Jak vyřešit péči o děti během prázdnin?
Zdravím všechny rodiče, chtěla bych se zeptat, jak řešíte následující situaci. Mám dvě malé školkové děti a jedno školní (8r). Moje dovolená bude pomalu vyčerpaná, na víc jak jeden příměstský tábor nejsou finance ( jedno dítě 3500,- + sourozenec 3000,- na týden) ale to většina asi ví...
Hlídání žádné není. Samy doma být nemohou. Lze si v tomhle případě zažádat v práci na 14 dní o neplacené volno z důvodu péče o děti? Školka je zavřená téměř celé prázdniny, takže potřebuji nějak vyřešit ten zbytek co mi prostě chybí...
@ilone a ze treba doktori nebo pravnici nemaj dva mesice volno 🙈 ridic nakladaku taky muze udelat velkej pruser behem vteriny.. ja te chapu, proc a cim se obhajujes.. ale proste je to nefer, ucitelstvi neni jedina narocna profese, ale je jedina s tak dlouhym volnem.. a vybirani dovolene si myslim ze by nemel byt problem, dyt jen toho volna a prazdnin co je v tech 10mesicich 🤦🏻♀️
a co by ti učitelé jako dělali ve škole ty 2 měsíce, když tam nejsou žáci?
K družinám i prázdninách. Nedávno jsem zjistila,že v naší městské části Ostravy fungují na střídačku družiny i o prázdninách. Chodit můžou děti z různých škol.Jak je to možné,že někde to jde a jinde ne?
Mi je vždycky líto lidí,jako zakladatelka. Proč všechny státní MŠ nefungují stejně (i o prázdninách). Proč my máme školkou pokryté téměř celé prázdniny, družinou i děti školní,ale jiní rodiče ne? Není to trochu diskriminace? Že musí platit drahé tábory , chůvy,brát si neplacené volno,nebo dokonce měnit zaměstnání? Když jsou to vše ,, stejné,, státní instituce? Když se platí z daní nás všech?
@flyhigh diskriminace možná ano, je to stejné jako, že někde se do státní školky dostane dítě 2,5 leté a jinde ne ani 3,5 leté. Svět není spravedlivý.
Je třeba obrátit se na zřizovatele, jen ti mají možnost s tím něco dělat (a pak záleží, co je jejich prioritou-na všechno peníze nebudou).
@l_ No, futr pises o uhlech pohledu, ale resis jen to, ze ty nemas hlidani, nemas dva platy a brecis, ze to za tebe nevyřeší instituce a to zadarmo. No, nevyřeší, primárně si to musis vyresit ty, jakekoliv instituce ti v tom mohou pomoci a ne neni diskriminace, pokud některé nedelaji nic nad ramec zakona a jiné ano. A ani neni diskriminace, ze ma nekdo delsi dovolenou a nekdo zas priplatky za ztížené prostředí.
@j.a.n.i 🙏🏻 boze, jasne ze jo.. ale.zadavatelka resi to co ja - neni schopna, neni pro ni realny, vykryt veskere volna ve skole/skolce.. protoze jich je tolik, ze na to ani dva pracujici se svyma dovolenyma casto nestacej, natoz jeden.. o tom to bylo.. najit reseni, ktery neni.. tabory = velke vydaje, neplacene volno = bez prijmu a ne vsude to jde, atd..
myslim, že by bylo super, kdyby v rámci třeba okresu vždy povinně fungovala alespoň 1 MŠ, která by HLÍDALA školkové děti během léta a klidně by se ty MŠ mohly každý rok střídat, aby právě vždy byl prostor na ty opravy, údržbu, dovolené.. ono je i dost profesí, které si prostě nemohou vybírat dovolenou přes léto, protože sezóna.

@l_ u nás třeba spali 4 holčičky, co s nimi kamarádi dcera ve školce a postupně spala pak dcera zase u každé z těch holčiček, co byly u nás. Ve čtvrtek k nám jede další kamarádka. A dneska u nas byla přes den dcery budoucí spolužačka že školy. Protože ji maminka neměla kam jinam dát. Pak chodí k sousedům, dneska chtějí spat venku ve stanu. Podle mě to jde domluvit komunitně podělit se o hlídání....