icon

Jak odlehčit těžkou školní tašku pro děti?

13. říj 2024

Už delší dobu mi vadí, jak těžkou tašku nosí syn do školy. Vím, že to moc nevyřeším, ale je v páté třídě a mají toho moc. Na vše mají učebnici a pracovní sešit. Píše se, že by taška měla mít 10-15% váhy dítěte, což u syna naprosto neodpovídá. Navíc jejich učitelka hodně řeší zapomínání, takže syn má občas stavy si vzít raději i něco navíc.
Syn má v páté třídě 25 kg, taška má kolem 5 kg bez svačiny a pití a někdy o víc. Máte nějaké vychytávky, jak to dětem ulehcujete?

Strana
z2
prejeta_zaba
14. říj 2024

@enoli hele, já do práce učitelky budu zasahovat natolik, nakolik se to týká mého dítěte. Ve chvíli, kdy tě ošidí prodavačka, špatně ostříhá kadeřnice nebo zkazí práci doktor, taky se ozveš, přece si to nenecháš líbit. 🤷‍♀️ Takže ve chvíli, kdy mi něco vadí a v pohodě se s tím dá něco dělat, slušně se ozvu. To je snad základ školství - komunikace rodič-škola, ne? Proč vyskakovat? 🤷‍♀️ Jako v situaci, kdy nosí každý den "pouze" češtinu a matiku, což u naší učitelky je pět sešitů do každého předmětu, dva díly pracovních sešitu, učebnice a čítanka, tak už to máš tunu zbytečností. Do toho každý den je buď ta prvouka, jazyk nebo něco dalšího. Jako na co? Taky si z práce nenosíš tam a zpátky cihlu jen tak, pro nic za nic, ne? 🤷‍♀️

marketa11112
14. říj 2024

Tvůj syn je tedy poradny drobek. Ten můj má ve třetí třídě přes padesát kilo. Dcera ve druhé přes 30. Do školy vozím syna i dceru autem a vodím je do šaten, tašky jim nesu ja. Těžší je mají málokdy, většinu věcí nechávají ve škole ve třídě, domu nosí jen úkoly, penály. Díky tomu, že sní svačinu, mají odpoledne tašku lehčí než ráno.
Jinak mají v šatně skříňku na oblečení, ale mohou si tam nechat cokoli jiného. Dcera si občas bere hračku nebo tahá různé kraviny. Pravidelné aktovku probírané, aby ji neměla těžkou a přeplněnou věcmi, které nepotřebuje. Jeden čas třeba nosila velikou sadu pastelek, trvalo než pochopila, že je to zbytečně, když má ještě pouzdro na fixy a pastelky.
Kdyby ty tašky měly děti někde tahat na zádech a dojíždět do školy sami, snažila bych se odlehčit ....chce to lehkou aktovku, vyprázdněnou o blbiny. A nepotřebné věci, nosit jen učivo na daný den, lehkou krabičku na svačinu a lehkou láhev na pití. Víc s tím těžko něco uděláš.
Základ je, aby škola měla pro děti adekvátní prostor na převlékání i uložení věcí...beru to již jako standart. U nás mají děti např. Ve třídě skříň na kufříky s potřebami na malování. A můj syn má vyhrazen prostor - okno vedle lavice. Tam má naskládané pracovní sešity, listy, pomůcky ( Také nemá nosit těžkou tašku. Unesl by ji, je to kus chlapa, ale ze zdravotních důvodů nemá tahat nic těžkého).

hanka_12345
14. říj 2024

no ja bych ty ucebnice zkusila sehnat z 2.ruky abych mela sadu na doma a ve skole jak bylo receno je dala do lavice ci kapsare/do kominku dozadu do tridy,. Dalsi reseni je prodiskutovat to s ucitelkou ale mozn a by neskodilo kdyby ste sli jako parta rodicu. Asi nebudes jedina komu to vadi. A paklize neni vubec zadny reseni kde je nechavat tak je holt bude tahat dom. Tady uz clovek moc nevymysli

enoli
15. říj 2024

@prejeta_zaba píšeš nesmysly. Čítanku nepotřebuješ každý den. Každý den max. učebnici, jeden pracovní sešit, školní sešit a sešit na diktáty (který má ještě velmi často ucitelka) a sešit na DU. To je opravdu ohromný balík....ono by to občas chtělo zkontrolovat rozvrh nebo dostat z těch dětí, který den, co potřebují...
Nechápu, proč dáváš ditety dva díly pracovního sesitu. Když se do něj podíváš, tak zjistis, že ten druhý je na druhé pololetí 🤦‍♀️.

kamino
15. říj 2024

@prejeta_zaba připojuji se, moc nevěřím, že potřebují každou hodinu 5 sešitu a dva pracaky. V práci mám osmáky, dítě v šesté a potřebuje učebnici, pracák a pak mají školní sešity na mluvnici a pak na dílny čtení, psaní a domácí sešit. A hodin se střídají, takže není třeba brát vše. Pokud opravdu učitelka baziruje na nošení pomůcek i na druhé pololetí, nebo mimo rozvrh, tak to je pak opravdu o komunikaci, zda je toto nutné. Ale za svůj život jsem se s tím nesetkala.

tereziezavily
15. říj 2024

@enoli Rodiči do jeho práce nekecáš? Takže výchovné problémy dítěte s ním řešíš sama a rodič je z obliga, domácí úkoly dětem nedáváš (protože tím organizuješ volný čas dítěti a jeho rodině, tj. i rodičům), nic po rodičích nechceš, nevzkazuješ, prostě na vzdělání dítěte makáš jenom ty a do práce rodičům nekecáš? Chápeš to, že tvoje práce je výchova a vzdělání konkrétních dětí a že tu práci s rodiči sdílíte, proto si do ní z principu kecat musíte? Ať se ti to líbí nebo ne, na mnoho dětí jsou ty školní tašky prostě těžké. Prokazatelně. Už dát tam drobnému prvňákovi svačinu, pití, penál a dvě knížky může být ve výsledku fakt hodně i s velmi lehkým batohem. Pokud nevidíš, že některé děti mají tenhle problém, tak prostě proto, že nechceš. Paní, na kterou reaguješ, se učitelky slušně zeptala, jestli to jde takto vyřešit, učitelka byla k řešení svolná, vyřešilo se to, paní je učitelce vděčná, učitelka asi újmu taky neměla. Prostě byl problém, našlo se řešení, všichni jsou spoko.

enoli
15. říj 2024

@tereziezavily k tomu se asi vyjadřovat nebudu. Nebo budu. Dnešní pracovní sesity pro prvnacky jsou rozhodně lehčí variantou než naše slabikář. Prvnak nosí 2 max. 3 PS formátu A4 a možná 1-2 tenké (20listove) sesity A5. Pak samozřejmě penál, svacinu a pití. Žádné 20kg batohy se nekonají. Btw, když chceš (nejlepe) všechny ucebnice a PS nechávat ve skole, z čeho se ty děti doma učí? A jaký máš přehled, jak ve škole pracuje a na čem je potřeba zamakat? V naprosté většině stačí sledovat rozvrh hodin, občas zkontrolovat tašku, jestli tak netaha voloviny a taška zas tak těžká není.

kamini
15. říj 2024

Taky jsme řešili, už v páté třídě jsem kroutila hlavou, proč děcka, co váží pár desítek kilo, tahají pomalu desetikilovou tašku. Tehdy jsme to i vážili, už nevím kolik, ale bylo to na palici 😀 No a v šestce, resp. v primě na gymplu, mi to vadilo tím spíš, že syn dojížděl, a poté po škole přejížděl na trénink. Takže jsem se domluvila s třídní, že bude mít dvoje učebnice, jedny si bude nechávat ve skříňce ( ještě že je mají ), musel její obsah notně zúžit, ale vešlo se, a druhé měl doma. Nosil jen nejnutnější pracovní sešity, penál, sváču atp. Teď už je to jiná liga, kluk má síly za dva 😀, ale v těch maloších jsme nechápali..

klarinka3004
24. říj 2024

U nás ten samý problém. Dcera je drobná, chodí do 6 třídy, stěhují se ze třídy do třídy každou přestávku. Takže tahá aktovku na zádech v podstatě pořád, kolikrát když nestíhá tak jde s aktovkou i na wc. O volné hodině si taky tašky nemohou nechat v kmenové třídě - je tam výuka. To samé tělocvik, to chodí s tělocvikem ve vaku a aktovkou celý den. Skříňky nemají, v šatně jen věšák a mîsto na boty.

te_reza
24. říj 2024

Nosí si domů pouze učebnice, z kterých má domácí úkol (žel, někdy donese domu jen penál 🤣)

swan42
24. říj 2024

@enoli jenze syn zadavatelky je páťák, ne prvnak...
Mam synovce v 6.(resp prvak na osmiletym) a kdyby nemeli skrinky, tak ma taska 6kg a to tam nenosi ani tu svacinu a piti kolikrat, jen co fakt potrebuje...
A s tim kecanim do vychovy a volnyho casu to @tereziezavily dost vystihla 😉

rencinka87
24. říj 2024

@enoli beres to dost zhurta - sama ted studuju na ucitelku a doufam, ze takhle alergicka na pripominky rodicu nebudu a se vsim tak rychle hotova taky ne.
Mam syna ve treti tride - ma 139 cm a 25 kg, tasku ma drahou, kvalitni boll batoh, s bederakem a hrudnim popruhem. Je lehky, ale i tak je to kilo vahy.
Deti by nemely nosit vic nez 10% svoji hmotnosti - to je v nasem pripade 2,5 kg, takze na ucebnice a vse ostatni zbyva 1,5 kg.
Syn ma v tasce: matematika - ucebnice 1, ucebnice 2, pracovni sesit 1 a pracovni sesit 2 (a ne, skutecne nejde o casti na druhe pololeti, jak jsi tu ironicky poznamenala - delaji Hejnyho matiku, ale i klasiku, takze maji dve sady), na geometrii maji ucebnici a sesit, to je jiny den, takze tam se to nepotkava.
Cestina je ucebnice, dva pracovni sesity (jen pro jistotu - opet jsou to jine sady, ne dva dily za sebou) a citanka. Hodiny nemaji pevne dane na gramatiku a cteni, takze nosi vse.
Dale je prvouka (3xtydne, ne dvakrat), to je ucebnice a sesit.
Ucebnice na anglictinu zustava u ucitelky, takze ma jen malou sesitovou knizku a spelling book - nosi jednou tydne.
A pak mame ucebnici Koumak, ta je nejtezsi, ale sdruzuje rozsirujici ulohy z cestiny i z matiky, takze opet nosi denne.
K tomu pravidelne ctou po obedove pauze 20 minut ve tride, takze musi mit knizku (cte i pak doma, takze si ji logicky nese domu).
Jednou tydne nese fletnu na hudebku.
A pak uz mame “jen” zakovskou, ukolnicek, penal - dve pera, tri tuzky, sada pastelek, guma, orezavatko, pravitko, lepidlo nuzky. Nejaka svacina (idealne do ubrousku bez krabicky), pullitrova lahev s pitim, cip na obed a kapesniky. Zadny zbytecnosti v tasce nejsou (kontroluju denne). Vahu ve dnech, kdy se sejde matika, s cestinou i prvoukou radsi nechci vedet.
To ze si na tve skole deti vystaci s dvema sesitama po cely rok je fajn, ale skutecne to tak neni vsude. A ja to resim i prave proto, abych zaroven nenicila diteti zada a zaroven videla, co ve skole delaji, jak si stoji.

enoli
24. říj 2024

@rencinka87 neberu to zhurta, jen vím, co potřebují ve skole moje děti a co potřebuji ve skole "moje" další děti. A mám docela slušný přehled o tom, co jsou schopni v taskach do školy tahat - viz třeba alba pokémonu, fotbalistů....atd....alergická nejsem, pokud se mě někdo zeptá, odpovím, zda kontroluji dětem tašky a sleduji rozvrh hodin.

kamino
24. říj 2024

@rencinka87 tak toto bych asi se školou řešila, zda ve třetí třídě potřebuji opravdu toho tolik. U nás ve škole si děti většinou jak jsem psala učebnice nechávají ve škole, domu je nosit nemusí, jen když mají úkol a to bývá různou formou, někdy z učebnice, někdy v Umimeto, někdy dostanou zadání vytištěné. Nechcete navhnout, že by se v jeden den používal jen jeden pracák a tak? Vždyť ve třetí třídě se ještě tolik učitele nestřídají, tak by šlo nějaké odlehčení domluvit, ne?

rencinka87
24. říj 2024

@kamino v pohode, mame to stejne jako vy - u nas si deti mohou bez problemu nechavat ucebnice ve skole (maji ve tride i kazdy svuj box), jen to klade vetsi naroky na to, aby si nezapomnely vzit to, z ceho maji ukol, ale neni to problem, jen jsem reagovala na enoli, ze skutecne toho uceni muze byt vic a i kdyz rodice zkontroluji tasku a vyhazi alba s pokemony a podobne, ta taska je proste tezsi, nez by mela byt.

rencinka87
24. říj 2024

@enoli reagovala jsem na toto: “ Dnešní pracovní sesity pro prvnacky jsou rozhodně lehčí variantou než naše slabikář. Prvnak nosí 2 max. 3 PS formátu A4 a možná 1-2 tenké (20listove) sesity A5. Pak samozřejmě penál, svacinu a pití. Žádné 20kg batohy se nekonají.” a zejmena na toto: “ píšeš nesmysly. Čítanku nepotřebuješ každý den. Každý den max. učebnici, jeden pracovní sešit, školní sešit a sešit na diktáty (který má ještě velmi často ucitelka) a sešit na DU. To je opravdu ohromný balík....ono by to občas chtělo zkontrolovat rozvrh nebo dostat z těch dětí, který den, co potřebují...
Nechápu, proč dáváš ditety dva díly pracovního sesitu. Když se do něj podíváš, tak zjistis, že ten druhý je na druhé pololetí 🤦‍♀️.”

Dva pracovni sesity nejsou nesmysl.
Vaha skolni tasky bez vsech zbytecnosti presahuje vahu, kterou by mely deti optimalne vzhledem k zadum nosit.
A ton, jakym reagujes na ostatni, je presne takovy ten: “ja presne vim, co a jak, ostatni jsou hlupaci nebo neznalci, a je treba jim to s lehkou ci vetsi ironii vysvetlit”.

viktorie564
Odpověď byla odstraněná
Strana
z2