icon

Osmileté dítě po škole samo doma

aneta15
29. srp 2016

Osmiletá dcera jde do druhé třídy a protože je hodně prvňáku tak se pravděpodobně nedostane do družiny. Vůbec nevím jak to řešit, babičky jsou ještě v práci a ona by byla sama doma do 16 hodin. Jsme menší město a kroužky jsou většinou od 15. 00. Po obědě jsou jen kroužky v družině, kam jí nevezmou, protože není zapsaná. Chodí Vaše děti sami ze školy? Nebo jak to řešíte? Dcera je celkem zodpovědné díte ale stejně nevím, co jí napadne a hlavně mi přijde prostě "malá".

Strana
z4
sisstin
30. srp 2016

Ono zalezi i na diteti, syn si zaleze a kouka na YT, nebo prijde uz s kamaradem. Ale tady je to fakt jiny, nez co vim od holek, co bydli ve meste. A syn je opravdu extremne zodpovedny, nebojim se mu sverit na chvili ani dceru, on nic nevyvadi atd. Jako stat se muze cokoliv, ale to se muze, i kdyz jsem doma.

sarihy
Autor odpověď smazal
markiiska
30. srp 2016

@aneta15 zkusila bych najmout...já při studiu hlídala, vyzvedla sem ze školky, příp ze školy, vzala na kroužek, napsala úkoly a vydělala sem si celkem "nenáročnou prací" dostala sem 60kč na hod a byla sem spokojená 🙂

konidana
30. srp 2016

@sarihy mám stejnou zkušenost. Samotné se moje děti chovají mnohem zodpovědněji, než když jsem nablízku. Dohromady doma šílení poděsové a skoro nevnímaj, ale jak mají zodpovědnost sami za sebe, tak fungujou 🙂

karlajasmine
30. srp 2016

@astyna Jo, v zasade s vami souhlasim, ale presto vim, ze bych to v tomto veku jeste psychicky jako matka nedala... az tak o 2 roky pozdeji. Ale tohle je invidualni, myslim, ze tohle musi kazda matka podle sebe... Jestli v 6,8,10,12 letech.. Jako pokud nekdo nenecha 17ti letou doma samotnou nebo naopak nechava 3 lety, tak se myslim da odsuzovat, ale jinak je to fakt individualni a rodice musi podle toho, jak se citi..

lajla
30. srp 2016

Ne,nenechala...v žádném případě, psychicky bych to nedala...a dcera také ne... naštěstí to nemusím řešit
Do školy ji vozime tam i zpět,druzina tuk tuk je... každopádně pokud by nebyla...teta na hlídání by to řešila...a také společné vyzvedávání děti a střídání se s dalšími rodiči...kolikch jich končí třeba v 5??? Taková výpomoc

sisstin
30. srp 2016

Jsem si vzdycky rikala, ze jsem dost uzkostna matka, ale co tak ctu, tak ani ne. Syn byl dlouho na mne zavisly, spal se mnou skoro do 8 let, ale jak "odpadnul", tak je fakt hodne samostatny, az ziram. A to do peti let se ode me nehnul nebo od blizkych osob. Je to hodne individualni. Dite, ktere samo doma byt nechce, bych urcite nenutila.

koordinatorka_odboje
30. srp 2016

@sarihy však jsem psala, že to je v každém větším městě a pořád slyším tu samou písničku, že dělám z Prahy bůhvíco, protože tam nežiju 😝

elu
30. srp 2016

víc než migrantů a pedefilu bych se bála spíš dopravy a ta prostě je jiná než byla za nás...my jsme hráli na silnici před barákem vybíjenou, protože auto projelo za 30 min. jedno...dneska na tom samém sídlišti se nenajde minuta, kdyby tam auto neprojelo...řidiči si dopisují sms, nedávají pozor, spěchají do práce...prostě prostor na neštěstí je je několika násobně větší...a to jsou moje zážitky z malého městečka..15 tis. obyv.

veronika546
30. srp 2016

od 5 let jsem chodila s kamarádkami sama ven, samozřejmě blízko baráku, domů jsme přicházeli až k večeru, ale bydlíme na vesnici, tak tu není provoz. Do školy jsem chodila sama od 1. třídy, ale měla jsem to pár kroků od baráku. Jinak v baráku bydleli prarodiče, takže sama doma jsem nezůstávala. Myslím, že chodit sama do školy a ze školy v 8 letech není vůbec problém, ale samotnou doma bych ji nenechávala.

lucie7411
30. srp 2016

nečetla jsem všechny příspěvky, ale dcera chodila sama domů už v první třídě a byla vždy sama doma minimálně 3 hodiny, já samozřejmě nervy hlavně aby došla přes silnici v pořádku, zvládla to...ted půjde už do páté třídy, ale i tak má člověk strach :( ale zase můžu říct že je samostatná a snad i zodpovědná zatím... pro mě byla nejhorší ta cesta a doma se už zabavila, udělala si úkoly a já ji vždy na každý den dala nějaký úkol třeba umýt umyvadlo, druhý den poskládat ponožky...a jak jsem přišla z práce tak mi vždy hrdě ukazovala co sama udělala...ted už jsme ve fázi že přijdu domů a jsou třeba bramboráky na stole :D

krystalka
30. srp 2016

@sisstin - tak doufám, že u nás to osamostatnění taky už brzy přijde 😉 , teď mu bude 8 a půl....já bych ho i klidně nechala, aby byl víc samostatný, ale on nikam sám chodit nechce, i když mu to nabízím, podporuju, ujišťuju, že je šikovný a že by to určitě zvládnul....ale prostě nikam sám nepůjde, nikde sám nebude....co nadělám....jako on by třeba absolutně neměl problém, že by někam netrefil, on když něco nejede, tak hned dokáže vymyslet jinou, náhradní trasu, jak by se někam dostal.....ale prostě sám to zkusit nechce ani náhodou....a i když se nám náhodou podaří, že něco zkusí, tak sice je na sebe pyšný, že to zvládnul, ale příště zase nechce, že prý jednou už to dokázal, ale znova, že už nechce....

astyna
31. srp 2016

@karlajasmine

NO moje máma na výběr neměla 😀 odmala jsem bývala sama doma, takže návyky jsem měla zažité. Chodila jsem si i sama nakupovat 🙂 mamka mě tak vedla.

lenka5731
31. srp 2016

@elu jo, doprava taky. A u nás jsou jako bonus ještě volne pobihajici psi. My to ze školy Máme 2 km, část z toho i po hlavni silnici mezi městy, uzka cesta v zatáčkách, nějaký chodník je jen pár set metrů. .. no prostě vse dohromady.

lenka5731
31. srp 2016

@lucie7411 známa mi říkala, že její dcera taky často něco sama doma smaží, jen prý pak zapomíná vypínat plotynku :(

lenka5731
31. srp 2016

@krystalka tak to u nás naopak, dcera chtěla už v čerstvých 6 hodit ze školy sama, I když nemusela. .. tak chodila jen občas, abych věděla, že to zvládne a az to bude potřeba, že se to muže využít. A to si i cestou nasbírala listy na tvoření a kamarádce donesla učení 😀

lenka5731
31. srp 2016

@krystalka ještě me k tomu osamostatnovani napadlo. . Dceři jsem vzdy dávala dobne ukoly typu "dojdi do pekárny pro rohlíky , dones na postu doporučeny dopis, že ptej se v textilu jestli maji leginy vel.116, kup vstupenky,jízdenky, cvakni lístky, kup lístky u řidiče, v automatu... " a tak. Já jsem čekala bud venku nebo pár kroků od ni.

gabulka10
13. zář 2016

@anniesfibis jo taky jsem chodila v prvni tride sama...ale skola byla hned za rohem,aut minimalne a 30let zpatky..dnes je,ale opravdu jina doba😔

gabulka10
13. zář 2016

@anniesfibis jo taky jsem chodila v prvni tride sama...ale skola byla hned za rohem,aut minimalne a 30let zpatky..dnes je,ale opravdu jina doba😔

kamila297
14. zář 2016

@aneta15 Tak to je peklo. Nedokážu si představit, že bychom neměli družinu. Jedna sousedka řeší hlídání "adoptovanou" babičkou. Našla si ji na internetu přes agenturu a je to moc milá paní. Asi bych to v případě krize řešila taky tak.

kamila297
14. zář 2016

@sarihy Přesně. Máme pevná pravidla, za jakých může syn fungovat sám venku. Pokud by je porušil, znamenalo by to naboření důvěry. A poslední dobou ani nemusím volat, ať jde domů a najednou slyším klíče v zámku 🙂

sarihy
Autor odpověď smazal
kristyn.g
Autor odpověď smazal
Strana
z4