Společná dcera a rozchod s partnerem. Jak to řešit? Pomohl by mi právník?

ajdakajda
12. říj 2019

Ahoj holky, s partnerem nám to neklape, prostě se musíme rozejít, není jiny reseni. Já už asi 4roky,z toho dva roky co máme dceru, docela trpím jeho urazeni, ponižování, apod. Dal už nehodlám, je mi 28 let a nechci zit ve strachu stalym, ze něco reknu a ho to hned rozcili a začne vyhrožovat. Stále dělá nějaký naschvaly, vsugerovava si věci a stále utoci na mou rodinu, stejně tak i na svou, ale na mou mě to stve, protože nemá pravdu. Vesměs jsem celý týden doma nikde nechodím a jak chci jit, vždycky poslouchám kecy, ze bude sám doma, ať si to přeložím na jindy a bla bla.. Takže nikde nechodím, ma rodina je 400km,za mnou může jen, když si usmysli a má náladu a to je jednou za rok a docela mě to vadí, abych se doprosovala, jestli za mnou může má rodinu na dva dny dojet nebo já tam, to je taky vždy problém. Máme dvouletou dceru, tu má určitě rád, ale nepomáhá mi s ní nikdy, do práce chodí na 6hodin,přijde z práce a jde do svého pokoje hrát hru na mobilu a kouřit a jak něco chci ať ji pohlida, tak max 5min a ještě s kecama, ze já jsem matka na dovolený a mám se starat o ní a teď dokonce přišel s tím, ze mě nehodlá živit, ať jdu do práce, nebo ať se stará má máma a posílá mi peníze, no odporný. Pro mě naprosto nepochopitelný tohle rict někomu, a kým mám dítě. Teď jsme akutně u jeho mmky a dcerou, pojedu k našim, ale už všem vyhrožuje mě nadává stále a budu si muset změnit cislo. Nemáte zkušenosti jak tohle resit, abych s ním nemusela být v kontaktu kvůli holce? Nechci mu upirat právo se s ní vidět, to může kdykoliv, ale já s ním v kontaktu být nehodlám. Tak nevím jak to řešit ohledně dcerky. Pořadí mi někdo? Je nějaká možnost, ze by mě zastupoval právník a dával by mu informace o dveří každý den, ma vůbec právo chtít každý den info o ní?

j.a.n.i
12. říj 2019

@ajdakajda Jeste mu ji muzes nechat v peci, pak se s nim nemusis stýkat vubec... Jo, premyslet si mela pred 3 roky a ne si s nekym, kdo te sere delat dote, ted uz ho mas, takže s nim budes muset jeste 16 let komunikovat.

megi89
12. říj 2019

@j.a.n.i ty vole, to si ji dala radu.... 🙄

guinea
12. říj 2019

@ajdakajda Pokud se on chová takhle ohavně, a nikdy jí nehlídal, nikdy se o ní nestaral, tak já bych teda měla veliký strach mu jí nechat osamotě. Nejlepší by bylo nejdřív se někde poradit, nevím jestli přímo OSPOD, jestli by setkání otce s dítětem nemohlo probíhat kromě tvé přítomnosti i za přítomnosti mediátorky, která by případné urážky a další nevhodné chování vůči tobě mírnila. A taky bys ní pak měla jako svědka, kdyby něco.

codal
12. říj 2019

@ajdakajda za prvé je mi líto, že tohle musíš zažívat! Každopádně bez kontaktu se to opravdu neobejde, jednou spolu máte dítě, tak spolu budete muset někdy komunikovat. Určitě bych doporučila navštívit ospod, zažádat si o svěření dítěte do péče, taky bych asi navštívila psychologa, třeba ti poradí, jak s takovým člověkem jednat, aby ses nenechala zastrasit jeho výhrůžkami a tak, a ten mediátor taky není úplně špatný nápad. Pokud je takový, tak pochybuju, že si malou bude nějak moc brát, takže toho kontaktu zas tolik nebude. Případně ji může pak vyzvedávat ve školce,abyste se nepotkavali tak často. Každý hovor bych si nahrávala a každou SMS uložila,ať máš případně důkazy, kdyby náhodou vyhrožoval stridavkou nebo něčím jiným. A informace mu denně rozhodně podávat nemusíš, jen když to bude opravdu důležité! Držím pěsti 🍀!

ajdakajda
autor
12. říj 2019

@j.a.n.i nikdy se nestaral o ní a opravdu nechci, vše je na mě.. Celej nátlak začal narozením dcerky, jak si myslela, ze mě má v malíku.. I tak díky za názor..

caverina
12. říj 2019

@j.a.n.i Ty musis byt chlap,kteremu zenska musela poradne nakopat prdel...fakt neverim tomu,ze nejaka normalni zenska muze mit nazory jako ty....

ajdakajda
autor
12. říj 2019

@codal děkuju, toa mediatorka je dobrý nápad. Já mám trvale bydliště s dcerou u rodičů, kde teď nějaký cas budu, bohužel na nájem v Praze s rodicakem nemám. Problém je ten, ze rodiče bydlí 400km od otce dcery, já mu nebudu bránit ve styku, jsem ochotna se domluvit, může ji mít kdy chce. Jsem ochotný i do ty Prahy mu ji dovézt na víkend, ale mám strach jak to zvládne. Doteď ji uspavam jen já a přes noc nebyla beze mě, je dost na mě fixovana. Samozřejmě, ze má ráda i tátu a jak přijde z práce vítá ho, ale tohle nejde aby tam na mě rval tahal mě z domu za nohu a pak mě se zpocenou uplakanou dcerou nechal bez věci pro ni před dverma. Nepodvadim ho, starám se jen o něj dceru a sebe.. Akorát je strašně majetnicky, musí být vše podle něj a jak něco chci jinak, chci jít ven vždy začne na mě utocit tlačit apod. Chápu ze ta vzdálenost je blbá a já jsme ta kdo odchází, ale ani nám nedovolil si tam dát trvalý bydliště. Nic a mě je 28let,chci si budovat už zázemí s dcerou a mít jistotu, zr jsme někde doma. Takhle mě už za ty dva roky vyhodil asi 5x a já vždy vymekla a vrátila se a je to pořád stejný jakmile není po jeho, je problém. Já bych se ráda s ním domluvila, ale neumí se bavit, jen mi nadává, uráží, ponizuje. A já nechci zit ve stresu sama doma, má rodina za mnou nemůže, protože mu měsíčně nepřispívá na bydlení apod.. Prostě kdo si nezažil neví, ale jsou horší případy. Nejhorší je ze jeho tatinek i dědeček byli stejni jako on, takže v tom vyrůstal, tak mu to přijde normální tohle chování vůči mě. Za porod nic, na svátek neumí popřát, na narozeniny, max pak něco koupi a za tři dny to vycte.

ajdakajda
autor
12. říj 2019

A jak chci pomoct s dcerou v noci, s odstavem kojení ve dvou letech atd, pořád jen ne, ses matka, ses na dovolený, tak se starej. Zadna domluva s ním neplatí, vše ruší jak se mu hodí. Prostě nwm jak s ním mluvit, jsem nešťastná s ním, koníčky nemá, zájmy, jak něco vymyslím není vandrak jezdit po výletech, dovolenou nechce, nepojede s malým dítětem někde aby rvalo.. Jen doma být ve svým pokoji a hrát si hru na mobilu..

ajdakajda
autor
12. říj 2019

Smsky a všechny urážky a výhrůžky si nechávám. To ano, ovšem si nejsme jistá, jestli to něčemu pomůže.

zuzanka_13
12. říj 2019

@ajdakajda omlouvám se, radu nemám, jen mi je líto čím procházís a přeju ať je brzy líp tobě i tvé holčičce... Hold někdy se člověk dokáže tak změnit, ze máme pocit, jako by to byl někdo jiny.. A to ne jen v partnerském životě.. Vlastní zkušenost bohužel.
@j.a.n.i a k tvé zprávě nemam slov. Perfektní rada a podpora. Nemyslíš, ze psát, ze si měla rozmyslet s kým si dítě pořizuje, je momentálně uplne zbytečné..a tazatelce to fakt nijak nepomůže, jen ji to psychicky třeba víc zdepta.

magdanaty
12. říj 2019

@guinea K tomu slouží tzv.asistovane předávání = předávání za asistence kompetentní osoby buď přímo z ospod, nebo z nějaké organizace, která asistence u předání dělá. Zkus se na to zeptat na ospod, vysvětlit situaci a hlavně uvést fakt, že otci dceru předávat chce s, ale potřebuješ pro to zajistit vhodné podmínky. Dělá se i asistovaný kontakt, možná že i to by v tvé situaci bylo prozatímní řešení..

j.a.n.i
12. říj 2019

@zuzanka_13 pokud nekdo napíše, ze ho chlap 4 roky urazi a depta a ma s nim 2 letou dceru, tak promin, ale pak si za to může sam. Ten clovek se nezměnil, ten takový byl uz pred dítětem.

evka_slovenska
12. říj 2019

Hele jses si jista ze takovemu cloveku ktery pro tebe nema dobreho slova chces nechavat dite?Chudak holka,...je to sice jeji tata,ale kdyz se neumi chovat....tak ji udela v hlave akorat dobrej hokej a tak samo i ona casem muze jeho chovani okoukat...aby ses pak nedivila :( i kdyz....mozna si ji vezme 2x a pochopi ze to neni jen tak a sam si o ni prestane rikat.Dite ktere po nem porad neco chce a v noci place ze chce maminku bude asi balzam na jeho pocuchane nervy

pabka
12. říj 2019

No sice trochu nevybirave, ale @j.a.n.i má pravdu... sama zakladatelka píše, ze se k ni hnusne chová už roky, už i před dítětem, tak co čekala, zázrak? Tak ten se nekoná no. Překvapivě.

pink_unicorn
13. říj 2019

Jezis holky kam vy na ty kreteny chodite? V tomhle mel ten blaznivej Belobradek pravdu, trochu premyslet nad vyberem partnera by neskodilo. Neverim, ze se muzou lidi tak dramaticky zmenit, ze pred porodem je to milacek a pak zrazu hovado....

martaskaaa
13. říj 2019

To je fakt pako. Tvá rodina nemůže k vám na víkend, protože mu nepřispívá na nájem? To slyším poprvé a tak to tedy budu muset u dveří zařídit kašičku pro všechny návštěvy, super tip. Ne sranda. Hele že budeš bydlet 400km jinde je úplně jedno, můžeš žít kde chceš. Pokud mu to bude vadit, ať ti zaplatí pronájem garsonky v Praze 😉 beztak teď dělá ramena, ale ve finále by po víkendu s holkou byl vyřízený jak žádost a rád by ti ji zase vrátil. Protože pokud nemá ponětí, jak to dítě přes den funguje, třeba co snídá, kdy chodí spinkat, co na ní platí nebo jaké má návyky, tak se v tom bude krutě plácat.

ajdakajda
autor
13. říj 2019

Holky asi mate pravdu, nektery naznaky jsme mohla vycítit predtim, nez jsem otehotnela. Zamilovanost toho dost nevidi. A po porodu, pritlacil, na vse utocil, dite je nase. Jedes za rodici, ja to nechci me se to nelíbí rikal a ja, ze chci a nevidím v tom problem,nikdy nepojedeš dite je nase a ja mam pravo na nej jak ty.. Apod, porad se vším operuje dítětem. Ale ze by se mu venoval, me nekdy s nim pomohl, nikdy, max se odvola, at se domluvim s jeho mámou..

ajdakajda
autor
13. říj 2019

A diky tomu, ze me parkrat vyrazil a ja mela azyl u jeho mamy,jsem se dozvedela,ze jeho maminka mela cely zivot to samy, ponizovani, urazeni, ale ze nikdy neodesla kvuli detem a poslednich 15let se starala o vazne nemocneho tatu, tak znala jen praci a domov. Tudiz mu i mozna prijde tohle chování normalni. On ji jako syn, taky moc nepomohl. A navic vidim co si dovoli je svy mame a to je příšerný. Nema uctu a respekt k nicemu. Jen on je frajer, jediny postavil dum v cr, u kteryho jsem pomahala ctyri roky nonstop, se vsim co bylo treba. Samozrejme ted ja v tom dome nikdy nic neudelala, vse popírá, mou rodinu spini, pomlouva, vypisuje, ze mu ukradli dceru a porad vidí jako rozpor to,ze to dela ma rodina a on nic nedela. On me vyrazi, volá na me policii a pak rekne, že jsem se vyhodila sama. Porad resi co kdo kde dělá. A ano ja jsem bezkonfliktni, mam svy asi veci jakl každý, ale abych se hadala, jen tak jak kn, fakt ne. V zivote bych si nedovolila rict na jeho rodinu krivyho slova a on rika takovy lzi na mou rodinu, ze vzdy zacnu se hádat, protoze nema pravo je takhle urazet a hlavne lzive, kdyby mel pravdu sklopim usi a jsme ticho. Ale nema.

Zkratka me jde hlavne o dite, ja uz to s nim musim ukoncit za pomoci asi psychologu, jelikoz me ho zase zacne byt lito, kvuli dcerky. Ale s nim neziju, necitim se dobre a chci vytvořit dceri teda opet od zmova misto, kde budeme mit domov a nikdo nas nikdy nevyrazi.

Ale jedna se mi ted, ze vyhrozuje o střídavou péči. Ja chtěla od ledna do prace se vratit na sest hodin, ale kdyz budu sama v Pze s dcerou, nemam sanci to moc utáhnout. Rodicak mi konci v breznu a pak jen co si vydelam a platit, najem skolku je nerealny, jen proto, abych byla blize jemu kvuli dcery.

Ja za jeho chovani nemuzu ke me. Prece nemuze počítat, ze v tom budu zit.

Takze mam jit na ospod? Mam si zaplatit pravnika, aby mi poradil dulezity věci jak zaridit? Ja samozrjeme odpirat kontakt mu s dcerou nechci, jsem ochotna mu ji i vozit do Phy na vikend, ale proste stridava pece, aby chodila takhle mala tyden do skolky v Pze a tady mi přijde sileny.

j.a.n.i
13. říj 2019

@martaskaaa No, ona může bydlet kde chce, ale bydliště dítěte je tzv. zásadní skutečnost a rozhodují o ní oba rodiče, takže se jen tak sebrat a odstěhovat dítě nemůže... Resp. když to udělá, tak on může přes soud tomuto stěhování bránit.

bamak
13. říj 2019

@ajdakajda jenže ty s ním v kontaktu být musíš.... Dokonce ani nemůžeš s dcerou na delší dobu odjet 400km....právník mu jistě muez dávat informace za tebe.... Ale všechno stojí peníze a ne malé.... Máš na to? On má na dceru uplne stejně právo jako ty.... Uplne stejně. Takže pokud za tebou přijede, vyrve ti ji z ruky a odveze 400km pryč domu, tak s tím NIC neuděláš..... Je v zájmu všech s ním přiměřeně komunikovat a tohle peklo, do kterého ses dostala co nejrychleji vyřešit. Jakakoliv nekomunikace z tvé strany ti všechno jen zkomplikuje a taky se může stát, ze dítě by dostal do péče on. Do teď jsi s ním sdílel být, postel, záchod.... Prostě všechno a vydržela jsi to, prezila... Tak teď bys měla vydržet pár vět.

ajdakajda
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
ajdakajda
autor
13. říj 2019

Nektery věci mi prijdou opravdu na hlavu.. A je mi jasny u nej, ze se bude mstit a delat jen naschvály. Nesnese aby prohral, aby musel sklopit hlavu a uznat chybu,nesnese. Nikdo neni víc nez on. A ano kdyby ji odvezl urve mi to srdce, neudelam nic,ale jsem si toho vědoma a podle toho se k druhymu snad chovám ne?

ajdakajda
autor
13. říj 2019

@bamak ja vydrzim pár vet a komunikuju s nim,ale to po peti z jeho strany slusnych zprávách, konci zase tim co vše nejsem. Na cely právnický zastoupeni nemam. Takze max sepsat zadost o svereni do péče. Ja chápu, ze jde o dite. Ale to znamena, ze ta matka si ma nechat vse libit? Jak mu tam můžu nechat dite, kdyz ji hlidal 3x tak hodinu a bylo to hrozny? Kdyz ji neuspava nikdo jiny nez ja.. Ma pravo, ja mu ho nechci brat, ale rekni mi jaky pravo ma ke me se tak chovat? Kdyby se on sebral a je rodic, tak by to nikdo neresil. Ale ze se sebere matka s ditetem, protoze nema jiny východisko a vyhodil me, tak co mam delat?

j.a.n.i
13. říj 2019

@ajdakajda A ty si snad měla nějaký dohled, když se to dítě narodilo? Ne, taky ses o dítě nikdy nestarala a prostě sis ho z porodnice odvezla a péči ses učila za pochodu. A to je novoš podstatně choulostivější zařízení, než dvouleťák. Takže není důvod, aby se normální chlap nedokázal postarat o dítě.

somalicats
13. říj 2019

@j.a.n.i Zakladatelce nepomuze nejake coby kdyby, uz to dite s blbcem ma. Ty porad operujes s pravem otce, ale primarni je vzdy zajem ditete. Stridavka ma smysl tam, kde jsou rodice schopni se domluvit, pokud toho schopni nejsou, tak to nadela vic skody, nez uzitku. Sama mam deti ve stridavce, ktera byla na muj navrh, takze vim moc dobre, o cem pisu. Mediator, ktery uz tu v diskusi byl zminen, by mohl s komunikaci rodicu pomoci.

ajdakajda
autor
13. říj 2019

@j.a.n.i jasne takze chlap muze mlátit, urazet, ponizovat Te, vyhazovat Te a jeste si nechat dite a ty odejdes at to nevidi holka a nechceš v tom zit a ses spatna?

ajdakajda
autor
13. říj 2019

A jde tady o to usili, kdy ty si xkrat v noci vstavala, starala se a on nepomohl ani na zadost a jako otec k dceri je k hovnu. A tady nejde o to, ze mu to pravo jako otce chci upirat, ja ho respektuju jako otce, ale nechci s nim zit..

j.a.n.i
13. říj 2019

@ajdakajda Tak není nezbytně nutné odcházet 400km daleko...

j.a.n.i
13. říj 2019

@somalicats Ale já jsem tu nijak neobhajovala střídavku, jen jsem psala, že když má jednou s někým dítě, tak se prostě nemůže rozhodnout s druhým rodičem nekomunikovat. A to, že se o dítě nestaral taky není argument, protože úplně stejně ona pro to dítě nezajišťovala finance a rozchodem se toho změní na obou stranách.

ajdakajda
autor
13. říj 2019

@j.a.n.i dobre není nutné podle Tebe a kde mam byt, když nas vyhodil? Nejblížsi moje rodina je 400km. Myslis ze bych nebyla radsi byt blíž a aby si ji bral klidne na odpoledne, byla bych radsi a mnohokrát. Nezajistovala finance, ale rodicak jsem cely dala za splatky za nas dum, ktery je na nej, ale splátky na me. Tak ti prijde, ze jsem se financne nepodilela?