Alimenty. Jak dokázat výdaje na dítě bez účtenek?
Vážně jsou chlapi tak zabednění?
Pracuju na ¾ úvazek, dcera chodí do školky a já jsem si zašla na nehty a ke kadeřníkovi. Ex po mě vystartoval, že mi asi platí moc když mám na pi*oviny. Podal návrh na snížení alimentů a vyhrožuje tím, že bude chtít doložit co vše bylo pro dceru a kolik to stálo.. Prvně nemám účtenky od všeho, něco kupuju z druhé ruky, od něčeho účet rovnou vyhodím, od bot a tak účtenky mám, ale z nákupu v pepcu jsem vyhodila. Jak se tohle dokládá a vážně to, že si zajdu ke kadeřníkovi je důkaz toho "že nevím co s penězi"? Nějaké argumenty, že mám práci, ze které žijeme, nebere vůbec v potaz. Vidí to, že mu před rokem soud vyměřil 5tis (podniká a tento rok se mu daří více než minulý, moje sestra mu dělá účetnictví). Ono kdybych vzala v potaz to, že z logiky věci by mělo jít vše na půl tak jen nájem vezme půlku z jeho alimentů (nájem 9 tis - půlka za dceru 4.5tis jeho půlka 2.250, záloha na El 4tis půlka za dceru 2 jeho půlka 1000, školka 2500 jeho půlka 1250...)... Ale jasně chápu takhle na to nehledí nikdo.
@cherie24 tak to náš pan z ospodu na něj byl přímo vysazeny a dával mu jasně najevo, že odchod od rodiny kvůli milenky nebyl dobrý nápad. Až mi chvílemi bylo chlapa líto, jak na něj pan nastupoval.
@mabs to je sen ex, ze bude stridavka, on nebude platit, ale ja budu vse zarizovat, kupovat a nemocny dite bude samozrejme vzdy u me 😎 a vlastne i kdyz se jednomu z nich nebude chtit, tak bude u me 😎 a krouzky bude chodit taky jen u me 😎 a proto nezadam o zvyseni aliku, protoze by byla stridavka 🙄
@cherie24 tak vychova se u nas prave.nekona vubec a proto do toho jit nechci.. jinak bych mela.vse jednodussi, od planovani, po baleni atd.. ale.proste ne.. holka od nej jezdi jako spratecek zavislej na telefonu a rozhodne nebude doma nic delat.. naopak kdyz je doma.delsi cas, je to partacka co.sama.pomuze a proste je uplne jina.. ale ja neuhnu.. a at se tema penezma.udavi 🤷🏻♀️ pro me je dulezitejsi holka..
Z vlastní nedávné zkušenosti (před měsícem): Pokud máš dceru ve výhradní péči, tvoje příjmy a výdaje jsou pro vyměření alimentů u soudu takřka nepodstatné. Taktéž pro tebe neexistuje žádná povinnost dokládat účtenky, co jsi kupovala dceři, protože alimenty mají pomoci s pokrytím veškerých nákladů na dítě, tedy i stravu, část výdajů za bydlení a energie atd. Dítě má právo na životní úroveň svých rodičů a proto tu jsou tabulky a výpočty s procenty z příjmu. Reakce na tvoje nehty a vlasy je celkem běžný úkaz (chlapi to dělají často a rádi), ale nemusíš mít obavy. Pokud OSPOD neprovede šetření a nepojme podezření, že dceru zanedbáváš (myslím tím, že by sis utrácela za hlouposti a dítě nemělo např. boty apod.) tak se bude řešit pouze otcův příjem a jeho případný podíl na péči o dceru, nic víc (obvykle) při vyměření výživného nehraje roli. Taky je otázka, jestli tě chce jen prudit a strašit, nebo opravdu hodlá k soudu návrh podat. 🤔😁
Každopádně úprava výživného připadá v úvahu jednou za tři roky, pokud nedojde k zásadní změně poměrů, ať už na straně dítěte či povinného rodiče, takže bych na tvém místě byla v klidu a pokud by to chtěl podat, nechala bych ho. 😉
on nevi ze pracujes? pochybuju a rekla bych mu at si to klidne poda ale hned bych mu vmetla do ksichtu ty cifry cos psala..elektrina,skolka,najem a tady to coz samozrejme tech jeho 5000 nepokryje tak at sklidni hormon, blbeček.. a mozna bude heste rad za petku 😀 .stahne ocas mezi nohy, uvidis 🙂
@hanka_12345 Joo ví, že pracuju. Dokonce pracuji ve vedlejší budově než má on sklad. Dost často parkuje dodávku vedle mojeho auta 🫣😀... Takže i kdybych mu to neřekla, tak se v místě pracoviště potkáváme často (až moc na můj vkus), díky tomu zjistil i že mám nový účes a nehty. Já jsem mu to říkala xkrat, že těch 5 tis stěží pokryje půlku vydajů za dceru. Prý tu žádost už podal, ale já ofiko info nemám.
@makmak28 ano ve výhradní péči, chtěl to tak a jsou týdny kdy se neukáže (moc práce - jasně chápu, ale vím že když si našel milenku, zvládl kvůli ní práci upravovat tak aby se s ní mohl potkat a já si myslela, že je v práci... Takže by to mělo jít i kvůli dítěte)... Ne dcera nestrada, občas je u babičky, když nestíhám v práci a on taky nemůže, ale to mi přijde jako rodinná výpomoc a ne omezování potřeb dítěte.
Odpověď začnu takto:Ježíš, to je fakt debil. Buď úplně v klidu, ty nemusíš dokládat žádné účtenky a nic podobného, když máš dítě ve výhradní péči. Moc hezky to shrnula @makmak28. Chce tě akorát naštvat a rozhodit. Úplně v klidu bych ho nechala, ať si žádost o snížení alimentů podá. U soudu si udělají obrázek také sami a v této době, kdy jde vše nahoru a on nemá žádnou zásadní změnu ( že by třeba přišel o práci, snížil se mu rapidně plat) mu alimenty nikdo nesníží, spíše naopak. Prostě vidí 5 tisíc, jak mu odejdou z platu, vidí, coby za ně mohl mít a štve ho to. Bohužel i takoví jsou. Tatínek roku🥴
Ségra měla před lety to samé. Dnes už má děti 20 leté, ale rozváděla se,když jim bylo osm. Dvojčata. Soud vyměřil směšné alimenty, takže po pár letech musela nakonec až na krajský,kde ji to nepatrně zvedli. I tak to zůstalo směšně nízké. Nikdy jim nepřidal ani korunu navíc, na žádný tábor, kurz, autoškolu na nic. Holky musely od 15 na brigády, na vše si vydělat. Určitě jim to neublížilo. Nestýkají se s "otcem" už roky a ségra je ráda, že po tom pekle, čím si s ním prošla, o něm neví🥴🙏. Taky ji kdysi chodil nahlašovat na ospod, že si za jeho alimenty nechala udělat tetování a další nesmysly. Neboj, oni taky poznají, kterému tátovi jde primárně o děti a který patří do škatulky blb😉.
Držím 👍 a buď v klidu.
Takže platí co jsem psala. 😉 Je to stresující, když s druhou stranou není rozumná řeč, ale opravdu se nemáš čeho bát. Starej se o dcerku dál jak nejlépe to jde a vše se časem srovná. I ten pablb nakonec nejspíš přestane prudit, byť to asi bude ještě trvat, ale jakmile uvidí, že se nenecháš rozhodit a že na tebe nemá žádnou páku tak se to trochu usadí.
Realita je dnes bohužel taková, že si spousta povinných rodičů neuvědomuje, o kom se u soudu jedná a čí zájmy jsou projednávány. Často si rodič, kterému je vyměřeno výživné, připadá pod útokem druhého, kterému jde přece jen o peníze a o to, jak co nejvíc uškodit - přitom soud nic z toho nezajímá a hájí zájmy dítěte a to si většina těch vzteklých a ublížených "chudáčků, kteří budou muset platit" neuvědomuje. Zpravidla proto, že pro ně dítě není priorita, což je smutné. Ten, kdo rozumí institutu stanovení výživného a chápe důvod jeho existence je zpravidla schopen dohody a rozumného jednání, protože mu na dítěti záleží.
Já mám poslední dobou dojem, že si lidé čím dál častěji "pořizují" děti dost neuváženě a pak se vedou tyhle žabomyší války o každý halíř, protože "ty sis to chtěla nechat" nebo "ty jsi sliboval, že se budeš taky starat, ale jsem na všechno sama, tak nemá smysl s tebou zůstávat" a podobné výjevy dnešní doby, kdy lidé nejsou schopni udržovat kvalitní vztahy.
Každopádně ve tvém případě poradím jen pevné nervy, klid a nohy v teple. 💪 Podle toho, co jsi nám tu napsala jsi v právu a děláš vše, jak nejlépe můžeš a vůbec se nenech zviklat nějakými útoky a narážkami. Jsi sice matka a máš povinnost se starat o své dítě, ale nikdo, opravdu NIKDO ti nemůže vyčíst, že občas děláš i něco pro sebe. 😉🫶

@eviicka jo, to mi je jasné.. Ségra mi to řekla na základě toho, že jsem si stěžovala jaké prutahy mi dělá s placením čehokoliv navíc, vždy se slovy "ale já víc už nemám"... Tak jen mezi řeči řekla, že má a že má o dost víc než minulý rok.