Jak naučit 7letou dceru usínat bez pláče?
Dobrý večer. Jdu si pro radu co dělat. Dceři je 7 let. Spí sama v pokoji kdy u ní sedím než usne. Před cca 2 mesici usinala sama tak jsem měla radost jak jednoduše to šlo až se to zase jednoho dne pokazilo. Každý večer historický pláč,že se bojí a volá mě. Mám tam plno světýlek,otevřené dveře a nic 😔 taky už si chci večer sednout v klidu a neřešit pořád tohle
A co se změnilo po těch dvou měsících? Nějaký zlý zážitek, hádka....? Synové se báli usínat sami , že mají v pokoji strašidlo. Tak jsme do rozprašovače dala vodu a řekla jsem jim, že to je pripravek proti strašidlum. Večer si striknou pod postel a nad postel a jdou spát sami.
@martt husty🤣
vydržet, nelámat přes koleno. Já u dětí byla než usnuly, minimálně do 10 a 8 let (mají společný pokojíček) možná ještě o rok déle, a pak ta jejich potřeba mé přítomnosti nějak postupně vyšuměla.
Za dalších 7 let si na tebe nejspíš ani nevzpomene, tak vydrž, pak ti tyhle chvíle budou chybět.
Mým dcerám je 14,5 a 12 a teprve teď poslední dobou nevyžadují, aby u nich při usínání někdo byl. Do té doby u nich každý večer ležel manžel na zemi a čekal, než usnuly. Ta starší občas potřebuje držet za ruku - tak držíme. Potřebovaly to, braly to jako rituál, tak proč jim to nedopřát?! Já tohle všechno beru jako výraz důvěry v nás, tak je to pro mě hodně silné, a dopřejeme jim to. Ono se nám to vrací tyhle věci.
To může být cokoliv... nemoc, něco se stalo ve škole nebo na kroužku, pár nocí za sebou špatné sny.... u nás je to stejné, občas pár dní usíná dcera v pohodě sama a jindy mě vyžaduje v místnosti. Nelámala bych to přes koleno a holt tam s ní chvíli seděla.
Já uspávání i 10 - letého....je to jediný moment dne kdy jsme sami dva a já si to ještě užívám 👍
Starší dcera má už skoro 8, mladší 3 roky a pořád je uspavam. Nechci to lámat přes koleno, nechám je v posteli samotné a budou fnukat do 11. Takhle si v 8 lehneme a do 20:15 jsou tuhé. Asi nás i ty větší děti potřebují.
A proč nepřijmes fakt, že chce uspavat od mámy???
Mám 8letou a ta chce ať jsem u ní, no tak hold jdu s ní do pokoje, dcera přečte kus pohádky, spokojeně usíná a 4lety syn s ní...
Je sice velká, ale já si užívám to, že chce, abych u ní byla, věčně to trvat nebude a těch zbruba 20min zvládnu než oba usnou...
@ajja87 tak alespoň v tom nejsme samy. Také to nevydržím a jdu ji stejně uspat tak to budu dělat dál a snad to jednou pochopí 😁🙏
@martt právě,že vůbec nic. Jen teda měla špatné sny. Tak to je dobrý s tím rozprašovačem 😁
@konidana
@werik153
@sarihy
@jeyre
@zmrzlinka
@chemisterka
@veruuu_kubesovic děkuju moc za odpovědi. Jsem teda ráda,že v tom nejsme samy. A budu u ní sedět dál ❤️ pro její klid 🥰
My sme mali rozprávky na kazete, neskor radio potichu
U šestiletého ležím taky🙂 Většinou máme dohodu, že tam s ním budu aspoň 5-10 minutek a pak nechám pootevřeno...on si nestěžuje na strašidla, ale že je mu tam smutno. Já to ani měnit nechci, dřív jsem ho uspávala i dvě hodiny, takže tohle je velký pokrok, postupně jsem to snižovala ten čas.. má puštěné pohádky na spotify, dám mu je do fronty, aby se tam nepustila nějaká volovina, nastavím, že se mají za 30min vypnout a je tuhý do 20min🙂
Dceri bude 7,5let a jsem s ni u usinani stale a doufam, ze me jeste dlouho u sebe bude chtit. Driv me to nekdy stvalo, ale cim vic jsem se rozciloval, tim usinala hur. Tak jsem to prijmula jako fakt, ze me po proste potrebuje a udelala jsem si z toho ritual, na ktery se tesim, protoze to je chvilka, kdy jsme jen my dve a muzeme si povidat atd. Uz ani jeji usinani netrva moc dlouho, ale ja spim beztak driv, nez ona 😀
Stejně mi přijde zajímavé, jak jsme jiná generaci, nás rodiče přece, až na výjimky, neuspávali. Zkoušela jsem si tedy promítnout jak to bylo, když jsem usínala jako jedináček sama v pokoji. Měla jsem často puštěné pohádky na kazetě a celkem jsem se i bála. Většinu času jsem ale neusnula hned, určitě jsem i ležela a přemýšlela či poslouchala kazety.
Naše dvě dcery uspáváme, ale jsou mladší (3,5 a 1,5 roku). Starší většinou tatínek a mladší já u prsa. Já si na to docela zvykla, manžel to bere hůř. Tak jsem zvědavá, zda taky budeme takhle dlouho uspávat 🙂
Samozřejmě jsou tlaky okolí, že by měly usínat samy … to asi nejvíc přijímá manžel.
Pardon, že to není úplně k tématu 🙂
@sonnenaufgang já si to z dětství taky teď hodně vybavuji a není to teda moc příjemná vzpomínka.. Usínat sama se 'bojím' do teď. I celkově líp spím, když spím s někým (manžel, děti)..
A tak svoje děti budu uspávat do té doby dokud to budou vyžadovat.. Nechci aby si v dospělosti vybavovali ten pocit samoty před usnutím a bali se každýho zaskřípání v domě..
Syn má teda zatím pět, ale myslím, že sám nebude spát ještě hodně dlouho.
Někdy mě to štve, potřebuji ještě uvařit, uklidit.. ale pak si říkám, že ještě budu vzpomínat na to, když mě takhle moc chtěl a potřeboval.
A i já, když mám 36 mám raději, když v té ložnici se mnou někdo je a mám se ke komu tulit. Tak co pak muzu chtít od pětiletého 😀
@sonnenaufgang já teda jako malá nikdy neusínala sama. A na tlaky okolí se vykašli. Jsou to tvoje děti. Toto vynucené samousínání přináší akorát trauma do budoucna. Znám pár dětí, které jsou takto vedený a divila by ses, jak jsou už teď labilní.
@sonnenaufgang ja si tedy naopak pamatuju, jak jsem chtela mamu, aby u me lezela nez usnu a myslim, ze mi bylo vic jak tech 7.
A jinak tedy ja uspavam deti 10 a 12, ale tedy jim nevadi usinat sami, jen jim to trva dlouho, kdezto se mnou jsou tuhyci do 10 minut, coz je pro me plus 😁

Radu nemam,ale mam to stejne,jen nasi je ,,jen,, 6,5
Pokud se z pokoje vzdálíme dřív než usne,tak prostě řev a pokud teda i přes přemlouvání se nám podařilo odejít,tak stejně fnukala a usnula treba az v 11(normálně usina tak 20:30) a noc pak stala za nic, protože furt ze spaní brečela,moje nervy to nevydržely a tak uspavam dál.