Jak pomoci dítěti s výslovností písmen r a ř?
Dobrý den,
Jak naučit syna, když normálně rychle mluví písmenko r a ř ?
Když ho opravím tak ty písmenka řekne krásně,ale jak začne normálně mluvit tak opět zašišlá.
Chodili jsme na logopedii a měli jsme super paní logopedku,hodně se synem hráli různé hry na mluvení atd , ale bohužel nám odešla na mateřskou a dostali jsme místo ní takovou divnou paní.
Když jsme tam přišli,hodila před syna knížku a jen mu řekla čti obrázky,ona se usadila v křesle,dala ruce přes ruce a čekala.
Další návštěva byla už jen o tom že už tam nemá cenu chodit ,že to umí,i když to nedokáže říct když normálně rychle mluví a že to může trvat třeba i 3 a 6 měsíců než se to naučí. Ještě mi na email poslala nějaké pexeso a že si má trénovat doma na PC.
Syn je v první třídě hodně čteme ,tak se při čtení na ty písmenka i soustředi ale jak mu to zatlouct ty písmenka i pri normální mluvě?
Nebo mám zkusit jinou logopedii?
Děkuji za odpověďi
Pěkný den
Ahoj, vim, ze dceri od kolegyne trvalo opravdu asi 3 mesice mozna i dyl od nauceni R nez ho zavedla do bezne reci. Ř jim pak slo snad rychleji. Nam se R porad vyslovit nepovedlo, takze ja bych poprosila o radu, jak toho docilit? Na logopedii chodime, ale posun zadny, mame nahrazovat R hlaskou D ve 3 basnickach, co jsme dostali, vic nic, nahrazovaz ji jde krasne, ale ze by se to R nejak rysovalo, tak to vubec nevidim, kontrolu mame az za 3 tydny, takze jestli mas nějaký tip, tak budu jenom rada 🙂
@kikhulka
Trénovat, trénovat a chce to čas. 90% je prostě čas a domácí trénink. Na logoedii hednou a 3 týdny vám maximálně dají tipy, jak pracovat a trénovat DOMA. Taky chodí syn do 1.třidy a taky ještě řešíme R a Ř (resp.R už snad je docela hezké, ale občas taky ujede, ale třeba L se učil snad rok a půl, než si ho zafixoval i do běžné mluvy).
Ahoj, vim, ze dceri od kolegyne trvalo opravdu asi 3 mesice mozna i dyl od nauceni R nez ho zavedla do bezne reci. Ř jim pak slo snad rychleji. Nam se R porad vyslovit nepovedlo, takze ja bych poprosila o radu, jak toho docilit? Na logopedii chodime, ale posun zadny, mame nahrazovat R hlaskou D ve 3 basnickach, co jsme dostali, vic nic, nahrazovaz ji jde krasne, ale ze by se to R nejak rysovalo, tak to vubec nevidim, kontrolu mame az za 3 tydny, takze jestli mas nějaký tip, tak budu jenom rada 🙂
@kikhulka
@mirin89 Zkontrolujte si, že to "d" vyslovuje nahoře na patře (tam, co pak má jazyk při R) - zkuste to třeba se špachtlí mezi zuby, ať do té pusy vidíte. .... Sny totiž "d" vyslovuje o zuby - zvukově to zní úplně stejně, ale nedostanete z toho to "r".
Trénovat, trénovat a chce to čas. 90% je prostě čas a domácí trénink. Na logoedii hednou a 3 týdny vám maximálně dají tipy, jak pracovat a trénovat DOMA. Taky chodí syn do 1.třidy a taky ještě řešíme R a Ř (resp.R už snad je docela hezké, ale občas taky ujede, ale třeba L se učil snad rok a půl, než si ho zafixoval i do běžné mluvy).
@kristyn86 U nás nejlepší jazykolam slova s L a R dohromady, to je motanice - třeba "Královna Klára hrála na klavír" - to je naprosto perfektní věta 😀
Ď, Ť, Ň bylo v pohodě, malinko jsme bojovali s C, ale taky se naučil nakonec docela rychle, nejhorší zatím bylo fakt to L kvůlioslabenému jazyku...a dokud byl slabý jazyk a nebyl schopný ho zvednout nahoru na patro, tak se nedalo cvičit ani R...pak zas dlouho když už ho uměl zvednou, tak ho dával kamsi dozadu, ne hned za zuby a R bylo dlouho spíš RRRRR a vyrážel to až z krku jak střílečka...ještě doteď ho občas musím opravovat, ať zjemní, že tam má "moc" R a chci jen jedno 🙂 Ale už je to na hodně dobré cestě. Teď už si to jen zafixovat v mluvě.
Aktuálně ho tak asi 20x denně opravuji v denodenních větách jako "já sem říkal, já potřebuju, třída, příběh" On vždycky na mě "já sem žikal..." a já hned: cožeto jsi? a dělám blbou, že mu nerozumím...vždy se hned snaží opravit 😀
Ahoj holky děkuji za příspěvky do diskuze.
Naštěstí to synovi naskočilo samo
Čtení ve škole a doma moc pomohlo.

Chce to čas... vlastně se musí přeučit pohybvý stereotyp, kterým vyslovuje slova, kde už si náhradní zvuk místo R zafixoval. Naše logopedka doporučuje soutředit se na to třeba právě při tom čtení, nebo prostě nějaké řízené aktivitě, kdy u toho dítěti i oznámíte "hele, teď 10 minut budeme trénovat to R" ... a pak ho zbytek dne nechat bejt. Neopravovat v běžné řeči, nenapomínat. Prostě jet cílená chvilková soustředění a čekat, až si zbytek sedne.
Myslím, že pokud jste ve fázi, kdy R/Ř vyslový, jen ho nemá dopilované v běžné mluvě, tak už asi opravdu tu logopedii úplně nepotřebujete, pokud od ní nechcete právě třeba zásobník aktivit. Pokud chcete zásobník aktivit, řeknete to tomu logopedovi přímo i s tím, že si třeba další kontrolu domluvíte až po prázdninách, kdy se dítěti přecejen vyčistí hlava od školy a bude mít větší kapacitu pilovat chyby.