SPíš jsou asi častější případy, kdy otec vyžaduje víc návštěv než má soudně určeno...

jop
•
23. lis 2011

Když nemá otec zájem, tak ho k tomu nikdo nedonutí a ani ho nutit nebude. Z právního hlediska je důležité jenom to, jestli platí výživné, návštěvy se berou jako přínos pro tatínka (a je teda smutné, že někteří muži to tak nevidí).