Akutní šok?
Dobrý den, prosím o radu, mám 12 letou dceru, bezproblémová, šikovná, milá, prostě zlatíčko..., ale teď se jí ve škole přihodilo to, že jí spolužačka ustříhla 10 cm vlasy, které měla zapletené v copánku! Podotýkám, že je měla až pod zadeček a nikdy se nestříhala, s vláskama se už narodila a prostě k ní odjakživa patřily a znamenají pro ni hodně...ani konečky jsme nikdy nestříhali...v ten moment, kdy se to stalo a uviděla ten ustříhlý pramen, vykřikla a málem omdlela, kdyby ji holky nechytly, tak by spadla...jenže pak jí řekly, žeprý dala té holce pěsťovku a řekla jí, že je kráva, co si to dovolila..., ale ona si to vůbec nepamatuje! Prodělala akutní šok? jako když se stane nějaká nehoda a člověk neví co se stalo? Pak celou další hodinu probrečela , říkala, že se to nedalo ovládnout...byla to postraumatická reakce? Pak brečela až do večera, nemohli jsme ji uklidnit, že to doroste...ale ona má prostě pocit, že to byly ještě ty miminkovské vlásky a že jsou prostě fuč. navíc jí je učitelka vyhodila do koše, pak si je vytáhla. Nevím, zda zajít k psychologovi, jestli může zpětně dopátrat, zda opravdu prodělala šok, protože se to opravdu nepamatuje, Věřím jí, nikdy nelže a je na ni spolehnutí. Nebo to mám už nechat být..., ale stále ji to trápí, ikdyž už o tom nechceme s ní mluvit, aby se jí to nevracelo...vím, nechci to zveličovat, pro někoho jsou to jen vlasy, ale ona se opravdu nikdy nestříhala a během vteřiny jí to někdo ušmikne...
@modrykonik80 Prý ,,nechtěla"... jasně že chtěla.. ale byl to prostě jen pitomoučkej nápad dvanáctiletýho střeva, zas bych to asi nenazývala šikanou apod... myslím, že sama netušila, do jak citlivého místa se trefí a sama byla pak překvapená, co vyvedla a teď je jí to blbý... jestli to učitelka zvládla nebo nezvládla.. já ji nechci obhajovat, ale co je v dané situaci ,,lepší zvládnutí situace"? Empatie... to je takové zaklínadlo, ale jak si představit konkrétní řešení? Vcítit se do situace holky, to dovede půlka diskutujících zde... ale předložit řešení, co v danou situaci dělat, když už k ní došlo, to je horší... kdysi jsem se setkala na dětském táboře s podobnou situací- trošku citlivější holka, brutální reakce na cosi, už si ani nevybavím na co... taky na nějakou ,,blbost", jenže pro ni to blbost zrovna nebyla... a tehdy to přítomní pedagogové řešili taky dalo by se říct tvrdě. A byli to skutečně dobří, zkušení a respektovaní pedagogové, dala bych za ně ruku do ohně. Děti i rodiče je měli hrozně rádi a byla za nimi velká spousta práce. Ale zde byli prostě ,,zlí". Pak mi to vysvětlovali, že než přiživovat v dítěti ty jeho šílené návaly emocí a sebelítosti, že je vhodnější to jaksi ,,stopnout", i když to na první pohled vypadá jako nedostatek pochopení apod. Takže - jasné, učitelka může být laxní čůza která nezvládla situaci a nemá ve škole co dělat... ale možná neměla lepší možnost. Nevím. Když si to představím, tak nejsem úplně přesvědčená o tom, že by bylo pro holčičku v daném návalu emocí nutně lepší, kdyby ji začal někdo třeba dlouze utěšovat.
@modrykonik80 Teda, necetla jsem vsechno, ale nechapu proc se tu resi jestli holka je opravdu hodna, nebo jestli je spatne lpet na vlasech....ja bych uprime tu blbku co ji to ustrihla asi prerazila vejpul. Je jedno, jestli je normalni lpet takhle na vlasech, nebo ne. Podle me jsou vlasy soucast jejiho tela a jeji osoby a jen ona a maximalne rodice maji narok s nimi cokoliv delat. Mam doma trinactiletou a I kdyz nema vlasky pod zadek a pravidelne chodi ke kadernikovi, tohle ji nekdo udelat, tak asi u jedny do nosu nezustane....a uprime ja bych stala za ni. Treba je to u dvery stejne, pocit ponizeni a bezmoci v tomhle pripade musi byt hroznej. Uprime bych trvala na nejake omluve a potrestani, aby mlada videla, ze si to k ni nemuze nikdo jen tak dovolit.
@mammoth007 zde se řeší reakce konkrétní holčičky v opravdu konkrétní situaci- bohužel co by pro jiného byla ,,křivda běžného rozsahu", zde bylo brutálně ,,do živého"... to je trochu něco jiného. Ale obecně tyhle názory... co vy jste dělali jako děti? Fakt nikdy žádné ,,křivdičky", jo? Upřímně, kdyby za mnou moje maminka v dětství takto ,,stála", že by kvůli každé hovadině vyžadovala omluvu a potrestání po mých spolužácích nebo kámoších u baráku, tak bych jí ani trochu nepoděkovala... stát se tohle mojí dceři, s těmi vlasy, tak bychom si doma řekly, že je ta její kamarádka pěkně blbá a pak bychom se objednaly ke kadeřnici, ať ten zásah trochu vylepší, a tím by to asi haslo. Připadá mi to jako podstatně zdravější reakce než jít do školy něco řešit... myslím, že svým ,,řešením" bych dceři způsobila podstatně horší pocit ,,ponížení a bezmoci". Kor ve třinácti... probůh. Když si představím sebe v tom věku.. s danou situací bych se fakt poprala bez problémů sama a intervence rodičů by mi byla extrémně nepříjemná.
Jinak teda jen tak pro odlehčení, doufám, že mi to autorka diskuze nebude mít za zlé - asi sedm let dozadu jsem byla na opravdu vydařeném večírku... kamarád odlétal na delší dobu do zahraničí, bylo potřeba to zapít a večer se fakt vydařil 🙂 v jeho závěru hlavní aktér zahlásil, že si potřebuje něco vzít na památku aby se mu nestýskalo, vytáhl odněkud ve vteřině nůžky a ustřihl mi culík u hlavy (měla jsem vlasy do půlky zad). Prostě celý culík... to je teprve pitomej nápad, kam se hrabou školačky.. zamával s ním na bar a strčil ho do kapsy. Jako jo, docela překvapení.. ale fakt jsou to jen vlasy, takže jsem si vykulený oči zastrčila zpátky, dala si panáka a večer pokračoval... ráno jsem to s bolestma hlavy před zrcadlem šmikala nůžkama na papír, abych nějak mohla jít do práce.. tam všichni málem spadli pod stůl, když jsem vstoupila.. kostýmek, podpatky, prostě ,,ve slušnym", jak velel charakter práce... a k tomu znavený výraz a na hlavě totální peklo na zemi.. tlemili jsme se tam tomu ještě asi půl roku. samozřejmě po práci tehdy okamžitě do kadeřnictví.. slušivý 3 cm střih 🙂 A žiju. Vlasy už mám dávno zase dlouhý, kámoše jsem nezavrhla, krátký střih mi tehdy plno lidí chválilo, byla to změna jak blázen. Ale píšu to sem jen tak pro odlehčení, bylo mi tehdy pětadvacet a vlasy mi byly jedno, nesrovnávám se s dvanáctiletou holkou která si na vlasech zakládá ;)
@muhehehe my jsme jako deti byli vychovany k respektovani druhych. Uprime by me ani ve snu nenapadlo udelat nekomu neco takoveho. A rict diteti, to je blbka kasli na to, je jako bych mu rekla, ze to je v poho, ze tohle se delat muze a je lepsi si na to zvyknout. Uprime pokud moje dite provede nekomu neco, co neni ok, postupuju stejne. Pokud nekdo neco provede, musi nest nasledky. Na tom, aby byl clovek odpovednej za to, co provede nevidim nic spatnyho a mavnout rukou nad takovouhle svinarnou je pro me nepristupny. Pak se lidi divi, kdyz tyhle slecinky, kterym to imrvere prochazi sikanujou pulku tridy.
Nečetla jsem moc ostatní reakce, ale proc by toůy holce dávala předtím pěstí?
Nevymyslely si to spolužačky,aby se obesly bez trestu?
Šikana?
Co.tu některé pisou - Kdyby van někdo dal v 10 letech pěstí, honem víte, kde mate nůžky,dokazet útočnici usteihbout cop? Nebo vas boli ransůa a jste v soku a maximálně vrátíte o nejak jinak zareagujete, i fyzickým utokem, ale ruce mate v tunchvili bez nuzek.
Ustrihnout cop není jako pramen, to jde obtížné, a mne připadá podstatne pravděpodobnější, ze to bylo v klidu,zezadu ze zálohy, promyšleně. Jinak by se ji to nepovedlo. Kdyby po ni dcera vyjela pěstí, tak by viděla, ze ta holka po ni jde.
A jestli u vlasu o nic nejde a učitelce to taky ak připadá, tak možná zit si nkzky a učitelku aky prostrihnout trosku.... O nic nejde, jsou vlasy....
Kde o naruseni osobního prostoru a integrity druhého člověka, způsob ublozeni a útoku.
Po přečtení tolika bagatelizujících příspěvků, se vůbec nedivím, že po světě běhají takovéto 12 leté mrchy, co zákeřně ubližují druhým dětem. Jsou holt takto v rodinách vychovávány - jejich vlastními matkami. A ty jsou schopny se jich ještě zastávat - však o nic nešlo, ta druhá si musí zvykat! Tam bude kámen úrazu..
Na místě mámy tě kadeřnice bych se teda hodně styděla... Nejde ani tak o ty vlasy, ale spíš o to, co pro tu ostrihanou znamenaly. Myslím, že by bylo na místě, aby další den dorazila do školy taky ostrihana a s hodně velkou bonbonierou. Na druhou stranu jsou to fakt jen vlasy, myslím, že hysterie nebyla úplně na místě a dokážu i trochu pochopit učitelku, že ji hodinu řvoucí holka možná i trochu lezla na nervy. Z pohledu mámy bych se možná trochu bála spíš toho, jaká je asi ve třídě atmosféra, když se tam něco takového stalo a zajímala by mě reakce ostatních děti, protože dcera může být pro mámu největší zlatíčko, ale všechny ostatní třeba něčím dráždí a ani o tom sama neví. Řekla bych, že v každé třídě nějaké takové dítě, které prostě ostatním nějak nesedí a s tím se strašně špatně něco dělá,protože takové dítě kolikrát nesedí nejen dětem, ale taky učitelům, přestože je to třeba i dítě hodně a chytré, tak doufám, že to není tenhle případ a obě holky prostě jen měl chvilkovy zkrat a jinak fungují v kolektivu normálně. S tím vynechanim paměti v afektu může být problém, kamarádka to řešila u dcery a nakonec se na nic nepřišlo, a to se jí to stávalo hodně často.
Tak já jsem teda asi vyvrhel s poruchou odobnosti 😄, ale my se ve škole nadělali schválností...myslím, že vlasy určitě ustřihla holka schválně, ale na druhou stranu, kdyby chtěla šikanovat nebo prostě ublížit, střihne hned u hlavy, ne deset čísel z dlouhých vlasů, které už ani nemohly vypadat hezky. Takhle mi to fakt připadá spíš jako "Haha, tak jí to zatřihnem my, když nechce nikam jít." Správný to není, ale co tady z toho některé děláte...🙄 Tak nějak se mi nechce věřit, že jste byly všechny v dětství tak uvědomělé, nedělaly schválnosti, nevstupovaly nikomu do osobního prostoru a byly ke všem spravedlivé a neposmívaly se...nedělala bych z holčiny kriminálnici. Myslím, že takové haló kolem konečků vlasů nečekala (celkem pochopitelně).
Dceři bych vysvětlila, že to není správné a neměla by si to nechat líbit, ale taky bych ji poladila podle mě prostě nezdravou fixaci na vlasy. Do školy ani za kamarádky maminkou bych nešla.
@fallingstars konecne nekdo normalni
@modrykonik80 za prvé bych ve škole udělala pořádek. Tohle se prostě nesmí! To si nesmí nikdo dovolit něco někomu jen tak ustrihnout...
Za druhé mám pěkný hustý vlásy a dcera po mě. Ale je nutné je zastřihovať. Takové ty nikdy nestrihane vlasy které jsou slabounke není krom délky nic obdivuhodného. To je potřeba dceři vysvětlit.
Dceru stříham od 4m... teď ve dvou a trictvrte má vlásy do půlky zad a huste. Holčičky kamarádek nejsou třeba nikdy strihane a culiky mají většinou poloviční...
A poslední dcera v těch vlasem bude asi podporována a z toho tahle reakce.
Myslím, že opravdu hodně záleží na tom, jaké má dcera vztahy s tou "kadeřnicí". Vzpomínám na to, když mi bylo 12...měla jsem dvě až tři hodně dobré kamarádky, se kterýma jsme fakt nehorázně blbly, jedna mi během polední přestávky udělala na vlasech "dredy" (jinými slovy mi tak šíleně zacuchala vlasy, že jsem ty prameny pak musela odstřihnout😀), byla to pro mě legrace, všechny jsme se tomu smály, bylo to prostě takové škádlení, v podstatě z kamarádatství, takže naprosto v pohodě. Na druhé straně jsem ale měla dvě spolužačky, na tehdejší dobu hrozně sebevědomý a oprsklý holky. Když jsme se měli fotit ( v létě v parku u školy) jedna z nich dělala jakože strááášnou srandu, že schválně napěnila nějakou limonádu a pak to otevřela a totalně mi postříkala vlasy.vím že to bylo zlomyslný. Běžela jsem na záchod a tam jsem si s šíleným brekotem myla v umyvadle vlasy.Brečela jsem jako fak hodně, protože jsem byla strašně ponížená. Pocity, který jsem při tom měla, ve mně přetrvávaly celkem dlouho. Takže pokud to byl tenhle případ, tak dceru naprosto chápu, pričemž ustřihnuté vlasy jsou ještě mnokrát horší než jen polité, slepené.
@medulinek Trochu mě překvapuje ta vlna hysterie kolem toho...začínam být fakt vděčná za podle mě normální dětství, kdy mamka ze všeho nejdřív porovnala mě (a tím nemyslím fyzicky) a rozhodně neměla tendenci chodit po učitelkách a rodičích spolužáků a zjišťovat, kdo na mě spáchal jakou křivdičku.
Jako neřeknu, kdyby ji zničila všechny vlasy nebo ji fakt opižlala na kluka, ale vždyť to byly konečky...
@fallingstars no asi tak,mne ta reakce prijde naprosto neadekvatni a hystericka. Ja si ve skole musela vyrizovat vsechno sama,nikdy mi nikdo nestal za zadkem,natoz ve 12ti. A nemyslim,ze by mi to bylo ke skode. Rozhodne se dejou horsi veci nez ustri hle vlasy a holka by mela zapracovat na zvladani takovych situaci a emoci.
Hele, mne kdyby někdo takhle sáhl na vlasy tak mu dam taky pěsti. Kdyby to udělal někdo moji dceri tak naklusu s nuzkama do školy a dceři řeknu, at ji to vrátí a ustřihne ji je taky. Oko za oko, zub za zub. Komentáře jsem nečetla, nechci se vytočit este víc.
@medulinek
@fallingstars Jasně, z cizího krev neteče... To je moje jediná, první a poslední věta k této diskuzi....
No,většina příspěvků,které jsou jakoby proti zakladatelce,je od maminek,které nemají děti v tomto věku. Nemáte zkušenosti s tak starýma dětma,nemůžete pochopit,jak je holce puberťačce,jasně,taky jste si tím prošly,ale tady zakladatelka řeší vlastní dítě a vy tu zkušenost ještě nemáte,proto si myslím,že nemůžete radit a vyjadřovat se,co byste udělaly nebo neudělaly vy. My máme čtyři děti,nejstarší má 15 a vím,jak jsou vlasy pro děti - puberťáky (a nejen holky,i když ty hlavně) důležité. Ale to si člověk musí prožít,takže vy,kterým přijde normální,že naprosto bez dovolení,nečekaně,zákeřně někdo cizí ustřihne 12-i leté holčině vlasy,počkejte,až budete mít děti v tomto věku a stane se jim něco podobného,jak budou reagovat ony a jak vy. Jsem opravdu zvědavá,jestli nad tím taky mávnete rukou a řeknete svým dcerám,ať nehysterčí,že je to všechno v pořádku,že jsou na své vlasy moc fixované,no a co,že jim je někdo ustřihl... Normální to prostě není,toto si nikdo dovolit nesmí. I když třeba nevypadaly pěkně,protože nebyly nijak upravovány,i když byly třeba řídké,křivé,cokoliv,nikdo nemá právo jen tak vzít nůžky a ustřihnout někomu jinému vlasy,to je prostě mimo a není to běžné a v pořádku.
@alemari Protože maminky,které mají malé děti,nemůžou chápat,jak se ta holka cítí,nemají s tím zkušenost,nejsou v roli matek 12-i letých dětí. Takže pouze píší,co by dělaly/nedělaly ony,ale vlastní zkušenost s tím mít prostě nemohou. Mají maličké děti,za kterýma stojí na každém kroku a nemohou vědět,jak by jim samotným bylo,kdyby toto někdo udělal jejich dvanáctileté dceři. Nemyslím si,že by tady nějaká maminka takové holky napsaly "to je v pohodě,mojí puberťačce ve škole ustříhly holky vlasy,je z toho v šoku,ale co,dobře jí tak ,ať si zvyká"...
@alemari Napsala jsem,co jsem chtěla. Nesouhlasím s takovým chováním a do školy bych v tomto případě určitě zašla. Co si pak ta dotyčná dovolí třeba v 15-i,18-i ? Není to normální,není to v pořádku,to mi nikdo nevymluví. Kdyby tobě nějaká spolupracovnice jen tak ze srandy,nebo proto,že by jí to přišlo v pořádku,ustříhla vlasy,mávla bys nad tím rukou a byla v pohodě? Asi ne,dost možná bys byla v ještě větším šoku,než ta holčička. Je mi jí líto,ať už její reakce byla jakkoliv přehnaná,měla na ni právo. Toto se prostě nedělá...
@alemari Mám pravdu v tom,že nemají vlastní zkušenost. A co ty a tvé vlasy? Na to jsi nereagovala,když jsem psala,že bys taky jistě zažila šok,kdyby ti je někdo ustřihnul . Nemávla bys rukou a neřekla v pohodě,to jsou jen vlasy. Jenže tvé a nikdo nemá právo ti je stříhat,pokud nechceš. Ale to je pořád dokola a já se opravdu nechci hádat. Mysli si,co chceš,už neodpovídám. Přeji pěkný večer.
Ja uplne koukam, jaky tu jsou nektery reakce. Ne, nekoukam. Cumim jak pero z gauce. Takze ono je uplne normalni nekomu zasahovat do osobni zony? Ze by ji priste ostrihaly nehty nebo oholily ohanbi, ne?? Vzdyt to se prece taky musi a muze bejt rada, ze ji to nekdo udelal. Desim se toho, co za pipiny budou ve skole, az tam budou chodit moje deti, a jeste vic toho, s jakejma pipkama matkama se tam treba setkam. Treba nam zacnou trhat i oboci a holit ruce. Jinak autorce a jeji dceri preju, aby to prekonaly, zejmena dcerce, aby byla silna. Rada s krabickou a ritualem viz vyse je moc hezka.
@verkaver Asi je to i na mě...myslím, že právo na názor má každý, bez ohledu na to, v jaké věkové kategorii jsou moje děti (nebo zda je vůbec mám). Nebo jaký by byl podle Tebe akceptovatelný věk dětí, aby byl názor legitimní? Plus minus dva roky? A proč? Já jsem se na světě nevyskytla ve 30, ale - světe div se - puberťačkou jsem taky byla. Takže moc dobře vim, jak to s člověkem mlátí. A třeba mam porovnání v tom, že moje mamka mě prostě v té pubertální hysterii uměla vrátit zpátky do reality, kdežto třeba s kámoškou její máma citlivě rozebírala každé s prominutím uprdnutí a kámoška bere léta antidepresiva...všechno je problém a ejhle, najednou jsou věci, na který máma nestačí, máma nemohla vyřídit psaní diplomky nebo problémy v práci...
Navíc jsem nepsala, že je ustřižení vlasů je úplně v pohodě...psala jsem, že bych dceři řekla, že to správné není. Ale že bych nějak dlouhosáhle oplakávala deset cm vlasů...to si fakt nemyslím. Ale každá jsme jiná nátura...
@fallingstars Jasně,že máš právo na názor,jen nemáš zkušenost s tak starou dcerou,proto se nedokážeš vžít do toho,co cítí zakladatelka. To máš to samé,kdyby teď tvé třítýdenní holčičce dal někdo třeba proti tvé vůli jogurt a řekl ti,ať si zvyká,stejně ho jednou bude jíst,tak co tady hysterčíš... Přirovnání možná ne úplně o.k.,ale na stejném principu,chápeš? Asi by si nad tím taky nemávla rukou,když by tvé malé nebylo dobře,byla by smutná a plakala,že?
@verkaver To přirovnání není nejšťastnější, ale budiž 😉 Jasně, že se nemůžu vcítit do mámy té holčiny, na druhou stranu každá máma by měla trochu přemýdlet nad tím, k čemu její reakce povedou a hlavně jak prospějí jejímu dítěti. A z toho pohledu já prostě byla vychovávaná ve smyslu nedělat z komára velblouda. A je mi to sympatické.
@fallingstars Jenže ublížit někomu tak,že je z toho v šoku,není dělání z komára velblouda. Nenechala bych to být,není to v pořádku. Ale pokud tobě nebude vadit,že bude někdo tvé dcerce v pubertě psychicky ubližovat,tak prosím...

@modrykonik80 a kdyby ji nejak slovne uklidnila prestala by dcera plakat a hystercit a nebo by se situace jeste zhorsila a dcera by pridala na intenzite, protoze by se to pitvalo? Pokud tahle dcera reagovala poprvy treba nevedela p.uc. jak ji chlacholit, treba myslela ze tim ze to bude dobry a ze to neni drama myslila ze ji to k uklidneni staci....