icon

Mimoškolní výuka, kdo se do toho pustí s námi? Praha

armitage
27. zář 2016

Rozhodli jsme se že svoje dítě nedáme do klasické školy a tak hledáme skupinu rodičů, kteří by se s námi pustili do něčeho co má pro dítě opravdu smysl. Bydlíme v Praze na Barandově.

Strana
z7
armitage
autor
3. říj 2016

@analliticka Nu, mozna ze veskole prave naucili jen cist spravne psat, ale na ZS se neuci o vecech kriticky premyslet. Mozna ze to je ten problem.

Ja samozrejme nepotrebuji dobrozdani od lidi kteri maji hodnoty a priority uplne nekde jinde nez ja 🙂

analliticka
3. říj 2016

@armitage Toho, co se na základní škole neučí, je bohužel mnohem víc..... Jinak samozřejmě, já také nepotřebuji dobrozdání od kohokoli. Kdybych byla z Prahy, přidala bych se.

lenka_o
3. říj 2016

@duvi21 Na Blanensku je LMŠ docela hodně, mi přijde. A je tu dokonce i lesní škola 🙂 A 15km mi nepřijde zas tak moc.

Jinak si nemyslím, že by zdejší negativní ohlasy byly jen o tom, že jde někdo jinou cestou nebo má tvůrčí nápad. Já proti domácímu vzdělávání nic nemám, pokud to někdo dělá dobře, i když sama bych to pro svoje děti asi nechtěla. Ale musím přiznat, že zakladatel diskuze na mě prostě nepůsobí vůbec dobře a dítě bych mu nesvěřila.

journals
3. říj 2016

Ale ono nejde o to, že to tu někteří odsuzují. Myslím, že nikdo z těch, co se ptají v zásadě nemají nic proti domácímu vyučování jako takovému. Jde spíš možná víc o to, jak se "projekt" jako takový prosazuje.
Abych to shrnula:
1) je problém věřit učitelům po lidské stránce - nevěříte v to, že děti dokáží naučit víc než vy doma, že děti dokáží motivovat a podnítit touhu po vzdělání
2) Zadavateli diskuze se nelíbí, že by děti ve škole něco musely - že by se museli naučit látku, musely by uznávat nějakou autoritu (teď jsme zase u bodu č. 1), měli "pevný" řád atd.

Jenže u toho mi zásadně vyvstávají zase nové, další otázky:
1) Chcete se dát dohromady s dalšími rodiči-učiteli. Co když se dáte dohromady s dalšími čtyřmi, pěti a po čase zjistíte, že Vám osobností nevyhovují (bod č.1 u učitelů) - nepřijdou Vám dostatečně zapálení, vhodní, zkušení atd. Co bude potom? Nemaluju čerta na zeď, ale může se stát, že ač bude kolega na začátku sebelepší, časem člověk může změnit názor. Nebo prostě jen zjistíte, že daný rodič je sice perfektní odborník, ale děti neumí zaujmout a látku jim předat.
2) Co se stane, když naopak ostatní rodiče/učitelé po čase zjistí, že jim Váš koncept, Vaše výuka atd. nevyhovují a rozhodnou se to ukončit, takže zůstanete jen vy a vaše děti?
3) Co se stane v případě, že jedno dítko se bude chtít koukat z okna, druhé hrát hry na pc, další dělat úlohy z matematiky a další zpívat? Co potom? Protože děti se na těhle věcech shodovat nebudou, budete je pak "násilně" nutit do předmětu, který je v té době zrovna na řadě? Pokud ano, víte, že to je přesně to, co dělá klasická škola? Co když ve Vaší hodině díte bude chtít diskutovat o dějinách (dejme tomu, že třeba středověk), které Vy osobně považujete za zbytečné?
4) Co by se stalo v případě, že nastane situace kdy budete muset plány změnit? Nechci malovat čerta na zeď, ale v dnešní době se bohužel může stát cokoliv 😔 - nemoc, rozvod, finanční problémy, nutnost jít do práce - co bude s dětmi? Půjdou do ZŠ?
5) Jak to bude u půlročního přezkušování? Třeba až si dítko řekne, že místo složení zkoušek by si radši malovalo na tabuli a hrálo s magnety na nástěnce? Pak nastane co? Jak dítě "donutíte" aby předvedlo co se naučilo?

Moc bych Vám přála, aby jste si i po letech řekl, že to byl fajn nápad. Zatím si bez urážky myslím, že si to představujete jak Hurvínek válku. Nemyslím, že vzdělávání doma je špatné, ale zároveň jsem předsvědčená, že rodiče musí mít velkou disciplínu, protože bez té to nejde. Tu nejen že nepřipouštíte, ale naopak se jí chcete vyhnout (děti do učení nenutit, vše je zatím bez plánu...), protože vám přijde zbytečná. Ano, je pravda, že nám to může být úplně jedno, ale víte, ona ta angličtina není vše. Co si budem povídat, pokud chce člověk umět dobře, musí odjet do ciziny. A k čemu je dobré umět náš jazyk? Minimálně k tomu, že si svým psaným projevem vytváříme jistou vizitku my sami. Pokud mi do emailu přijde životopis, ve kterém je víc hrubek než údajů, ani se neobtěžuji uchazeče k pohovoru pozvat. Asi i třeba k tomu je fajn gramatiku umět... Přijde mi komické, že se tu opravdu bavíme o tom, zda je fakt nutné umět gramatiku našeho rodného jazyka. Já pořád nevěřím, že vše, co sem píšete myslíte vážně. Pokud chcete děti učit anglicky, ale odsuzujete gramatiku, tak to je totální absurdnost v jedné větě.
Jinak - nevím, nezjišťovala jsem, ale moc se mi nezdá, že by učitelé u půlročních přezkoušení řešili jen matematiku a ČJ... 😕 ?
České školství má velké mezery, to rozhodně, ale nepouštěla bych se do srovávání s tím z USA, protože tam je ta úroveň podstatně, podstatně horší a znalosti dětí jsou hodně za dětmi z ČR.

kvakuska
3. říj 2016

@journals líp bych to nenapsala, vyjádřila jste přesně mé pocity ze zakladatele diskuze 😎

terkaz
3. říj 2016

@journals

@kvakuska
Presne, take s tim souhlasim 😉

kamila297
3. říj 2016

@journals Nedávno jsem mluvila s jednou paní, která provozuje domácí vyučování - už to aplikovala u 2 svých dětí a chystá se na 3. (věk 5 let) 🙂 Je to opravdu o disciplíně nejen její, ale především vyučovaných dětí. A není to tak, že děti učí - neučí, mají přesně předepsáno (ve spolupráci se ZŠ, kde probíhá přezkoušení), co se má probrat vč. dějepisu, zeměpisu atd. Docházeli taky do nějakých skupinek dětí, které taky byly vyučovány doma a měli s nimi společné hodiny. A to je učila doma celý 1. stupeň, pak šli rovnou na gympl. Já bych na to neměla nervy.

journals
3. říj 2016

@kamila297 Ano, já jsem přesvědčená o tom, že to je všechno právě o té disciplíně rodičů. Také jsme to tak vždy na VŠ řešili právě v tom smyslu, že to většinou skončí na tom, že rodiče mají málo disciplíny. A je určitě naivní si myslet, že v těch "osnovách" bude mít zakladatel naprosto volnou ruku. Mě je jasné, že to vždy musí být pod záštitou klasické školy... jen je otázka jak si to právě představuje zakladatel této diskuze 🙂 podle mě zatím nijak...

kamila297
3. říj 2016

@journals Ano, ta záštita tam být asi musí, kde by jinak ty děti byly přezkoušené? Pokud mají mít "glejt" základního vzdělání, tak se spolupráci se státem těžko někdo vyhne. Jinak by asi porušil školský zákon.

somalicats
3. říj 2016

@journals To je přesně ono. To, o čem tu celou dobu píšu a nakonec se dozvím, že jsem ustrnula v komunismu 😀.
Když někdo hledá další ke skupinové výuce, tak mi přijde naprosto normální se zeptat, jakou představu o té individuální výuce má. Protože podle toho zjistím, jestli se shoduje s mojí představou nebo neshoduje, a na základě toho s ním do toho půjdu nebo nepůjdu. Tady prostě koncept evidentně chybí, a to je pak ztráta času cokoli řešit, už právě vzhledem k tomu, že ty děti musí na přezkoušení, takže během toho půl roku stejně musí probrat to, co je ve vzdělávacím plánu.

japona
4. říj 2016

@journals Absolutní souhlas.

Strana
z7