icon

Podpořte petici pro návrat dětí do škol.

teru_k
11. dub 2020

Ahoj všem, můj syn mě poprosil, abych začala řešit, že nechce být pořád doma. Tak jsem se rozhodla založit svoji první petici a trochu ho podpořit. Petici najdete zde:

https://www.petice.com/petice_zoufalych_rodi_za...

Děti chtějí do školy, stýská se jim po kamarádech a mají nárok na kvalitní vzdělávání. Zavření škol do září nevyřeší problém, děti budou muset fungovat nějak i v létě.

Pojďme je podpořit a bojujme proti strachu a šíření paniky!
Děkuji za každou podporu či sdílení!

Tereza

P.S. Podepsat můžete, ikdyž nejste zrovna rodiče dětí školního věku.

marcicek84
29. dub 2020

@alcar třeba čekají, že do září zdechne, v to doufá i Peková...ale když nezdechne, chtělo by to plán B, který myslím nikdo nemá...

marcicek84
29. dub 2020

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/protestni-... ale už to začíná, demonstrativní procházka...

marcicek84
30. dub 2020

děti v MS ž budou moct být bez roušek, tak se asi pomalu začnou otevírat školky...

marcicek84
1. kvě 2020

Jen by me zajimalo,kdyz teprve dostanou manual skolky pristi tyden,ktere zvladnou otevrit uz 11.5. nebo zda se otevre az po ukonceni stavu nouze 18.5.,ci az v posledni fazi rozvolneni 25.5., a zda to bude plosne,nebo taky jen pro zajemce,vubec jsem nepostrehla,ze by tam platily omezeni na male skupiny deti do 15 osob...myslim,ze se otevre plosne a mnohym rodicum skonci moznost cerpani OCR...

anehap
1. kvě 2020

@marcicek84 naše školka, kam chodí dcera, i ta, kde pracuji, otevírá 11.5., záleží na zřizovateli - město, nebude to plošně. Takže zřizovatel mohl rozhodnout už dřív a u nás i rozhodl, teď jen upraví podmínku, že děti nemusí mít roušky (u nás 5 na den🙄), skupinky do 15 dětí máme v podmínkách už teď (ještě před rozhodnutím vlády), to se nezmění....

marcicek84
1. kvě 2020

@anehap u nás se bránili otevření právě kvůli roušek a malých skupinek, do půlky května prý neotevřou, ale to bude stále platit nouzový stav, budiž, ale po ukončení stavu nouze už by asi otevřít měli, myslím, že od 25.5. by mělo dojít k plošnému otevření školek pro všechny rodiče, do té doby beru, že by to mohlo být jen pro zájemce, ale pak mi to už pomalu hlava nebere, proč raději udržovat rodiče na OČR

alcar
1. kvě 2020

@anehap tak to by me zajimalo, na zaklade ceho budou tech 15 deti vybirat, pokud se jich prihlasi vice.

shaun40
1. kvě 2020

@alcar Moji kámošce nevemou díte pro to že je na MD.Budou vybírat zaměstnaných rodičů děti.Řekli ji že když náhodou někdo onemocní tak budou volat že je volne místo.Je mi líto malého on je společenský a nemůže do školky.

anehap
1. kvě 2020

@alcar podobně jako u prázdninového provozu - děti pracujících rodičů mají přednost, děti maminek na mateřské až když se počet nenaplní. A hlavně se budou brát ZDRAVÉ děti - s nudlí u nosu apod budeme hned vracet. Zatím to na nával nevypadá, já svoji dceru taky nedám....

alcar
1. kvě 2020

@shaun40
@anehap a jak budou zjistovat, ze je matka ditete na materske? Treba pracuje z domova. 🤔 A pokud vim, tak treba predskolaci maji predskolni vzdelavani povinne, tak prece nebude mit prednost triletak pred petiletym, jenom protoze jeho maminka chodi do prace.
@anehap to jedine by mohlo ten pocet zkrouhnout. U nas to zatim vypada tak pul napul. Polovina decka dat chce a polovina nechat doma.

alcar
1. kvě 2020

@anehap jo a jinak u nas na prazdninovou skolku maji narok vsechny deti. Rozhoduje datum a cas podani prihlasky.

shaun40
1. kvě 2020

@alcar předškolní deti ani školní děti nemají nyní do konce června žádné povinné vzdělávání.Všechno závisí na rodičích a na zřízovateli školek ty si určují pravidla.Stát se snaží eliminovat vyplacení O ČR. Maminky na MD nic navíc ne pobírají.

alcar
1. kvě 2020

@shaun40 tento vyber a deleni deti na “od matek na MD” a “pracujicich matek” mi prijde diskriminacni - zejmena vuci tem detem, protoze moje dcera, jakozto predskolak, by taky jeste chtela jit (naposled) do skolky. Ja, byt jsem na neplacenem volnu, kazdopadne deti do skolky dam. A rozhodne nebudu nikomu dokazovat, jestli do prace chodim nebo ne. To snad po mne nemuze ani nikdo chtit. Ale myslim, ze se to stejne vytridi samo. Plno mamin tady ma hlidaci babicky.
To nepovinne predskolni vzdelavani jeste uplne neodsouhlasili. Zatim se o tom dohaduji, ne?

pratensis
1. kvě 2020

@alcar U nás také v prázdninovém provozu berou do školky jen děti pracujících matek a školka běží na omezený provoz. Všichni by se ani nevešli.

alcar
1. kvě 2020

@pratensis a chteji po pracujicich rodicich nejake potvrzeni (a naopak?)

marcicek84
1. kvě 2020

@alcar no ja jsem zvedava s cim prijdou u nas,ale dcera chodi do malotridky - 14 deti,takze o jeji misto ve skolce nejde,je jasne,ze se jeji trida muze plne otevrit...jestli se bude otvirat jako o prazdninach,tak to jely jen 2 tridy (mensi polovina skolky),jsem na to opravdu zvedava...

shaun40
1. kvě 2020

@alcar Všechno záleží na ředitelství jak si to udělá školka kteru navštěvuje moji kamarádky syn si to udělala tak že jenom zaměstnaný rodič.Všechno je to o penězích. Mimochodem ti co sepisovali petici pro návrat děti do škol a školek hlásali že je to pro stát ne ekonomické tolik rodičů na O ČR .Tak to vláda udělala tak že pracující půjdou makat odloží děti do školky a družiny a jelikož se do třídy nevejde 24 děti tak se musí děti nechávat doma a co je nejlevnější?Matka na MD ta akutne školku nepotřebuje pro děti je to špatný s tímto souhlasím ale hold peníze jsou důležitější než zdraví, a spokojenost děti žel žijeme v takové realitě. A při otevření škol a školek nárok na O ČR zanikne.Tim pádem by rodiče museli buď lhat do čestného prohlášení a nebo sedět doma bez koruny .

pratensis
1. kvě 2020

@alcar Po mně nikdy nikdo nic nechtěl. Ale taky mě nenapadlo staršího dávat o prázdninách do školky, ani o těch malých v průběhu roku, když jsem ještě byla na RD s mladším, protože o té podmínce jsem věděla.

shaun40
1. kvě 2020

@alcar Ano v papírech má napsane že při zájmu o školku je potřeba doložit doklad o hlavním pracovním poměru a když je někdo samoživitel tak rozhodnuti o tom že má dite ve výhradne péči .

alcar
1. kvě 2020

@shaun40 tak asi to ma kazda skolka opravdu jinak. V te nasi se jeste pred par lety do prihlasky uvadelo, jestli je rodic zamestnany nebo ne a podle toho se pridelovaly body. Pred rokem, kdyz jsem byla prihlasovat dvojcata, tak uz toto v prihlasce nebylo. Nekde jsem cetla, ze uz je to nezakonne, aby skolka tuhle informaci vyzadovala, neb kazde dite ma narok na predskolni vzdelavani (i to od nezamestnaneho/invalidniho apod. rodice). Snad nekecam. 🙃 A to stejne si myslim, ze by melo byt i o prazdninach (to je muj nazor).
Ale stejne jen polemizujeme, skolky jeste nedostaly manual, tak treba tam ty pocty deti budou jine, nez ve skolach.

alcar
1. kvě 2020

@pratensis ja ten prvni rok, kdyz se narodily dvojcata (mely v te dobe dva mesice), dceru o prazdninach do skolky prihlasila, protoze jsem toho mela plne brejle a nemohla jsem se ji plne venovat. Nikdo nerekl ani popel. Ale jak uz jsem rekla, v nasich mestskych skolkach rozhoduje datum a cas podani prihlasky. Vsichni maji stejne podminky. Nastesti. 😅

ilonne
1. kvě 2020

@shaun40 Tak to je ale diskriminujici a školka si toto nemůže dovolit vyžadovat. A už vůbec k tomuto nesmí přihlížet při přijímání děti do skolky. Jediné rozhodující kritérium přijetí dítěte do MS je věk. Vše ostatní je pouze doplnujici. A případně kritérium zaměstnanosti je vyloženě diskriminujici. K tomuto existuje nejen stanovisko ombudsmana, ale tuším dokonce i soudní rozhodnutí.
Btw, já také do školky děti o prázdninách nedávám.

alcar
1. kvě 2020

@ilonne ano, tak je to tak. Letos decka taky davat nebudu, dcera bude mit dva tabory a s klukama to doma nejak dam. Ale v tom cervnu, pokud bude moznost, tak bych tu dceru rada dala, at si ji jeste naposled uzije.

shaun40
1. kvě 2020

@ilonne Týka se to jenom tech dvou měsíců jinak tam normálne kluka dáva a spousta maminek tam má děti co jsou na MD.Je to jenom dočasné opatření vyplynulo to z velkého zájmu rodičů o školku ne vlezli by jse do počtu který nařídila vláda.

pratensis
1. kvě 2020

@alcar Jojo, já to nerozporuji, psala jsem jen, jak je to u nás. Učitelky nás znají a vědí dost dobře, kdo je na rodičovské, tak si myslím, že by to ani nikdo nezkoušel obcházet. Jinak já měla staršího doma rok po narození mladšího, než mu pak byly tři a mohl nastoupit do školky - ano, těšila jsem se moc. Takže s dvojčaty si to umím (lépe řečeno, neumím) představit. 😀 Když to pravidla školky umožní, tak co by ne...

shaun40
1. kvě 2020

@alcar No budou to je pravda někde mají počet jenom deset děti.A všude to bude jiné .Tim že se nemusí řídit ministerstvim školství .Já to chápu byt ředitelka školky taky bych to musela nějak řešit když se hlási120 děti a mužů mit 70 tak to musím nějak udělat. To si vymysleli politici kdyby bylo na ředitelství tak by určíte nerozlišovali děti.

shaun40
1. kvě 2020

@alcar Třeba bude malý zájem o školku tak se to vařeši samo .Přece jenom im scházi kamarádi ve školce je legrace.Moji kámošky kluk brečel že tam nemůže.Hlavně že im zrušili roušky.

alcar
1. kvě 2020

@shaun40 jj, je mi to jasne. Ja trochu spoleham na to, ze tu se tolik deti neprihlasi a ty rozdily delat nebudou, i kdyz budou mit omezeny pocet mist. Snad tam tu dceru nejak “narvu”. Tajne doufam, ze ty predskolaky proste vezmou. A kdyby se podarilo udat jeste i kluky, tak budu mit usetreno plno otazek, proc oni do skolky chodit nemuzou. 😖😅

alcar
1. kvě 2020

@shaun40 no ty rousky, to je parada. Toho jsem se obavala, ze je budou chtit nechat. Ale sami asi vedi, ze ty rousky uz v cervnu budou tezko udrzitelne.

shaun40
1. kvě 2020

@alcar Ja to nějak nechápu děti musí byt na počet ale v hospode na zahrádce může byt skupina cizích lidi a bez roušky a mužou používat i toalety. Někdy si myslím že jsou ti politici padly na hlavu.

Strana