Akutní šok?
Dobrý den, prosím o radu, mám 12 letou dceru, bezproblémová, šikovná, milá, prostě zlatíčko..., ale teď se jí ve škole přihodilo to, že jí spolužačka ustříhla 10 cm vlasy, které měla zapletené v copánku! Podotýkám, že je měla až pod zadeček a nikdy se nestříhala, s vláskama se už narodila a prostě k ní odjakživa patřily a znamenají pro ni hodně...ani konečky jsme nikdy nestříhali...v ten moment, kdy se to stalo a uviděla ten ustříhlý pramen, vykřikla a málem omdlela, kdyby ji holky nechytly, tak by spadla...jenže pak jí řekly, žeprý dala té holce pěsťovku a řekla jí, že je kráva, co si to dovolila..., ale ona si to vůbec nepamatuje! Prodělala akutní šok? jako když se stane nějaká nehoda a člověk neví co se stalo? Pak celou další hodinu probrečela , říkala, že se to nedalo ovládnout...byla to postraumatická reakce? Pak brečela až do večera, nemohli jsme ji uklidnit, že to doroste...ale ona má prostě pocit, že to byly ještě ty miminkovské vlásky a že jsou prostě fuč. navíc jí je učitelka vyhodila do koše, pak si je vytáhla. Nevím, zda zajít k psychologovi, jestli může zpětně dopátrat, zda opravdu prodělala šok, protože se to opravdu nepamatuje, Věřím jí, nikdy nelže a je na ni spolehnutí. Nebo to mám už nechat být..., ale stále ji to trápí, ikdyž už o tom nechceme s ní mluvit, aby se jí to nevracelo...vím, nechci to zveličovat, pro někoho jsou to jen vlasy, ale ona se opravdu nikdy nestříhala a během vteřiny jí to někdo ušmikne...
@modrykonik80 Tak na rozdíl od většiny diskutujících musím říct, že kdyby moje dítě nemělo vlasy nikdy stříhané, tudíž ty konečky by vlastně ještě pamatovaly těhotenství, můj vztah k nim by byl asi taky trochu jiný, než že "vždyť zase dorostou".
@ivular asi tak. Navíc lpeni holky/zeny na vlasech mi neprijde nic nenormalniho.
Vubec se tvoji dceri nedivim... i me to rozcililo a to jsem to jen cetla...jako ta spoluzacka to fakt prepiskla...tohle si dovolit prece nemuze... myslim, ze i tu pest dostala zaslouzene 😅 pro nas dospele jsou vlasy mozna jen vlasy ale dite to muze vnimat jinak... jejich problemy se nam nezdaji velky ale pro ne velky jsou, tak to nezlehcujte 🙂
nechapu jak nekdo muze napsat, ze na vine je zakaldatelka, protoze dceru naucila nesmyslne lpet na vlasech. dcera ma 3,5 a nikdy sem ji nestrihala, hlavne proto aby to dorostlo a slo dobre od culiku. dcera si ale na vlasy nenecha sahnout, jen zminka o tom ze by jsme strihali a chytne hysterak a rve a zdrha, ze ne, ze princenzny maji dlouhe vlasy a ona nechce strihat. takze nikdo ji to nemusi ucit, proste nekomu na vlasech zalezi nekomu ne. tak jako jsou deti co jsou opatrne na sve veci a kdyz si neco rozbijou hodne si to berou a trapi je to a pak takove kterym je to fuk.
to ze malem omdlela bych brala jako projev soku, proste nekdo zasahl jeji velmi citlive misto a byla nejspis v soku, ze je toho nekdo schopen. uz nejde o malou holku a uvedomuje si, ze to bylo pres caru a ze na neco takoveho nema nikdo pravo a o to vetsi asi byl jeji sok.
ja mam treba za sebou cerstve autonehodu, zaparkovala sem a pani predemnou se nekoukla do zadu a zacala couvat (nevim jestli umyslne nebo se spletla, protoze ta rychlost byla prekvapive velka)a bouchla do me. jde o blbe auto, ale v to chvili mi bylo na omdleni a ten sok na me tak pusobil. takze nikdo nevime jak zareagujeme v nejake vypjate situaci.
Ja jí naprosrto chápu, resila bych to s ni dal, nabidla ji pomoc i odbornika. Rekla bych si, ze ji rozumim, ze me to mrzi a ze najdete spolecne reseni. Vlasy jsou spucasti naseho tela. Jeste bych se snazila dopatrat, jak to ve "skutečnosti" bylo. A pokud to bylo na pude skoly...
Necetla jsem komenty...to ze ji vrazila je uplne normalni reakce ..s tim se k psychologovi nechodi..mohe dcera ma vlasy jako vase....od miminka..nikdy neustrihle
Holky, neblaznete. To chcete za chvili skoncit jako Americani, kteri kazdou kravinu resi u psychoterapeuta? Trochu zdraveho rozumu. Ano, ta co je ustrihla je koza a zaslouzi trest, ale o tu se tu nejedna. Ale jinak je tohle prkotina. V zivote se clovek musi vyrovnat s daleko horsimi situacemi. Ja jsem na podzim sesrotovala auto. Jela jsem i s detma a kdybych se.hroutila z takove prkotiny jako jsou ustrizene vlasy, tak uz jsem v blazinci a do auta v zivote nesednu.
@msimankova nikde jsem se nezmiñovala,že na nich lpíme obě...já si je normalně zastřihuju a jak uvedla jedna maminka tady,vlasy jsou pro ni prostě citlivé místo a nikdo ji k tomu nevedl,že by si je neměla stříhat
@ilonne
Máš pravdu,jen jsem byla vyplašená z toho,že si nepamatuje to,že jí vrazila...všichni ji znají,je klidná a naopak ve třídě i urovnává spory a do dnešního tvrdého světa moc mírná
..
@modrykonik80 Neboj, otrka se. Ale je to na tobe, resp. na obou rodičích ji vysvetlit, ze jsou zavaznejsi veci.
@modrykonik80 ale jo, já to nemyslela jako útok, akorát ta reakce je fakt přehnaná a třeba to chce trochu se dopátrat toho, proč tak reaguje a asi tak, jak píše @ilonne .
jj, to jsem jí taky říkala, a taky to, že může být ráda, že jí ustříhla 10cm, než aby to byla třeba půlka copu...právě z této obavy jsem si to šla vyříkat do školy, aby se to náhodou nestalo někdy příště...
je rozumná, tak snad to brzy vstřebá i uvnitř sebe sama...
děkuju za všechny příspěvky, ze všech jsem si něco vzala a jsem klidnější a vzhůru zase do klidnějších zítřků...
@msimankova prostě je to něco jako její osobní poklad...návrhy na ostříhání konečků ode mě vždycky zamítala...tak jsem to respektovala a nikdy nehrotila...vždycky měla duši princezny, tak to k ní patřilo...a najednou se jí zničehonic nečekaně stalo tohle...nebyla na to připravená , tak prostě reagovala šokem...to nikdo neplánuje, jak bude reagovat...normálně se tak nechová, nikdy si nic nevydupávala ani jako malá...bylo to poprvé a nemáme s tím žádnou zkušenost..., tak jsem se potřebovala snad i vypovídat a slyšet i jiné názory a musím říct, že mi to pomohlo a ona to musí prostě nějak skousnout a vyrovnat se s tím, jsou horší věci na světě...díky všem!
A jak k tomu tedy došlo? O tom dcera nic neříkala? Přece tomu muselo něco předcházet, ne?
Holky jí už delší dobu říkaly že by se měla zastříhnout...ona ale že mechce...no a v osudnou chvíli se dcera bavila s jinou spolužačkou a ta holka vzala nůžky a prý chtěla jen ukázat,o kolik by se měla zastříhnoit...ale to už si dcera už ani nepamaruje, bylo to rychlé pak už ten ustříhlý konec copu...ale podle mě,když to chtěla jen ukázat,nepotřebovala nůžky
Ona musí skousnot že na ni nějaká holka sáhla a ustřihla jí vlasy?!taky by mě zajímal důvod,proč to ta holka udělala..?je mi ji líto...
@modrykonik80 tak mě by v první řadě zajímalo, proč ji spoluzacka ustrihla vlasy a učitelka je vyhodila do koše. To mi přijde naprosto strasne a chtěla bych vysvětlení. To už je téměř šikana. No a umím si živě představit, že to byl pro dceru sok. Naše malá je taky hodne citlivá. Ve 12 letech by to snad už mohla zvládnout pochopit, že vlasy se musí občas stříhat, ale ne timto způsobem. Držím palce
Ve 12 letech uz je dost stara tuhle situaci pochopit a pobrat, reakce obou devcat neadekvatni pubertacky hadr.... Strihacka proste prepiskla srandu a trest je na miste, dat nekomu pesti je ale neadekvatni a absolutne neprijatelne ( i kdyz si dotycna zaslouzila) potrestany by mely byt obe divky, vase dcera se musi naucit zvladat stresove situaci ( co kdyby drzela kruzitko a v soku s nim do strihacky pichla...) jak bylo zmineno je to dano i vasi premrstenou starostlivost, divky v jejim veku zacinaji resit modu a kluky...tak ji nechte trosku dychat
no jo, nic jiného jí nezbývá, vrátit se to nedá...to se ale nikdo nedozví, jestli to chtěla udělat nebo ne...dcera se prý pak otočila, ona se lekla a pak se to stalo...ale všem namluvila, že nechtěla...ale i kdyby se lekla, tak leknutím zmáčkla nůžky tak, že ustřihla celý velký pramen? Nevím, nebyla jsem tam, těžko říci...ale udělala to , to je jasné...holka pak probrečela celou další hodinu, učitelka jí řekla, ať nevyrušuje a nedělá z toho drama...ale ona opravdu prodělala šok a ten spustil zřejmě postraumatickou reakci skrze emoce a nedalo se to ovládnout, jak mi říkala...měla se učitelka vcítit do situace a mít empatii a zavolat mi co se stalo...jenže může to pochopit přísná učitelka, která má krátké vlasy,,,,? Zřejmě ne... ☹ Sama učím ve školce, každá učitelka by měla mít empatii.
@naomi6 děkuji
Prosim vas postraumaticka reakce vypada opravdu jinak, volat vam kvuli ustrihnutym vlasum? Vite vubec co musi ucitelky resit,co vse musi delat? Neni v jeji moci volat kvuli kazdymu ,,prdnuti,,. Pokud to takto dceri prezentujete nedivim se ze jeji reakce jsou neadekvatni jejimu veku...empatie ano, ale nelze preci rozebirat hodinu tuto situaci....je to smutne, ale vzit zpet to nejde....
@modrykonik80 nechapu tu rekaci ty ucitelky 😈 holt nektery deti jsou citlivejsi a teda zrovna ucitelka by se, jak rikas, mela umet vcitit... mazec... snad se s tim dcerka nejak brzy srovna 🌷
@rmarci jenže ona jednala v šoku a nepamatuje si to, jiný, říkal, že to byla facka...takže taky každý mluvil jinak, tak jestli to byla vůbec pravda a jestli si to nevymyslely...a nevidím důvod, proč by měla být trestaná moje dcera, že měla nějakou obrannou reakci , to je v pořádku
@modrykonik80 Já bych teda rodičům kvůli ustřihlým vlasům a následnému brečení nevolala rodiče ani ve školce, natož na druhém stupni! U puberťačky bych to brala jakože začala brečet, protože se naštvala a byla to pro ni asi potupa, načež následně brečela už jenom proto, že vlastně začala. A taky bych vyhodila vlasy do koše, jestli to byl 10 cm konec 12 let nestříhaných vlasů, tak to asi byly spíš roztřepené cancoury, než nějaký pěkný pramen držící v gumičce, tak by mi to asi ani nepřišlo.
Nevím, celé mi to přijde přehnané, ale je fakt, že nemám princeznu, ta moje si vlasy pod zadek nechala šmiknout nakrátko a už si nechává růst další, aby šly zase na paruku 🙂
Jediné, co bych důrazně pozjišťovala je, jestli se spolužačkou jinak vychází dobře, přátelsky, nebo jestli je to manipulátor a generál, který u vlasů neskončí. Do toho nevidím, netuším, s kým a jak se vaše dcera baví a jak je jinak spokojená.
@modrykonik80 jenze to ze si to nepamatuje, co kdyby po ni skocila a vrazila ji ty nuzky nekam( treba do oka a ta holka by oslepla...), proste se musi naucit tyhle neprijemnosti zpracovat, chapu, ze se snazis dceri pomoct, branis sve dite, ale timto vhledem do situaci ji spis skodis...pokud ta ,,strihacka,, s ni normane bezne vychazi nechala bych to byt at si to holky spolu proberou...
myslím si, že to pro ni hlavně byla absolutně nečekaná a hrozná záležitost, když se do 12 let nestříhala... podle mě jí tedy stíhání ani nepřipadá přirozené a proto mohla tak afektivně reagovat... reakce odpovídala tomu, co se událo, ta holka jí udělala pro ni samotnou něco absolutně nepředstavitelného... každopádně já bych to tedy řešila z pohledu postihu té holky, protože tohle prostě není sranda! ona může jen tak někomu ustřihnout vlasy? a to může někomu jen tak ustřihnout i oblečení??? a přitom to je jen věc!!! a co jsou schopní někteří vyvádět, kdž jim někdo poleje jejich oblíbené tričko... jinak, dcerce bych vysvětlila, že vlásky je stejně zapotřebí stříhat a že když teď kousek ustřihla o to lépe jí porostou a budou hezčí a krásnější...
@modrykonik80 Tak holky se proste "popraly". To se stava a stavat se to bude. Chapu ucitelku, ze kvuli ustrizenym vlasum nevolala a rikala holcine at z toho nedela drama. V podstate pravdu. Verim tomu, ze "kadernice" dostala svuj dil. Jako ucitelka sama vis, ze nevolas rodicum kvuli kazde blbine, treba ze "Pepicek sebral Jirickovi cervenou lopaticku". Omlouvam se pokud to zni drsne, ale ja to tak vnimam. Treba pro to 3-4 lete dite je "cervena lopaticka" stejne dulezita jako pro tvou dcerku vlasy.
no volat mi samozřejmě nemusela, jasně, ale jedná se o to, že to není žádná rozmazlená holka a opravdu toto chování bylo neobvyklé a učitelka se ji ani nesnažila slůvkem uklidnit, tak takové učitele bez kouska citu já neuznávám, mám ráda pro děti pohodové prostředí i ve školce, a že někdy to je dřina, ale myslím si, že správný rodič si toho umí vážit
@rmarci to už jsou jen spekulace, co kdyby...to se se ale nestalo, já řeším, co se stalo.
Můžu taky říct, co kdyby ta holka měla v ruce kudlu a dělala, jako že ji bodne a pak by ji nechtěně bodla... to už řešíte báchorky....končím už tuhle diskuzi, už to pro mě ztrácí smysl. a zachází se úplně jinam

@ilonne jenze ono se to k ucitelce a vubec rodicum dostat vubec nemusi. Samozrejme zalezi na situaci, ale tohle bych na reseni skole nenechavala. No,kazdy to ma jinak 😉