Podpořte petici pro návrat dětí do škol.
Ahoj všem, můj syn mě poprosil, abych začala řešit, že nechce být pořád doma. Tak jsem se rozhodla založit svoji první petici a trochu ho podpořit. Petici najdete zde:
https://www.petice.com/petice_zoufalych_rodi_za...
Děti chtějí do školy, stýská se jim po kamarádech a mají nárok na kvalitní vzdělávání. Zavření škol do září nevyřeší problém, děti budou muset fungovat nějak i v létě.
Pojďme je podpořit a bojujme proti strachu a šíření paniky!
Děkuji za každou podporu či sdílení!
Tereza
P.S. Podepsat můžete, ikdyž nejste zrovna rodiče dětí školního věku.
@marulu v nemecku zije moje sestra,tam maji doporuceni ale opravdu to nikdo nevbima jak spolecenskou odpovednost od lidi s rouskama utikaji vsichni,takze...
Ahoj, četla jsem pár posledních stránek...
Že by nebyla kapacita se nebojím, ze začátku bude prázdný druhý stupeň. Pak teda úplně nevím jak to chtějí skloubit v červnu s tridnickyma hodinama druhého stupně, ale jistě to nějak udělají. Jsem zvědavá na ty rizikové skupiny, jak jsou specifikované a jak to budou rodiče dodržovat. Jinak já bych mohla jít děti i doma, pracuju normálně na plný pracovní úvazek ale mohu dělat hodně z domu a dělám tak i teď, ale do školy děti dát chci.
S tema rouskama to je fakt vec. Uplna spasa pro lidi, v jejich zemi je tech nakazenych (a opravdu priznakovych s komplikacemi) nula nula prd. Pokud ta cisla budou rust cely kveten stylem 100ks nakazenych a ten den zaroven i 80 vylecenych, tak se jim na to lidi fakt proste vyserou. Ja teda jo. 😂
@marcicek84 O rouškách jsem nic nepsala, to jsi asi reagovala na někoho jiného. Ale ano, nosím je a v místech setkávání více lidí pohromadě považuji za odůvodněné, bez ohledu na to, že to třeba v létě bude nepohodlné. Naopak na volných prostranstvích, kde jsou lidi dál od sebe, a v přírodě je to pochopitelně nesmysl.
Jinak ty, podle tebe "nejzajímavější", informace z článku, tedy ohledně Primuly, se můžeš zcela veřejně, oficiálně a v podrobnější verzi dočíst v jeho životopise na stránkách Ministerstva zdravotnictví.
@alcar https://www.novinky.cz/domaci/clanek/nejdriv-by... možná to tak horké s nimi nebude, když už se hovoří i jakémsi rozvolňování hranic, ono totiž, když skončí stav nouze, to nebude jednoduché omezovat pohyb, lidem nasazovat roušky a to tvrdím pořád, už si asi všimli, že to ve společnosti začíná vřít...
@pratensis ovečky taky jednou přestanou poslouchat a ovčáci nemůžou být všude, jak jsem psala lékař, nemocnice, MHD, úřady, obchody, pošta, vše bych byla ochotna tolerovat, pravděpodobně to zůstane u rozvážky jídla a balíků, v pekárnách kvůli hygieny.....ale pochybuju, že je to trvale udržitelné v kancelářích bez klimatizace, horkých provozech, školách, na veřejných prostranstvích, vzdám se ráda i hromadných akcí a omezím cestování, pokud to bude nutné, to zase nikoho letos neubude, ale jak jsem psala, pokud nechtějí zruinovat restaurace a hotely, bude zapotřebí tyto služby plně otevřít, třeba s přísnými hygientickými standardy, oddělené stoly, servírovaná jídla, ať se lidé přes sebe nikde netlačí a neobcházejí se, ještě otázkou jak by to vy takovém hotelu vypadala v nějakých větších wellness centrech (zda by se dalo využívat), ale bylo by dobré to říct, těžko si někdo objedná hotel s wellness za vyšší peníze a nakonec to ani nevyužije...a samozřejmě, že se bavíme o tom, že pokud ty čísla výrazně neporostou, a bude se tak nějak konstantně udržovat...
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/c... 🙂 takže s rouškama měsíc, nebo měsíc a půl, aha asi jak dlouho se podaří udržet ten nouzový stav, zavřené hranice už ne 2 roky, ale rok, no vida, je třeba se ozývat...
@marcicek84 Nezlob se, ale o rouškách diskutovat nechci, považuji to za ztrátu času.
@pratensis neboj, budeme diskutovat bez tebe 😉
@marcicek84 To jsem sama ráda. 😀
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/c... otevírat plně škol až na podzim je fakt super nápad...
A kdy je chceš otvírat, v létě?
@dor myslím, že se měly otevřít v tom květnu více...v létě by to polevilo zase...takhle na podzim plný provoz, nevím teda...
A samozrejme bez prehnanych opatreni typu rouska, snizena kapacita, rozestupy decek 4m od sebe apod. Ja uz jsem presvedcena, ze u nas je koronavirus proste nafouknuta bublina.
@alcar já taky. Naše vláda nemá koule na to podívat se na věc komplexně. Lidé umírají, umírají i na kašel... bohužel... Přísná opatření v zárodku byla dobrá, ale teď už se musí uvolnit, všechno a co nejdřív. Teď už jsme ve schodku 300mld! To je prostě problém, velkej, před kterým se nemůžeme schovat do karantény. Babiš ale chce být ten, který vstoupí do dějin jako spasitel a ochranitel před covidem... A po nás potopa. Otevřít školy v červnu, dohlížet na desinfekci rukou, být co nejvíc venku, klidně měřit teploty, ale jedem dál.
@20190418 Ten měsíc naplno otevřených škol, by nikoho opravdu neubylo...
https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/devit...
tak hlavně, že ty školy a školky necháme zavřené....
Diskuzi jsem nečetla, ale k tématu. Samotnou mne hodně překvapilo, kolik rodičů které znám, jsou proti tomu květnu .....
Tak ona ta výše osetrovneho na 80% není tak špatná ;), že jo, asi někteří do práce zpátky nespechaji. Někdo je taky vynervovanej tím, co denně čte a slyší ...je to těžký.
Sama za sebe si myslím, že pokud k tomu ta situace je (jakoze zatím to vypadá ze ano), tak druhá polovina května by byla super. Učitelé si je alespoň za nějak sjednotí za ten měsíc a děti, které na to teď doplácí z různých důvodů nejvíc, budou v lepší pozici, než přijít do školy až v září ....
@michaela_2 Tak oni nám dali na výběr. Nástup v květnu je dobrovolný. Já třeba děti nechám doma a tím pádem nesjednoti nikoho a bude v tom mega bordel a v září pojedou znova to co jedou teď. Učitelé se z toho zblázni a celé léto se z toho budou dostávat...
@pasiba jasný, ale kdo potřebuje, děti tam dat muže - porad lepší, než ne, pro některé rodiny
@michaela_2 To ano. To je jediný pozitivum. Tak snad pak neproleží léto v horečkách
@michaela_2 mě fascinuje jak lžou politici ohledně toho nouzového stavu, je jasné, že když se zruší, plno opatření nebudou moct vyžadovat, i ta povinnost nošení roušek je dle krizového zákona, i shlukování můžou nařídit jen dle krizového zákona, takže nějaký stupeń ohrožení musejí nechat....jinak pak ani nemá smysl omezovat podniky apod., totéž školy, tak když nebude stav nouze, tak proč neposílat děti do školy, to mi hlava fakt nebere...ale co platí teď jak víme může být za 14 dní jinak může se rozvolnit a školy se otevřou plošně, ne jen ten kdo chce, pokud k tomu bude epidemiologická situace proč ne...hlavně by stát neplatil nesmyslná OČRka.
@pasiba snad ne 🙂) tedy - i kdyby se nakazily, tak určitě neprolezi cele léto
@marcicek84 Souhlas ....
@michaela_2 Když to chytne dcera a ona to léto asi opravdu v horeckach neproleží tak naše rodina má 5 členů. Je tam inkubační doba, nechutná karantenni doba. Tahle nemoc je naprd v tom, že sice Karel ji zvládl skvělé, ale já budu měsíc lazar. Rozhodně dobré 2 měsíce neuvidíme zbytek rodiny než se to protočí u nás pěti a to vše kvůli pěti týdnum ve škole. Raději to chytnu až v září až projezdime zdejší lesy a okolí na kole
Ucitelky nejsou jedina profese, ktera “se z toho zblazni” jak tu bylo receno. Vsichni, kteri ted pracovali z domu to budou mit tezke. Rozjet obchody, nalakat bojacnou klientelu. Kadernice a kosmeticky atd. se uz na tu praci vylozene trepou a potrebuji ta sva decka nekam dat. Jinak tech 80% zni sice “hezky”, ale ve skutecnosti je to tezce redukovane a ve vysledku je tech 80% tak 60-70% prumerneho platu. Soucasnych 60% je totalni bida, to je v prepoctu tak polovina prijmu. Nase skolkove ucitelky prohlasily, ze do skolky ucit neprijdou, protoze ma doma kazda seniora a kazda se leci s vysokym tlakem. Tak to jsem sla do kolen. Kdo nema doma nebo v rodine nekoho blizkeho seniora?! Treba doktori a zdravotni sestry (a jine neprerusene provozy) moc na vyber nemeli, ti do prace proste chodit musi. Vim, ze nase ucitelky budou delat vse pro to, aby tu skolku otevrit nemusely. Ted, po rozhovoru s nimi (kterym jsem byla naprosto zdesena a konsternovana), vim, ze na decka totalne ser.. a prednejsi je jim jejich pohodli na ukor cca 100 dalsich lidi, ktere tim omezi. Mela jsem chut se jich zeptat, zda by s otevrenim skolky take tak nespechaly, kdyby braly polovicni prijem! Zacinam byt opravdu znechucena, jak toho nekteri zneuzivaji (a berou si rodice a decka jako rukojmi sve omezenosti). No a ze ma dneska (vzhledem k tomu poctu nakazenych, k vyvoji te situace) jeste porad nekdo strach a je ochoten sedet dalsi 4 mesice na zadku a jeste tyhle myslenkove pochody cpe jinym jako ty jedine spravne, tak to mi hlava vubec nebere. 🤦♀️
Jo a podotykam, ze v nasi ORP je za celou dobu pocet 20 nakazenych lidi! A z toho cca polovina uz vylecena!
https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/soud-... a je to tady a pak že to můžou dělat na základě jiného zákona než krizového, no nemůžou...
@alcar - ano je to přehnané, ale myslím, že vývoj možná umožní jít všem do škol od 25.5. protože jak vidno, stačí nemít nouzový stav a ministerstvo zdravotnictví nemá co nařizovat, ani roušky...

@marcicek84 jenže je to o tom, že jsou země, když stačí doporučit a řídí se tím všichni nebo skoro všichni, protože to vnímají jako svoji společenskou odpovědnost, u nás to máš narizene a stejně to lidi budou porušovat, protože je osobně to omezuje a ostatní jsou jim ukradeni, je to bohuzel pozůstatek totality. Kdyby to u nás nebylo narizene, tak většina lidí roušky nemá a ještě by se smáli těm, kteří by je nosili.