Svěření dítěte do péče babičky, setkali jste se s tím?

janakupkova
30. črc 2016

Dobrý den setkali jste se prosím někdo se svěřením dítěte do péče babičky? U nás se to táhne již rok. Vnouckovi budou dva roky vnoucek vyrůstá u otce který nepracuje kouří a prodává marihuanu tím se živý o jeho syna se stará nyní jeho nová přítelkyně která s ním tráví většinu času otec je věcné s kamarády nebo běhá po městě a prodává drogy, co si našel novou přítelkyní odrizl vnoucka od celé rodiny neukazuje je ho ani matce já už vnoucka neviděla skoro 4 měsíce. Matka o syna projevuje pouze slovní zájem oba rodiče mají skoro přes půl roku sociální dohled kdy ani jeden pořádně de socialkou pořádně nespolupracuje otec dítěte chodí na detox přesto je stále pozitivní, matka pracuje v herně a stýka se a pofidernymi lidmi podle vyjádření socialky jsou oba neznalý na výchovu dítěte nespolupracuji byli jim soudně nařízení psychotesty.zazadala jsem si přes tohle všecko o svěření vnoučka do péče přes pravnicku matka dítěte řekla želvy souhlasila aby vnoucek vyrůstal u mne s otcem komunikace nulová nyní na něj bylo uděleno tresni oznámení pro zanedbání péče aprodej omamných látek a aby bylo vydáno předběžně opatření už jsme z toho docela zoufalí vnoucka vychovává cizí a vlastní rodina i s matkou je mu upirana a otec radši má drogy a kamarády

ivular
30. črc 2016

@janakupkova Znám pár případů z doslechu. Zažádejte o svěření a uvidíte. Bude to ale určitě dlouhá peripetie a rozhodně by bylo dobré mít právníka.

annasmyckova
31. črc 2016

moje teta má vnučku v péči od 6 týdnů, kdy rodiče nezvládali pečovat. Co vím, tak ji pomohli na sociálním odboru vše vyběhat (šlo to celkem rychle, ale možná proto, že už byla pěstounka onoho "tatínka" vnučky). nejdřív zažádala o opatrovnictví a pak o pěstounku. Neptala jste se na sociálce? Jak postupovat? Vše bych jim popsala, jaká je nevyhovující situace. Ať máte brzy vnoučka u sebe, držím palce

janakupkova
autor
31. črc 2016

Socialka vše ví oba rodiče mají dohled už skoro rok, přijde mi že sociální pracovnice nepracuje jak má, žádám si o vnoucka jako třetí osoba oba rodiče se o něj tahají soud jim teď nařídil psychotesty ja si pravnicku už najala na otce bylo teď v podáno tresni oznámení pro prodej omamných látek

ivular
31. črc 2016

@janakupkova Tak pokud o dítě mají zájem rodiče (a dokonce oba), pak nevím, jestli máte velkou šanci.. Taky je otázka, jestli by to bylo pro to dítě dobré. Tedy předpokládám, že u vás by se dobře mělo, nicméně ta změna by pro dvouleté dítě mohla být šíleně traumatizující ☹ Asi už má k té nové přítelkyni nějaký vztah, a pokud ona jej má ráda a umí se o ní postarat, nevím jestli by nebylo příliš necitlivé měnit mu prostředí..
Je to rozhodně velmi těžká situace ☹

janakupkova
autor
31. črc 2016

Jde o to že otcovo nová přítelkyně má na otce takový vliv že od té doby co s ní žije tak odrizl vnoucka od celé svoji rodiny včetně matky dítěte, otec se defekto o syna nestará je věcné pryč, matka sice syna chce ale nemá přijatelné zázemí souhlasila s tím aby vnoucek byl u nás, tu péči co vnouckovi dává otcovo nová přítelkyně tu jsme mu dávali také než nám omezil styk defekto rok a půl roku byl vnoucek pouze ve styku s rodinou teď druhý měsíc cca žije s. Novou přítelkyní. Socialka sama vidí že otec dítěte pořádně nespolupracuje veškeré dohody o vydání buď mne nebo matce pokaždé poruší, žije na hranici zákona a já opravdu nedovolim aby se o vnoucka staral cizí člověk když otec používá syna jako zbraň proti rodině

ivular
31. črc 2016

@janakupkova Já samozřejmě do té vaší situace nevidím, ale zdá se mi, že to nepojímáte úplně správně.
Na vašem místě bych spíš zkusila dát k soudu normálně návrh na styk s vnukem - na ten máte ze zákona právo. Možná by to mohlo jít i formou předběžného opatření, tudíž do týdne od podání návrhu by bylo rozhodnuto.
Ale vyloženě chtít vnuka do vlastní péče - k tomu by musely existovat hodně pádné důvody - a i tak by se ten soud asi hodně táhnul, protože by se dělaly psycho posudky, apod..
Navíc, jak jsem psala, šlo by o vytržení toho dítěte z dosavadního prostředí, a to bývá šíleně stresující záležitost. Opravdu bych zvážila, jestli tohle chtít, jestli by pro něj nebyl lepší jen ten "normální", soudně stanovený styk s prarodiči.
" já opravdu nedovolim aby se o vnoucka staral cizí člověk" - tak toto se obávám, že nemáte právo ovlivňovat. Resp. každý rodič má právo najít si nového partnera, který sice nemá rodičovská práva k dítěti, nicméně fakticky se o něj stará a například jeho příjmy jsou relevantní při stanovování výše výživného.

janakupkova
autor
31. črc 2016

Pravdou je ze do toho opravdu nevidíte, nevím zkusím to jinak, otec dítěte je můj syn bohužel jeho život je o huleni a prodeje drog jeho současná přítelkyně o tom ví a nevadí ji to stačí ji ze přinese peníze co vím od mladšího syna otcovo přítelkyně je s ním jen kvůli vnouckovi je jim úplně posedlá došla tak daleko že vnoucka učí aby ji říkal mami což mi nepřijde vůbec normální když svoji matku má a díky ní svého syna nevidí! Otec dítěte se odstěhoval k přítelkyní do tří jedna kde i s ním žije pět dospělých osob a sr synem dvě děti
Můj syn (otec dítěte) nedělá a není schopen si udržet jakékoliv zaměstnání výdělek drog mu přijde lepší, jeho novodobá přítelkyně je jí 19 let a už teď má 500000 dluhu nevím Ale za co. Vy jako matka by jste dovolila aby vaše dítě vychovávala cizí ženská zakazovala by vási rodině se s ním vídat, žila s otcem dítěte jen kvůli dítěti a řekla že pokud odejde s malym že všecko co ví ohledně drog použije proti němu? Matka syna souhlasí aby vnoucek vyrůstal u nás, socialka jen pořád jen sepisuje a domlouvá ale že mého syna několikrát vyhodili z detoxu protože nedocházel na testy že je má neustále pozitivní jeho kamarádi jsou převážně fetaci a jiné existence a syna vidí jen když zrovna je doma? chcete mi říci že by jste v tomto nechala vyrůstat svoje dítě,, protože se o něj vlastně stará někdo cizí přitom by jste se. O něj mohla starat sama a zajistit mu lepší budoucnost? Pokud ano pak už nic neříkám!

ivular
1. srp 2016

@janakupkova Nevím proč přecházíte do osobní roviny.. V takovém případě se mi už příliš nechce nic vysvětlovat a radit.

janakupkova
autor
1. srp 2016

Pouze osvětluji situaci

ivular
1. srp 2016

@janakupkova Ty poměry, ve kterých dítě aktuálně žije, ty musí prošetřit sociální pracovnice (a v těchto případech budou prošetřovat opakovaně) a informovat o nich soud.
Chtělo by to poradit se s právníkem, jaké další "důkazy" je možné předložit soudu o tom, že u svého otce nemá vnuk optimální podmínky. Ale pokud ta nová přítelkyně pečuje o vašeho vnuka dobře, může to být paradoxně důvod, proč vnuka ze stávajícího prostředí nevytrhávat a nechat jej u otce.
Já osobně bych taktéž zvažovala, jestli to pro malého nebude šílený šok, vytrhnout ho z vazeb, které prakticky celý svůj život měl. Proto mi připadá mnohem vhodnější usilovat o co nejširší styk s vnukem (samozřejmě stanovený soudně).
"by jste dovolila aby vaše dítě vychovávala cizí ženská zakazovala by vási rodině se s ním vídat" - jak jsem psala, pokud rodiče dítěte nežijí spolu, zpravidla si posléze najdou každý nového partnera, který se rovněž podílí na výchově dítěte. Tohle je prostě holý fakt, proti kterému nelze nic namítnout. Neplatí ovšem druhá část věty, že někdo má právo zakazovat někomu jinému (příbuznému), aby se s dítětem stýkal. Soudně musí být stanoveno kdo a v jakém rozsahu má právo se s dítětem stýkat (mám na mysli matka, otec a prarodiče) a všichni jsou povinni to dodržovat.

janakupkova
autor
1. srp 2016

Já se vás nechci dotknout ale nepřijde mi že moje odpovědi čtěte nebo chápete zpravne vnoucka nikdo netrha z prostředí kde žije celý život syn s matkou a vnoučkem skoro trictvrte roku žili s mým přítelem a mladším synem v baráku pak jsem otci matce a synovi nechala svůj byt aby se osamostatnili tam žili asi 4 měsíce spolu pak se rozešli syna syn si našel přítelkyní s tou byl asi měsíc pak měl s matkou soud o syna u soudu se rozhodli že budou spolu opět žít soud jim vyhověl a nařídil dohled, to se syn odstěhoval z mého bytu že je pro ně malý do pronájmu tam bydlel 14 dni a majitel ho vyhodil kvůli marihuaně a fetakum co se tam začali do domu stahovat syn se opět rozešel s matkou dítěte a odstěhoval se ke svoji babičce i se synem protože matka v té době neměla radne bydlení u své babičky bydlel asi měsíc a dal se opět dohromady s bývalou přítelkyní ke které se odstěhoval a s tou bydlí cca druhý měsíc takže převážně vnoucek byl s námi a matkou dítěte ne s jeho nynější přítelkyní nic méně socialka celou situaci ví moje pravnicka taky na otce je podáno trestní oznámení pro prodej návykových látek, jedine odkud byl vnoucek vytrzen je rodina a to díky otci ne námi vnoucek byl defekto ještě v květnu pouze se svojí rodinou a příbuznými

janakupkova
autor
1. srp 2016

Víte tady nejde o to že si syn našel jinou přítelkyní to je pochopitelné že oba si časem najdou jiného Partnera jde o to že od mého mladšího syna vím že ta protelkyne trpy otce jen kvůli vnouckovi a že je živí ví o tom jak si obstarává výdělek a přijde ji to v pořádku hlavně že nosí sama oznámila že pokud ji otec s maličkým opustí veškeré důkazy co má použije proti němu a o malého ho připraví nepřijde mi normální že učí dítě říkat mami když jeho má máma není nepřijde mi normální aby zakazovala matce styk se synem, nepřijde mi normální že vůbec to matka dovolí a nedělá proto skoro nic a jen si stěžuje a brečí jak je to strašný, nepřijde mi normální že otec chce syna do péče a přesto se o něj pořádně nezajímá a už vůbec mi nepřijde normální že socialka doporučí mému synovi detox protože by mu hrozilo odebrání syna a pro něj stále je PrioritA prodej drog neschopnost si najít řádné zaměstnání jeho nezodpovědnost vůči vlastnímu synovi neschopnost socialky protože za ten rok co jim chodí na kontroly se spíše věci zhorsilli než zlepšili, kdyby jste četla spis možná by jstetse pobavila jak otec dítěte si vyloženě dělá prdel ze všeho co po něm socialka žádá ať už jsou to domluvené návštěvy doneseni testu z detoxu, kdy slibuje jak se s matkou domluvíl a syna ji přiveze a vzápětí to poruší, ajn... Víte nepřijde mi normální že mluvíte ze socialkou s tím že syn prodává drogy pohybuje se v okruhu lidi kteří je užívají že si udělal zle u pár lidí této pověsti kterým může být úplně jedno ze třeba má malého zrovna sebou a že se může něco stát ono už stačilo že můj mladší syn kvůli němu dostal od nějakých fetaku přes držku, chápete o co jde? Pokud budu vědět že můj syn žije řádně a přestane žít na hranici zákona tak mi ani nenapadlo si o vnoucka zadat a stačil by mi upravit styk ten sem totiž původně podány měla pravnicka ale po veškerem zvážení a prostudování spisu usoudila že žádost o péči je na místě

lucinky1
7. říj 2016

Dobrý den. Také bych ráda přispěla do diskuze, popřípadě získala nějakou dobrou radu, inspiraci nebo podporu. Dcera mi byla svěřena do péče ve svých třech letech. Žily jsme spolu spokojeně, nikdy jsme nestrádaly, vždy jsem se řádně starala. Našla jsem si časem nového přítele, po několikaletém společném soužití jsme se vzali, koupili rodinný dům a máme spolu v současnosti 4- letého synka a 5- letou dcerku. Oba pracujeme, máme nadstandardní příjmy, užíváme si rodinného štěstí, daří se nám zkrátka dobře ve všech směrech. Dcerce je 14 let a v únoru 2016 se rozhodla, že bude bydlet u babičky. Jako hlavní důvod uvedla, že chce mít klid který jí její mladší sourozenci nedopřejí. Problém je následující: Jsem adoptovaná a s matkou nevycházím prakticky od doby kdy se NARODIL můj bratr (to mi bylo 6 let), matka mě týrala psychicky i fyzicky a otec jen mlčky přihlížel, nebo se občas přidal. Před čtyřmi lety matka ovdověla, zůstala v domě prakticky sama a mně je jasné že mi dceru chce "ukrást" tak jako jsem byla "ukradená" já jako batole. S dcerkou vycházím dobře, navštěvuje nás když má čas a chuť, telefonujeme si, ozve se když něco potřebuje, matce posílám 5000 Kč měsíčně a dělám vše proto aby dcerka byla spokojená. Respektuji zkrátka její rozhodnutí ačkoliv je to proti mé vůli. Matka chce i přes to všechno mou dceru svěřit do své péče. Jako důvod uvádí, že mám novou rodinu a o dceru nejevím zájem což je samozřejmě nesmysl! Ten kdo má doma puberťáka tak ví jak těžké období to oboustranně je. Nikdy jsem neměla problémy se zákonem, s financemi, se sociálkou, s prací. Dcerku miluji, moje matka ale nesnese abych byla šťastná. Když jsem tenkrát doma oznámila že čekám miminko (bylo mi 22 let, měla jsem bydlení i práci), tak mi svorně celá rodina doporučila ať jdu na potrat a já to málem pod nátlakem a ze strachu udělala! Když se jí nepodařilo připravit mě o dceru tehdy, zneužívá nyní jejích pubertálních nálad, kupuje si jí drahými dary a tím ,že nemá dcerka žádné povinnosti a pouze a jen zábavu. V létě jí vzala bez mého vědomí na dovolenou, ani mi nesdělila kde budou, nepodává mi žádné informace a dcerka byla účastnicí těžké automobilové nehody. Jela v autě které neřídila její babička ale kolegyně, babička řídila jiné auto a vezla jiné děti! Dcerka byla odvezena na pohotovost a já se o celé události dozvěděla až po měsíci, kdy se mi dcera svěřila s tím, že jí babička zakázala mi volat a roztrhala dopis co mi napsala. Podle mě je to jednání člověka s chorou myslí a doufám že takové ženě soud zkrátka nevyhoví, kde bychom potom byli, kdyby se milujícím matkám odebírali děti na základě pubertálních výlevů a zhrzených opuštěných žen které si potřebují léčit své komplexy?

aleks
12. říj 2016

@lucinky1 - pokud je dceři 14 let, má právo vyjádřit svůj názor. Říci si,u koho chce žít. Pokud má babička podmínky pro výchovu,melo by být přání dcery respektováno

lucinky1
13. říj 2016

@aleks - Babička ty podmínky pro výchovu nemá, pracuje na směny a o víkendech, dcera je bez dozoru, přespává po kamarádkách. Myslím že na to aby mi soud dceru odejmul a svěřil jí do péče třetí osoby musí mít závažný důvod. A tím rozhodně není neomezený internet a minimální dozor. Ve škole se též za tu dobu zhoršila. Podle mé právničky návrh který babička podává soud smete ze stolu. Také hodně záleží na názoru OSPODu. Ten dává od začátku za pravdu mě. Dokonce mi vyčetli že jsem příliš "měkká", navrhovali abych si pro dceru dojela s policejní eskortou. Nechci aby má dcera skončila jako asociál, až jí bude 18 bude mít spoustu možností, otevře se jí celý svět. Je to mé dítě, za které zodpovídám a myslím že není důvodu aby mi ho někdo po 14 letech bezproblémové výchovy bral. Takže Aleks, ty bys klidně Tvé matce dovolila aby Ti soudně odebrali dceru a svěřili do její péče, protože se "nestaráš" podle představ 14 - leté puberťačky? A úplně s klidem bys to požehnala a platila vesele výživné? Tak to jsi tedy dobrá maminka 😀...to je jak ze špatného amerického filmu 😀

aleks
13. říj 2016

@lucinky1 - já pouze říkám, co je psáno v zákoně. OSPOD hájí zájem a přání dítěte a dcera je ve veku,kdy může své přání vyjádřit. A čtěte pozorně, že jsem psala POKUD MA BABIČKA VHODNÉ PODMINKY. Problém těchto dotazů tady je ten, že nikdo nezná pozadí případů a Vy podavate pouze svou verzi. Babička by to zase napsala jinak...... Já bych asi její přání s těžkým srdcem respektovala (pokud by babička měla vhodné bydlení,kde by měla své zázemí), protože tim,ze ji to neumožňuje, budou mezi Vámi a dcerou jen další neshody. Doufala bych, že za pár měsíců změní názor a vrátí se ke mně. Zdůrazňují, že bych na to přistoupila jen s VELKYM SEBEZAPŘENÍM

aleks
13. říj 2016

@lucinky1 - shora stejně píšete,ze dcerka už u babičky žije,takze co se změní tím, že na to prostě "bude papír"?

lucinky1
14. říj 2016

@aleks
Babička dnes vše stáhla, v což jsem tajně doufala, protože k takovému jednání nemá žádný důvod. Naštěstí vyhrál zdravý rozum a budeme se dál snažit hledat řešení tak, aby to nevnášelo do rodinných vztahů neshody. Dcera by zasloužila za své chování ohnout a nasekat na zadek (což jsem asi měla udělat dávno ale bohužel na tyhle věci nemám náturu). I tak děkuji za odezvu a přeji jen to krásné.