Jak nastavit pravidla a režim pro dítě s podezřením na PAS?
Mám u školního syna podezření, že bude mít PAS nebo AS. Podezření bylo od batolecího věku, ale teď mi přijde, že se to zhoršuje. Ve škole celkem funguje, ale doma je to pro všechny náročné.
Udělala jsem několik testů na Autismportu a všechny mi vyšly pozitivní.
Jsme objednani k psycholožce, ale termín máme v říjnu, čekám, až otevřou pořadník v Nautisu, též bude v říjnu, ale k tomu ještě doba, než nás vezmou.
Můžete mi někdo poradit, jak nastavit pravidla, režim a cokoliv. Jsme teď nešťastní všichni. Nejsem ten typ, co by byl organizovaný, můj život je jeden velký chaos. Což viditelně syn nedává.
@marge_s Většina dětí s PAS potřebuje záchytné body, pevný režim. Jen díky tomu jsou schopni fungovat bez problémů. Jednodušše potřebují rozumět světu kolem. Když na to člověk bere ohledy, žije se všeml lépe. Prostě pak rodina dodržuje i to, co sice nechce, nebaví je a pod., ale dítě je v klidu a s ním i zbylé o b více Hg bbb sazenstvo. Nelze dodržovat vše na 100% a bohužel nastávají situace, kdy se něco stane ( např. Dnes na nás začala mluvit ženská v obchodě a dokonce mi doporučila, abych syna zbila, že to tak dělá doma také a pomáhá to 🙄. Říkám jí: on je autista, jen nerozumí tomu, proč nakupuji několik věcí v jedné barvě a jiné už pak nechci - vždyť měly také tu samou barvu, tak je přeci musím chtít). Prostě provozní šum.
@marketa11112 mne tenhle pristup, myslim, vysvetlovat netreba, jen jsem chtela upozornit na urcita rizika. A myslet na budoucnost. 🤷🏾♂️ dobre si rozmyslet kam ustoupit. Protoze se to proste muze snadno vymknout z rukou a proto, ze se my starat nebudeme na veky.
Nakonec, kazdy si najde vlastni cestu, ty deti jsou tak “kazde jine”. Jen proste ta struktura neni jedina
marge_s
Na to, co bude, myslím. Věřím, že to bude ok, že se péče o tyto lidi v budoucnu ještě zlepší.
I my máme pravidla přes která nejede vlak a neustoupíme ( kde jde o zdraví, bezpečnost), neustále řešíme stravu apod. Ale pak je dost věcí, které opravdu jedeme v režimu a snažíme se, aby měl syn uspokojeny všechny potřeby ( ikdyž některé rituály atd. jsou pro běžného smrtelníka dost nepochopitelné) a někdy je z toho člověk opravdu utahanej. Jenom tak se dá normálně žít.
Jasný, každé dítě s PAS je jiné, každé zvládne něco jiného, potřebuje něco jiného.....ale vždy se budu snažit vytvořit takové prostředí, abychom byli všichni v pohodě. Nezvládnu, nechci, neumím......to asi není cesta.
@marketa11112 hele ja myslim, ze ty situace jsou tak desne specificky….ale rozumim ti. Kdo vi, co za tim “nejde” je. Ja si vzdycky predstavim ty momenty kdy jsem ja selhala. “ Snazila, plakala, nezvladla” 😄 Kolikrat jsem si rikala “od zitra” blablabla a pak me ty okolnosti tak umorily 😡 ze jsem asi nastavena tolerantneji. Je to boj, no
@marge_s rozumím.

Máme třeba mazlení v posteli, místo na psaní úkolů (a není to u stolu) a takové jednodušší věci.