icon

Dát či nedat odklad školní docházky?

baris
26. lis 2015

Dobrý den,

potřebuji se vyzpovídat, poradit a slyšet více názorů. Mám 2 dcery a ta mladší je "svá". Má s největší pravděpodobností těžkou vývojovou dysfázií a s tím spojené problémy:
- špatně mluví
- špatná jemná motorika
- dysgramatismy (maminka přišel, tatínek odešla ....)

V únoru má 6 a čeká nás zápis do 1.třídy. Starší dcera je letos prvňáček a mladší je natěšená, že půjde taky do školy. Doma dělá dobrovolně úkoly (na zlepšení jemné motoriky, počítání do 10, tvary ...). Ve školce je taky v pohodě - v kolektivu oblíbená, dle učitelek prozatím nevidí důvod pro odklad .... Ale byla jsem v SPC v Ostravě a tam mě zpražili na 3 doby. Nevím, zda je to proto, že nechci dát odklad a nebo proto, že je to s mladší tak "strašné" 😒 .

Kdyby byla zdravá, tak jí dám odklad, protože budu vědět, že se za rok posune. U ní bohužel vývoj probíhá skokově - takže nikdo neví, zda jí ten rok pomůže nebo ne. Navíc si začíná uvědomovat, že je jiná. Je mu z toho do breku, dcera je veselé dítě a mám strach, že až si plně uvědomí svou odlišnost, že jí to srazí.

Snažím se z SPC dostat informaci, na co bude mít dcera nárok - respektive v čem budou muset učitelé brát ohled. Speciální logopeciká škola ve Frýdku není - je až v Ostravě a na každodenní dojíždění to opravdu není. Už teď manžel dojíždí každý den do Nového Jičína za prací.

Omlouvám se za tak dlouhý příšpěvek - jen nevím, jak dál. nechci jí ublížit, ale příjde mi, že obě dvě varianty jsou špatné (dát odklad nebo dát do školy).

Strana
z4
rousse
27. lis 2015

@baris no ale odklady řeší PPP, ne? A určitě nemáte ve svém okolí jednu jedinou PPP - u nás to funguje tak, že když maminky nejsou spokojeny s jednou PPP (tzn. nedostanou papír na to, abysme jejich dítě zohledňovali), tak jdou do jiné PPP, kde ten papír dostanou🙂 Zápisy jsou až v únoru, to je ještě čas, takže bych obvolala nějaký PPP a zkusila. Vám nejde o vadu řeči, vám jde o posouzení školní zralosti a za zeptání nic nedáte - od toho ti lidi v PPP jsou 😎

1lenuska1
27. lis 2015

@rousse Fakt? U nas je jedna PPP pro cely region. To koukam, ze to neni vsude stejne
...

krystalka
27. lis 2015

@baris - mám syna s vývojovou dysfázií, lehčí, expresívní....na jaře mu bude 8, je narozený v březnu....když jsme loni řešili školu, tak SPC i všichni ostatní byli pro odklad, do školy nijak zvlášť natěšený nebyl, bylo mu to jedno....původně jsem byla pro ten odklad rozhodnutá taky, už jsme ho měli i vyřízený....jenže jsem z toho taky měla rozporuplný pocit, nebyla jsem moc přesvědčená, že mu to nějak výrazně pomůže....v té době psal všechna tiskací písmena, sčítal a odčítal do 5, číselnou řadu vyjmenoval víc než do 100 apod....jemná i hrubá motorika celkem ok....ale je hodně úzkostný, má problém s větším kolektivem apod....plácala jsem se v tom dost dlouho, jestli děláme dobře, nebo ne, protože mi přišlo, že když bude ještě rok ve školce, tak už se tam bude dost nudit a ve škole potom o to víc....nakonec jsem se od jedné maminky ve školce dozvěděla o logopedické třídě v rámci školy pro sluchově postižené děti.....chodí tam normálně slyšící děti, co mají nějaké logopedické problémy - dysfázie, ADHD....apod.... Šli jsme se tam podívat, promluvili si s paní ředitelkou, podívali se do hodiny na výuku....a bylo rozhodnuto 🙂, odklad jsme stáhli a šel už loni.....teď je ve druhé třídě a jsem pořád nadšená - ve třídách je cca 8 dětí, mají 2 hodiny skupinové logopedie týdně, plus si je bere paní logopedka pravidelně i jednotlivě, jedou podle běžného vzdělávacího plánu, ale vzhledem k tomu počtu ve třídě mají daleko víc času všechno pořádně procvičit a můžou se jim individuálněji věnovat.....já třeba teď po roce vidím, že ten odklad by u nás asi nic moc nevyřešil, v běžné početné třídě by byl asi pořád trochu mimo a navíc by byl ještě víc znuděný, protože za ten rok odkladu by se už nejspíš naučil i číst a co by pak v té škole dělal, to nevím.....zatím s učením problémy nemá žádné, psaní sice není žádný krasopis, ale tvary písmen si pamatuje bez problémů, jen to prostě asi nikdy nebude tak úhledné....naštěstí paní učitelka tohle moc neřeší, hlavně, když se to dá po něm přečíst 🙂...jako bála jsem se trochu klasického psacího písma, že to bude problém, ale nakonec to nějak jde 🙂. Jinak já mám obecně spíš tu zkušenost, že mnohdy je lepší spolehnout se na vlastní instinkt a úsudek, než jen na posudek SPC nebo PPP.....znám svoje dítě nejlíp, v podobných zařízeních se projevuje přece jen trochu jinak, než doma, například toho zdaleka nepředvede tolik, co umí když je v pohodě a není ve stresu z neznámých lidí a prostředí....vybírala jsem takhle školku i školu a ani v jednom případě svého rozhodnutí nelituji, neumím si pro něj představit lepší 🙂

krystalka
27. lis 2015

@baris - syn když šel loni do první třídy, tak měl cca 119 cm a necelých 20 kg....teď, v necelých 8 letech má cca 125 cm a 22 kg....ve škole patří k těm drobnějším, ve třídě je téměř nejmenší...

verena
28. lis 2015

Já myslím, že to bude hodně o přístupu paní učitelky. Pokud to bude možné, snažila bych se zjistit, kdo jí bude učit a sejít se s ní a trochu jí "oťuknout", jak by přistupovala k takovému dítěti. Některé učitelky jsou super a jiné zdemotivují i mladého Einsteina. Ten nultý ročník by taky mohl být řešením. Na školku už bych to neviděla. My jsme se taky rozhodovali, zda dát odklad, ty důvody jsme tedy neměli tak závažné. Všichni radili odklad dát (logopedka, pediatrička...). Ale syn se těšil a nedovedla jsem si představit, že bude chodit ještě do školky. Výslovnost si během roku zlepšil, ve čtení patří nyní k nejlepším, jeho osobní vlastnosti se nezmění a spíš se v nich utvrzuje , ve škole patří k nejdrobnějším. Každopádně jsem ráda, že do školy šel. Naštěstí mají skvělou paní učitelku. Je to asi hodně o intuici rodičů.

veruska007
28. lis 2015

@baris Podobnou poruchu má spolužák mého syna, oba jsou březnoví, spolužák má velké rodiče, ve školce byl o hlavu větší než ostatní. Také má stejné poruchy, mluví dost nesrozumitelně. Vybarvuje pěkně, ale chodil na přípravku do školy a moc mu to nešlo. Byli v PPP a tam jim doporučili odklad. Nicméně spolužák se do školy těšil, maminka to se mnou konzultovala, jsem psycholožka, tak byl párkrát u nás - a nebylo to tak strašné. Nakonec do školy šel, během prázdnin udělal obrovský skok. Musí doma dost cvičit navíc (hlavně jemnou motoriku), na hrubou motoriku chodí do Sokola, s řečí chodí na logopedii. Nicméně ve škole se učí dobře, jen mu některé úkoly trvají déle, ale stíhá a maminka je ráda, že odklad nedala.
Každopádně je to všechno dost individuální. Dala bych na Váš pocit.

bonulinka
28. lis 2015

@krystalka Tak to je ideální řešení. Najít školu, která bude dítěti a rodině vyhovovat. Ve třídě, kde je 30 dětí, by odklad stejně neměl smysl. I kdyby se paní učitelka rozkrájela, tak ten individuální přístup nezajistí. Ano, je tu ještě možnost asistenta, ale teorie a praxe je bohužel jiná. Sehnat dobrého asistenta ( když už se tedy podaří po všech vyšetření mít nakonec to doporučení ), je opravdu kumšt.

rousse
28. lis 2015

@1lenuska1 no ten systém je 1 PPP na okres a pokud nějakou PPP nezrušili, tak by to tak mělo být. Vesnice, ve které učím, je na hranici okresu, takže když se maminkám nelíbí výsledek z naší okresní PPP, tak většinou už žhaví dráty do té ve vedlejším okresu 😎 Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom debatovat, ale to je asi tak všechno, co s tím můžeme dělat 😀

rousse
28. lis 2015

@bonulinka za ty prachy, co asistenti dostávají, se ani není čemu divit. Práce je to opravdu náročná a peníze nula nula nic....u nás se asistenti střídají jak ponožky bohužel.

baris
autor
28. lis 2015

@krystalka Logopedická třída je až v Ostravě a pro každodenní dojíždění je to pasé. Manžel každý den dojíždí do Nového Jičína a brát to ještě přes Ostravu - ☹ časově bez šance.

A děkuji za další pozitivní příspěvek.

baris
autor
28. lis 2015

@veruska007 dcery jsou v porovnání s ostatními vyšší - starší má něco málo přes 7 let a měří 130, mladší 120 a já jen 164cm a manžel klasika - 182cm.

Jinak jemnou motoriku (obreslování čar, stříhání, opis krátkých slov ...) cvičíme skoro každý den, 2x týdně chodí na tance, 1x týdně v rámci "tanečků" na gymnastiku, ve školce na keramiku ...

Je mi jasné, že škola nebude procházka růžovým sadem, ale to nebude ani za rok. Naopak si myslím, že by jí to demotivovalo. Jen doufám, že se SPC nebude "mstít" a dá mi pro dceru "špatný papír" - že nezohlední vše.

veruska007
29. lis 2015

@baris No, kdybys byla od Brna, tak Ti řeknu, ať k nám přijedeš 😉. Každopádně osobně se mi hromadné odklady moc nelíbí, chápu to u drobných letních dětí, které mají případně další handicap, ale když jsou v první třídě osmileté děti, to už mi přijde hodně.

Já si myslím, že trénujete dobře, podle kroužků je dcerka dost přizpůsobivá a aktivní, tance jsou dobré na koordinaci.

Jinak první třídy bych se osobně nebála, mám syna v první třídě a vyloženě se nudí. Ve školce počítali do 20, ve škole teď počítají do 7. Píší jen pár písmenek, hodně vybarvují, číst začali teď... i hodně pomalí spolužáci zvládají vcelku v pohodě, akorát doma víc cvičí.

SPC bych se nebála, nechápu, proč by se měli mstít. Trochu Tě asi postraší riziky, co by se mohlo stát, kdyby byla dcerka ve škole přetěžovaná... ale jinak si myslím, že je jim to vcelku jedno. Takových dětí a rodičů tam mají...

andelka
29. lis 2015

@baris kde přesně je v Ostravě ta logopedicka třída?

krystalka
29. lis 2015

@baris - no, to je škoda....bohužel těch logopedických škol je obecně dost málo....já jsem zase tehdy řešila, že logopedické školy, které v Praze jsou, byly obě na druhém konci města a já neřídím, takže hodina dojíždění pro mne byla nepřijatelná....tak jsem byla ráda, že jsem nakonec našla tu školu s logopedickou třídou....dojíždíme sice dvěma autobusy a metrem, ale časově jsme tam cca do půl hodiny, což mi přijde úplně v pohodě....

elu
30. lis 2015

já bych se na nějaké testy školní zralosti vysr.... 🙂, učitelky v Mš poznají víc, než paní v poradně za pul hodiny!!!!!jestli jak říkáš dokáže plnit úkoly, udrží pozornost, tak bych jí tam dala, její problémy jak správně říkáš nezmizí ještě s jedním rokem ve školce, bude se s nimi muset rvat celou ZŠ...ten odklad je podle v tomto případě jen odklad nepříjemných poviností pro celou rodinu a školu, které nastanou až do školy pujde...navíc ty jsi rodič,máš jí každý den před očima...poradny jsou jen pro lidi, co si neví rady a já myslím, že ty si rady víš 🙂

andelka
30. lis 2015

Tak my dnes u psychologa, normálně s ním hodinu komunikoval, mluvil, plnil úkoly, soustředil se..ale taky to vidí na odklad a důslednou logopedickou péči. Takže u nás je to jasný, splašit logoškolku a pak ZŠ s dobrým přístupem k odlišným dětem.

kalo
30. lis 2015

@baris Pokud je dcera dysfatik s nejen řečovým problémem, ale také s porozuměním, je to velký problém. Kdyby to byla jen řeč, dobře (i když v dětském kolektivu je to velký hendikep). To porozumění je problém obrovský. Určitě odklad dej. Možná to cítíš sama a píšeš, že to cítí i ona, že to není tak jak by mělo. Pokud hůř rozumí, bude mít problém v absolutně všech oblastech. Prvňáček prostě MUSÍ bezpodmínečně umět mluvit a komunikovat, na tom všechno stojí...těšení se na školu nestačí. Za rok udělá velký pokrok a třeba zase o kus dál v této sféře dozraje...Hodně štěstí

sabuse1
30. lis 2015

já bych na tvém místě hledala logopedickou školu, tam bude určitě jiný přístup co se těhle věcí týče a mohla by se bez problémů začlenit už příští školní rok, pokud jsi rozhodnutá dát ji do "normální" školy tak bych jí ten odklad dala, on ten rok je fakt strašně znát.
Máme ten samý problém s Vítkem, ale u něj je ještě čas a navíc jsme teprve na začátku, teprve se víc rozmluvil a jsem rozhodutá,že pokud nebude dobře mluvit a zvládat věci které by měl dám ho do logo školy, máme teda velkou výhodu,že teď je v logopedické školce která pod tu školu spadá a bude tam mít přednost

betelgeuzz
30. lis 2015

@baris a nemáte v okolí přípravnou třídu? některé školy to mají. Byla by to napůl "škola", na kterou se těší, zvykla by si na školní režim, ale zároveň by to nebylo tak náročné, jako první třída.

baris
autor
30. lis 2015

@kalo u ní ten rok bohužel nepomůže. Dcera na 90% rozumí. Někdy učitelka jí musí zadání znovu říct a pak to pochopí.

baris
autor
30. lis 2015

@betelgeuzz máme ve městě 2 přípravné třídy. už jsem nad tím taky uvažovala.

baris
autor
30. lis 2015

@sabuse1 lopedická škola je až v Ostravě. My jsme z Frýdku, manžel každý den dojíždí do Nového Jičína - oba dva pracujeme, babičky, dědečkové taky ... Takže pro nás bohužel pasé.

baris
autor
30. lis 2015

@elu přesně to si myslím. Ano, ona se za rok určitě o něco posune dále, ale nebude to odpovídat ročnímu odkladu u zdravého dítěte. A nemyslím si, že vývojová dysfázie za rok zmizí jak mávnutím kouzelného proutku. Ona se s tím bude rvát celý život 😖 .

baris
autor
30. lis 2015

@andelka a co syna říkají učitelky v MŠ? Nám třeba říkají, že dcera je připravená jít do školy. K logopedce chodí min. 1x týden od 2,5let 🙄 , takže názor psycholožky, že roční odklad kvůli řeči, aby začala "normálně", je tak trošku mimo.

andelka
30. lis 2015

@baris no, jedna učitelka celkem nic, druhá tvrdí že nemluví, resp. že mu nerozumí. Že se nesoustředí, je neobratný..ano, je pozadu, ale nic z toho není pořád, spíš bych řekla že problém je přístup učitelky, ne jeho. Na netabulkové děti prostě není stavěná. O odkladu zatím nemluvily, jednají s ním jako s předškolákem. U nás se to zatím nijak detailně neřešilo, jak na tom dítě je. až já jsem řekla učitelce, že bude mít odklad, protože má asi dysfázii. Kdyby chodil do logoškolky, asi bych zpětné vazby a informací měla více.
Tak jasně, ani my nezačneme ZŠ asi normálně, ale podle mě určitě lépe, když bude mít ten rok k dobru. Bohužel dlouho to vypadalo na prostý opožděný vývoj řeči, že to prostě dožene, až od 5 roku to vypadá že ne, že to bude hlubší.

kalo
1. pro 2015

@baris Ono spíš si představ (pravděpodobnější) situaci, že učitelka dceří nebude znovu vysvětlovat zadání, nesedne si k ní a nepovede ji. Na to učitelka (v normální ZŠ při počtu 25 dětí) nemá čas. K tomu mívají děti, které potřebují občas popíchnout asistenta. Vím z vl.zkušenosti. Představ si, že by úkol třeba zvládla, ale bude tam sedět, protože nepochopí. A pak bohužel špatně oznámkovaná. Pokud nemá individuál nebo status postiženého dítka s integrací, bude k ní naprosto stejně přisupováno, jako ke zdravým dětem, které zvládnou úkoly hravě. S tím je nutno počítat.
Je to těžké rozhodnutí. Ale je vidět, že ty jsi rozhodnutá. Fakt, že kdybys věděla, že to prostě nejde, se během 2 měsíců do MŠ ještě vrátit.
Mám doma těžkého dysfatika a jak píšeš, toho hendikepu se dítě fakt nezbaví (když se nezbavilo do nástupu do školy). Jde to pomalu a vše je vydřené. Ale pravda, že ten rok odkladu byl na dozrání znatelný.
Přeji hodně zdaru a dobré rozhodnutí!!

baris
autor
11. pro 2015

@kalo
@andelka
@veruska007
@rousse
@krystalka .... a ostatní maminky 🙂

tak jsem prozatím rozhodnutí jí do 1. třídy dát. Nyní dělali u nás ve městě předškoláci testy z matematiky, které jim zaslala jedna ze ZŠ, která si takto vybírá nadané děti. Karolínka postoupila úplně do posledního kola (od nich ze školky - 5 tříd - postoupily jenom 4 děti).. 😀 a to dle psycholožky neumí počítat ani do 5 a má spodní hranici intelektu 😠 .

Pro klid v duši jsem ale Karolínku objednala tady k jiné psycholožce na začátek dubna, která jí otestuje, jak na tom je. A pak přemýšlím nad tím, že pokud bude SPC nadále dělat problémy, když řeknu, že dcera přesto nastupuje do 1. třídy, že zkusím SPC v jiném kraji.

andelka
11. pro 2015

@baris no,mi to děcko během krátké doby udělalo zase pokrok ( jeho vývoj probíhá skokově), že mám normálně trochu strach,aby nebylo uznáno školy schopna 😅 ale myslím že ne,odklad mu nic neudělá, je květnový a chtělo by to se lépe připravit. Ale mám radost že se vyvíjí a lepší se to.
Držím vám palce 🙂

rousse
12. pro 2015

@baris moc držím palce, bude určitě náročné, ale věřím tomu, že to zvládnete - obě dvě🙂 Vytřete těm babám v SPC zraky 😎 😀

veruska007
12. pro 2015

@baris Neměli by, i když záleží člověk od člověka. Ale já bych si to skutečně nijak osobně nebrala. Rodiče chtějí otestovat dítě, otestuji, sdělím výsledek s komentářem. A co s tím dále podniknou rodiče, je zcela jejich věc. Toť můj názor. Předpokládám, že i o statní jsou profesionální.

Strana
z4