Mimoškolní výuka, kdo se do toho pustí s námi? Praha
Rozhodli jsme se že svoje dítě nedáme do klasické školy a tak hledáme skupinu rodičů, kteří by se s námi pustili do něčeho co má pro dítě opravdu smysl. Bydlíme v Praze na Barandově.
@armitage myslím, že pokud si půjdete za svým a nevzdáte se ani přesto, že vás bude spousta skeptiků odrazovat a věštit, že "to špatně dopadne", tak to zmáknete. Hodně štěstí při hledání podobně zaměřených rodičů, máte výhodu, že jste v Praze, najdete jich určitě dost, ale raději poptávejte rovnou v alternativněji založených skupinách.
@japona vy tomu pořád nerozumíte...on, protože ho baví angličtina a pár dalších věcí shání rodiče, které bude zase bavit něco jiného anebo kteří dají výuce zase jiný rozměr. Není to o tom, že bude děti učit pouze anglicky a nic jinýho! Je to o tom, že bude děti učit volněji, bez klasický blbý osnovy typu teď se učíme O tak proč píšeš U, sám se zaměří na angličtinu a něco dalšího a další rodiče ve svých "hodinách" nebo jak to nazvat zase budou učit třeba tu zmíněnou archeologii. A hlavně to nebude o tom "učení", spíš budou spolu s dětmi objevovat, budou jim dělat průvodce po tomhle světě, naučí je hledat si informace, budou se dětí ptát "a proč si myslíš že to tak je, že se tady uprostřed silnice válí chcíplá myš?" místo aby jim tupě naservírovali odpověď až pod nos, navíc odpověď, která ani nemusí být jednoznačná.
Ty svoje příklady značně zveličuju, ale mám pocit, že pořád šťouráte do něčeho, co vůbec nechápete...zkuste si vyhledat v googlu jak to primárně funguje.
@armitage jestli to dobře chápu, tak vaše představa je, že budete "spolek" třeba pěti rodičů s pěti dětma (stejného věku? Nebo různého?) a dejme tomu každý den, bude učit někdo jiný, nebo každý týden? No ale co když Pepíček bude mít dneska chuť na ten dějepis, Anička na matiku, Zuzance se bude chtít zpívat a učit se hrát na nástroj, Terezku zrovna teď zajímá vesmír a všechno co s tím souvisí a Matýska zrovna začala bavit biologie a lidské tělo. A máte je ten týden (například) vy, který znáte angličtinu... co s tím? Pokud nebudete učit právě jen a jen to své dítě, tak musíte stejně tu výuku upravit pro potřeby většiny a vždycky tam bude někdo, komu to nevyhovuje. To teď nepíšu nijak rýpavě (aby to někdo nepochopil blbě), ale fakt mě to zajímá a to je asi to, co vám tady píšou ostatní holky, že je zajímá nějaký koncept, jak to reálně vlastně chcete dělat?
@armitage Ja kdybych tu napsala nazor na soucasny system skolstvi, tak bych byla ukamenovana. Ale take do budoucna zvazuji domaci vyuku. A k tomu jeste nechci dat dceru do statni MS. Mam k tomu sve duvody. V MS jsem i ucila, mam tri deti, dve uz dospele, takze to vse sleduju hezky dlouho. A ne, neminim ji ani vylucovat ze socialnich kontaktu. Netvrdim, ze to bude pohodlne. Ale proto jsem to dite nemela.
@armitage Ja vam fandim. Tady v Cesku 🙂 je to tak, ze kdyz ma nekdo svuj tvurci napad a jde si za nim, okoli reaguje s nevoli. Je to asi problem, ze si nekdo dovoli jit svou cestou a oni ne. I proto si s nami system dela, co chce, jsme proste stale ovcani. Kez by uz bylo tech probuzenych vic...
@merope Ale vsak ja jsem nepsala, ze neexistuji dobre skolky a uz vubec ne, ze nemame nektere skvele ucitelky. Jen ten system je spatne. S tim jsem se setkavala i v praci v MS denodenne. Prace ucitelky je uzasna a narocna, smekam klobouk pred vsemi, co to delaji s laskou a poctive. To jen, aby nedoslo k nejakemu nedorozumeni 🙂
@sarkar Já si hlavně myslím, že se tady pořád navzájem nechápeme. Ta kritika nezaznívá proto, že by diskutéři individuální výuku zavrhovali, ale proto, že děti mají chodit na přezkoušení a tady nezaznělo nic, co by třeba mě přesvědčilo, že by mělo smysl se do takové skupiny zapojit, protože nevím, zda by moje dítě dosáhlo alespoň stejných, ideálně lepších výsledků, než při klasické školní docházce. V přírodních vědách věřím tomu, že ano, ostatně i nejstarší dceři, pokud něčemu nerozumí, prostě nabídnu praktický pokus, aby si ověřila, že to, co píšou krkolomně v učebnici, opravdu platí a není na tom nic složitého. Ale sama nemohu svoje děti učit vše, jsem sama vysoce specializovaná na úkor věcí jiných. A chci mít jistotu, že ten, kdo by učil moje děti třeba zrovna ten dějepis, bude schopný naučit je vše, co budou potřebovat, a tehdy, když to budou potřebovat. Autor diskuse má myšlenku, ale žádný konkrétní nápad tady neuvedl (rámcově třeba aspoň to, co a do jaké hloubky by se během roku mělo řešit, časové možnosti) - pokud chce sám individuálně svoje děti vzdělávat, pak alespoň nějakou konkrétní představu mít musí. Pak se můžem bavit konkrétně o tom, co pro jakou věkovou kategorii má smysl. On na všechny dotazy odpovídá jen velmi neurčitě, nakonec aspoň něco konkrétního ohledně té angličtiny. Ale přece musí mít alespoň nějakou představu i o ostatních předmětech/oborech.
Martino mate pravdu, to jsou samozrejme veci o kterych hodne premyslim. Ono se uvidi jak to pujde. Objevovat to budeme asi trochu spolu. A proc ne? Co je na tom spatneho?
Co se tyce otazky, moznosti je samozrejme nekolik. Deti se mohou ucit se domluvit (povazuji za velmi dulezite, ne ze jim to naserviruje zde opevovana autorita) co by chteli delat. Pokud se nekdo nebude chtit ucastnit, nemusi. Pokud budu na deti mluvit anglicky, se uci. Nemusi cely den na me byt vsichni nalepeny. A opakovat barvicky. Ja to mam jendoduchy, protoze je jedno co budeme delat. Jazyk se clovek uci ze zivota, ne podle planu. Samozrejme ze ucitelky co si prosly pajdak se s tim asi jen tak nesmiri, ale to je jejich problem.
DM je o reagovani na deti a jejich potreby. Ja nemuzu za to, ze si nekdo nedokaze predstavit ze se da improvizovat, ze nemam na papirku osnovy hodiny. Me se to protivi.
Deti se nenauci barvicky kdyz si vytahneme ucebnici a budeme si je opakovat, nebo si je nejak ukazovat. Proste si budeme kreslit. Teda pastelkama aby se nenaucili jen sedou 🙂
Nepotrebuju zadny seznamy slovicek, jsme neustale obklopeni svetem a svet je z veci a ta maji jmena a deti je chteji znat, proto umi deti mluvit, ne proto, ze by jsme je dali v roce na hodiny mluveni.
@armitage Pokud chcete vzdělávat víc dětí, než jen to svoje vlastní, tak nějaký rámcový rozvrh být musí. Ano, není nutné mít rozškatulkované, že teď se budeme věnovat kytkám a za týden žížalám. Ale že ve čtvrtek si budeme povídat o přírodě. Dost dobře si neumím organizačně představit to, že by ve čtvrtek přišlo na přírodovědnou "lekci" jedno dítě, v pátek se rozmyslelo jiné, že chce ty žížalky...
@armitage no ale to pořád není odpověď na ty otázky, co se mi rojí v hlavě. Ano, můžete učit děti se domluvit, co se bude učit, ale co když se nedomluví? Nebo bude mezi nimi někdo submisivní a ten se bude neustále přizpůsobovat ostatním, kteří si prosadí učení podle nich. A jak s tím časem? To se budete měnit po dnech? Nebo po týdnech? A tu "výuku" máte promyšlenou jen na dopoledne, nebo do večera? Nebo kdy se ty děti rozprchnou do svých domovů?
Jasně že na naučení konverzace v nějakém jazyce nemusíte mít osnovy, to stačí mluvit, ale angličtina přece není jen o mluvení, ale i o spellingu, různých časech apod. Je tam té gramatiky podstatně méně než u čj, ale přece jenom tam nějaká je. Ty děti by měly umět i psát v agnličtině, nejen znát kvanta slovíček, které jim samozřejmě přirozenou konverzací zůstanou v hlavě, to je jasné.
@martiina_k Na tohle se tu ptám celou dobu. Odpověď žádná.
@armitage čím víc čtu vaši diskuzi, tím víc si neumím představit, že by vám to mohlo fungovat. Vaší doménou je jazyk (dle vašeho vyjádření, osobně nemohu hodnotit), škoda však, že pouze jazyk anglický. Na internetové diskuzi se prezentujete právě tím jazykem, kterým se vyjadřujete a vaše čeština je ubohá. Váš koncept? 1/ angličtina 2/ angličtina 3/ angličtina 4/ ostatních "pár" předmětů snad doučí jiný rodič - trochu málo, ne? Navíc fakt, že umíte nějaký jazyk, ještě neznamená, že ho umíte i naučit. Sebevědomí vám nechybí, kritický pohled na naše státní školství také ne, chtělo by to však také trochu sebereflexe. Trochu mne uklidňuje, že se chystáte učit pouze své vlastní dítě + pár dětí podobně nastavených rodičů, takže napáchaná škoda snad nebude příliš veliká.
@duvi21 Divila byste se ale ono je to vsude. Spousta lidi se proste nedokaze oprostit od zajetych veci. ted jsem se dival na diskuzi rodicu v US, to byla rezba, myslel jsem ze ty odpurci je rozsapou. Nekdo pak tam resil proc jsou odpurci tak hrozne agresivni.
My jsme meli malyho v lesni skolce v Prokopaku a ted jde do takovy volnejsi Montessori. Stoji to penize coz je pro spoustu lidi tezky. My si to dovolit nastesti muzeme. Ale za co mam dat penize kdyz ne za tohle, lepsi nez hracky a ruzny blbosti (alkohol, cigarety).
Doufam ze se vam podari najit neco dostupneho. Treba tady na Barrandove je dobra statni pokrokova (namornicka) skolka, urcite jsou i jine.
@somalicats Pomáhala jsem např. loni zakládat lesní školku u nás. Taky docela anarchie... ;). Na začátku bylo pověstné "nic", jen parta rodičů a veliké nadšení. Během velmi krátké doby jsme školku komplet zprovoznili, a to i pro děti dalších rodičů (v dubnu jen tak setkání ze zájmu, pak chvíli nic, na začátku září jsme otevřeli 🙂). Vše jsme ujasňovali za běhu, různé představy, koncept, bylo nás 10 zakladatelů, tolik různých názorů jsme museli stmelit! A víte co, funguje to.
Ano, lesní školka není totéž co vzdělávání na ZŠ, ale v principu jde o totéž - prostě sehnat stejně nadšené a vše VYKOMUNIKOVAT a DOMLUVIT se. Nicméně pokud bych třeba nějaký plán měla, patrně bych se s ním stejně nesvěřovala někomu, kdo píše off-topic příspěvky a bez znalosti širšího kontextu mi bude tvrdit, že to, co chci dělat, je nesmysl/špatně. Bavila bych se o něm s tím, kdo by do toho se mnou šel 🙂.
Jinak na jednu stranu chápu, že některé příspěvky od @armitage pobuřují (mně osobně teda taky bolí oči z těch hrubek :D). Ale na stranu druhou, nejedná se o mé dítě a ani se nebojím, že je nějakou hrozbou pro společnost, takže nemám potřebu to řešit 🙂.
@armitage No, je to vsude, ja vim. Uz kdyz jsem to psala, tak me napadlo, ze to neni jen cesky syndrom 😉
Je smutne, ze to stoji takove penize, ale je to ve vsech oblastech. Kdo nejede zajetou koleji, kterou nam urcili, plati hodne penezi. Penize jsou totiz navic zvracene povazovany za nejvyssi hodnotu, tudiz je to asi takovy trest pro neposlusne ovecky 😀
Diky za tip 🙂, my bydlime na Morave. Ale uz mam vyhlednutou lesni skolku, kam se jdeme na jare kouknout, sice je 15 km, ale jak pisete, clovek musi neco obetovat, kdyz vi, co chce. A pak mam dost casu porozhlednout se po jinych rodicich, se kterymi bych mohla spolupracovat pri domaci vyuce. Uplne se tesim, jak si to s detmi budeme uzivat 🙂 😉 A jak budou sikovne a plne nepotlaceneho entuziasmu 😀 Preji vam, at to vyjde. Treba se obratite jinam a tam najdete, co hledate, musi byt nejaky zpusob...
@verdos Tak jasně, školka se dá "doladit" za pochodu. Prostřední mám v soukromé školce, nějak se mi nechce ji dávat do městských narvaných školek, chodí tam od dvou let, protože má ráda kolektiv. Je tam málo dětí a díky tomu, že k nim lze přistupovat individuálně, dělají viditelné pokroky. Taky bych ráda individuální přístup i v ZŠ vzdělávání, i proto jsem se zapojila do téhle diskuse, protože skupinkové intenzivní vzdělávání si představit umím, právě proto jsem se pídila po nějakém konceptu. Tohle už totiž aspoň z mého pohledu nejde dolaďovat za pochodu. Jo, pokud nebude individuální vzdělávání realizovatelné, půjde i prostřední do klasické ZŠ a já zas budu fungovat jako "korektor" toho, co se učí, plus jí umožníme s mužem kroužky či pak kurzy podle toho, co bude preferovat.
1. nevim jak to bude casove, jeste jsem nesehnal zadne dalsi rodice
2. nevim jak bude vypadat vyuka v pate tride, to budu vedet za 4 roky
abych to zjednodusil udelame unschooling
myslim, ze nekteri lide pochopili co tu pisu, nekteri ne
@somalicats Já v tom vidím mnohé paralely, i toto se dá doladit "za pochodu", zvláště jsou-li to podobně či ještě lépe shodně smýšlející rodiče (o což se tady zakladatel snaží/snažil). Je v pořádku, že to vidíte jinak, prostě máte jiný pohled na věc, o nic nejde. Snad se Vám podaří najít řešení, které bude podle vašich představ (podle profilu jste z Prahy, tam je výběr docela slušný, takže snad ano, držím palce 🙂).
Kdyby měl zakladatel diskuze představu typu: vezmu si učebnice ze školy, pospojuji si témata (dejepis sr zeměpisem ci prirodni vedy, jak uzná za vhodné) a budu o tom povídat anglicky. Postupne vlastním tempem to probereme připadne něco přidáme, když to dítě zaujme; zajdeme na výstavu či do muzea.. na to bych neřekla ani popel a popřála hodně štěstí..
Ale pokud se tu prezentuje stylem "škola je zbytecna buzerace", dítě ať dela, co chce a kdy chce, třeba ho něco bude bavit.. osnovy jsou zbytecne, budeme si anglicky povídat a hrát počítačové hry, tak potěš koště. Na druhou stranu se nemusím bát, že by produkt tohoto vzdělávání konkuroval mym dětem z klasicke skoly🙂
@verdos U me je problem, ze ja nejsem pedagog, k humanitnim vedam neumim pristupovat a jen na prirodnich vedach fungovat nemuzeme 😀 . Uvidime, provozovatele te soukrome skolky zvazuji i alternativni vzdelavani k ZS, kazdopadne na to mame zatim cas. Jj, v Praze je moznosti vic, tak uvidime, co nakonec dopadne.
@armitage Dobrý den, plně chápu, proč chcete své děti učit doma, kdybych měla tu možnost, udělám to také. Příspěvky jsem zatím četla pouze do půlky, ale i tak se docela bavím nad tím, jak vysokoškolsky vzdělaní lidé nedokáží přijmout alternativní možnosti vzdělávání naší budoucnosti ( našich dětí ), Avšak měl jste asi čekat, že několik jedinců, kteří se živí učením na různých školách, budou vůči tomuto skeptičtí a budou mít potřebu se vyjádřit. Mě je úplně jedno, jak píšete, nebo nepíšete svůj text, pro mě to dává smysl. A mimochodem, lidé, kteří po Vás tady chtějí nějaké obhajoby a vysvětlení Vašeho rozhodnutí - nevím proč, neumí číst ( viz název diskuze ) - možná je to ve škole nenaučili................
Btw já znám tolik asocialu a hloupých lidi a všichni chodili na základní školu.

@armitage Mne se libi, jak se porad ohanite tou angličtinou🙂 Je to jedine, co vas bavi a jakz takz umíte a předpokládáte, že vase deti budou po vás...? Ale co když je bude bavit přírodověda a francouzština? Pořád je budete "otravovat" britskou literaturou?🙂. Není lepší dát nahlédnout do všech oborů, což základní škola poskytuje a jako nadstavbu jim zajistit výuku toho, co je zajímá? Pořád si myslím, že všeobecný základ je důležitý i za cenu mirneho nasili🙂. Není nic horšího, než když jde někdo na medicínu "protože ho nebavila matika" a pak není schopen vypočítat dávkování léků, protože neumí převádět jednotky..