icon

Podpořte petici pro návrat dětí do škol.

teru_k
11. dub 2020

Ahoj všem, můj syn mě poprosil, abych začala řešit, že nechce být pořád doma. Tak jsem se rozhodla založit svoji první petici a trochu ho podpořit. Petici najdete zde:

https://www.petice.com/petice_zoufalych_rodi_za...

Děti chtějí do školy, stýská se jim po kamarádech a mají nárok na kvalitní vzdělávání. Zavření škol do září nevyřeší problém, děti budou muset fungovat nějak i v létě.

Pojďme je podpořit a bojujme proti strachu a šíření paniky!
Děkuji za každou podporu či sdílení!

Tereza

P.S. Podepsat můžete, ikdyž nejste zrovna rodiče dětí školního věku.

blondynka400
1. kvě 2020

@shaun40 já bych řekla, že je tam daleko víc věcí, které nedávají smysl.... Já už se tím přestala "trápit", stejně to nemá smysl a za dva dny to stejně může být všechno jinak, jak to mění.... Ale je fakt, že by mne zajímalo, kdo jim radí, protože je to celé podstavené na hlavu a nad běžný selský rozum

alcar
1. kvě 2020

No presne. Akce budou povolene do 100 lidi (divadla, kina), sice budou lidi sedet od radu a metr od sebe, ale stejne budou v jedne mistnosti. A ve skolach jen 15 decek. Fakt to nedava smysl.

blondynka400
1. kvě 2020

@alcar přesně toto mi přijde jako nejvíce absurdní 😀 Kina a divadla jsou ok, kde se schází naprosto cizí lidí, ale školy, kde je pořád jeden a ten samý kolektiv, to je špatně 😀

marcicek84
1. kvě 2020

@blondynka400 jj,skolky a skoly taky nechapu,kdyz divadla a hospody uz pojedou,je to takove tragikomedie,lepsi uz neresit a nekomentovat...

marcicek84
3. kvě 2020

a je to tady http://www.msmt.cz/soubor-hygienickych-pokynu-p... vypadá to, že školky nemají omezení na třídu, tedy by už pomalu měly otvírat, otázkou je, zda to bude na bázi dobrovolnosti nebo se otevřou plošně pro všechny a OčR tím pádem zmizí...

alcar
3. kvě 2020

@marcicek84 tak v manualu nevidim nic dramatickeho, co by neslo zaridit nebo bylo vyrazne jinak. Dokonce ani argument seniora ve spolecne domacnosti neuspeje. A ucitelky z rizikove skupiny (docela hledim, ze tam je i hypertenze - to by musela sedet doma nejmene pulka naroda 😂) do skolky nemusi, ale budou mit neplacene volno.

puhelin
3. kvě 2020

@alcar V cestnem prohlaseni senior jako clen domacnosti je.

marcicek84
3. kvě 2020

@alcar no asi tak, s tím tlakem jsem taky zírala, že se to splnit nedá, ve chvíli, kdy člověk s vysokým tlakem nesedí doma na zadku na HO, tak zrovna tohle už asi nehraje roli, protože je stejně v pocesu a setkává se s lidmi a opravdu to by se musela izolovat polovina národa a to opravdu není možné...možná to jen chtěli některé lidi odradit, aby děti do školek neposílali, ale nevím, myslím si, že zrizovatel může bránit plnému otevření školek jen do konce stavu nouze, protože od stavu nouze se plošně uzavřely, nejsem si jistá, že když nebude stav nouze, že by mohli někoho ve školce odmítat, ano může to být na bázi dobrovolnosti, tím pádem kdo nechce dát do školky dítě, mohl by být stále na OČR, ale pokud se to plošně otevře všem, tak pak to proplácení OČR je nesmyslné, myslím, že od června by to vážně plošně být už nemělo....

marcicek84
3. kvě 2020

@puhelin upřímně, kolik členů domácnosti starších 65 let žije ve společné domácnosti s dětmi, když to dnes není v módě a každý chce mít klid, moc jich nebude...A dále to čestné prohlášení je, jen že bereš na vědomí, kdo je riziková skupina, ne, že kdy někdo do ní spadá by nemohl to dítě do školky dát. Protože ne každý tu rizikovou skupinu řeší a jak jsem psala, pokud člověk s vyšší tlakem dělá v provozu, tak zrovna školka není až takové riziko, protože není izolovaný...

marcicek84
3. kvě 2020

@alcar jinak si myslím, že není důvod vymezovat čí děti do školky vezmou a čí ne, měli by vzít všechny zájemce, nemají omezené skupinky a všichni asi opravdu chtít nebudou, pokud stále budou moci čerpat OČR.

puhelin
3. kvě 2020

@marcicek84 V nasi vesnici to je asi 1/4 skolnich a skolkovych deti. My take. Deti ve skolce nemam (mladsi je miminko), ale kdyby ve skolce/skole byly, zustaly by jiste doma.

alcar
3. kvě 2020

@puhelin tohle riziko sevztahuje na ucitelky. V tom clanku je vyjmenovane, jake jsou rizikove skupiny v souvislosti se zamestnanci skolky/skoly. Cestne prohlaseni dava pak rodic skolou povinnemu diteti.

alcar
3. kvě 2020

@marcicek84 no vsadim boty, ze na nasi skolce bude viset “prosime rodice, at si nechaji sve deti dle uvazeni doma” nebo neotevrou vubec. 😂 Jidelna nam ale pojede. Je tu jidelna na cele mesto - rozvazi jidlo do vsech skol i skolek.

marcicek84
3. kvě 2020

@puhelin a co se stane v září??? četla jsi ty scénáře, že může být druhá vlna https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3089102-tri-... v čem tedy to září bude lepší???

marcicek84
3. kvě 2020

@alcar no nemělo by, hlavně, by neměli odmítat zájemci, viset tam může co chce...jinak kamarádka taky v těch poměrně volných opatřeních vidí problém a vadí ji, že můžou plně otevřít třídy, že to bude maso hygienicky uhlídat děti, to asi bude, ale teď si odpočali, tak to teď budou mít náročnější, tak o co jde, někteří takový luxus v práci neměli...

puhelin
3. kvě 2020

@marcicek84 A cemu to pomuze ted? Jen jsou v tom zmatky a za mesic se stejne nic neudela. Chapu toho, kdo potrebuje deti pohlidat, aby mohl zase pracovat, ale plosne je s tim vic prace, nez uzitku.

alcar
3. kvě 2020

@marcicek84 tak ja si prave myslim, ze pro skolkove deti se z hlediska hygieny nic nemeni. Jen se budou utirat do papirovych rucniku a ne do latkovych. Jinak ruce si myjou porad - po vytvarnych cinnostech, pred svacinou, kdyz prijdou zvenku, pred obedem... Jen na zahrade budou rozdeleni na tridy, coz lze take ten prostor snadno vyhradit. Jinak v tech narizenich nevidim nejak extra veliky rozdil oproti tomu, co delali ted. Mozna uklizecka si vice makne. 😃

marcicek84
3. kvě 2020

@alcar presne tak,u nas ve skolce papirove rucniky meli,takze....

alcar
3. kvě 2020

@marcicek84 a i kdyby ne, prece ta plastova bedna a papiry nestoji jmeni, aby to neslo zaridit. Ja jim to tam klidne koupim jako sponzorsky dar. 😃

marcicek84
3. kvě 2020

@puhelin tu otazku myslis vazne?Pomuze to to ekonomice,zadluzeni statu,rozjezdu firem,ze jim nebudou chybet zamestnanci,rodiny nebudou mit propad prijmu a navic kdyby sly do skolky/skoly vsechny deti mohlo by se jet dal,tak by se i neco mohlo dohnat.To,ze s tim budou mit pani ucitelky v MS vice prace to jako sorry,ted byly mesic a pul doma na 100 procentech platu,tak hold ted zase budou mit chvilku vice prace,to tak proste je,odpocivalo se uz dost,je treba zacit pracovat...

jelenice_zavodnice
3. kvě 2020

Nevim, jak je to u ostatnich ale nase skolka je plne zavisla od kompletniho otevreni skol, resp. prvniho stupne, protoze vetsina ucitelek ma skolopovinne deti. To byl i duvod, proc nase skolka musela okamzite zavrit, jakmile zavreli skoly. Ucitelky zustaly doma s detmi. Vedlejsi skolku zavreli o par dni driv, zjistili u ditete a nasledne i u nekolika rodicu koronu. Tak asi bude zajimave sledovat, za jakych podminek budou otevirat tuto skolku.

puhelin
3. kvě 2020

@marcicek84 To neni o stejne praci, kterou meli pred nouzovym stavem. Deti venku v rouskach, dezinfekce vseho, udrzeni skupin. Ktera z vas by tohle dobrovolne delala s tlupou divokych deticek?
A promin, ale kolik te prace odvadis ty, kdyz jsi denne v pracovnim case tady v diskuzich. Doufam, ze nejsi placena z nasich dani.

puhelin
3. kvě 2020

@marcicek84 Jak bys chtela za necely mesic dohnat ucivo ve skole? Pisemky, zkouseni a uzavreni znamek zabere cely cerven.

anehap
3. kvě 2020

@marcicek84 pro všechny školky rozhodně neplatí to, že by učitelky byly doma celou dobu za 100% platu, já jsem nebyla ani 14 dnů - zbývající jsem do práce chodila - a v tyto dny, kdy jsem byla doma, jsem se rozhodně nenudila. I když jsme doma, musíme vykázat práci, stejně jako v jiném zaměstnání, kde pracuješ na HO. A k tomu to, co ostatní - svoje děti, co mám doma a musíme stihnout domácí výuku atd....

blondynka400
3. kvě 2020

@anehap můžu mít jeden dotaz? Co dělá učitelka ze školky doma na HO? Nebo potom, když chodí do práce, ale děti tam nejsou? Prosím neber to jako rýpání, spíš mne to zajímá. Za mne by měli být doma na 60% platu, stejně jako třeba dělníci, kde továrna nevyrábí,jelikož stejně není co.

alcar
3. kvě 2020

No nase skolkove ucitelky poslaly za celou dobu vsehovsudy asi 6 emailu (kazdy posilala jina ucitelka) s inspiracemi a pokyny, co s detma delat. Jedna poslala tri natocena videa. Tak jestli je tohle HO, tak to chci taky. 😂 A jinak dle toho, co psaly, tak tam prvni mesic myly sklady a desinfikovaly pomucky a uklizely. Dle toho, co vim ja, tak tam sly jednou umyvat okna. 😁

marcicek84
3. kvě 2020

@puhelin neboj,nejsem placena z nicich dani a nemyslim si,ze tu sedim od rana do vecera,ja si svoje odpracuju,den ma 24 h...Prestav si,ze si dokonce musim vybrat starou dovolenou z lonska,byt sedim doma na zadku a taky neknikam,jak je to nespravedlive...a navic ted je teda vikend,takze tvoje starosti bych chtela mit. Kazdy mesic ve skole je dobry,pokud by platily ty scenare s tim,ze od rijna muze prijit dalsi vlna,to vazne nevim jak to jako pak kdo chce na podzim s temi detmi dohanet,kdyz se nevi,jak to zase bude s druhou vlnou,nejak nechapu na co se teda ceka...A co se tyce ucitelek v MS,opravdu bych chtela videt co delaji na HO 8 h denne za praci do skolky,kdyz u sebe deti nemaji,ano pokud by byly doma na 60 procentech,budiz,ale tech par ukolu vyvesit na web - oskenovat par stranek zabere tak hodinku max.,takze tohle nebastim. A dale deti venku v rouskach mimo prostory skolky,tedy mimo zahradu,takze zase to neprehanej.A co se tyce dobrovolnosti,plno lidi se nikdo nepta,jestli se pokladnim v kauflandu dobre vykonava prace v rouskach,nebo delnikum nekde v provozu,nebo lidem v kancelarich,tys zatim byla usetrena,no hold je cas se zapojit,prazdniny skoncily.Ano ty budes mit treba na starost vice hlidat hygienu deti,ale je treba si zacit zvykat,protoze toto opatreni vubec nemusi byt docasneho charakteru,ale trvaleho,a na podzim tim tuplem,kdyz se ceka druha vlna,takze cim driv si zvyknes tim lip,protoze jak vidno i ty rousky porad nemizi na tom verejnem prostranstvi,takze snad na leto se to rozvolni samo o sobe...

marcicek84
3. kvě 2020

@alcar kamaradka dela chivu v MS a je tsky vykulena,ze neomezilo MSMT pocet deti na tridu. Jake to bude hlidat ty deti a hygiena atd.Proste skoncilo ji placene volno a je videt,ze se vymysli proc to nejde,nez jak by to mohlo jit,takze icitelky nechteji brzy otevirat skolky,ony jsou na svem,tak proc by mely mit vice prace,ale to,ze byly doma y nikam nechodily tak to bylo v poradku,ta moje kamarsdka za tu dobu byla ve skolce jen 14 dni tyden se desinfikovalo a tyden chodila jen na dopoledne taky s nejakym uklidem pomahat,nic vic....

alcar
3. kvě 2020

@marcicek84 to je uplne presne “zatim byly usetreny, ted nastal cas se take zapojit”. Ajo, asi to bude holt krapet narocnejsi jako vsude jinde. Radsi se s tim poctem deti v mš moc neozyvejme 😃, protoze se objevi nejaky hujer a bude se v tom dloubat. 🤦‍♀️😃

shaun40
3. kvě 2020

@anehap Ano musím si zastat všech učitelů byli v pozici absolutního neznáma z takovým tipem výuky neměl nikdo skušenosti a poprali se s tím dobře snaží se ve většině škol .A moc si vážim jejich práce ja bych to nedělala. Spousta z vás kdyby mela mít denne 24 děti tak by utekla.Základem každého civilizovaného státu je učitel .Jinak bude v republice tlupa analfabetu.Nezávidím im ani korunu.Štvou me politici pulku bych vyházela ty berou peníze za nic.Tahle společnost si musí uvědomit že je nedostatek učitelů .A oni za Covid nemůžou. Moji synove mají skvěle pedagogy a meli i bezva učitelky v MŠ.

.

Strana