Šestiletý kluk začíná být velmi vybíravý v jídle. Máte zkušenost?

cekypetra
29. dub 2023

Muj cerstve sestilety syn vzdy hezky a dobre jedl...maso, zeleninu, ovoce, ryby...temer vse. Jasne, byly veci, ktere nemel rad, ale bylo toho par.

Pred rokem jsme vsichni prodelali covid a jemu se po nemoci trochu zmenily chute...prestala mu napr.chutnat jahodova marmelada a sekana...tenkrat se poblinkal a proste mu u urcitych veci vadi ta konzistence.

No jo, ale poslednich par tydnu je to jako na houpacce. Najednou nechce jablko, banan, polevku, sunku, nudle v polevce
...minule na pouti dokonce odmitl parel v rohliku! Vetsinou rekne, ze mu to neco pripomene (ten hotdog treba urizly prst, ktery videl namalovany na strasidelnem hrade) a zveda mu to zaludek. Dneska ale vylozene nesnedl ani polevku a ani omacku s masem s tim, ze mu to nechutna...pritom jsou to jidla, ktera donedavna normalne jedl. Sunku jednou sni, podruhe je slizka a nechce ji. Rajcaza 2x k veceri chce, treti den je "neji". Jablko je jednou ok, podruhe se mu z nej chce blinkat.

Nechce obed, ok, dalsi bude az svacina a pokud se neji hlavno jidlo, neni zadna sladkost.

Jinak sladkosti maji omezene, piji z 99% cistou vodu, takze natlaskany neni urcite.

I tak je cim dal vetsi nimra a ja nevim proc, jak, zac?

Mate nektera zkusenost? Je to jen obdobi a prejde to?

Diky moc,
Petra

zmrzlinka
29. dub 2023

Je to období a přejde to....neboj.Chce to trpělivost.Synovi bude v létě 11 a mám pocit ,že nás za chvíli sní 😂😂😂

malytlustyhroch
29. dub 2023

@cekypetra a ja si myslela, ze je to skolni jidelnou a spatnym prikladem spoluzaku, a ono to asi bude vekem. Taky to zacalo kolem sesti, prijde mi, ze ted po cca pul roce je to lepsi. Taky to moc nepodporuju, protoze me vytaci, ze jeden tyden je to "tohle je nejlepsi jidlo na svete" a za tyden o stejnem jidlu "tohle nejim." Kdyz dopredu tusim problem, tak nandavam malo, abych ho pak mohla pochvalit, ze to hezky snedl, a dovolit misto pridavku sladkou kasi, chleba nebo suchary. A na rovinu mu rikam, ze kdyby to byly dve tri potraviny, ktery neji, tak se jim muzu snazit vyhnout (to jsem ostatne delala do tech sesti), ale 50 potravin, ktere se kazdy tyden meni, tomu proste nedokazu vyjit vstric.
Ted jsme se posunuly do faze, ze skoro na vsechno rekne, ze to neji, ale nakonec to ochutna a vetsinou sni, nekdy i oceni, ze je to dobry. Ale on neni palicak, az bude mit tohle obdobi mladsi, palicaty, syn, tak me asi trefi a varit bude manzel 🙈

aarriel
29. dub 2023

Dcera nastoupila do skoly a nasla si kamaradky nejedlice a najednou mame to same. I to co ji chutnalo je najednou blee...

krisstina93
29. dub 2023

Tak ho nech si jídlo chystat samotného. Nebo jak to u vás probíhá? Nechala bych proste plnou lednici a víc možností a ať si vezme, na co má chuť. Já to tak mám i v dospělosti, jsou dny, kdy nějaké jídlo nemůžu ani cítit a za nějaký čas mám zas období, kdy nejim skoro nic jiného.

bigbig
30. dub 2023

Měla jsem malého otesánka co jedl s radostí naprosto vše. Se školkou se to zhoršilo a teď je mu 5 a půl a nejí vůbec žádný maso, kde co mu vadí, různý druhý ovoce a zeleniny. Cokoli před něj dám je fuj. Už to trvá tak rok a půl a je to čím dál horší.

zelenaesmolda
30. dub 2023

@bigbig
dcera taky maso nevezme do pusy

wejinka01
1. kvě 2023

U nás to stejně, když byla malá jedla skoro vše, teď si taky vybírá 🙂 někdy maso chce, někdy ne 🙂 Ve školce vari dobře prý, ve školce sní rybu a doma ne 😅