icon

Děti a sociální sítě, mobily, PC. Kontrolujete to nějak?

sister05
8. črc 2020

Ahoj mamky, zelená a žroute :-P ,
ráda bych váš názor na téma sociálních sítí a našich potomků. Můžeme k tomu přiřadit i vlastnictví nebo používání mobilních telefonů a počítačů.
Asi takhle.
Té starší je devět let. Ze spousty důvodů bylo nutností sehnat jí telefon. Má tedy starý, nerozbitný a nejde z něj volat. Nicméně jsem jí vytvořila dětský účet u microsoftu (sobě také, kvůli kontrole) a tudíž komunikuje přes skype, whats up, mail. A stahuje hry a hraje a tráví tam moře času - proto ta kontrola, kterou jí to omezuji. Před nějakou dobou měla ještě můj starý nb a v podstatě to bylo tak, že když jí došel čas na mobilu, byla schopna sedět neomezenou dobu u nb na youtube a čučet.
Moje otázka první - dovolujete dětem hry na mobilu a pc, kontrolujete to nějak?
Dcera je již ve třetí třídě. Všichni si do školy nosí mobil, ona ne - když nelze volat jinak než použitím internetu, tak je zbytečné ho někam nosit. Data nemá povolená a ve škole wifi není. Zatím to prochází i když chápu, že se blíží doba, kdy ten mobil bude muset mít plně funkční - už jen z bezpečnostních důvodů kontroly místa výskytu atp.
Nicméně se začala dožadovat sociálních sítí - fb, messenger, instagram a kdoví co všechno. Rezolutně jsem jí to zatrhla. Sama nemá přesně přehled co to vlastně je a jak se to používá, nehledě na zákeřnost těchto systémů. Chápu, že jí v tom asi věčně bránit nebudu moci. Tak se ptám - povolujete svým dětem (samozřejme berme v úvahu věk dětí k tomu vhodný - cca 30let? 😀 ) mít účet na fb či jinde? A pokud ano, máte k tomu nějaký rodičovský přístup, kontrolu? Jak vysvětlit dítěti vstupujícímu do puberty nebezpečí číhající v síti? Když potažmo věkově není ještě zralá na ten dokument, který by mi to vysvětlení dost usnadnil 🙂
Děkuji předem za vaše názory a zkušenosti.

Strana
z2
zelenaesmolda
9. črc 2020

@glimmer
ja bych se spis zamyslela nad tim,proc ma dite potrebu to delat tajne...to mi neprijde do budoucna jako dobre tah ve vychove

pabka
9. črc 2020

@sister05 moment, já absolutně nejsem nějaký zpatecnik, ale mám dceru 8 let a absolutně ani zdaleka nejsme tam co vy, pokud bych zvažovala mobil, což nezvazuju, tak pouze na volání, pokud by nevolal, ztrácel by pro mě absolutně smysl. Dcera tedy má tablet (korona on-line výuka) a má na něm whatsapp, kde posila babičce fotky a tím to jasne. O FB nemá ani mlhavou představu, jiné sociální sítě též vůbec nezná, starší kamarádka ji povedela o Tiktoku, jednou na to u ni koukla a dal nic, absolutně nevím proč v 9 letech sociální sítě??? Na tabletu má aplikace, hraje cca půl hodiny denně, někdy víc, jindy týden nebo dva vůbec. Její kamarádky a spoluzacky jsou na tom stejně. Takže ziram ze v 9 letech jste tam kde jste, nemyslím to špatně, ale je silene brzo podle mě a úplně zbytečně, není vůbec kam spěchat.... a jinak jsme opravdu moderní rodina žijící v Praze, na okraji tedy, ale nejsme nějací zalesaci z pralesa 😂😂 ale tohle je pro mě úplně úlet.

shaun40
9. črc 2020

@pabka V 8 letech je brzká doba když ona nechce a nejeví zájem.Ale když ten mobil díte chce tak nevidim dúvod mu ho nekoupit.Není pro díte dobré vyrústat jak divnej týpek v parte detí.Kolem puberty se deti telefonu dožaduji pro to že ho má každej .Žijeme v dobé že kdo nemá mobil je divnej.A puberťák se múže zakomplexovat .Kolem desátych narozenin bych už telefon pořídila každopádne.Svím synúm na sto procent veřim .Do telefonu jsem im v živote nelezla.Stydela bych se.Pro me je dúležitá dúvera která mezi nami je.Kluci jsou už v tom divném veku že když ke me stratí dúveru tak vím že cesta spet nebude.Začnou pak lhát a tajit veci pře de mnou.A to nechci.Já bych se ji zeptala a nechala to na jejim rozhodnuti.Ježíšek by ji letos mohl néjaký mobil dát.Samozřejme vaše vec.

pabka
10. črc 2020

@shaun40 určitě absolutně ne. Ani nemá komu volat, spoluzacky a kamarádky telefon nemají, sama do školy nechodí, vozime ji, na hry má tablet, když jde sama ven, tak volací hodinky, kdyby se něco stalo, ven si chodí hrát s dětmi a ne s mobilem. Není pro telefon důvod a nevím, před kým by byla divná, když ten mobil z kamarádek nemá nikdo. Smutná doba, když je v 8 letech dítě bez mobilu divny.... ale u nás tomu tak naštěstí není, asi máme kolem sebe stejný pralesni lidi jako jsme my 🙂

shaun40
10. črc 2020

@pabka Nemyslím si že jste pralesni.Proste razíte jinú výchovu.Na tom nevidím nic špatné.Znám v okolí takovou rodinu kde detem telefon nekoupi.Žel tá holka jeden ukradla mému synovi z aktovky počas TV ve škole.Maminka nám ho vrátila s omluvou a koupila klukúm dárečky.Tak jse na ni nezlobím.bylo to před dvema lety .A teť jí je 11let a pořád nemá telefón.Jinak je to úplne normálni rodina i dobře finančne zabezpečená.Já váš názor respektuji.

glimmer
10. črc 2020

@zelenaesmolda protože chodí spát +/- ve 20 hodin, a nechtělo se jí spát tak si došla pro mobil a chtěla se zabavit než usne ... ale to měla smůlu 🙂

zelenaesmolda
10. črc 2020

@glimmer
a co je na tom spatneho?

pabka
10. črc 2020

@shaun40 ale my naopak moderními technologiemi docela žijeme, já je i uznávám, máme nejnovější mobily, tablety, chytré televize co jsou chytřejší než já 😂😂 atd., vůbec se tomu nebráním, ale v 8 letech má dcera proste jiné zájmy a program než sedět u telefonu. Jsme stále s přáteli, na vyletech, na dovolených, kolo, lyže, moře, zahraničí, ale v osmi vědět co je FB a Insta a sedět u mobilu je podle mě úplně mimo. A říkám, v našem okolí je to naštěstí stejně, proste mě přijde zase divny, ze by v osmi letech dávala příspěvky na FB. Přijde mi to jako by ve dvou letech lezla po horách nebo jaký příklad dat, proste nevhodný a neúměrný k věku.

glimmer
10. črc 2020

@zelenaesmolda třeba to, že prostě se chodí spát ve 20:00 ... protože ráno vstáváme v 6:00 ... tedy když je škola ...

zelenaesmolda
10. črc 2020

@glimmer
a tobe se taky chce vzdycky spat ve stejnou dobu a usinas na povel?

glimmer
10. črc 2020

@zelenaesmolda to určitě ne ... ale jsou to pravidla naší rodiny ... a prostě to tak je ... já jí pak ráno tahám z postele skoro půl hodiny ... takže asi tak a není nutné o tom víc debatovat ... 🙂

editah222
10. črc 2020

Mame děti 9 a 10let, oba mají dotykový telefon a v něm Viber a What's app a hry. V příběhu školního roku mají omezený čas na mobilu na 1 hodinu denně, o víkendu 2 hodiny. Když si chtějí stáhnout novou hru tak.musí požádat o svolení. FB, Tik tok, insta...mají zakázané, nevidím k tomu.v jejich věku důvod.
Večer musi telegon odložit, do postele si ho brát nesmí, protože dcera je schopna do půlnoci chatovat se spolužákama.

zelenaesmolda
10. črc 2020

@editah222
ja treba jak nemam mobil pod polstarem tak jsem nervozni,kdyz se v noci vzbudim tak chci vedet kolik je hodin :D

editah222
10. črc 2020

@zelenaesmolda to mám stejně😂. Potřebuju vědět jak dlouho ještě můžu spát😉.

zelenaesmolda
10. črc 2020

@editah222
presne tak :D

konidana
31. říj 2020

@sudylichozrout je to fakt balancovani a same kompromisy. Kluk mi od 4.tridy nenosil s sebou nikam mobil ( mel od 1.tr.tlacitkovy) a pak z nej vypadlo ze se mu kluci smeji... takze v pulce 4.tr dostal v 10.5letech smartphone. No dostal... u nas jdou drazsi veci co nejsou nezbytne nutne napul, takze pulku musel platit ze sveho.

Strana
z2