icon

Jak pomoci náročnému prvňákovi zvládnout školu?

23. lis 2021

Mám syna v první třídě a je to s ním trochu náročnější. Zapomíná vše - úkoly, pomůcky... Ztratil už několik pastelek a neřekne to, denně vše kontroluji, ale stejně ztratí někde ve škole a učitelka píše, co zase nemá. Pak ztratil pisanku, pracovní sešit na matiku, koupili jsme nové. Od října někde zapomněl asi 6 čepic.
Denně neví, co je za úkol. Naštěstí učitelka píše úkoly na stránky třídy. Ale on se hádá, že nic takového za úkol není, případně nechá sešit ve škole. Pokud sešit je doma, tak v salatovem vydání. Má desky, ale prázdné.
Dalsi věc je, že je schopný zapomenout někde aktovku, ráno odchází napůl v pyžamu. Převlékání je na 40 minut.
Připravím svačinu a pokud mu neřeknu heslovitě a přesně, že si ji má zabalit, tak to neudělá a jde bez pití i svačiny. Nestačí mu říct, že si má dát do aktovky svačinu. Musím přesně krokovat pokyny.
Ze školy přišel několikrát ve věcech na tělocvik. Jednou nedoběhl na WC, pak se polil.
Vim, že to je částečně normální. Ale stejně, kdy to vaše děti přešlo? Nebo mám naději, že se to časem zlepší?

Strana
z5
mandala
24. lis 2021

Já teda nevím, proč se hned za vším hledá nějaká diagnóza. Pokud už byl vyšetřený a podezření se nepotvrdilo, tak to bude zřejmě jeho povaha. Ono v první třídě je to náročné samo o sobě, spoustu povinnosti a starostí, které ve školce nebyly. Já se vždycky bavila, když v práci ženské líčily, co ty jejich kluci zase zapomněli, vyvedli atd. , jedna kolegyně už ani čepice nekupovala, vždycky spíchla něco ze zbytků sama, protože by se nedoplatila 😀 A jak jsem psala na začátku diskuse teď mám jeden podobný exemplář doma taky. Sice se s druhou třídou hodně zlepšilo, ale ten povahový rys tam bude navždy.

baris
24. lis 2021

Jako bych viděla mladší dceru 😁. Časem se to zlepší, ale až teď v 6 třídě jí nemusím kontrolovat nachystané věci do školy.

Mám pomohlo:
- udělat barevný rozvrh, kde jsem měla i vyznačené, kdy má svačit a nalepit do úkolníčku
- ráno jsem jí nachystala oblečení a pomáhala s oblékáním - aby to stihla a já po ní nemusela křičet, ať si pohne.
- do teď máme do školy 1 složka - jeden předmět. Vytáhne si složku do čj, m, ....
- pouzdro jsem kontrolovala každý den. Má tam cca pořád 3 tužky, 4 péra .... U nás doma to vypadá jak v papírnictví, kolik mám zásob 😁 už tolik neztrácí, ale v první třídě padlo 1 gumovací péro za týden.

A opět tady platí pořekadlo, že sytý hladovému nevěří. Ne všechny děti jsou samostatné, pečlivé, chytré, dokonalé🤦.

codal
24. lis 2021

Může mít poruchu pozornosti a možná za to fakt prostě nemůže. Musí to být náročný, já sama mám problém, že zapomínám, jako dítě jsem asi nebyla takový extrém jako tvůj syn, ale taky jsem přišla ze školky s cizí aktivkou nebo úplně bez ní a to jsem byla starší... Možná se z toho časem vyvine nějaké Adhd, určitě není od věci se jít někam poradit.

ilonne
24. lis 2021

@mandala Jj, moje dcera taky už jednou vyšetřena byla (podezření na SPU) a bylo nám řečeno, že žádné SPU nemá. Naštěstí jsme nebyli (rodiče) jediní, kterým se to nezdálo. Nezdálo se to ani mojí mamce (dlouholetá učitelka na 1.stupni) a ani nové paní učitelce. Takže šla do poradny znovu, tentokrát do jiné - a výsledek - mírná forma dyslexie, dysgrafie a dysortografie a výrazná forma dyskalkulie.

autor
24. lis 2021

@codal je to náročné pro něj i pro okolí. I když dneska dokonce věděl, že mají úkol.

teeerez
26. lis 2021

Jeste jednou jsem nakoukla do diskuze a prestoze jsem puvodne napsala, jestli nemas byt prisnejsi, tak ted bych mozna naopak rekla - netlacis na nej v necem moc? Zaujalo me to vstavani v 6 a odchod v 7. Dcera funguje rano za me naprosto super, ale potrebuje rano urcite pres hodinu, aby se stihla ve vsem v klidu vypravit. Neni ten odchod v pyzamu a vubec potize dany tim, ze "nema cas se nad tim zamyslet"? (jen napad)

autor
26. lis 2021

@teeerez museli bychom vstávat dřív a to nedává, začínám budit v 5:45 a v šest je schopný vylézt z postele. Za mě by měla hodina stačit. On nesnídá. Jen WC, zuby a převléct a tedy dat svačinu do aktovky. Oblečení má nachystané.
V pyžamu šel, protože jsem mu nepřipomínala a on se už nezamyslel, že není převlečený.
O víkendu má rozjezd na 2 hodiny a víc.
Ale to bych musela budit v pět. Už takto chodí spát v sedm. To bych musela dávat spát v šest. Často přicházíme kolem páté, to bychom ani úkoly nestihli.

teeerez
26. lis 2021

Chapu a je pravda, ze bez snidane by mela byt hodina dost casu a vstavat jeste driv uz by byl vazne mazec. V 7 musite vychazet, abys stihla prac, zei? To je na pytel a nema to moc reseni. Ale kdyz vidim rano ty svoje telatka, tak klidne verim tomu, ze pulka z rannich potizi je dana vazne jen tim, ze ma proste malo casu a az si vic zvykne a "doroste", tak se to srovna samo. Zvlast jestli o vikendu mu vyhovuji 2 hodky :D To se asi vsechno srovna

mollyweasley
26. lis 2021

Začala bych schůzkou s učitelkou a družinářkou, jak to vidí ony. Třeba jsou taky nešťastné a neví, jak to říct, anebo jim to tak hrozné nepřijde. Ale ony s ním jsou taky a mají srovnání se stovkami dalších dětí.

autor
26. lis 2021

@mollyweasley učitelka je v pohodě. Chválí ho. Do družiny nechodí. Vyzvedává ho babička.

2hanah
26. lis 2021

Měla jsem to podobně s dcerou i synem (dcera horší) po první třídě se ukázalo, že stejným způsobem nezvládá ani učivo, na konci první třídy jsme vyřešili přestup na speciální školu, kde mají málo dětí ve třídě - něco na způsob dřív vyrovnávacích tříd a učitelę tak na ně mají čas, jinak by musela opakovat první třídu a to pomohlo, skvělá trpělivá učitelka nám se vším pomáhá a dohnala to jakž takž na její poruchy učení, teď je v páté třídě a vše je lepší poslední tak dva roky, ale ty poruchy a povahu dítěte nikdy úplně nepředěláte, takže někdy je to stále boj i v běžném životě a vzpomínám si, že takový byl i exmanžel - její otec v dospělosti, takže bude to časem lepší, ale obrňte se trpělivostí, nejhorší u nás první až třetí třída, ale zato syn dělá záseky ještě v osmé, je to fakt těžký♥️

autor
26. lis 2021

@2hanah byla jsi s dětmi před první třídou někde v PPP?
Bohužel mame v okolí specku jen pro děti s mentálním postižením. Což syn nemá.

2hanah
26. lis 2021

Ano, jsou oba vedení v poradně už před první třídou a stejně to dopadlo takovým fiaskem v první třídě🤦🏼‍♀️ v té speciální škole je dcera moc spokojená a dokonce je na tom v češtině s pravopisem líp než brácha osmák, protože se jí paní učitelka opravdu věnuje. Tak to je špatné🤔 v tom případě to odnesou rodiče, kteří to musí s dítětem v běžné základce dohánět, když v okolí není nic "mezi".

autor
26. lis 2021

@2hanah u nás zatím čekáme, jak to bude s učením. Nijak nevyčnívá ani na jednu stranu.

2hanah
26. lis 2021

Tak aspoň, že tak, kdyby zvládal aspoň nějak "normálně" školu, tak se to pořád nějak dá. Přeju hodně štěstí, ať se syn zlepšuje♥️

mollyweasley
26. lis 2021

Psala jste, že je syn po odkladu ŠD, ale zároveň že v PPP nebyl. Kdo mu tedy odklad navrhl, když ne PPP?

rencinka87
26. lis 2021

@mollyweasley “v PPP jsme byli v červnu kvůli nastavení podpůrného opatření, v září kvůli doladění a na asistenta nedosáhl.” Viz 2. strana

sylvka
27. lis 2021

Ježíš,no některý děti jsou popletove😏mě to teda na specku nepřijde .mám doma to samé,jen ve třetí třídě.taky přišel domů bez aktovky tuhle 🤣jednou se tomu zasmejes 😁

baris
27. lis 2021

Jak už jsem tady psala, mladší dcera je to samé. Opravdu všechny děti nejsou stejné 🤷. Starší je samostatná, přepečlivá, mladší je těžký flegmatik a je schopná zapomenout - ztratit i hlavu 😁.

Pomáhá jen obrnit se trpělivostí, velkou zásobu pomůcek, rukavic, čepic 😁, vše kontrolovat a v případě časového presu pomáhat.

aaaa15
27. lis 2021

Jsem učitelka na 1. stupni (nyní na MD) a mě tahle situace moc nepřekvapuje. Několik takových děti,jak popisujes syna, jsem měla ve třídě. Byly to normální inteligentní děti. Možná trošku nezralé (většinou narozené léto před nastupem), ale výuku zvládaly dobře. Většinou se to během té první třídy zlepšilo, ziskaly nějaký řád a našli jsme s rodiči nějaký systém, jak jim pomoci. Chce to jenom vydržet 🙂
Nicméně jsem učila i chlapce, který i ve 3. třídě byl schopný v autobuse nechat opakovaně věci na plavání (a to nic jiného s sebou nemel 😀 ) a musel se dost hlídat, aby ve škole polovinu věci nenechal.Ted je v 6. třídě a je to prý pořád stejné - asi prostě povaha 😀
Držím palce, ať si udržuje pevné nervy. Nad nějakou speciální školou (jak tady radili) bych vůbec neuvažovala. Synovi bych ještě chvíli dala čas, zkusila se domluvit s učitelkou, ať na něj dohlédne a případně na jaře bych to začala resit.

kacenka1111
27. lis 2021

U nás adhd a úplně to samé, první třída, chytrý kluk, ale to co popisujete....

autor
27. lis 2021

@2hanah myslím, že škola snad nějak půjde. Asi budeme muset víc cvičit doma, ale zatím to tak nějak jde. Čekala jsem to horší.

@mollyweasley odklad ještě navrhuje SPC, ale tam nechodíme.

@aaaa15 učitelka je skvělá. Dohlíží.

autor
27. lis 2021

@kacenka1111 podle všech syn ADHD nemá.

kacenka1111
27. lis 2021

Kdo je všichni?

bara88
27. lis 2021

podle koho všech?vždyt píšeš že ste byli jen v ppp a tam ti tohle nediagnostikujou.jestli je pravda to ,co si psala na začátku tak podle mě tam nějaká porucha bude

autor
27. lis 2021

@kacenka1111 PPP, 2 různé klinické psycholožky, speciální pedagožka, ke které chodíme druhým rokem na speciální hodiny, kde mu pomáhá s rozvojem oslabených oblastí, logopedka (vím, že ani jedna do toho nemá co mluvit, ale bavili jsme se s nimi o tom a nemyslí si, že by u něj ADHD bylo). Ani učitelky v MŠ a ZŠ nevidí nějaký větší problém (opět vím, že nemají diagnostikovat, ale mají srovnání s ostatními dětmi).

autor
27. lis 2021

@bara88 byli jsme v PPP pro odklad a po odkladu jsme nastavovali v PPP podpůrné opatření do školy, ale máme za sebou celé kolečko.

kacenka1111
27. lis 2021

V čem ty vnímáš problém?

kacenka1111
27. lis 2021

@kacenka1111 napadlo mě mrknout na typy děti...je jich tuším pět, jeden z nich (tady a teď) sedí na našeho ( potažmo vašeho, u nás prý asi taky nebude úplně adhd)....pořád si opakují, že je to prostě typem osobnosti a musím si nebrat osobně lidí, kteří jsou okolo... Máš třeba problém s lidmi okolo? V čem ti vadí, jaký je? Brzdí tě to když spěcháš atd...tohle jsem si musela pořešit...sednout si, v klidu se zeptat sama sebe, co mi na tom vlastně vadí, jak ho přijmout takového jaký je, jak mu můžu pomoct, jak se mohu přizpůsobit aniž by to narušilo moje hranice, ale.zaroven to dítě mě něčemu učí a chce mi ty hranice posunout a je to tak v pořádku....kdybys chtěla s něčím takovým pomoct, jsem tu

autor
27. lis 2021

@kacenka1111 problém je v nepozornosti, zapomínání, nesoustředění. Něco mu doreknu a první reakce je "co?".
Neustale něco hledáme, shanime. Pořád připomínám a opakuju a efekt minimální.
Podle psycholožky to bude komplikovaná povaha.

Strana
z5