icon

Podpořte petici pro návrat dětí do škol.

teru_k
11. dub 2020

Ahoj všem, můj syn mě poprosil, abych začala řešit, že nechce být pořád doma. Tak jsem se rozhodla založit svoji první petici a trochu ho podpořit. Petici najdete zde:

https://www.petice.com/petice_zoufalych_rodi_za...

Děti chtějí do školy, stýská se jim po kamarádech a mají nárok na kvalitní vzdělávání. Zavření škol do září nevyřeší problém, děti budou muset fungovat nějak i v létě.

Pojďme je podpořit a bojujme proti strachu a šíření paniky!
Děkuji za každou podporu či sdílení!

Tereza

P.S. Podepsat můžete, ikdyž nejste zrovna rodiče dětí školního věku.

hojda
24. kvě 2020

@marulu Ono by jich bylo každý den ve třídě 15, ale celkově se v té skupině bude střídat 17 dětí. Myslím, že takto to myšleno nebylo, to by se v té skupině mohlo vystřídat třeba 30 dětí, když bude každé chodit v jiný den.

marcicek84
25. kvě 2020

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/zaci-druhe...

O tyden pozdeji,ale prislo to,ani ted to je jen o soc. Interakci ty posledni 3 tydny...

marcicek84
27. kvě 2020

Tak to vylmpada,ze se ty skoly konecne rozjizdeji nebo ze se rozjely,pani ucitelky uz nemaji cas na diskutovani 😀
A tady je dalsi zajimavy clanek...
https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/do-sk...

marulu
27. kvě 2020

@marcicek84 no začínám si myslet,že do konce června budou ve škole všechny děti. U nás před školou to v pondělí vypadalo jak první školní den v 1.třídě. Všechny deti natesene, a když vyšla před školu učitelka, tak se kolem ní všichni sebehli a ona ty co k ní byli nejbliz objala. Takže u nás žádný stres.😀

marcicek84
28. črc 2020

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/skolni-rok-za...

Tak nevim se predtim dokazalo,kdyz ted klidne budou chodit deti do skol v rouskach a to cely den...tak to klidne mohli chodit na jare a stat by usetril ne OCR 😂
Ale ucite to tkatez o 1.9. nemine.
Ocekavam dalsi petice...

marcicek84
29. črc 2020

A je to tady,nekteri ucitele v mem okoli uz knikaji,ze by skoly mely byt take zavrene,paneboze za co...ano porad se boji a mozna jeste vic nez na jare,uz to tu psalo mnohokrat,ze deti do skol mely chodit vsechmy povinne od konce kvetna,ze na podzim to bude jeste horsi,nedokazu si predstavit nutit detem rousky,to se nekdy zblaznil,vyjimka byla i pro deti v MS,vyjimka je i pro lidi v kanclech,tak by mela byt i pro deti ve skolach,s neokyslicenym mozkem se toho nauci fakt hodne,utopie...🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

puhelin
29. črc 2020

@marcicek84 V mem okoli naopak vsichni ucitele do skoly jit chteji. Bez rousek. Doma je te prace mnohem vic, ve skole jsou pro uceni lepsi podminky, neni nad osobni kontakt.
Mozna je to u vas obecny strach, ktery se netyka jen skolstvi. Prece jen jste v MSK nakaze bliz. U nas je situace klidna.

anehap
29. črc 2020

@puhelin mám úplně stejnou zkušenost - nevím o nikom z učitelů, kdo by si chtěl zopakovat situaci z jara, online výuka je mnohem náročnější a to nemluvím o tom, začít tak od první třídy - posledně byla situace jiná v tom, že už většinu učiva měli v prvních třídách probranou, teď by začínali od nuly, to si nějak neumím představit🙄

betelgeuzz
29. črc 2020

@puhelin @anehap taky všichni učitelé v mém okolí do školy chtějí a chtěli i na konci roku a šli. Nikdo se z nich nehodil marod, i když někteří mohli, a pár učitelek u fungovalo v době korony pro děti záchraných složek. A to prý byl teprve masakr.

marcicek84
29. črc 2020

@puhelin paradoxne je na tom ted hur Praha nez MSK,plus okresy Jihlava,Prachatice, ona zminovala Karvina klesla skoro do normy,ted k tomu strachu neni duvod...Presto uz tady vyrvavaji,ze zase skoly zavrit je spravne a neverim tomu,ze to je jen zde,bude to do podzimu pri zhorsujici se situaci vsude a zase se zacne rvat,kazdopadne pevne verim,zr to co se delo na jare narod uz nepripusti,protozr by na tom byly bity predevsim vsechny skolou povinne deti...

anehap
29. črc 2020

@marcicek84 a kdo u vás vyřvává?

marcicek84
29. črc 2020

@anehap ucitel ze ZS,dale pak reditelka MS,pak co mi rikali unami,taktez ubzaslechbi tyto hlasy ve svrm okoli,je to fakt des...

puhelin
29. črc 2020

@marcicek84 Verte mi, ze jsou na tom bite i rodiny ucitelu. Protoze ti, kteri k tomu pristoupili zodpovedne (a nechteli si pridelavat praci na zari tim, ze deti nic nebudou umet), ti tomu doma venovali mnohem vic casu, na ukor rodiny. O vikendech opravovat ukoly, mezifaze, vysvetlovat individualne postupy k prikladum. Zlate byt ve tride a ve vterine reagovat.
Jasne, najde se jedinec, ktery to delal punkove a ucit se mu nechce. Ale takoveho najdete i v jinych odvetvich. Vim, ze na ucitele mate pifku, ale rozhlednete se sireji. U ucitelu je problem s tim, ze deti nejsou ukaznene a staci jeden nakazeny a zase zavrou celou tridu. Ucitele pendluji z mistnosti do mistnosti a sami muzou byt prenasecem. Je to jina situace, nez kdyz clovek pracuje v jinych odvetvich, predevsim tam, kde nejsou detske kolektivy.

marcicek84
29. črc 2020

@puhelin neni vsak reseni zrusit povinnou skolni dochazku a chtit po rodicich,aby suplovali jeste tuto profesi,to je dlouhodobe neudrzitelne...ano mam pifku,protoze ucitele posledni dobou jsou porad s necim nespokojeni a porad rvou,ze se jim neco nelibi,to v zadne jine profesi neni,mne staci,ze slysim prvni hlasy protestu,je mi jasne,ze mesic tyto hlasy dost posili,bohuzel uz i rodice zacinaji byt nespojeni se systemem vyuky na dalku a urcite to nebudou chtit akceptovat,navic pokud by uz nemely mit deti ulevy ve znamkach a jeste by museli s nimi dohnat jaro a jako nedivim se jim,porad na tom budou rodice hur nez ucitele,oni museli byt dlouhodobe na OCR,nikdo jim 100 procent nedal,navic zamestnavatele by taky uz nemuseli mit trpelivost s rodici na OCR,tedy vic jak 14 dni zavreni skoly nebo karanteny ve skolstvi neni nealnych...ale o tom se tady psalo,ze to na jare bylo dost prehnano a ze na podzim muze byt hur o dost hur,bohuzel si skolstvi nenechalo nic v rezerve,ostre se vystrilely na jare. 🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️
Jinak co se tyce lidi v MSK,tady se uz demonstrovalo proti zpusobum narizeni opatreni krajske hygieny,padaji zde zaloby na hygienu,tady urcite nebudou lide mlcet,aby si z deti nechali udelat negramoty...a predstav si,uz se projednal semafor a dalsi veci,aby se vedelo,ano kdybychom se tady neozvali,do ted neni na stole nic,mozna by bylo fajn aby se i v ostatnich krajich lide vzbudili...

barchen
29. črc 2020

Neznám ani u nás žádného učitele, který by se stěžoval, i učitelé z kroužků jsou připraveni. Všichni se těší, dokonce naše školka otevře o týden dřív o prázdninách než obvykle.
Největším problémem jsou ukňouraní, líní a věčně stěžující se rodiče. A jelikož se mnozí z nich rozhodli nechat svoje předškoláky ve školce ještě další rok, protože je to pohodlnější a byla přece korona, dítě si tu školku neužilo a co když budou muset svého prvňáčka učit doma, tak se rapidně navýšili počty předškoláku (troufám si říct že bezdůvodně), takže v prvních třídách bude hodně málo dětí a příští rok zase přetlak pokud na nás neudeří další morová rána nebo nevím co. Ráda bych se pletla, oficiální statistiky nejsou ale školky např. v Praze brali letos mnohem míň dětí než jiné roky, statistika narozených dětí v konkrétních letech nemá odchylky, takže to odhaduji na tento důvod.
@marcicek84 Nechceš změnit školku když vaše ředitelka i učitelky ze školky mají problém s otevřením? Už si to tady zmiňovala i na jaře, že pořád u vás kníkají a mají se vším problém. Píšeš, že máš pifku ale s jedním dítětem to máš velice snadné, ani školu řešit nemusíš. Jako, změnit školku pro dítě asi nebude nic hrozného pokud nebydlíš na odlehlé vesnici bez auta. Horší to budou mít rodiče, kteří mají na stejné škole dvě nebo i tři děti. Zjistí se někdo pozitivní, z hodiny na hodinu se škola uzavře, celá rodina zůstane v pozoru jestli je nezavřou na 14 dnů doma a budou čekat na testy, kterých se možná ani nedočkají. Ten semafor, co jste si jakože vyřvali tou demonstrací s povinnými odstupy, je centrální řešení EU, má to mnoho zemí, připravovalo se to už dávno.

marcicek84
29. črc 2020

@barchen radit nekomu aby vytrhl dite na jeden rok od svych kamaradu a ze soc.vazeb a pak ho k tem detem vratil do skoly je opravdu reseni zase jen pro ucitele ve stylu mame problem tak se ho zbavime stuj co stuj,ale ze se tim ublizi diteti a muze ho to poskodit,to uz se neresi...ono je treba se zamyslet nad postojem ucitelu v celem kraji a ze to rezunuje i vice skolami,to je nejlepsi zaprit a odmitnou,jakoze se to nikde nedeje,ale jak jsem psala deje...proto jsem zde na to i upozornila...tobe tedy dekuji za tve nevyzadane rady,ale jak jiste pochopis z predchoziho textu jsou pro mou dceru zcela nevhodne...

Semafor - na tom mozna delali,to samozrejme mohli,ale az po demostracich konecne zverejnili verejnosti,aby lide vedeli s cim pocitat,nevim proc si mame od nich nechat kalet na hlavu,jednou nam z minuty na minutu prikazou skocit z okna a my to jako bez varovani a bez mrknuti oka jako vykoname??? Je jen dobre,ze budou jasna pravidla,momentalne je pred branou omezeni Praha ale diky MSK se na to lide muzou pripravit s predstihem a nebudou cucet jak pero z gauce...

marcicek84
29. črc 2020

@barchen jinak co se tyce predskolaku,nechapu,ze by nekdo bezduvodne dite ti vyrizoval odklad,ani neverim,ze by to jen tka slo,mozna to je vlivem korony,ze ty deti doma do te skolni dochazky bez kolektivu proste nedozraly...ale jinak by mi to prislo na hlavu takto cilene vyrizovat odklady,tento trend tady v MSK treba vubec nepozoruju...

barchen
29. črc 2020

@marcicek84 Nechápu, jaké řešení pro učitele. Když přijdou o všechny děti - žáky, tak se zařízení zavře, přijdou o práci nebo budou muset vzít jinou. Od jara se tady stěžuješ, že učitelé kníkají. Člověk aby nabyl dojmu, že všichni. Já neznám osobně žádného ani z doslechu, kdo by nechtěl do práce. Dokonce to nezmiňoval ani nikdo z kolegů z MSK. Všichni se připravují na řádné zahájení šk. roku. Tady seš také jediná, které školní zařízení má tento problém. Místo řešení situace se stěžuješ a kritizuješ dobře míněnou radu v diskuzi jako nevyžádanou radu. Dobře, nechceš měnit sociální vazby. V takovém případě máš na výběr z množství institucí, kam můžeš stížnosti na ředitelku a učitelky směrovat. Ať je to ČŠI, MŠMT nebo zřizovatel zařízení, je potřeba je informovat, že vaši pedagogové nechtějí nastoupit nebo že se vám dostává mylných instrukcí, nebo cokoliv jiného. Protože pak to všechno vyznívá tak, že v MSK lidi demonstrují proti obecným pravidlům ale pořešit si jednotlivce v nějakém zařízení je nad lidské síly.

puhelin
29. črc 2020

@marcicek84 U nas take ve skolce nekteri predskolaci zustavaju. Rodice se rozhodli je do skoly nedat, protoze se mluvilo o tom, ze by prvnaci meli mit komplikovanou vyuku. Prvni trida je dulezita, zacleneni do noveho systemu, zvykani si na lavice atd. Takze do prvni tridy nastoupi dalsi rok. Coz s sebou nese omezeni kapacity pro mladsi deti.

puhelin
29. črc 2020

@marcicek84 A je to problem i pro zakladni skoly. Letos by nevyuzila vsechny ucitele pro prvnaky, ale dalsi rok by o to vic deti nastoupilo a nevyuziti ucitele by nastoupit museli. Jenze kdo bude dobrovolne rok doma bez prace? Uz take do te skoly nemusi zpet nastoupit, pracovat budou jinde. A budou chybet.

barchen
29. črc 2020

@puhelin Jako, já to asi chápu. Protože člověk neví co bude a učit prvňáka doma, to je snad to nejtěžší. Později si už člověk nějako poradí. Sama si to moc neumím představit. Ale podle toho, co jsem viděla, tak těch dětí je strašně moc. Příklad, ze 115 přihlášených dětí vzala sídlištní školka 20. A z toho i několik nových předškoláků. To je pomalu jako hlásit se na PORG.

puhelin
29. črc 2020

@barchen Souhlasim. Moje trileta letos zustava doma, nastesti jsem doma jeste s mladsim. Ale az se za 2 roky do prace vratim, doufam, ze to nebudu muset resit tak, ze budu muset ze budu vydelavat na soukromou skolku.

marcicek84
29. črc 2020

@barchen mne prave prijde,ze si to mnozi ucitele neuvedomuji,knikaji a muze to dojit tak daleko,ze nebudou potreba,ze lide uz nebudou akceptovat,ze budete brat 100 procent platu a oni budou deti ucit doma,to je dlouhodobe neudrzitelny model...dekuji za dalsi nevyzadane rady ohledne instituci kam psat stiznosti,ale jak jiste vis,ono se to musi realne dit,aby bylo co psat,momentalne je to v rovine,ze jen temi recmi obtezuji,misto toho aby se vzchopili,coz jsou tedy zase tskove hrabeci rady,ktere nikomu nepomuzou...

@puhelin jako mit prvnaka,tak se mi to taky nelibi,hkavne pokud slysim ze vsech stran,ze se nevi co bude...na druhou stranu si za to skolstvi muze samo,rodicum na jare ukazalo zada,proste ucit se neucilo,spise se opakovalo a pak ani poradne nehodnotilo,tak ono rodice delaji pro sve deti to nejlepsi co muzou,pokud maji strach,ze zase budou ucitele knikat s ze skoly plosne na dlouho zavrou,tak pak v takovy system nemaji duveru a to dite tsm poskat nechteji,tedy skoly ted budou mit deti mako a pak treba o tridu vice s budou se s tim muset tak jak tak popasovat.Co se tyce drzeni ucitelu,tak proste budou delat jinde a pak se sezenou novi,to zas neni neresitelny problem

barchen
29. črc 2020

@marcicek84 Z příspěvků jsem měla pocit, že se to reálně děje. Takže to jsou jenom fámy a školka vám nic oficiálního neřekla. Podívej, chápu tedy, že řešení hledat nechceš, chceš si jenom postěžovat. I to je v pořádku, to je také součást lidské osobnosti.

puhelin
29. črc 2020

@marcicek84 Nezlobte se na me, ale knikate tu jen vy. Neslysela jsem od zadneho ucitele, ze by mel problem v zari nastoupit do skoly.
A ze pujdou ucitele pracovat jinam a pak se sezenou jini, to je vtip dne. Jak se shani ucitele, kterych je uz ted nedostatek?

marcicek84
29. črc 2020

@barchen ale tak kus,realne si clovek muze postezovat na to,ze nekdo nenastoupi do prace nebo zacne stavkovat atd.,to jsem tim myslela,ale to neznamena,ze si ti ucitele realne nestezuji,to teda stezuji,uz jsem to tady psala,to zase s tim prekrucovanim prehanis...momentalne to prehanrji prave ti stezujici ucitele,uz jsem na to alergicka...

marcicek84
29. črc 2020

@puhelin 😂😂😂 ja chci dite dat do skolky normane od zari,nemam duvod knikat a vadi mi,ze se vubec nejaky ucitel jeste ozyva,ze se situace zhorsuje a jak muze rict Plaga,ze deti od zari do skol nastoupi a ze by skoly jeste neotvirali a to se nezlobte,ale to uz knikani je...
Ve skolstvi delaji lide,kteri na to nemaji,delaji tam lide,kteri se vicemene nechytli v praxi,dle toho to vypada...vzdycky se da ucitel sehnat,neda se sehnat kvalitni ucitel,protoze takovych je opravdu malo,ale de facto tech nekvalitnich je nepreberne mnozstvi jsou ruznych tvaru i ruzne velikosti rekla bych 😂😂😂 navic jste nam na jare ukazali,ze se bez vas obejit vlastne i da...

betelgeuzz
29. črc 2020

@marcicek84 a o kterých učitelích pořád píšeš? Mám mezi blízkými známými 12 učitelů, z různých ZŠ, SŠ a ZUŠ a nikdo z nich si nestěžuje. Chtějí, aby škola fungovala normálně, stěžovali si akorát na distanční výúku.
A že rodiče museli být na OČR? spoustě rodičů to vyhovovalo, proto nedali děti zpátky do školy v červnu. Výmluvy na roušky, ale byli spokojení, protože si za pěkný peníze udělali v podstatě prázdniny. Do naší školy nastoupilo jen 60% dětí, i když škola tvrdila, že vše zvládne, bylo odpolední hlídání, teplé obědy, děti se normálně učily.

puhelin
29. črc 2020

@marcicek84 Ja nepsala o skolkach, ale o skolach. Spousta prvnaku letos nenastoupi, protoze rodice nechteji.
Ve skolstvi delaji, kteri na to maji vzdelani. Kdybyste si ho udelala taky, mohla byste ucit. Takhle jen prskate, ale sama na to nemate. Praxe pedagoga je ucit. Kdyby se nechytl v praxi, znamena to, ze by neucil. Cimz se vracime na zacatek.

Strana