Jak pomoci synovi s dyslexií a poruchami učení?
Byli jsme se synem v PPP, protože má problémy s psaním a českým jazykem. Dodnes si plete písmena, vynechává háčky, čárky, prohazuje písmena. Umí vyjmenovat veškeré poučky, ale neumí je aplikovat, má horší paměť. Úprava v jeho sešitech je strašná. Opíše pět vět a má v nich klidně dvacet chyb.
V PPP nevidí žádné poruchy učení. Soukromá speciální pedagožka, ke které se chodíme radit, abychom mu pomohli, vidí dysgrafii, dysortografii, dyspinxii a také si myslí, že má částečně vykompenzovanou dyslexii. Číst se naučil až ve třetí třídě, kdy jsme na něj opravdu zasedli a dřeli a dřeli. Tato speciální pedagožka má 75 let a strávila víc jak 40 let v PPP a dodnes vede soukromé hodiny reedukace.
Nemyslím si, že je problém v intelektu, protože se slušně umisťuje ve školních kolech vědomostních soutěží typu Klokan, iBobr a celkově má dobrý přehled. Když mu dělali IQ test v PPP, tak mu některé části vyšly v pásmu mimořádneho nadání.
Mohu jako máma ještě něco udělat?
PPP jsem jednou měnila, abychom měli jiný názor, ale nic se nezměnilo. V PPP napsal diktát bez chyby a bez vyrušování od spolužáků bylo méně problémů.
@suzanna123 čekám, že v případě diagnózy by mohly být úlevy typu, že nebude mít hodnocenou úpravu v sešitech.
Kdyby to bylo jen o klidu, tak by zvládl napsat třeba správně zprávu, včera mi tu nechal vzkaz: Mámy, sem ubabički, ašbudeš doma zavolejmi.
Jasně, ale to neměl zase důvod se nějak extra snažit, ne? Říkám, i na tom gymplu mí spolužáci byli schopni napsat věci, nad kterými mně se ježily vlasy - protože já zase naopak nikdy s gramatikou problém neměla.
Ale - je to tvoje dítě, ty víš, jaká je situace, já jen píšu mou zkušenost. Taky jsem to řešila, taky mi přišlo, že učitelky to tu zanedbávají, i se závěrem švagrové jsem nebyla spokojená, ale teď jí dávám za pravdu. On to nedělá schválně, že by to měl prostě na háku, ale ten jeho mozek funguje tak, že na některé věci se soustředí bez problému a v jiných mu to soustředění prostě nejde.
@suzanna123 nedělá to schválně, za mě má dysgrafii, stejně jako jeho otec, ale myslíme si to všichni kromě poradny.
Chápu, že to řešíte a nenecháváte být.... je to zvláštní.
V matematice to je jak? Tam píše s chybami nebo bez? Co rýsování? Jaká je jemná motorika? Skládal rád puzzle? Koordinace oko ruka? A asi jsem přehlídla, kolik mu je a v jaké třídě je?
V té PPP se nedá domluvit na další návštěvě? Klidně bez dítěte, znovu vzít sešity, vzkazy, co napsal, znovu to probrat, chtít vidět papíry, které psal v PPP.
Byl na pořádném ortoptickém vyšetření? Pokud ne, tak to bych ještě zkusila, ať víte, jestli není problém v této oblasti. Odkud jste?

A říct mu, že je super, že se snaží, že to je důležité a pak ať to holt dopadne jakkoliv a mávnout nad tím rukou? Protože jestli v klidu to napsal bez chyb, tak tam asi nějaký stres ve hře je. Nejde jen o známky, ale pokud vnímá tlak, má pocit, že nesplňuje očekávání, řešíte to hodně, tak si to prostě brát bude. Nehledě na to, že co vlastně od té diagnózy očekáváš? V tomhle ohledu bude výsledek stejný - bude se snažit a nepůjde to..