icon

Společná hypotéka na byt a rozvod. Jak řešit momentální bydlení?

13. čer 2026

Potřebuji poradit, prosím… s bývalým manželem jsme rozvedeni, děti máme vyřešené, ale majetek ne. Navrh na rozvod jsem podala já, proste už to nešlo. A odstěhovala jsem se také já, v zájmu zachování duševního zdraví nejen svého, ale hlavně děti.
Ted k veci - byt je psaný na mne (bývalý ma deti z předchozího vztahu, ale jsou majetkově vyrovnaní, jsou dospělé). Na byt máme společnou hypoteku, on je hlavní dlužník, je psaná na něj, já jsem spoludluznik (v době podpisu jsem byla na mateřské, tak proto).
Z bytu se nechce vystěhovat, já chci ale logicky půlku nebo prodej. Do té doby než se to vyřeší (právník, soud) tak bude v bytě bydlet on a též vše platit (jako v podstatě nájem) - tzv. Hypotéku, elektřinu, poplatky, jako by se odstěhoval do podnájmu (ale levnější). Muzu napsat nejakou smlouvu, ze do vyřešení majetku to bude hradit on, protoze tam bydli? Penize od nej navic nechci, je to společné. Jen aby bylo všechno řádně zaplaceno.
Jde to vubec? Jak?
Diky za každou radu ♥️

barulina
13. čer 2026

@anonym_autor tohle musíš řešit s právníkem. Rad dostaneš mnoho, zejména na vlastních zkušenost, které se ovšem vždy liší. Neváhej 😉

j.a.n.i
14. čer 2026

@anonym_autor No, smlouvu s nim samozřejmě uzavřít můžeš, ale ta neni závazná pro treti osoby, takže pokud prestane hypoteku platit, tak to banka bude vymahat po vas obou a je ji nejaka smlouva mezi vami úplně fuk. Stejně jako pokud jsou energie psané na tebe, tak opet je budou dovavatele vymahat po tobě.
Smlouvu bys pak mohla použít akorát k vymahani toho tebou zaplaceneho po něm.

moudivlacek
15. čer 2026

Já se v tom ztrácím, hypo platí teď už bývalý manžel a je psaný jen na tebe?

autor
Dnes v 10:41
@moudivlacek

Já se v tom ztrácím, hypo platí teď už bývalý manžel a je psaný jen na tebe?

@moudivlacek ano, byt je psaný jen na mne, hypotéka je společná, ale platí ji teď on, když tam bydlí sám.