icon

Prvňák nechce číst a pamatovat si písmenka

poupe
16. říj 2016

Mate někdo stejný problém, v paměti to není, jen ho to nebaví a nudí se, ale naučit se to musí, 😉

aronek
16. říj 2016

@poupe Jsme na tom stejně, prostě ho to nebaví. Zajímá se o vše kolem. Písmenka odhaduje a zkouší dokud se netrefí 😝 A mně z něj při čtení málem klepne 😅 Doufám, že časem to bude lepší. O víkendu se s ním naštěstí učí strejda , protože sedm dní za sebou bych nedala 😀

mary.jane
16. říj 2016

@poupe a čtete mu? Pokud ne a ani vás nevidí číst knížky, tak je jasné, že v tom nevidí smysl 🙂 Jinak právě většinou, jak se dětem čte, tak při tom koukají s ridičem do knížky a takhle se často písmenka naučí ještě před nástupem do školy.

peroli
16. říj 2016

@poupe jedna známá před lety řešila stejný problém, po rozhovoru v PP poradne dala odklad a dodnes toho nelituje a to ten její syn má už nějakých cca 10 let.. ale jeho teda nebavily ani pracovní listy co měli ve školce všichni predskolaci.. bavili jste se o tom před nástupem do školy s učitelkou, případně byli jste v poradně? Pokud je to jen o pismenkách zkusila bych se poradit s učitelkou nebo taky v té poradně jestli se nedá nějakou hravou formou vzbudit zájem o ty písmenka, potažmo čtení. Možná poradí, možná ne ale za zkoušku to stojí.. 🙂

buldrik
16. říj 2016

Ja jsem v prvni tride taky nejdriv bojkotovala cteni a pismenka. Mamka me musela doma doucovat a pak ze dne na den nastal opacny problem, od knizek me nemohli dostat 😀 vstavala jsem v pet rano, abych si mohla cist a vecer jsem zalezala pod perinu i lampickou. A najednou meli vsichni okolo me problem s tim, ze moc ctu 😀 clovek se nikdy nezavdeci :p

merope
16. říj 2016

A čte něco aspoň trošku zábavného nebo prostě jen samostatná písmenka? Co s ním zkusit číst knížky a ať v tom hledá písmenka, která už zná. Pokud se učí jenom velká písmenka, tak si něco stáhni z internetu a ve wordu označ vše, dej font - změnit - a jak tam bude okno pro výběr fontu, tak dole budeš mít různé věci (přeškrtnuté, horní index, dolní index) a skoro na konci "kapitálky" nebo "všechna velká" - tak to na to přepni a budeš mít text všechna písmena velká. Zvětši přitom i písmo, ať to má veliké (14 nebo 18) a případně v nastavení odstavce změň řádkování, ať to má i dál od sebe. Samozřejmě vytisknout. A můžete zkusit číst. Případně zkus takové ty texty, kde jsou velká písmena a pak obrázek a dohromady to dává nějaký příběh.

Já teda četla už ve 4, ale ségry měly problémy - jedné to zoufale nešlo, máma jí malovala do slabikáře, když četly, aby jí to bavilo. Druhá zase prohlásila, že už to umí a číst nebude. První ve druhé třídě četla pod lavicí, co potkala, druhá nečte dosud (ale tam byla možná i chybka třídní, že ji chválila, protože byla zvyklá nejdřív na mě, které to fakt šlo a pak na druhou ségru, kterou naopak bylo potřeba spíše motivovat). Takže určitě případně zajít za třídní a domluvit se i s ní - může tam být mnoho problémů a pokud to je aspoň trošku starší učitelka, co má zájem, tak určitě poradí.

A ještě mě napadá, že já se absolutně nechtěla učit násobilku. Přišlo mi to zcela zbytečné. Když byla jedna ze sester ve druhé třídě, kde se to učilo, tak táta půjčil od nějakého známého programovatelnou kalkulačku a tam naprogramoval zkoušení násobilky (80. léta, počítače fakt ještě moc nebyly). Málem jsme se o ni rvaly, jak jsme si s tím chtěly hrát. Takže možná zkusit i nějakou zajímavou hru s písmenky. Přístup: "Naučit se to musí." mi přijde, že tím spíše to dítě k tomu bude mít odpor. Přitom čtení je opravdu zábavné. Možná i večer omezit televizi a místo toho si s ním číst knížky - třeba zatím jenom vy jemu, ať si zvykne a sem-tam něco zkusí přečíst. Ale ať mu to přijde prostě jako zábava.

janaaanna
16. říj 2016

Nějaká zábavná forma, aby to nebral jako učení. Číst nápisy na ulici, my někdy i louskáme, když vařím, třeba nápisy na obalech, v koupelně šampony, co je napsané na hračkách atp. Prostě průběžně, ne že nad tím hodinu sedí a má se "učit", to ho otráví úplně. Myslím, že je i spoustu her s písmenky, zkuste najít něco, co ho bude bavit.

drzticka81
16. říj 2016

zakomponovat to to beznych cinnosti 🙂)) davat do polevky pismenka a hledat je pri jezeni (me to vzdy bavilo), se synem delame (ho to ale bavi)-plastelina-modelovat z hadu, koupit pismenka vykrajovatka, jsou pismenka tiskatka (na papir, koupit barvu na textil a tisknout si tricko), muzete si udelat z brambor, nalepky....s temi vykrajovatky si muzete pismenka upect z lineckeho a pak jist 🙂)) mame doma penova pismenka-lepime ve vane, skladame na suchu 🙂)) muzete spolu strihat a lepit pismenka na barevne papiry 🙂)) na youtube jsou pismenka-sice v anglictine, ale i tak aspon uvidi ten tvar.....pracovni sesity, delat pismenka z dupla-na desticku, nebo na stojaka, muzete delat pismenka z kostek, aut, provazku, jsou i ohybaci dratky-vytvaret je spolu, exituji i pohadky o pismenkach-jak vznikly 🙂)) jsou i drevene pismenka-v tescu-forma puzzle, kostek....v lidlu by mely byt v prosinci drevena pismenka i cisla 🙂)) hodne zdaru

drzticka81
16. říj 2016

jo a mame hru od albi -pismenka, je to na postreh a zapamatovani a rozsirovani slovni zasoby......v lednu bude mit albi i kouzelne cteni pismenka 🙂))ale to uz bude urcite umet 🙂))
vypadam jako magor, ze? ale syna bavi cisla a pismenka uz od roku 🙂)) a bavi ho to neustale 🙂))) ma 4.5-takze mam bohate zkusenosti 🙂))

poupe
autor
18. říj 2016

díky za tipy 😉