Výběr správného soudu + další otázky k rozvodu

kijjo
3. dub 2017

Zdravím, s manželem se budeme rozvádět. Rozvod dohodou, na všem se shodneme. Jen řešíme pár administrativních věcí.

Společně jsme bydleli na adrese A, poté jsme byt prodali a já s manželem jsme si nahlásili adresu B, kde však nebydlíme a ani se nijak nezdržujeme, jde jen o údaj v OP. Děti jsou přihlášeny na adrese C, kde já v současnosti s dětmi bydlím. Manžel bydlí u známého na adrese D, adresy patří pod různé okresy. Otázka zní, kam podat žádost o rozvod a svěření dětí do péče? Děti budou u soudu patřící k C a my rozvod u B? Nebo všechno tam, kde jsme všichni společně bydleli, to jest A?

Pak další věc s doručením žádostí a pak zas předvolání k soudu... Oba máme datové schránky. Musí se žádosti posílat přes datovku? Nebo pak budou nám soudy posílat předvolání do datovky? Datovka by byla velkým ulehčením. Může se u soudu nahlásit adresa pro doručení písemností? Protože na trvalé adrese se ani jeden z nás nezdržuje. Lze je uvést rovnou do žádostí?

Pokud někdo umí poradit, moc prosím....díky

houpacikonik
3. dub 2017

muzete podat pres datovku nebo písemně s piznamkou, ze mate datovku. uvedete jeji ID. soud vy mel vyt podle musta faktickeho bydluste deti. zjuste na sozd napsat email,zda je místně příslušný pro vás.

monii007
4. dub 2017

Mistne prislusny soud je pro vas podle adresy trvaleho bydliste. Takze tam podat zadost. Nezalezi na tom, ze tam nebydlite, ale je proste nahlasena. To je dulezitejsi. A do datovky by meli posilam automaticky, DS je prednostni, ale asi je lepsi uvest, ze ji mate. Pres DS to bude rychlejsi a jednodussi. Tak drzim pesti. Rozvod je vzdy slozity.

ladytereza
16. dub 2017

K rozvodu je příslušný soud, kde jste měli poslední společné bydliště, pokud v obvodu toho soudu bydlí alespoň jeden z vás. Pokud není takový soud, tak soud, kde bydlí manžel, který nepodal návrh na zahájení řízení.

Co se týká péče o děti, tak soud, kde bydlí nezletilé děti.

Vždy se posuzuje podle faktického bydliště, nikoli podle trvalého pobytu!!!

Do datové schránky soud doručuje přednostně.