icon

Podpořte petici pro návrat dětí do škol.

teru_k
11. dub 2020

Ahoj všem, můj syn mě poprosil, abych začala řešit, že nechce být pořád doma. Tak jsem se rozhodla založit svoji první petici a trochu ho podpořit. Petici najdete zde:

https://www.petice.com/petice_zoufalych_rodi_za...

Děti chtějí do školy, stýská se jim po kamarádech a mají nárok na kvalitní vzdělávání. Zavření škol do září nevyřeší problém, děti budou muset fungovat nějak i v létě.

Pojďme je podpořit a bojujme proti strachu a šíření paniky!
Děkuji za každou podporu či sdílení!

Tereza

P.S. Podepsat můžete, ikdyž nejste zrovna rodiče dětí školního věku.

ilonne
24. dub 2020

@alcar Chápeš to částečně dobře. A když skončí nouzovy stav, další opatření pojedou pod zákonem o ochrane veřejného zdraví, jako např. nošení rousek - par. 69/1i, myslím, že tam už je to dokonce i teď.

alcar
24. dub 2020

@ilonne no ale toto jim ted prece smetli ze stolu (ne rousky teda), ale neco mi rika, ze tohle bude podobna situace.

marcicek84
24. dub 2020

@pratensis nakonec mi přijde poslední dobou to co se děje na vládě celkem usměvné, taková komedie na pokračování. Překotně otevřeli hranice, co teď mají dělat lidi co mají koupené zájezdy, ještě na své náklady budou muset platit za testy, pak mě to posunutí rozvolnění obchodů nepřijde nerozumné, pořád oproti ostatním budeme mezi posledními o něco rozvolní....Maďarovi nevěřím, ten už několikrát převlékl kabát...jinak ano, z počátku epidemie a při exponenciální křivce to bylo v pořádku to nosit všude, teď jsme jinde, úplně jinde...

@alcar ano předělají pod krizový zákon a pak bude muset platit stav nouze, když přestane, přestane platit plošně přijatá opatření tímto zákonem. Pak by mohli některé, opakují pouze některé věci omezit zákonem na ochranu veřejného zdraví, ale to se bavíme o snesitelných věcech...de facto to problémy nikomu činit nebude...

pratensis
24. dub 2020

@alcar Ale v jiných zemích je přece epidemie zase v úplně jiné fázi, takže to nejde moc srovnávat. Nějak nevidím důvod, proč k tomu přihlížet (ale nejsem odborník, politik, ekonom, epidemiolog...)
U Slovenska jsem zaznamenala, že třeba školy otevírají až někdy v červnu. Jinak jsem žádné detaily aktivně nevyhledávala, takže přesně nevím a jistá si nejsem, jen jsem to někde zahlédla.

ilonne
24. dub 2020

@alcar Jak co. Tohle bylo i kvůli podnikatelům, stát jim takto nemusel hradit usly zisk, kdežto pri krizovém zákonů ano. Tak proto.

marcicek84
24. dub 2020

@ilonne nemyslím si, že to s těmi rouškami budou mít tak jednoduché, byly pod krizovým zákonem, pokud to je taky nějaký předělaný zákon, tak to mají blbě...omezuje to lidská práva...

alcar
24. dub 2020

@pratensis ty faze jsou v cele Evrope zhruba stejne.

marcicek84
24. dub 2020

@ilonne tak víš co, já o 8 h denně roušku nebudu nucena nosit, mi to de facto může být jedno, ale opravdu, proč se na tom lpí jen u nás, to je mi záhada...taky je otázkou zda je to zavření škol taky vejde jen pod ochranu veřejného zdraví nebo bude muset být stav nouze...aby ses nedivila, že bude 25.5. všichni otvírat...

alcar
24. dub 2020

@ilonne myslim, ze tam slo i o zavrene hranice a to se neopiralo o nic. To bylo zruseno na zaklade omezovani svobody...tusim, ne?

pratensis
24. dub 2020

@alcar Nejsou, mrkni na křivky nárůstu pozitivních případů. (Jasně, dá se argumentovat, že ne všude testují stejnou měrou, ale s tím se bohužel nic nedá dělat). Včera jsem třeba koukala na Rakousko a Německo a jsou na tom znatelně lépe než my: jejich křivka se zakulacuje směrem k vodorovnému trendu (kdy by pozitivní případy nepřibývaly) výrazně víc než naše.

marcicek84
24. dub 2020

@alcar ano o právo vycestovat z listiny základních práv a svobod, jakékoli právo z listiny lze omezovat jen krizovým zákonem, to ten rozsudek řekl, proto to chtějí napadnout, dle mého hrajou o ty roušky …. jinak by jim to přece mohlo být jedno, na to tedy kasační stížnost, předělám zákon a jedu dál...a zase lžou lidem...

ilonne
24. dub 2020

@alcar Jenže i ty hranice se neotevrely úplně. Musíš mít pádný důvod je překročit a pouze pozemní cestou. Jinak to není srovnatelné opatření.

marcicek84
24. dub 2020

@ilonne ale můžeš vycestovat, o to jde, můžeš odjet a vrátit se pokud splníš podmínky, to je naprosto v pořádku a je to úplně něco jiného, kdo chce odjet, ať si ty testy zaplatí, je zachována svoboda a zajištěna ochrana veřejného zdraví...

blondynka400
24. dub 2020

@ilonne nemusíš mít pádný důvod, můžeš klidně i na dovolenou 🙂

pratensis
24. dub 2020

@marcicek84 Na rouškách se nelpí zdaleka jen u nás:
https://infografiky.ihned.cz/rousky-ve-svete/r~...
Za pozornost stojí Německo a Rakousko, kde jsou nebo budou povinné přesně na těch nějdůležitějších místech, o která hlavně jde. Přitom, jak jsem psala @alcar, koukala jsem včera na křivky nárůstu počtu pozitivně testovaných a zrovna tyto dvě země jsou na tom znatelně lépe než ČR (edit: teď jsem to pro jistotu ještě zkoukla a Německo zhruba srovnatelně, Rakousko lépě).

ilonne
24. dub 2020

@blondynka400 Tak předem zaplacena dovolená asi pádný důvod bude, ale nemůžeš jen tak na nákupy do Německa apod....

marcicek84
24. dub 2020

@pratensis ale pořád rozvolňujeme pomaleji, nepřijde mi to divné...a představ si, že tedy státy co jsem dle tebe na tom lépe, to zvládly i bez těch roušek všude, ale jen na těch důležitých místech, tak i u nás by už pomalu bylo na čase to zavést...

blondynka400
24. dub 2020

@ilonne můžeš, proč by jsi nemohla. Ale potom 14 dní karanténa a nebo musíš mít negativní test na vlastní náklady

ilonne
24. dub 2020

@blondynka400 prý nemůžeš, četla jsem k tomu asi dva články. Jeden byl tuším na novinkách a jeden na idnes.

marcicek84
24. dub 2020

@ilonne víš nevím jak ty, ale lidé ty zaplacené dovolené hromadně ruší a jsou z toho celí na nervy....ale na druhou stranu proč tu někoho držet, zaplatí si testy a ať si jede kam chce, to je fér...přece ještě nebudeš lidem závidět to moře, ne? Jinak můžeš, ale bohužel ostatní státy nepřijímají turisty, takže až začnou, tak budeš moct i ty, stačí ty testy...

blondynka400
24. dub 2020

@ilonne na tiskové konferenci to bylo řečeno jasně. Jen těžko si někdo bude platit test za 3 litry kvůli jednomu nákupu

marcicek84
24. dub 2020

@ilonne dokonce si můžeš udělat test v ČR, který platí 4 dny, pak odletet a vrátit se do ČR a znovu jen neopakovat, protože stále platí ten původní...

pratensis
24. dub 2020

@marcicek84 Jo, proti tomu nejsem. Aby byly roušky jen na místech, kde opravdu mají smysl. Pro to jsem všema deseti a hned od začátku. (A kdybys chtěla ztrácet čas tím, že si projdeš zpětně tuto i tu druhou diskuzi o koronaviru, tak tam tohle moje vyjádření opakovaně najdeš.)

marcicek84
24. dub 2020

@pratensis neřešme, myslím, že teď tady tak nějak panuje shoda a to je fajn. No teď bude zajímavé jak se s tím poperou ve vládě a co vymyslí...

marulu
24. dub 2020

@marcicek84 já myslím, že i přes otevřené hranice te ale cestovky těžko dopraví na dovolenou a ke všemu tě asi nemůžou nutit dělat si testy na vlastní náklady, to by třeba pro ctyrclennou rodinu mohli být víc jak 10 tisíc, při podepsání smlouvy jsi o tom neměla tušení, takže by snad neměl být problém se stornem zájezdu či vydáváním těch poukazů.

blondynka400
24. dub 2020

@marcicek84 fakt bude platit ten původní? Jak to? Jak dlouhou má test platnost?

marcicek84
24. dub 2020

@blondynka400 má platnost 4 dny, tedy když ti vyjde negativní test první den a hned odjedeš do zahraničí a bude se vracet zpět 4. den stačí ukázat ten samý test na hranicích a splnila jsi podmínky...

blondynka400
24. dub 2020

@marcicek84 nevíš náhodou jaká je ta technika? Ty se vrátíš, na hranicích si tě zapíší (možná, známe jak to tam funguje 😀 ) a pak co, musíš někam do nemocnice na testy a potom domů? Popravdě mi to není úplně jasné....

pratensis
24. dub 2020

@blondynka400 Bohužel asi opravdu platit bude. Stačí čtyři dny starý negativní test. Mně to přijde na hlavu postavené, protože všichni víme, jak je dlouhá inkubační doba viru. I kdybys už na začátku měla virus v sobě, nemáš šanci mít pozitivní test. Natož, když budeš ještě ty čtyři dny moci cestovat všude možně a nakazit se během toho. Jediná jistota by byla čtrnáctidenní karanténa. Tuto podmínku se čtyři dny starým negativním testem jsem opravdu nepochopila.

ilonne
24. dub 2020

@blondynka400 Já už to nemůžu najít, četla jsem to okolo druhé hodiny a ještě jsem manželovi říkala, že si stejně v Německu nenakoupime. Niene máš pravdu, rozhodně si nebudu platit 3tis kvůli nákupu 😁..

Strana