Podpořte petici pro návrat dětí do škol.
Ahoj všem, můj syn mě poprosil, abych začala řešit, že nechce být pořád doma. Tak jsem se rozhodla založit svoji první petici a trochu ho podpořit. Petici najdete zde:
https://www.petice.com/petice_zoufalych_rodi_za...
Děti chtějí do školy, stýská se jim po kamarádech a mají nárok na kvalitní vzdělávání. Zavření škol do září nevyřeší problém, děti budou muset fungovat nějak i v létě.
Pojďme je podpořit a bojujme proti strachu a šíření paniky!
Děkuji za každou podporu či sdílení!
Tereza
P.S. Podepsat můžete, ikdyž nejste zrovna rodiče dětí školního věku.
@marcicek84 za pár minut 700 podpisu, asi si lidi přečetli článek a začínají jednat,sdílela jsem na fóru 40 tis rodičů, tak jsem zvědavá 😉
@drep Pořád se tady dávají nějaké odkazy na články. Já také čtu, jak tam, kde uvolňují opatření, se epidemie vrátila. Třeba zrovna tady. A kdo tedy zaručí, že nedopadneme stejně? Není lepší opravdu pomalý rozjezd? Jasně, že nemůžeme všechno "držet pod zámkem". Ale prostě jít na to pomalu.
@ilonne konkrétně Japonci zrušili šmahem úplně všechno a vrátili se úplně do normálu, tak to zas jakový extré sem dávat je takový příklad strašení lidí, vůbec jsi to nepřecedila, nezlob se na mě, jdu raději podepsat tu správnou petici 🙂
@marcicek84 Tak to byl jen jeden z článku, které koluji, ale to je jedno. Já jsem pro pomalý rozjezd, otevřeme školy, ale ať se střídají děti po malých skupinkách, a ne, že se nazenou stovky lidí do jedné budovy na celý den, což už jsem psala několikrát. To je přece také řešeni, ne?
@pratensis na facebooku jsem zaregistrovala, že první pozitivní na sars cov2 byli v listopadu v usa... validitu neumím posoudit.
Podivnou podobnou virozu prodělalo skoro celé naše výjezdové stanoviště v lednu/počátkem února. Ale to je dneska úplně neprůkazné bohužel, protože i kdybych měla dnes protilátky, tak nikdo neví od kdy je mám.
@ilonne jo a jak to budou dělat rodiče s práci, když dítě bude ve škole 2-3 h a rodič třeba jede hodinu do práce a hodinu z práce? Nebo bude ve škole jen několik dní v týdnu, to jako budou střídavě v práci a na OČR, to pak přeji úspěch, všem plánovačům směn dělníkům 3-4 směnných provozů....
@marcicek84 Takže ti jde primárně o hlídání dětí, nikoli o jejich vzdělání. Děkuji za odpověď. No, i v tomto případě tu mám řešením. Můžeme využít studenty ped. fakulty kteří nejsou před stanicemi již v této době do školy nechodi, může se jim to pak započítat do povinné praxe.
@ilonne odkaz na článek z novinek pro mě není relevantní zdroj. Nic ve zlém, vím, že pro většinu lidí je to zdroj jejich informací, ale to fakt není evidence-based ani expert opinion ani nic podobného. Přibývá nakažených a číslo. Z kolika testovaných? Jsou to přiznakoví nebo bezpřiznakoví nakažení Atd.
Offtopic, protože jsem nějakou vědu někdy páchala a psala nějaké odborné články Tak vím, jak odlišně se dají interpretovat jedny výsledky i v rámci vědecké komunity. U žurnalistů bych se bála nejen dezinterpretace ale i manipulace s fakty.
@ilonne prosím tě, nepřekrucuj to, řekla jsem tím pouze to, že to není řešení ty malé skupiny, že to je celkem dost dobře neproveditelné, kde školy vezmou prostory na rozdělení do skupin??? nebo to stát otevře jako částečně, tím pádem bez nároků na dávky a budou biti zase ti nejslabší, protože to práce by stejně nemohli a těm zrovna o to pracovat jde nejvíc. Vůbec to nesouvisí s hlídáním. Souvisí to se vzděláním a s tím, že ten systém musí být reálně udržitelný a nediskriminační. Nebo snad ve školách učitelé ty děti neučí a jen hlídají???
@ilonne o těch studentech jsem si psala v jiné diskuzi, takže oni nemají právo na dodělání zkoušek a budou znevýhodnění oproti jiným studentům? A víš to, že je nutit nemůžeš, když ti skončí stav nouze? Nikam jsi se ve svém uvažování neposunula...spíš mám zase já pocit, že máš strach, že opačná petice vyruší efekt té první a hold bude třeba v půlce května jít do práce...
@ilonne zkus cist mezi radky. Podivej se na ta cisla. Opravdu ti prijde 15 lidi denne “prudky narust”? Tohle je typicky zastrasujici a zavadejici clanek. Vetsina lidi si z toho precte jen narust a prudky, ale nad temi cisly se ani nepozastavi. Pokud u nas dojde k rozvolneni opatreni, tak s urcitym narustem se pocita a pocitat musi. Tomu bychom se nevyhli ani v zari. Ale pokud to budou cisla 15 lidi denne a pod., jako u nich, tak to jsou cisla vzhledem k poctu obyvatel ČR opravdu zanedbatelna. Sama jsem zvedava...ne ze ne. Ale je treba se na to divat trochu strizlive a ne vystrasene.
@marcicek84 V tomto si spíš protirecis ty, já píšu o vzdělání v menších skupinkách, samozřejmě se zaměřením na hlavní předměty. Ono třeba výchovy v rouskach jsou docela sci-fi, to snad chápe každý. Tím pádem by bylo zajištěne vzdělání a relativní ochrana zdraví obou stran. Ty nejdříve napíšeš, že to neřeší pracující rodiče. Takže ti jde o hlídání. A pokud napíšu, že by se dali využít studenti ped. fak., tak zase nebudou prostory. Tak to už je ovšem věci zřizovatele. Nicméně ty nehledá žádnou možnost kompromisu, jen jsi se rozhodla za každou cenu prosadit svůj názor.
@ilonne me taky neco podobneho s tou vyukou napadlo. Ze by treba cast tridy chodila do skoly v po+st a zbytek ut+ct a patky by se stridali. Kazda trida by mela jindy prestavky a jinak by koncila a zaci by se nepotkavali. Treba v nasi male skole u nas na vesnici v tom nevidim problem. Ale pracujicim rodicum to prave moc nepomuze. To uz radsi zustanou na tom OČR (ale to zas nebude asi moznost).
@alcar To chápu, jak se říká "nejhorší smrt je z vyděšení". My jsme take vesnička malotridka a jak říkám, já půjdu klidně, ale dceru do města mezi 800 dalších děti neposlu. Pokud by se chodilo po skupinkách nemám s tím problém.
Vám, coby zdravotníků přišel chodí pomáhat studenti medicíny. Nevidím důvod, proč by ve školství nemohli pomáhat zase studenti ped. fak..
@ilonne tak hlavně je třeba ty návrhy mít koncepční ne teoretické a bez vyřešení dalších návazností, to není o kompromisu, ty musíš při uvažovaní jakým částečný způsobem otevřít školy vzít všechny hlediska všech skupin lidí a vymyslet to tak, aby to vyhovovalo co nejvíc lidem, ne to udělat zbrkle a nepromyšleně...
- studenti bez nouzového stavu budou dělat zkoušky, mají právo dodělat semestr
- rodiče bez OČR mají právo být tím řešením neomezeni pracovat
- malé skupiny opravdu pracujícím rodičům nepomůžou, stát bude dále platit vysoká OČR nebo zabrání samoživitelkám při tvém řešení práce, ale za cenu spokojenosti učitelů, tak možná by se učitelé měli začít skládat na lidi, ani všechny platy by nestačily na pokrytý ztrát domácností z polovičatého řešení, bez otevření družin to je stejně na nic, ne pro pracující, ne pro ekonomiku a ve výsledku vzdělání bude skomírat, protože se zaměří jen na pár hlavních předmětů a zbytek stejně uteče, tak k čemu takové řešení aby se vlk nažral a koza zůstala celá???
@ilonne - kdybych uvažovala tvým stylem, tak by musela být dopolední a odpolední škola kvůli těch malých skupin a během dopoledne nebo odpoledne v malých skupinách i družiny, školky nevím, jak by toto řešily...prostory možná se něco najde v těch zavřených hospodách, ale zdaleka ne pro všechny...ale pro váš učitele by to znamenalo, že budete v práci od rána do večera..., rodiče však budou moct pracovat...a ještě je otázkou jak vyřešit nedostatek personálu na toto řešení a pracovní příkazy bez stavu nouze nejsou v pořádku...
@marcicek84 o tom dodělání semestru něco vím, studuji dálkové už druhou VŠ. A věř, že i v tomto režimu jsme jako dalkari v plném zaprahu. Takže u "denaku" by se to ošetřit dalo. Já koncepční, byť teoretické řešení nabízím. Zatímco ty jen veškeré návrhy neodpovídají tvému způsobu řešení (tedy všechny zavřít do škol) akorát odmítás.
@ilonne a ty ses těch denňáků ptala, že by to takto chtěli mít, že by jako ostatní studenti nechtěli dodělat semestr a pak měli zkouškové přes léto, když sami učitelé knikají, jak by se v létě učit nedalo kvůli horku? Za mě jsi s prominutím nekoncepční a pouze teoretik, k té dehonestaci, budu dehonestovat každé řešení, které je mimo mísu a je nepromyšlené, jo kdyby tady byl realizovatelný návrh na učení ve skupinách bez omezení rodičů práci, tak nemám absolutně nic proti, ale to tady zatím od nikoho nepadlo...nemám zatím co chválit...
@marcicek84 A opět všichni ostatní si háji svá práva a učitele knikaji. To bude patrně nějaká averze v osobní rovině....
@ilonne tak já nevím, zaplatíš ze svého finanční výpadky těch rodin, které zatím jsou na těch OčRkách a drží pusu a krok? Ty jsem kníkat neslyšela, ale učitelé kníkají snad v každé diskuzi, kdy by se měli v půlce května vrátit do práce...Ale až se soc. slabší rodiče hromadné ozvou, že už přestávají finančně zvládat, ti už budou řvát, ne pouze kníkat a těch je rozhodně víc než učitelů, kterým se chce být půl roku doma...pak to začne být zajímavé...snad to taky nebudeš brát jako averzi proti učitelům v osobní rovině...Pak teprve dostanou učitelé příkaz od vlády třeba učit v rouškách celé léto, aby uklidnili davy, kníkat pak nepomůže, ani volno si nebudete moct vybrat, snad jste na to psychicky připravení...
@marcicek84 i @alcar o tomto způsobu řešení uvažuje, to jen ty pořád "ne, ne, ne, všichni musí do školy najednou a za předcházejících podmínek". Zastav se a zamysli se nad tím, co za tím vlastně je....
@ilonne několikrát jsem psala, že mi malé skupiny nevadí, pokud to bude řešeno koncepčně ne jen, že se vlk nažere a koza zůstane celá, to pak není řešení, zkus si to prosím přečíst pořádně...nic za tím není, prostě holý fakt, že bez možnosti koncepčního řešení toto řešení není možné zrealizovat, ty si to jen neumíš přiznat, sesednout včas z mrtvého koně je taky umění.
@marcicek84 Tak ono je bezpředmětné se někoho ptát, co by chtěl a nechtěl. Jde o to, najít řešení a cestu, která bude fungovat. Koncepční a systémovou. 😉 Zrovna u VŠ studentů já bych nehledala problém, jsou to dospělí lidé schopni dodržovat pravidla a hygienu. Mohou zahájit běžný režim jako ostatní pracovníci.
@marcicek84 prosím tě jaké máš vzdělání? A neptam se, že bych snad chtěla útočit, ale zkouškové období probíhá právě přes léto. Druhá část zkouškového začíná v srpnu. A někdo je ochotný zkoušet i v červenci. Michas hrušky s jablkama. Je rozdíl mezi tím vykonat v létě nějaké zkoušky a být zavřený celý den ve škole. Nicméně já se tomu nebráním.
Zaregistrovaly jste? https://nepanikarzbytecne.online/?fbclid=IwAR03...

@krtcice Jestli už to tu bylo v takové míře dřív, odrazí se to ve výsledku těch plošných testování. Samotnou mě zajímá, bojovala jsem s podobnými vleklými problémy, ale tedy už v lednu, bez teplot a z rodiny sama. Jsem zvědavá...