icon

Soudní určení otcovství, jak postupovat?

jpolda
8. čer 2015

Dobrý den,prosím o radu.Narodil se mi syn,boužel jsem v ochranné lhůtě po rozvodu což znamená,že bude mít v rodném listě za otce mého ex manžela(rozvod nabyl právní moci)!Potřebuji poradit ,jak postupovat o změnu otce,vím že je to soudně,ale postup neznám a zda existují nějaké tiskopisy nebo jak se sepisuje žádost.S ex manželem nekomunikuji.Chtěla bych to mít co nejdříve za sebou.
Děkuji za odpověď.

paajus
•
9. čer 2015

To jste měla řešit již před porodem - zajít s otcem dítěte na matriku, aby přiznal otcovství a bylo by. Nejsem si úplně jistá, jak je to porodu - zkuste se zeptat na té matrice, tam by vám měli poradit.

misimisi
•
9. čer 2015

Někde jsem tu na MK četla, že se to dělá tak, že nynější zažádá o otcovství - asi i s Vámi, a bývalý se musí otcovství vzdát - popřít otcovství. Snad pochopí, že je to v jeho zájmu, jinak bude mít povinnost platit alimenty bývalý. Obraťte se asi na soud či právní poradnu, podrobnosti nevím ☹

j.a.n.i
•
9. čer 2015

@paajus Chtělo by si to o věci něco zjistit, než tu začneš naznačovat, že se na to zakladatelka vyflákla a může si za to sama... pokud běží lhůta 300 dní od rozvodu, tak otcovství na matrice přiznat nejde a mohli by tam chodit třeba každý den a stejně by jim to bylo k ničemu.

@jpolda Tiskopis na to neexistuje, ale je potřeba to podat k soudu, ideálně všichni tři, s tím, že ex popírá otcovství, nový partner se k dítku hlásí a ty potvrzuješ, že je to opravdu tak, jak oni 2 tvrdí... možná ještě nějakou omáčku k tomu, žes s ex už XY let nespala a žiješ s partnerem. Měli by si vás všechny pozvat, tam tohle zopakujete a mělo by být hotovo. Na základě papíru od soudu se pak vyhotový nový RL pro dítko.

drakenn
•
10. čer 2015

V ochranné lhůtě nelze na matrice přiznat otcovství!! Je to složitější a řeší se to soudně. Má kamarádka to řešila. Zašla na městský soud a tam jí přímo poradili a vše i sepsali.. držím palce