Podpořte petici pro návrat dětí do škol.
Ahoj všem, můj syn mě poprosil, abych začala řešit, že nechce být pořád doma. Tak jsem se rozhodla založit svoji první petici a trochu ho podpořit. Petici najdete zde:
https://www.petice.com/petice_zoufalych_rodi_za...
Děti chtějí do školy, stýská se jim po kamarádech a mají nárok na kvalitní vzdělávání. Zavření škol do září nevyřeší problém, děti budou muset fungovat nějak i v létě.
Pojďme je podpořit a bojujme proti strachu a šíření paniky!
Děkuji za každou podporu či sdílení!
Tereza
P.S. Podepsat můžete, ikdyž nejste zrovna rodiče dětí školního věku.
@marcicek84 ani ty rousky? Ja dnes rano nekde cetla, ze ty narizuje ministerstvo zdravotnictvi a nema to co delat s nouzovym stavem. 🤔
@pasiba také máme 3 děti, ale beru to tak, že pokud to chytnou v červnu ve škole, tak hold na kole budeme jezdit na podzim. Neříkám, jaká je tahle věc hitparáda, ale zůstat kvůli tomu zalezli půl roku, není řešení. Rozhodne jsem byla pro opatření, která měla zpomalit ten nápor, aby nezkolabovalo zdravotnictví, jako třeba v Itálii, ale postupně se budou muset ta opatření uvolňovat, zase kvůli jiným věcem.
Navíc, pokud se podíváme třeba na Čínu, je dost pravděpodobné, že na podzim přijde druhá vlna i u nás. Ten vir nezmizí, musíme se naucit fungovat dál, s pokud možno co nejmenšími dopady na všechno
@ilonne tak hlavně ono jak vidíš ten vývoj a i to, že některé opaření lze aplikovat jen ve stavu nouze ve tvém případě počítám s tím, že po ukončení nouzového stavu bude plný nástup dětí do škol bez roušek...a vláda to u veřejnosti už dlouho neustojí, květen do 25.5. max...ale zase souhlasím s tím, že by měli mít čas do té doby na postupné rozvolnění, ale pak opravdu roušky jen jako doporučení, případě ty obchody a MHD.
Jinak jsem ráda, že u mě v práci mají rozum, budou úlevy pro matky dětí se zavřenou školkou. A roušky budou jen povinné u skupinek větších než 5 osob, poradách a na společných chodbách, tedy tím, že kanceláře jsou pro 2-3 lidi a hodně lidí bude na HO, tak stejně v tom kanclu bude člověk většinou sám, uvažuje se i střídání se, každý chvíli, ale nikdo ani nevedení není rouškové, takže se přizpůsobí platným nařízením a udělá se to tak, aby to bylo v pohodě. Jsem opravdu ráda a oceňuji to 🙂 Tedy tento uvolněný režim bude až do konce června, tímto pro mě asi pomalu končí problémy spojené se stavem nouze, byla bych ráda aby dostali do 25.5. všichni rozum, i školy a školky, zrušili roušky a zase se mohlo normálně fungovat, byť jsem psala výše mně se omezení budou týkat velmi málo, bohužel si však uvědomuji že ne každý má to štěstí. A ne, nepotřebuju do konce června sedět na HO, nejsem ten typ.
@alcar to zase stačí napadnout u soudu, ministerstvo zdravotnictví na takové nařízení nemá pravomoci, toto je omezení spadající do lidských práv, tedy to může stát nařizovat jen přes krizový zákon, ale to oni si už dají do richtigu. Mmch to nařízení na roušky jsem dohledala, že je vyhlášeno dle krizového zákona, takže na tom asi něco bude...Jedině krizový zákon může člověku zasáhnout do osobních svobod, nevím, proč nás vláda krmí blbostmi...nenechme se nabulíkovat...
@alcar http://www.chvaletice.cz/aktuality/od-1932020-p... město chvaletice má zvěřejněno, takže nevím na co si tady kdo hraje, babiš lže jako když tiskne...
@alcar http://urad.mesto-milovice.cz/file_manager.php?... a tady odkaz přímo na to vládní nařízení
cituji.................a ve smyslu § 5 písm. a) až e) a § 6 zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon), ve znění pozdějších předpisů, pro řešení vzniklé krizové situace, rozhodla o přijetí krizových opatření, tímto ve smyslu ustanovení § 5 písm. c) a § 6 odst. 1 písm. b) krizového zákona.
Vláda
I. zakazuje s účinností od 19. března 2020 od 00:00 hod. všem osobám pohyb a pobyt na všech místech mimo bydliště, bez ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa) jako je respirátor, rouška, ústenka, šátek, šál nebo jiné prostředky, které brání šíření kapének;
takže ano sice nouzový stav je vyhlášen na základe ohrožení veřejného zdraví ale nařízení je vydáno dle krizového zákona.... 🙂 tak bychom se pomalu mohli těšit na léto a řeči dědka Prymuly o rouškách celé léto jedním uchem tam a druhým ven...žádná vláda neustojí mít stav nouze do konce léta, ani nižší stupeň stav nebezpečí nedává takové pravomoci jako stav nouze...
@marcicek84 diky za odkazy. A vidis, to je vec, kterou ti nenapisou na prvni stranu seznamu. A lidi slepe veri. Take jsem pro nechat rousky v mhd, na uradech, v obchodech, v nemocnicich a vsude tam, kde je kumulace lidi. Ale pri chuzi na ulici a v tech skolach a skolkach je to nesmysl.
@ilonne ja nad tim premyslela. S kym starostove jednaji ohledne tech opatreni ve skolkach? Skoly jsou jasne, tam to urcuje stat/vlada (konkretne s tema rouskama), ale skolkam tohle narizeni urcuje kdo? Hygiena? Nebo se radi s nejakymi epidemiology? Jde mi konkretne o ty rousky. Kdo muze starostovi naridit, aby decka ve skolce mely rousky? Protoze za techto podminek ty skolky fakt neotevrou. 🤔
@alcar tady to přijde taky, hold bude se muset na jistých místech přestat kníkat a psát petice, práce z domu (pro některé dovolená) končí....
Ano plně s tebou souhlasím co se týče roušek, nejhorší je, že i Babiš lže lidem (včera jsem u jednoho rozhovoru s tím rostla), že se pro ně nic nemění, když neprodlouží nouzový stav, ale mění a dost podstatně a nikdo si to neověří a slepě věří....no počkáme, mně je vlastně teď dost jedno jak to bude, já mám zařízeno...
ještě k tomu i starostové mohou nařídit roušky, jen pokud se řídí krizovým zákonem, jinak nemůžou, ve chvíli stavu nebezpečí, ale už nemají takové pravomoci jako ve stavu nouze, to je odstupňované...
Nám ze školy napsali, že pokud to nějakým způsobem nechají na rozhodnutí ředitele, zda je schopen provoz v těchto podmínkách zařídit, že školu neotevřou.
@hojda tedy je otázkou jak se změní podmínky, když chtějí zrychlovat, já věřím, že to po 25.5. bude už opět povinné pro všechny a pro všechny to bude bez roušek 🙂
@marcicek84 to uz je vazne komedie 😂 https://www.novinky.cz/domaci/clanek/musime-pro...
@hojda U nás nemají zájem rodiče. Spoustě děti pracuji rodiče v Praze a pro to tam děti nechtějí dát.Hlavně im vadi sepisovat čestné prohlášení. Já jsem původne nechtěla dát děti do školy ale syn tam chtěl tak jsem souhlasila. No a nakonec ji asi neotevřou.Uvidíme co bude ono se to pořád měni jak ponožky.
@alcar vdyt to rikam celou dobu a kolik lidi me castovalo,ze se mylim...tak ted se smeji dvojnasob 😂😂😂 komedie na n tou,ale verejnost uz vi,ze s koncem nouzoveho stavu omezovsni skonci,ano v ramci zakona o ochrane vetejneho zdravi to muze pretvat na miste,kde vetsina obyvatel nema nejmensi problem,ale to je asi tak vse...
@ilonne tak možná vám ty školy otevřou a půjdou všechny děti, začalo se chvátat...no vida, že to jde...
@marcicek84 taky si říkám, obchody, restaurace pojedou o 14 dní dřív, tak by mohly i děcka a všechny
No, takze od 25. kvetna asi budeme moci chodit do divadel. Ale skoly pouze do 15 zaku. 😂 Ma cenu to komentovat?
@klea81 jen se to nesmí říkat nahlas před učitelským sborem, oni to neradi slyší, takovou zprávou přerušit jejich kníkání to si přece nemůžeme dovolit 😂 😂😂
@marcicek84 oni nechteji, aby je ta infekcni decka nakazila! 🙈😃
@alcar které infekční děcka, co jsou po 6 týdenní karanténě??? :D a už je povolen i volný pohyb a setkávání do 10 osob a nouzový stav chtějí mít nastavený do 25.5., dle mého názoru pak zmizí roušky a otevřou se školy úplně, dávalo by to smysl a možná bude i jednodušší zajistit ten provoz ve školách a školkách...
@marcicek84 No jestli zprovozní divadla, kina a další podobné hromadné akce s těsným kontaktem, tak pak už skutečně postrádá jakýkoli smysl mít zavřené školy nebo je otevírat za těch řečených podmínek (max. 15 žáků ve třídě a v lavici po jednom). Data za poslední dny jsou parádní, já jsem třeba nečekala, že odraz rozvolněných Velikonoc a otevřených hobby marketů nebude vůbec žádný. Takže zrychlené rozvolňování je určitě odůvodněné. Ale až takhle? To mi přijde zu viel... Ale jak to půjde postupně, tak to snad odrazí případnou změnu v trendu, když bude třeba ... Já jen doufám, že mají plán B pro případ, že další vývoj nebude už tak idylický. Jako že třeba ta chytrá karanténa už je odzkoušená, mouchy vychytané a v případě potřeby ji bude možné rychle zavést plošně. Naposledy, co jsem to trochu sledovala, to na mě tak úplně nepůsobilo... A jinak doufám, že když nic, tak nošení roušek zachováno bude ještě i nějakou dobu po skončení nouzového stavu, protože preventivní smysl rozhodně mají. Ve smyslu přenosu, nikoli ochrany před infekcí, jak dost lidí pořád odmítá pochopit. Proč ne v rámci zákona o ochraně veřejného zdraví? Vždyť to tam bylo doteď, sice v rámci mimořádného opatření, ale bylo. Nebo to snad může mít i jiný právní rámec. Teď tu povinnost zavedly dvě spolkové země v DE, třetí o tom uvažuje, přitom už také uvolňují, takže to by zásadní problém být nebyl. Že lidi frflají, že jsou nepohodlné (a ano, jsou), to není argument.
@pratensis už se rozvolnily i vysoké školy https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/vysoke...
@pratensis já nevím, jak už ti to mám vysvětlit, roušky jde nařídit nosit jen v rámci krizového zákona, jsou i na základě toho zákona nařízené, je to zásah do listiny základních práv a svobod, to nejde sanovat zákonem o ochraně veřejného zdraví, můžou to jen doporučit a můžou to jen zachovat na určitých místech, např. jako v rakousku nic víc, zvykej si na život po roušce, pokud budou čísla dobrá, koncem května ji snad už i odložíme, vsadím se, že jsou koncem května všechny děti do škol i školek bez roušek...no neříkala jsem to, že to tak bude muset dopadnout???
@marcicek84 VŠ měly jít jako první, ne? Tam tomu nic nebránilo.
@marcicek84 A jak to tedy mají ukotveno v tom DE? Teď tam také zaváděli povinnost.

@ilonne v pripade, ze se opravdu neotevre a jine skolky ano, tak to hodlam resit. Jen jeste vyckavam. Ale obavam se, ze reditelka se se starostou mesta jiste “nejak” domluvi.