icon

Jak pomoci dítěti s výslovností písmen r a ř?

kikhulka
22. kvě 2025

Dobrý den,
Jak naučit syna, když normálně rychle mluví písmenko r a ř ?
Když ho opravím tak ty písmenka řekne krásně,ale jak začne normálně mluvit tak opět zašišlá.
Chodili jsme na logopedii a měli jsme super paní logopedku,hodně se synem hráli různé hry na mluvení atd , ale bohužel nám odešla na mateřskou a dostali jsme místo ní takovou divnou paní.
Když jsme tam přišli,hodila před syna knížku a jen mu řekla čti obrázky,ona se usadila v křesle,dala ruce přes ruce a čekala.
Další návštěva byla už jen o tom že už tam nemá cenu chodit ,že to umí,i když to nedokáže říct když normálně rychle mluví a že to může trvat třeba i 3 a 6 měsíců než se to naučí. Ještě mi na email poslala nějaké pexeso a že si má trénovat doma na PC.
Syn je v první třídě hodně čteme ,tak se při čtení na ty písmenka i soustředi ale jak mu to zatlouct ty písmenka i pri normální mluvě?
Nebo mám zkusit jinou logopedii?
Děkuji za odpověďi
Pěkný den

cilkat
22. kvě 2025

Chce to čas... vlastně se musí přeučit pohybvý stereotyp, kterým vyslovuje slova, kde už si náhradní zvuk místo R zafixoval. Naše logopedka doporučuje soutředit se na to třeba právě při tom čtení, nebo prostě nějaké řízené aktivitě, kdy u toho dítěti i oznámíte "hele, teď 10 minut budeme trénovat to R" ... a pak ho zbytek dne nechat bejt. Neopravovat v běžné řeči, nenapomínat. Prostě jet cílená chvilková soustředění a čekat, až si zbytek sedne.
Myslím, že pokud jste ve fázi, kdy R/Ř vyslový, jen ho nemá dopilované v běžné mluvě, tak už asi opravdu tu logopedii úplně nepotřebujete, pokud od ní nechcete právě třeba zásobník aktivit. Pokud chcete zásobník aktivit, řeknete to tomu logopedovi přímo i s tím, že si třeba další kontrolu domluvíte až po prázdninách, kdy se dítěti přecejen vyčistí hlava od školy a bude mít větší kapacitu pilovat chyby.

mirin89
22. kvě 2025

Ahoj, vim, ze dceri od kolegyne trvalo opravdu asi 3 mesice mozna i dyl od nauceni R nez ho zavedla do bezne reci. Ř jim pak slo snad rychleji. Nam se R porad vyslovit nepovedlo, takze ja bych poprosila o radu, jak toho docilit? Na logopedii chodime, ale posun zadny, mame nahrazovat R hlaskou D ve 3 basnickach, co jsme dostali, vic nic, nahrazovaz ji jde krasne, ale ze by se to R nejak rysovalo, tak to vubec nevidim, kontrolu mame az za 3 tydny, takze jestli mas nějaký tip, tak budu jenom rada 🙂
@kikhulka

ninive211
22. kvě 2025

Trénovat, trénovat a chce to čas. 90% je prostě čas a domácí trénink. Na logoedii hednou a 3 týdny vám maximálně dají tipy, jak pracovat a trénovat DOMA. Taky chodí syn do 1.třidy a taky ještě řešíme R a Ř (resp.R už snad je docela hezké, ale občas taky ujede, ale třeba L se učil snad rok a půl, než si ho zafixoval i do běžné mluvy).

cilkat
22. kvě 2025
@mirin89

Ahoj, vim, ze dceri od kolegyne trvalo opravdu asi 3 mesice mozna i dyl od nauceni R nez ho zavedla do bezne reci. Ř jim pak slo snad rychleji. Nam se R porad vyslovit nepovedlo, takze ja bych poprosila o radu, jak toho docilit? Na logopedii chodime, ale posun zadny, mame nahrazovat R hlaskou D ve 3 basnickach, co jsme dostali, vic nic, nahrazovaz ji jde krasne, ale ze by se to R nejak rysovalo, tak to vubec nevidim, kontrolu mame az za 3 tydny, takze jestli mas nějaký tip, tak budu jenom rada 🙂
@kikhulka

@mirin89 Zkontrolujte si, že to "d" vyslovuje nahoře na patře (tam, co pak má jazyk při R) - zkuste to třeba se špachtlí mezi zuby, ať do té pusy vidíte. .... Sny totiž "d" vyslovuje o zuby - zvukově to zní úplně stejně, ale nedostanete z toho to "r".

kristyn86
23. kvě 2025
@ninive211

Trénovat, trénovat a chce to čas. 90% je prostě čas a domácí trénink. Na logoedii hednou a 3 týdny vám maximálně dají tipy, jak pracovat a trénovat DOMA. Taky chodí syn do 1.třidy a taky ještě řešíme R a Ř (resp.R už snad je docela hezké, ale občas taky ujede, ale třeba L se učil snad rok a půl, než si ho zafixoval i do běžné mluvy).

@ninive211 U nas to s L bylo podobne. To bylo u nas s Ď,Ť,Ň nejhorsi pismenko.
@kikhulka Chce to trenink a cas. Nam pomahalo se naucit basnicky s R a ty rikat...Pokud R umi,tak ted uz se to jen musi zautomatizovat.

ninive211
23. kvě 2025
@kristyn86

@ninive211 U nas to s L bylo podobne. To bylo u nas s Ď,Ť,Ň nejhorsi pismenko.
@kikhulka Chce to trenink a cas. Nam pomahalo se naucit basnicky s R a ty rikat...Pokud R umi,tak ted uz se to jen musi zautomatizovat.

@kristyn86 U nás nejlepší jazykolam slova s L a R dohromady, to je motanice - třeba "Královna Klára hrála na klavír" - to je naprosto perfektní věta 😀
Ď, Ť, Ň bylo v pohodě, malinko jsme bojovali s C, ale taky se naučil nakonec docela rychle, nejhorší zatím bylo fakt to L kvůlioslabenému jazyku...a dokud byl slabý jazyk a nebyl schopný ho zvednout nahoru na patro, tak se nedalo cvičit ani R...pak zas dlouho když už ho uměl zvednou, tak ho dával kamsi dozadu, ne hned za zuby a R bylo dlouho spíš RRRRR a vyrážel to až z krku jak střílečka...ještě doteď ho občas musím opravovat, ať zjemní, že tam má "moc" R a chci jen jedno 🙂 Ale už je to na hodně dobré cestě. Teď už si to jen zafixovat v mluvě.
Aktuálně ho tak asi 20x denně opravuji v denodenních větách jako "já sem říkal, já potřebuju, třída, příběh" On vždycky na mě "já sem žikal..." a já hned: cožeto jsi? a dělám blbou, že mu nerozumím...vždy se hned snaží opravit 😀

kikhulka
autor
22. črc 2025

Ahoj holky děkuji za příspěvky do diskuze.
Naštěstí to synovi naskočilo samo
Čtení ve škole a doma moc pomohlo.