icon

Podpořte petici pro návrat dětí do škol.

teru_k
11. dub 2020

Ahoj všem, můj syn mě poprosil, abych začala řešit, že nechce být pořád doma. Tak jsem se rozhodla založit svoji první petici a trochu ho podpořit. Petici najdete zde:

https://www.petice.com/petice_zoufalych_rodi_za...

Děti chtějí do školy, stýská se jim po kamarádech a mají nárok na kvalitní vzdělávání. Zavření škol do září nevyřeší problém, děti budou muset fungovat nějak i v létě.

Pojďme je podpořit a bojujme proti strachu a šíření paniky!
Děkuji za každou podporu či sdílení!

Tereza

P.S. Podepsat můžete, ikdyž nejste zrovna rodiče dětí školního věku.

marcicek84
25. dub 2020

@ilonne tak hlavne ucitelum o nic nejde,ti jsou stale na svem,po rodicich se chce samovat tuto roli doma a jeste byt doma realne za 75 procent platu.Pokud tedy epidemiologicka sitace umoznuje otevrit skoly bez rousek,mely by se otevrit,v tom cervnu to vidim docela realne...i kdyz mne to asi muze byt jedno,jak jsem psala ja to mam v praci celkem vyresene...

michaela_2
25. dub 2020

😀 ale hlavně neotevirat školy a nejezdit do zahraničí, jo?

alcar
25. dub 2020

@michaela_2 to jsou presne ty paradoxy, ktere mi nejdou v souvislosti se zavrenymi skolami a skolkami do hlavy. Dokonce se uz pise, ze se otevrou divadla (tedy vnitrni prostory - pod tim nevim, co si predstavit 😃), ale do skoly decka po 15 a v rouskach (minimalne na spolecnych chodbach). To je totalni paskvil.

alcar
25. dub 2020

Dneska me ale pan šaškoministr Vojtěch pobavil. 😃 Jsem rada, ze premysli nad tim, ze mozna zavedou, abychom si mohli pri konzumaci jidla v tech otevrenych restauracich tu rousku sundat. 🤣

marcicek84
25. dub 2020

@alcar jo skoly jsou prehnane,vzdyt ty trhy jsou hlava na hlave...Vojtech at uz jde s tim nekam nebudu s tim chodit na krku v horku,nekolikrat jsem psala co jsem ochotna,ale spustena rouska je na co? Nezkousi se zase verejne mineno co by jeste mohlo dle toho zakona o ochrane verejneho zdavi projit??? Lidi ani na dovolenou po Cesku v rouskach nepojedou...

jelenice_zavodnice
25. dub 2020

@michaela_2 Trochu off topic k tématu ale musím, páč se zase bude nadávat na Pražáky. Upravená fotografie s mnohonásobným zoomem, stejně jako ta fotka z pražských "přeplněných" Riegrových sadů z před pár týdnů. (viz. https://medium.com/@lukash/přelidněný-park-ed64...). A když se otevře to inkriminované video na iDnes, tak se musí přetrpět dvě reklamy a slova redaktora nakonec říkají něco jiného. Dnes dopoledne jsme tam byla, protože zelený chřest nemám kde koupit. Bylo to tam mnohem lepší než u každého nákupu v Lidlu u zeleniny. Lidé dodržovali odstupy, dalo se hezky procházet kolem, všichni měli roušky a v době, kdy jsem tam byla já, nikdo nic nekonzumoval. O přeplněné Náplavce by nemluvil ani Moravák i kdyby tam byl poprvé. Byl tam přítomen televizní štáb Primy, chystali si kameru a mikrofony, dle videa tedy i štáb iDnes a když jsem odcházela, potkala jsem i štáb České televize. Možná stihli reportáž do poledních zpráv, nevím, neviděla jsem je. Nebyla jste některá na Kuláťáku na trzích, které televize a štáby natáčeli tam? Ať má zbytek republiky představu, co bude večer ve zprávách 😉

alcar
25. dub 2020

@marcicek84 z roušek budou hezké bryndáčky. 😂

marcicek84
25. dub 2020

@alcar kolem rousek to zacina byt stejne fraska jako kolem zajezdu,porsd vychazeji clanky jak dlouho jeste a lidi rvou vic a vic ze ani omylem,takze to vidim jen na stav nouze,lide se oak budou branjmit nebo akceptuji jen nekde,ne vsude,proste ja uz se jen smeju,fskt to uz se ani jinsk neda,zacina to byt dobre divadelni predstaveni Prymula + Vojtech

michaela_2
25. dub 2020

@jelenice_zavodnice tak díky za info! 🙂 ale zase je fakt, že třeba v týdnu jsem jela v Praze okolo Ladronky a teda tam to natriskany bylo slušně ....

marulu
25. dub 2020

@alcar no to jsem se zasmála, jsem zastánce roušek, ale že bych přes ni konzumovala jídlo v restauraci, to by mě teda nenapadlo. To je dobře, že na ministerstvu uvažují o jejím sundání při jídle 🙂 🙂 🙂.

marcicek84
25. dub 2020

@marulu to budou specialni rousky pro restaurace - na suchy zip 😂😂😂

alcar
25. dub 2020

@marulu ale to uvazovani da asi zabrat 😃

jelenice_zavodnice
26. dub 2020

@michaela_2 Asi ano, na stezkách a v parcích pohyb je i když studenti, zahraniční pracovníci a dlouhodobí turisté odešli pryč, tak ten víc než milion lidí se někde vidět musí. Ale média už neví, kde by co točili, čekají na každou příležitost ve dne i v noci a přidají tomu pořádný zoom. To je stejné jako na začátku epidemie, lítali od supermarketu k hypermarketu a prosili vedoucí, aby si mohli natočit prázdné regály, případně, jestli jim nějaké mohou na chvíli vyprázdnit. 😖

alcar
27. dub 2020

https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/radej...

Tak ted by meli udelat jeste anketu s rodici, aby to bylo fer, ne? To je jasne, ze se reditelum nechce do prace. Jaj, jak me uz ty jejich narky vytaci. 🤦‍♀️😡

Asi je lepsi vymyslet duvody, proc to nejde, nez vymyslet zpusob, jak by to jit mohlo. To jsou opravdu srdcari! Jen sedet na zadku a na decka se totalne vybodnout. A v zari pekne na ostro a beda, jak nebudete neco umet.

marcicek84
27. dub 2020

@alcar to je fakt už maso tohle to...prymula ať od června zruší roušky kde to není nutné a normálně ať ty školy otevřou, tohle není normální...

anina32
27. dub 2020

@alcar Tak anketa pod článkem je, hlasovat může každý, názor neotvírat školy převažuje. I já jsem tak hlasovala, prvňáčka za těchto okolností do školy nedám. Nevím co vám na tom přijde nenormálního. Jestli dítě dát do školy chcete, tak budete moct, je to vaše rozhodnotí.

alcar
27. dub 2020

@anina32 co myslis temi “okolnostmi”?
Ono je prave nenormalni to, ze ti ucitele porad hledaji vymluvy, proc neotevrit. V kontrastu s otevrenymi divadly a kiny a bazeny mi to prijde opravdu uz prehnane. Vsechno bude otevrene, ale jedine skoly ne. Nikdo nikoho nenuti tam sve dite davat (ostatne takhle to rikala i vlada, ze to nebude povinne). A mne je jedno, jestli nekdo da ci ne. Mne jde o ty ucitele, aby to umoznili tem, kteri tam sve deti dat chteji.

marcicek84
27. dub 2020

@alcar souhlas,otevrit a presnat hledat pripitomele vymluvy,evidentne se nechce ani ta blbe skolce u nas,tak kde to jsme a to vzdy jeste byla otevrena i v cervenci...tak ja pocitam ze od 25.5. uz pojede bez vymluv...

alcar
27. dub 2020

@marcicek84 tak u nas se skolka beztak neotevre. Ani jedna ucitelka ucit nechce, vsechny maji “strach” a odmitaji ohrozovat sve zdravi.

Jezis, me uz stvou ty reci jako “pockejte, az se to tu rozjede” (porad cekam a porad se nic nerozjizdi). A “pockejte, az bude druha vlna, to se tu zavre uplne vsechno” (jasne, budeme chodit dva roky ve skafandrech) a “deti jsou nejvetsi prenaseci” (naopak deti uplne nejmene, protoze jsou bezpriznakovi a tudiz nechrchlaji a neprodukuji aerosol). Mne vazne prijde, ze nekteri lidi nechali rozum buh vi kde. 🤦‍♀️

marcicek84
27. dub 2020

@alcar jj,to jen rvou zas nektere skupiny,kterym se nic nechce,oni jsou nejvic na rane a bla bla bla a to ze rodice se mnohd,y v poklusu staraji a prehazuji si peci o potomky s vyplazenym jazykem na veste to je jim jedno,ty ucitelky v MS maji 100 procent zs nic.U nas ve skolce neni ani noha,ted zacy delat ty online ukoly ale i tak to spis vypadsji,ze moc s tim te prace nemaji

alcar
27. dub 2020

@marcicek84 jo, u nas taky po mesici prisly inspirace k tvoreni. A ten prvni mesic pry “myly a desinfikovaly” skolku. 😃

marcicek84
27. dub 2020

https://www.vitalia.cz/clanky/nemoci-z-rousky-a...
Jj tak nejak podobne se tvari u nas,ale co vim od zbame co taky dela ve skolce tak se desingikovalo jen tyden a pak se nedelo nic...takze...

20190418
29. dub 2020

Na mě občas výsledky těch anket působí tak, že někteří rodiče jsou podělaní strachem nebo jim vyhovuje být doma za nyní už 80% platu a prostě chtějí mít ty školy a školky zavřené, aby měli alibi pro svoji pohodlnost /strach a nemuseli sami sobě vysvětlovat, proč tam svoje dítě nedají. Vždyť přeci bylo několikrát zdůrazněno, že dát dítě do skoly/školky nebude povinné. Tak ho tam nedám, když nechci, ale proč v tom bránit těm ostatním? Tvl, kolika statisicum lidi se vyplácí 60 nebo 80% za nic namísto toho, aby 20% odvedli na daních. To si to jako neumíte představit ty dopady na ekonomiku a jak se to asi bude kompenzovat? Nám zdání i mrknutí levým okem, abychom tu díru v rozpočtu zaplácli.

marcicek84
29. dub 2020

@20190418 to přijde, a pak zase budou skuhrat, ale ted raději by seděli doma...

michaela_2
29. dub 2020

@20190418 Jo, proto bych nechala školu na dobrovolném rozhodnutí, ale žádné ošetřovné. Za červen. Protože pokud už dítě do školy mohu poslat, tak jaký jako nárok na podporu?

Btw posílám nize trochu jinou stránku těch aktuálních opatření. Je načase vrátit se do normálu, než na to doplatí víc lidi, než na covid

Pár covidových postřehů:
Dnes jsme pracovaly v pražské Všeobecné fakultní nemocnici, kde od 10. prosince čeká 30letá žena na transplantaci plic. Už se objevili dva vhodní dárci. Jenže hygiena transplantaci zakázala, protože by na sále musel být nepovolený počet lidí. Žena má doma tříleté dítě. Bez transplantace umře. Tohle bude další oběť covidového šílenství.
Jako novinářky pracující v terénu od začátku pandemie se zdravotníky to vidíme na vlastní oči a slyšíme na vlastní uši přímo v nemocnicích a laboratořích:
Covidová oddělení v nemocnicích nejsou zaplněná ani ze třetiny. Tři čtvrtiny pacientů jsou zde kvůli jiným problémům než je covid. V největších nemocnicích v Praze jako je Motol, Bulovka, VFN se hospitalizovaní pacienti počítají na jednotky, maximálně desítky.
Počet mrtvých, kteří zemřeli pozitivní na covid je přes 200, podle lékařů u dvou třetin covid nebyl příčinou jejich smrti.
Podle odborníků z laboratoře pro studium vzácných nemocí 1. lékařské fakulty VFN, kde už otestovali 2000 vzorků /pozitivní byly 4/, s teplým počasím klesá životnost viru (snižuje ji ultrafialové záření) - z několika hodin se snižuje na několik minut. Když má virus ideální podmínky, přežije na povrchu věcí jen několik hodin.
covid
Co tvrdí většina lékařů, těch tzv. v první linii s bojem proti viru: většinu lidí covid na životě neohrožuje. Možná jste to mnozí prodělali, ani o tom nevíte. Daleko víc lidí trpí kvůli covidu nepřímo - umírají kvůli tomu, že jiné zdravotní zákroky jsou zastaveny nebo omezeny, bojí se kvůli covidu k lékaři, nefunguje preventivní péče, tudíž nezachytíte třeba nové pacienty s nádory, kteří by měli výrazně vyšší šanci, kdyby se dostali včas k lékaři…
Docent Balík, jeden z předních lékařů zabývajících se léčbou covidových pacientů vzkazuje: Starejte se o svou imunitu, hýbejte se, nepřecpávejte se, starejte se o sebe - to je nejlepší prevence. Pacient se 160 kily živé váhy má tolik dalších chorob plynoucích z jeho životního stylu, že covid je jen poslední komplikace. Navíc často vše komplikuje i duševní stav - a tady je stres z covidu další faktor, který vše zhoršuje...
A přesto všechno parlament 28.4. odhlasuje prodloužení nouzového stavu o další 3 týdny? PRO prodloužení hlasovali poslanci ANO, ČSSD a komunisté - všichni ti, kteří podporují vztahy a obchody s Čínou.
Prodloužení nouzového stavu znamená, že stát bude moci nakoupit další tuny ochranných pomůcek - a od koho jiného než čínských firem za velké peníze. Bez další kontroly parlamentem.
Takže slovy jednoho z výzkumných pracovníků: “My budem dál chodit s hadrem na hubě i tam, kde je to nesmyslný, zatímco náš stát bude dotovat komunistický režim Číny a na něj napojené firmy.”

Covid 19 je jedním z mnoha virů, které vždy budou ohrožovat část populace. Aby se u většiny z vás naplno rozjel, musíte dostat opravdu vysokou dávku. To nefunguje tak, že se dotknete madla nákupního vozíku, to byste to madlo museli olízat pár vteřit poté, co jej olízal (nebo na něj naplival) jiný covid pozitivní člověk. Co vám spolehlivě poničí imunitu, je bezhlavé dezinfikování všeho kolem. Používejte zdravý rozum, myjte si ruce, ale za dezinfekce je zbytečné utrácet - ty ničí přirozenou ochranu kůže.
Za skoro sedm týdnů práce v nemocnicích s covid odděleními, odběrových centrech, odběrových sanitách, laboratořích, domovech důchodců atd. jsme toho nasbíraly samozřejmě mnohem víc. Nikdo z lidí v první linii z koronaviru nešílí strachy. Opatrnost ano, bezhlavý strach ne..

alcar
29. dub 2020

@michaela_2 díky za výcuc. Ja uz tento tyden propadla chvilkama panice, jestli jsem fakt ujeta ja nebo zbytek naroda. Prijde mi, ze tech rozumnych lidi a tech co na to nahlizi racionalne a nejystericky je opravdu jen hrstka. 😕

alcar
29. dub 2020

https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/koron...

No ale co budeme delat s virem, kdyz se znovu vrati? To zase vsechno zavreme a decka nebudou chodit do skoly?

marulu
29. dub 2020

@alcar někteří vědci doufají, že zeslabi svoji virulenci a bude to taková rýma, a taky když budeme promoreni, tak by nám neměl moc vadit, ale jinak bych čínským studiim moc nevěřila

alcar
29. dub 2020

@marulu promoreni prave nebudeme vubec, kdyz se to naopak snazime zastavit. Prodluzujeme nouzove stavy, stale nosime rousky, decka drzime doma v retezech. Takhle se promori uplne prd. A podle mnohych odhadu virulence viru nezeslabi, ba naopak zesili.

Ja nevim, jeste mi nikdo z tech, co ted tak ten nouzovy stav schvaluji a co se porad boji a vadi jim kazdy clovek, co si da venku rousku na bradu, nebyl schopen rict, jak to budou delat do budoucna. Cekaji na neco? Nebo fakt doufaji, ze ten vir udela “pšouk” a uz tady nebude? Na co se vymluvi ucitele v zari, kdyz tu ten virus porad bude?

marcicek84
29. dub 2020

https://eurozpravy.cz/veda-a-technika/veda/koro... snad bude mít peková pravdu a ten virus sám zdechne...

Strana