Je to šikana?
Ahojky holčiny a maminy...
Jsem už zoufalá a tak si jdu k Vám pro radu.Moc by mě zajímal Váš názor na šikanu ve škole,tedy spíš na to,jestli je to šikana.
Dceři je 10 let,problém do zapojení do kolektivu má již od první třídy,Nejde o to že by se přímo nedokázala zapojit,spíš má odlišnou povahu od ostatních dětí.Není taková divoká,je spíš klidná,nezlobí,každému pomůže,nikomu se neposmívá,nikoho neuráží,nelže a ani nepodvádí....Ostatní lítají po třídě,berou si věci,rozbíjí telefony...To vše asi k takovému věku patří,ale moje dcera to nedělá....Když mají přinést nějaký referát a někdo ho zapomene,nebo se na to vyprdne a prostě ho neudělá,ona se s ním podělí o svůj a předloží to jako společnou práci...atd.
Poslední dobou na ni ale ve třídě žáci křičí,přinese omluvenku na Tv a jejich ,,VELITELKA" třídy jí osočí,že simuluje a nic jí není,dcera nechce nosit peníze do školy,protože pak za ní ostatní chodí aby jim je půjčila,jinak s ní nebudou kamarádit,ve škole ani nesvačí nevím proč,pokud se ve třídě rozdělují žáci na skupiny,tak jí vždy od sebe vyženou že s nimi ve skupině nebude a přesto že se brání že jí nemají co takhle vyhánět,tak ostatní holky včetně její kamarádky se přidají k velitelce třídy a vyženou jí ze skupiny.Když jde s kámoškou domů ze školy a přidá se k nim ta jejich velitelka,tak ta holčina se s mou dcerou ani nebaví,to ani tolik neřeším,ale spíš jde o to,že když se jí zeptám proč tedy jde s nima a neodpojí se od nich a nejde sama domů,tak mi řekne že nemůže,protože by ji pak pronásledovali a nechtěli by ji pustit domů,že by se okolo ní postavili a začali by jí nadávat jaká je to kráva atd...Ptala jsem se jí jestli se jí to už někdy stalo,řekla že ne,ale že už to prý někdy někomu takhle udělali.Dcera už párkrát přišla domů později,jednou dokonce ubrečená,tak nevím co si o tom myslet.Dnes ráno vstala s údajnou bolestí břicha,když jsme se pak bavili o škole a já jen tak nadhodila,že jsem uvažovala nad přestupem na jinou školu,tak jí bylo najednou dobře....Tak nevím co si o tom všem myslet a nebo jak to řešit.Za učitelkou nechce abych šla,prý by to bylo ještě horší,jednou už jsem tam byla a vážně se to nezlepšilo,pí uč, mi dala najevo,že si za špatné chování spolužáků může sama a vlastně mi ani nic moc z toho co jsem jí řekla nevěřila...Předem moc děkuji za rady či zkušenosti a omlouvám se za chyby ale jsem tak rozhozená že to snad pochopíte... 🙂
Bohužel to samé jsem v dětství zažívala já. Také jsme měli takovou velitelku a já coby dítě jsem se bála doma něco říct. Vyřešilo se to až ukončením základky a přejití na střední školu. Do té doby jsem byla uzlíček nervů.... Klidně bych doporučila změnit třídu nebo školu...
To je strasne, hlavne ta reakce ucitelky!!! reditele nechteji nekdy priznat, ze na jejich skole se odehrava sikana-bohuzel......ja bych se obratila na nejakou linku bezpeci, kde by mi poradili, kam se obratit pro pomoc-koho kontaktovat!!! u sikany je to vazne moc tezke-ta situace kolem toho....kazdopadne bych zvazovala prestup na nejakou skolu, kde jsou podobne deti-zda se, ze vase dcera je inteligentni a vyzrala-co takhle nejaka skola s urcitym zamerenim, matika, jazyk, sport, vicelete gymnazium???
Na nic bych necekala a okamzite ji vzala pryc. Tohle nemate sanci sami vyresit. Reditelka s ucitelkou jsou opravdu neschopne a je do nebe volajici, na jake lemply odvadime dane! Okamzite jinam, nez to bude mit vaznejsi nasledky. Muze se s nima vyrovnavat i cely zivot. Resili jsme to same se svagrovou - 13 let a brachou - 15 let. Nastesti meli inteligentni ucitele, kteri se k tomu razne postavili. Zvazte to gymnazium.
@rori1986 Problém je v evidentně hloupé paní učitelce. Jinak je dobré si na holčinu počkat-domluvit se na třídních schůzkách i s její matkou a říct , co se stalo, chtít vědět, proč to ta ,,úžasná" velitelka dělá. U nás ve škole se náznak něčeho podobného řešil ve 3.třídě hodinami se dvěma psychology-nějakou diagnostikou chování celého kolektivu. Měli na to nějaké specielní hry.Syn má od nás dovoleno podobným jedincům jednu vrazit-že mu i poznámku ráda podepíšu. Zatím to zabírá-není znát, že má sílu, je hubený, ale velmi dobře hází-prostě má sílu v rukách.Taková rvanice upozorní i špatně chápající učitelku, že se něco děje. Jinak vedu děti k mírovým řešením. Ovšem setkání se zlým pitomcem se po dobrém dá ve věku 11 let řešit špatně. 😉
Ucitelky to nevidi? No, klasicka ZS, nic se nezmenilo, zkus skolu zmenit, podle me to urcite bude lepsi nez ji tam dal mucit, ja bych to udelala bez vahani, a ja tu jejich velitelku tridy potkat (schvalne bych si na ni pockala) tak bych ji rekla neco hodne hnusnyho aby drzela klapacku a zacala dceru ignorovat, kdyz nebude klid ani po tydnu, byl by okamzity prestup
Dobrý den, jsem učitelka, neváhejte a ihned se obraťte na vedení školy (vyrozuměla jsem, že třídní nespolupracuje). Vaše dítě je opravdu ve vážném ohrožení. Škola má prostředky, jak tento problém řešit. Oddalováním se to jen zhorší. Přeji vám i dceři zdárné vyřešení problému.
@kika_21 Tak u nich do třídy chodil psycholog tak 2 roky,určitě to nebylo na škodu,asi 2 děti měli nějaké menší problémy,tak si je tak jednou týdně vyzvedával na soukromou hodinu.Ale znáte to,pro ostatní byli prostě ,,Divní"....
On ten kolektiv je zvláštní už od první třídy,nepanují tam dobré vztahy.Dcera by nikomu neublížila,ale taky jsem jí řekla že pokud by jí někdo otravoval,tak ať se nedá a že za poznámku ji ještě pochválím......Snaží se vždy velitelce odpověď,není taková že by zalezla do kouta,sklopila oči,ale cítí se šíleně a to mě dostává....Je sama proti všem a z holek se jí samozřejmě nikdo nezastane....
@miska2611 Dobrý den,nedovoluji si přímo říct že by paní učitelka nespolupracovala,na mě sice koukala nevěřícně a oznámila mi že dcera se nechce zapojovat,tak že si za to může sama.Od dcery vím,že za děvčaty několikrát byla a oni ji odehnali,nebo se šli bavit jinám,tak nevím jak víc se má snažit zapojit......Pí uč. si s dcerou promluvila a v kroužku důvěry který mají ve třídě musela přede všemi říct co jí vadí....Velitelka to popřela a jelo se dál.Vypadalo to že se to možná i zlepšilo,ale teď zjišťuji,že před učiteli se k ní chová slušně,ale učitelé u nich nejsou pořád..Je to spíš takové slovní napadání typu ty jsi ale strašná holka,máš hroznej telefon,proto jsi asi taková divná,nebo ty do naší školy ani třídy nepatříš,když už si najde nějakou kamarádku ve třídě tak se je velitelka snaží rozhádat,nechce aby se s ní někdo bavil.A před ostatními říká že jí moje dcera ubližuje a ostatní pak za ní chodí a nadávají jí....Tak že když to shrnu,když si půjdu stěžovat tak za dceru se nikdo nepostaví,svědky mít nebude,tak ani nevím,jak by to pak škola mohla vyřešit....Máte s tím nějaké zkušenosti?Děkuji
@rori1986 jenže psycholog by měl pracovat právě s tou velitelkou, nejspíš bude mít sama nějaký problém.
@rori1986 to je fakt jak když jsem byla já malá. Jen u nás to pak gradovalo a někteří kluci se přidali pak aktivněji. Takže mi třeba rozkopali svacinu v tašce nebo mi ukradli penal a lepení žvýkaček do vlasu bylo taky zcela normální od nich. A učitelky nikdy nic ač jsem to třeba řekla...
@rori1986 jestlize uz je to v takove fazi, ze jdou vsichni pro Vasi dceri a nikdo ji nepodrzi, vykaslala bych se na takovou skolu a ihned nasla jinou a dceru preradila. ucitele neco takoveho resit nebudou, jsou tu hlavne od toho vzdelavani, hlavne na to nejsou trenovani. Teorii treba znejakych kurzu znaji, ale proste ta praxe v sikane jim chybi. Ani bych se nedivala, kdyby to zlehcovali, co oci nevidi....
@hul Tak to jste to měla taky veselé....Tady zatím k ničemu takovému nedošlo,jsou to spíš slovní urážky,ponižování,posměch....Nejhorší je ta bezmoc když nevím jak jí pomoci.Ve třídě jí to nikdo nedosvědčí,tak že slovo proti slovu.Děti se zastanou spíš velitelky a dcera bude ta co si vymýšlí....
@rori1986 ale tady se přece nemá nic dokazovat, pokud je podezření na šikanu, má se pracovat s celou třídou a ne z toho dělat soudní proces. četla jsi ten můj odkaz z naší školy, jak se postupuje při šikaně? Ptala bych se i na vaší škole, jestli to mají zpracované a jak se postupuje. prý to musí mít každá škola.
@hz jenže dcera prý na jinou školu nechce, co jsem vyčetla z příspěvků.
@betelgeuzz ja jsem to prave pochopila jinak, ze pookrala pri zmineni se o jine skole....
@hz Tak to je právě ten důvod proč jsem dnes nešla za třídní.Oni to nevidí a dcera tím trpí...Asi máte pravdu,přejít na jinou školu bude nejlepší.Ale stejně to nechci nechat tak,není ta špatná.Když to velitelka třídy nevidí,tak se ostatní spolužáci s dcerou normálně baví,nemají s ní žádný problém,povídají si,hrají,jdou společně na oběd,píšou si přes FB.Jenom před velitelkou jí dělají problémy,protože i ostatní děti z ní mají strach nebo já nevím co....Zrovna včera velitelka nebyla ve třídě a dcera s ostatními spolužáky hrála na slepou bábu.Slepá bába byla dcera.Vrátila se velitelka do třídy a dcera chytla zrovna jí.Tak jí velitelka hned osočila že podvádí,že se koukala a že kdy je taková podvodnice,tak že by se s ní nikdo neměl bavit a ani si s ní hrát.Velitelka se otočila a šla pryč a všechny děti šli za ní a dceru tam nechali samotnou...A takovéhle drobnosti to jsou každý den,teď se to právě nahromadilo.....
@rori1986 No tak ta třída, o které jsem psala je kupodivu divná už jenom tím, že není !hudební-a tedy výběrová. 😀 Někdo holt potřebuje vyhledávat jiné věci, než běžné a označuje je za divné. Běžné přece je, aby rodiče vedli dítě k hudbě. Já jsem měla potvrzené u zápisu, že syn má dobrý sluch, ale řekli my, že děti mají společné nástupy, aby sborově zazpívaly, čímž se zlepšuje kázeň,no a já ho dala do tzv. nehudební, tedy běžné třídy.Umí poslechnout i bez hudebky a chce-li hrát, ať se k tomu rozhodne sám později.No a ta velitelka má asi osobní problém-možná v rodině-když je neschopná třídní, mělo by se to řešit u ředitelky, třídní obejít-už měla šanci to řešit. V jiné škole se může taky někdo zlý a hloupý vyskytnout.Možná by to chtělo jít případně jinam, ale někam, kde dcera už někoho zná.Ona ta velitelka je asi opravdu bláznivá-nevím, zda ví její maminka, jak se chová ve škole-dopisuji po přečtení posledního příspěvku zakladatelky-je to srab, ostatní jsou bohužel kam vítr, tam plášť. Jedna holka nemůže zbláznit celou třídu. Řekněte dceři, že někdo ani nestojí za to, aby se pokoušela s ním přátelit.Tím myslím i ty, co se dají ovlivnit. Ale v takové atmosféře se blbě chodí do školy-to je tedy pravda.
@betelgeuzz Jedna pisetelka si tu včera taky stěžovala na šikanu ve škole a ta napsala že její dcera nechce do jiné školy...Moje dcera by šla ráda,vlastně od včerejška už to má tak nějak slíbené,že od pololetí by možná mohla přejít,tedy jestli nás vezmou...
Ten odkaz jsem asi musela přehlídnout....Projedu diskuzi a juknu se,vůbec nevím jak se takové věci se školou řeší....
To neumite vletet na jeji rodice, at si svoji nevychovanou dcerunku trochu zpacifikujou? Ja bych ve skole udelala takovy bordel, ze by se ucitelka nestacila divit!
@rori1986 aha, tak to se mi míchají příspěvky dohromady, myslela jsem, že vaše dcera jinam nechce. tady je znovu ten odkaz http://www.zsslovan.cz/pro-rodice/4/sikana
a práce školního poradenského pracoviště, jsou tam i kontakty na různé linky
http://www.zsslovan.cz/o-skole/10/skolni-porade...
Já Vám všem moc děkuji za reakce a asi to budu řešit tím přestupem.Jinak se to asi nedá.Ve škole to ale nejspíš taky nahlásím,ten přístup se mi nezdá,Ona totiž pí uč. z té velitelky udělala oficiální velitelku,že je prý lepší,když má třída nějakého velitele...
Děkuju,děkuju moc...

Pokud je vedení na škole neschopné, tak s tím nic nenaděláte. Oni určují pravidla, můžou vytvořit podmínky, kde šikana nebude a taký mají možnost ji zastavit. Učitelé určují pravidla pro výskyt šikany. Jsou k tomu školení 🙂 Nechali to zajít takhle daleko?? Dceru byl dala jinam, ne proto aby věděla, že situaci má vydržet, ale proto, aby viděla, že ne všichni jsou stejní a situace, ke které došlo se má řešit.