Podpořte petici pro návrat dětí do škol.
Ahoj všem, můj syn mě poprosil, abych začala řešit, že nechce být pořád doma. Tak jsem se rozhodla založit svoji první petici a trochu ho podpořit. Petici najdete zde:
https://www.petice.com/petice_zoufalych_rodi_za...
Děti chtějí do školy, stýská se jim po kamarádech a mají nárok na kvalitní vzdělávání. Zavření škol do září nevyřeší problém, děti budou muset fungovat nějak i v létě.
Pojďme je podpořit a bojujme proti strachu a šíření paniky!
Děkuji za každou podporu či sdílení!
Tereza
P.S. Podepsat můžete, ikdyž nejste zrovna rodiče dětí školního věku.
@marcicek84 kdo kniíká. Jste fakt marná...
@pratensis neřekla bych, pouze dopodrobna nerozvíjím toto téma, když je to diskuze o něčem jiném
@anehap takze ucitelka to nazyva “hlidaci krouzek”, sama rikas, ze plnohodnotna vyuka to nebude, ale diskriminace to neni? 😃 Dobre. Takze si to sesumirujem. At tomu rozumim. Zaci, kteri budou doma, budou mit plnohodnotnou vyuku ucitelem online (s asistenci rodicu) a zaci, kteri budou chodit do skoly budou mit hlidaci asistenty a ucit je nikdo nebude? Rozumim tomu spravne?
@anehap ale proč se to staví na tom, jestli někdo může nebo nemůže být doma? Proboha to je celé špatně. Normálně zaměstnaný člověk by měl být s dítětem doma půl roku??? 🙏 je snad jeho povinnost do práce chodit....jaké může??? a co se týče financí ono se to učitelkám mluví nechte si děti doma, ony však toto neřeší, že jim reálně 25 procent z výplaty někam zmizí a už se neukáže, jim nehrozí, že je zaměstnavatel propustí a pokud tady někdo chce tvrdit, že ty děti co budou chodit do školy na tom budou bity, tak je v tom školství něco hodně shnilého. On-line výuka nemůže být plnohodnotnější než výuka ve škole, ale jestli se k tomu primárně učitelé staví tak, že to je jen "hlídací kroužek", tak opravdu to je masakr, to snad nemůžou myslet vážně....v tom údajně hlídacím kroužku se snad budou učit děti to samé co by se učily on-line. A pak že se nekníká a neházejí se rodičům klacky pod nohy...
@jahodnice marní jsou učitelé s výrazem hlídací kroužek... Je to už hodně za hranou a to označení je výsledek hromadného kníkání této profese...
@alcar Tak zvládnout se to dá, jinak by nefungovaly malotřídky, ale úplně lehké to není a závisí i na nátuře člověka a zkušenostech a jak samostatné děti jsou. A i třeba naše učitelka, která normálně učí 2 spojené třídy, přiznala, že letos při kombinaci 1+3. třída, se zdaleka nestíhá tolik věnovat synovi, který má individuál jako nadané dítě, že vidí, jak se víc nudí než loni, kdy měli 2+5. třídu a mohl přirozeně sledovat i starší děti a prostě bylo víc času na obě třídy. A musím říct, že mě třeba úplně nejde se věnovat úkolům současně se 2 předškolačkámi, co už jdou do školy, se školákem, občas to dost skřípe.
@alcar ale učitelky za ten systém nemůžou, ony to tak nenastavily a jen plní nařízení, které dostávají. Nemůžou se rozpůlit - i když třeba naše bude mít v jeden den distanční výuku i výuku ve škole. Co můžou udělat víc? To, jaký názor na to máme my rodiče, je celkem jedno, nemá smysl nadávat na učitele, kteří - z mého pohledu a v okolí rozhodně nejsem jediná - dělají, co mohou, rozhodně není jejich cílem někoho diskriminovat.
@marcicek84 končím,to nemá cenu. Běžte si to vyzkoušet a uvidíme,jak dlouho to vydrzite vy nebo spíš děti...
@marcicek84 Jen poslední poznatek - naše paní učitelka má v plánu normálně jet s dětmi látku dál a víš co? Cca polovina rodičů (je jich ve třídě normálně 16), tam dítě proste nedá. Naše dítě jde, ale je to fakt půl napůl - takže mě mrzí ze mas s učiteli tak špatne zkušenosti, ale já to naopak vidím tak, že dost rodičům vyhovuje sedět doma za těch 80% nebo si to už zařídili jinak nebo fakt nevím ..... ale proste ty děti do školy neposlou i když se budou standardně učit
@marcicek84 Ale oni jsou možná ti stěžující víc vidět. U nás se chce učitelka s dětmi normálně učit, říkala, že doufá, že přijdou aspoň ti slabší, aby je doučila. Ze 4 učitelek 3 jdou určitě, jedna je nemocná, tak se minulý týden nevědělo. Vůbec neprosili o nic, pouze ve školce poprosili, aby rodiče docházku zvážili, zda ji potřebují.
@michaela_2 je to tak půl napůl, to OČR pro některé je dostatečná motivace, ono totiž u průměrného příjmu ti pak zbytek vrátí na daních za poplatníka, u osob s nadprůměrným příjmem se to nestane...
@hafika na nás se doslova nechutně snaží tlačit školka, ať si děti necháme doma...
@jahodnice místo tečky bych asi použila to trefné "kník" 🙏
@marcicek84 V pohodě, jen se zkrátka nedá říct, že kde je Německo a kde jsme my - a od toho odvíjet úvahy o otevírání škol tam a tady.
Jinak dál diskutujte o školách, k tomu nemám připomínek. Naše učitelky svědomitě pracují ve školce, připravují k rekonstrukci, píší granty, vymýšlí projekty. Z těch, které napsaly při plném provozu ve svém volném čase, byly naše děti tento školní rok zdarma na třech půldenních výletech mimo naše město (lesovna, rybářské muzeum, záchranná stanice pro volně žijící živočichy). Já si nestěžuju. Máme i pravidelná setkání učitelek s rodiči, máme skupinku rodičů, která se s vedením školky schází častěji a slouží jako komunikační prostředník. Školku nám otvírají už zítra... Nelze soudit všechny na základě zkušeností z jednoho regionu. Navíc Ostravsko a Karvinsko jsou trochu specifické, stejně tak třeba Mostecko nebo Ústecko. Mají svou historii a na to navazující skladbu obyvatel, byť se to možná postupně vyvíjí jiným směrem... Takže připusť, že jinde to může být lepší. To, co si přečteš v médiích - víš jak...
@marcicek84 Co vim, tak Hesensku (Frankfurt a. Main) jsou ti, kdo zitra nastupuji, rozdeleni po skupinach a budou chodit jen 3 dny v tydnu. Spousta rodicu bude zadat o opakovani rocniku.
@marcicek84 To uz bych nechala na posouzeni rodicu.
@anehap Jaky system mas namysli? Nikde jsem necetla, ze by cervnove vyucovani ve skole melo probihat stylem “hlidaci krouzek”. Proto by se mela tato ucitelka (a jim podobne) zdrzet techto komentaru. Myslet si muze co chce, ale prezentovat to takto pred rodici v domneni, ze je tim “aspon nejak” odradim je proste spatne a velice drze!
@marcicek84 Jak přesně zněla ta anketní otázka? A co to bylo za vzorek učitelů, který na ni odpovídal? Kolik jich bylo, vybíral je někdo, nebo se zúčastnili z vlastní vůle (tam hrozí, jako u všeho, že kdo je proti, ozve se spíš a hlasitěji)? Nebyli náhodou proti otevření škol za stávajících podmínek? Já jsem k jakýmkoli anketám a průzkumům mínění velmi skeptická. Je velký problém zajistit podmínky pro ak, aby výsledky takových průzkumů byly skutečně reprezentativní.
Já když jsem mluvila s několika učiteli u nás ve městě, tak proti otevření jako takovému nebyl nikdo. Ale kroutili hlavami nad těmi podmínkami. Není tam zcela zřejmé, co je jen doporučení a co je závazné. Nejde o to, že by ty podmínky nešly zajistit nebo že by jim bylo zatěžko vynaložit úsilí, ale některé věci na některých školách se zajistí opravdu jen za cenu, že utrpí kvalita výuky a bude to primárně o hlídání (sloučení různě starých dětí apod. - na některých školách to prostě jinak nevykombinují; a je toho víc). Oni teď budou dopoledne učit část dětí, v některých případech ani ne vlastních žáků, a po odpolednách a večerech distančně učit zbytek tak, jako to bylo dosud.
@marcicek84 v nemecku v prepoctu na mnozstvi obyvatel, jsou na tm lepe,ne?
@alcar systém, který stanovil ministr a podmínky, za jakých má výuka fungovat - kdyby byla výuka povinná od 25.5. pro všechny, není co řešit....
Nechápu, proč ti tak vadí pojem hlídací skupiny atd, co je špatného na tom, když přede mnou dobrá známá tato slova použije? Nebavila se tak se všemi rodiči, řekla to mně, protože se známe dlouho a tenhle výraz se na internetu a v diskuzích v posledních dnech skloňuje hodně často. A už vůbec nevím, jak jsi přišla na to, že se rodiče od výuky ve škole snaží odradit? My jsme s ní (a nejen s ní, máme kolem sebe spoustu dobrých a kvalitních učitelů a jsem za to ráda, protože vím, že ne všude to tak je)moc spokojeni a rozhodně nemám pocit, že podobné výroky snižují její kvality a neoznačila bych ji kvůli tomu za drzou. Holt patřím k lidem, co se snaží na druhých hledat to dobré.
@pratensis jenze oni tady knikali,ze plosne skoly otevrit nechteji,ze radeji mensi skupiny,tak maji mensi skupiny a zbylo jim distancni vzdelavani,kdyz jsem na toto upozornovala v dubnu,tak to nikdo nebral vazne a je to tady,kdo chce kam...jinak na ten odkaz na clanek jsem vkladala,staci dohledat
@marketa11112 v prepoctu nakazenych na 1 mil. obyvatel na tom nejsou lip jak my, kde jsi prisla na to,ze na tom lip jsou,prosim zdroj.
@marcicek84 🙂). S tim zdrojem jsi vtipna. Odpovim ti tak,jak odpovidas ty. Nejsem povinna dohledavat zdroj,clanky a pod. Nemam na to cas. Chces znat zdroj? Najdi si ho.
Tabulek jsem videla dost,clanku cetla mraky.
Mozna jsi si ale nevsimla, ze jsem za vetou mela otaznik.
@marketa11112 aha,takze ti odpovim taky stejne,tedy pokud nemas zdroj,tak to bude vymysl,moje zdroje totiz tvrdi neco jineho 😜
Přesně to co jsem říkala. Školka v karanténě. Venku hezky a děti zase 14 dní nesmí na krok ven. A to už bude červen, pak se to u tří dětí projeví a měsíc budou doma kvůli nemoci a je červenec. Než se to projeví u celé rodiny je srpen a dítě ma léto v prdeli kvůli 5 ti týdnum ve škole nebo školce. Tak hlavně, že rodiče měli na 5 týdnu hlídání 🤔
@pasiba vzdyt uplne to same se muze stat,kdyz chodi rodice do prace a vyhlasi se tam karantena a co bude na podzim,to bude uplne to stejne a tam uz budes muset dite bez pardonu poslat.Nam staci pokud se v praci objevi koronavirus v budove a uz jsme v karantene cela budova,totez manzel,tak oproti tomu je jedna skupina ve skolce pohoda
@marcicek84 No když to budeš házet do procent tak tam rozdíl bude. A já radši s koronou budu doma září a říjen než červenec a srpen. Ale já budu mít děti doma tak mi to nevadí. V práci tak velkou šanci přítel nemá. Pracuje sám. Já tu šanci mám větší. Pracuji v restauraci, ale ty se určitě brzy budou zase zavírat 😁
V pátek jsme měli online třídní schůzku, kde učitelka taktně rodiče odrazovala, že to bude nereálné sci-fi. Aby mohlo dítě jít v hodině na záchod, tak bude muset zajistit, aby tam nikdo jiný nebyl. A v jedné třídě 8 hodin? No to bude rajská hudba pro psychiku děti. U nás budou mít studené obědy. No nádhera
@pasiba já si zase myslím, že když to člověk má chytit, tak tomu neuteče, kdy ne, tak to nechytne, nejde myslet na to co by kdyby, to odrazování jde ze všech stran, ze školek, ze škol...a není to zrovna od učitelů nejvhodnější...

@anehap a to je prave spatne! Jak k tomu prijdou rodice, kteri ooravdu nemohou cerpat 80% a nemuzou sedet doma? Neni to teochu diskriminace, kdyz zaci, kteri do te skoly musi za to budou biti? Pritom zrovna ti by meli mit absolutni prednost pred nejakym dalkovym doucovanim! A jako sorry, ale do 15 zaku by mela ucitelka zvladnout tri ruzne stare skupiny zaku. To je zas vymluva jak noha.