Školní dítě nic nejí
Ahoj maminky, už delší dobu řeším takovou věc, která dnes vyvrcholila, a zkrátka už si jdu pro radu. Žiju s přítelem, který má dvě děti z předchozího vztahu. S dětmi vycházím, myslím, dobře, jezdíme na výlety, byli jsme letos na třech dovolených, docela mě poslechnou...Ale to starší děcko (říkejme mu Ivanka, nechci, aby mě tu podle dětí někdo poznal 😊) má ten problém, že nic nejí. Je jí sedm, a kromě Pauly, Monte, rohlíků se sýrem Gervais (šunka nebo plátkový sýr už je problém), špaget s kečupem, řízků s kaší, jahodových knedlíků a rajské (ta ale nesmí být servírovaná jinak, než jak ji zná) prakticky nic nejí. A bohužel je to čím dál větší problém. Když je máme na víkend, tak pokud nejsme někde pryč, tak vždy dělám teplý oběd. Jsem zvyklá vařit docela pestře, a i tak nějak z výchovných důvodů odmítám vařit tři jídla dokola. S Ivankou jsme se před časem dohodli, že alespoň z každého jídla vždy alespoň jedno sousto ochutná, to ale nefunguje. Takže prakticky každý oběd končí scénou. Já nevidím důvod, proč by měla nad talířem sedět dvě hodiny, takže sbírám, jakmile máme dojedeno všichni (má ještě mladšího sourozence a ten jí prakticky všechno, nebo alespoň bez nucení ochutná, a jak je mladší, jí většinou déle, tudíž si myslím, že času je dost, aby to jedno sousto Ivanka zvládla, ještě když ví, že je to naše dohoda...). Pak jsem zavedla, že pokud takto nic nesní, a třeba si za hodinu řekne o rohlík, nedostane ho, až regulérní svačinu s námi ostatními, resp. s tou menší. Ale nic moc nezabírá a dneska jsem se kvůli tomu už poněkolikáté pohádali s přítelem, protože jemu připadá, že jí nedám dostatek času, aby teda ochutnala, a dnes mi řekl, ať tyhle věci nechám na něm... ☹ On ji ale bohužel celý oběd přemlouvá, aby ochutnala, a zkrátka je to pak téma číslo jedna u stolu, tak to nejde úplně ignorovat. Já už bych to nechala být, ona není hloupá a ví, co se od ní chce a to ochutnání jsme jí řekli už x-krát, ale když mu řeknu, že dám na stůl a vůbec nebudeme řešit, jak nebo co Ivanka (ne)ochutnala, nevydrží to a neřeší se pak nic jiného...
Vůbec nevím, jak z toho ven, nejsem typ, který by dokázal být ve své domácnosti divákem a pouhou animátorkou, a pokud mám s dětmi fungovat a dělat jim zázemí, musí to mít nějaká pravidla, která ale budeme dodržovat všichni, i děti, protože nejsou tak malá, abychom to po nich nemohli chtít.
Ono bohužel mi nepřipadá, že by měli obecně nějaké stravovací návyky, neznali třeba borůvky, maliny nebo mango, žlutý meloun, ale prakticky od mala jezdí do McDonalda nebo každé ráno byli zvyklé na lžičku Nutelly (to mladší má hrozné zuby ze všech těch sladkostí...), ke Každému jídlu se automaticky nabízí kečup, jednou pro něj dokonce chtěl běžet od stolu, když jsme uprostŕed nedělního oběda zjistili, že došel...
Taky si myslím (resp. víme), že maminka prostě dělá "její" jídla pořád dokola, takže ta naše snaha je asi předem odsouzená k neúspěchu...Když jsme někde s jinými dětmi, třeba se známými na chalupě nebo na lyžích, je Ivanka většinou nejstarší, ale kolem jídla máme zaručeně největší divadlo. Kamarádky - maminky - většinou jen kroutí hlavou... 😖
Ono celkově chtít po nich nějakou disciplínu je složité, a s přítelem občas narážím na to, že se po těch dětech jakoby nesmí chtít žádné povinnosti nebo zodpovědnost, jinak by asi měly zkažené dětství...nejsou zvyklé si uklízet pokojík, hračky se nechávají tam, kde se odloží... A myslím, že tam je trochu zakopaný pes i s tím jídlem, tu dohodu o ochutnávání nemusi držet, protože nemusí držet ani nic moc jiného... 🙄 Přítel mi tedy dnes vyčetl i to, že "po ní pořád něco chci", ale když sedmileté na procházce já i on 6x řekneme, že na tu průlezku nepůjde, tak po sedmý zvýším hlas. I z důvodu, že až tu bude na jaře třetí, nehodlám ztrácet čas tím, že budeme mit největší problémy s tím nejstarším...
Co byste dělaly vy? Mám se na to fakt vybodnout a prostě to brát tak, že žijou vedle mě? Já to ale takhle brát nechci, vybrala jsem si jeho a věděla jsem, že má děti a nechci to mít tak, že teda "přežiju", když tu budou, se zaťatými rty, chtěla bych, aby nám to všem klapalo... a navíc mám pocit, jakoby se Ivance žilo snáz, když ví, co si může dovolit a co ne, a navzdory tomu, že "po ní pořád něco chci", mě bere a při hrách chce být i ve dvojici se mnou nebo mě bere na procházkách za ruku, takže žádná averze...tak by mi to bylo i líto, kdybych to měla brát tak, že se na to vybodnu, ať si dělaj, co chtěj. A navíc je občas hlídám, a když spolu tŕeba zůstaneme na pláži, tak chci mít jistotu, že mě poslechnou. A z tohohle pohledu byla tŕeba letní dovolená s nima perfektní, byla jsem s nimi sama u vody i ve vodě, v zábavním parku (když si šel přítel oběhnout atrakce, na které jsme s dětmi nemohli) a strasně by mě mrzelo, kdyby se to melo pokazit ☹
Tak se omlouvám za pod vlivem hormonů napsanou litanii 😀 a budu vděčná za všechny postřehy...
@fallingstars Já spíš nechápu proč se tak bojíš toho "dvojího metru"? Proč apriori předpokládat, že všechny děti budou takhle hrozně vybíravé v jídle, většina dětí něco není a je jim celkem fuk, že jedno dostane něco jiného nebo místo jídla dostane rohlík. U nás jsou taky jídla, u kterých vím, že jedno je má rádo a druhé to nejí, tak to jednomu udělám a druhému něco jiného, protože přece to jídlo buď úplně nevyřadím nebo ho jednomu nebudu nutit. Dvojího metru bych se bála u jiných věcí, ale to jestli jeden bude mít na talíři to a druhý něco trochu jiného, to nemám pocit, že by normální dítě nějak řešilo.
@j.a.n.i Ono já se toho nebojím jen u toho jídla. Jako není to tak, že bych se toho teď nějak děsila, ale prostě napadlo mě to, protože prostě vidím, že naše názory na věc se teď prostě liší...tak přemýšlím, jak to bude potom...
@fallingstars Jo, v jiných věcech to chápu, ale u toho jídla mě to přijde relativně nepodstatné.
@fallingstars Nevim, jestli bude dvoji metr, spis to bude tak, ze pritel bude stejny otec k vasi spolecne dceri jako je ke svym detem, a ty budes stejna maminka ke svoje vlastni dceri jako jsi k jeho dceram.. (aspon co se tyce zakladnich principu), takze spis bych se bala toho, ze se neshodnete na vychove a budete se dohadovat.. proto by bylo dobre ujasnit si pravidla uz ted, nez se vase male narodi.
Jeste me napadlo, chlapi kolikrat berou vic nazory odbornika, ja jsem treba byla s manzelem na predporodnim kurzu a mam pocit, ze si z toho hodne vzal.. porodni asistentka rikala napr jak je dulezite, aby chlap s ditetem travil cas, hral si s nim uz od malinka, aby spolu meli nejaky vlastni ritual bez maminky a podobne.. a muj chlap si tohle hodne vzal k srdci a od prvniho dne se synovi maximalne venuje... myslim, ze slyset nestranny nazor ''odbornika'' mu v tomto pomohlo vic, nez kdybych mu od prvniho dne cpala malyho se slovy, at si s nim hraje.. Tak me napadlo spolu navstivit nejaky kurz pro rodice nebo seminar nebo neco kde budes vedet, ze se bude resit I vyziva deti... Mozna to podat tak, ze bys chtela, abyste byli jednodna rodina, tak abyste meli pohled i z venku nebo tak neco?
@karlajasmine On je celkově takovej nemluva, s ním něco rozebírat, to je na mašli 🙂 (I když...jaký chlap takový není, že...🙂 ) Ale zase já toho, myslím, nerozebírám tak moc, jen tohle už eskaluje do roviny, která mi ne úplně vyhovuje...A bohužel je taky jako většina chlapů ješitnej, takže kdybych nadnesla, že kvůli jeho dětem půjdeme k odborníkovi, vzal by to, že si myslím, že jeho děti jsou prostě nemocné nebo špatné... 😔
Inu, skočím si po práci na jógu, abych se trochu hodila do klidu, protože umím bejt horká hlava 😉 , a pak do toho teda doma asi šlápnu...
@fallingstars - nečetla jsem všechny příspěvky, ale asi bych ti poradila, abys ji víc zapojila, než jí jenom přikazovala. Nemohla by s tebou připravovat jídlo ?? Možná, že kdyby se zapojila, mohla by se pak pochlubit tatínkovi, že to uvařila ona a jak je to dobré atd... To samé při tom úklidu.....u nás platí, že já jako začnu uklízet a pak už jako nemůžu a nutně potřebuju nějaký pomocníky a oni mi na to skočí ( možná, že neskočí, že jenom čekají, až začnu hrát 🙂 ) Vždycky je lepší dítě vtáhnout do práce hrou a pochvalami, než příkazem. Je jasný, že vždycky to nejde. Všechno to chce plánovat a mít dostatek času, aby člověk nebyl v nějakým presu. Jinak píšeš, že tě má ráda, že s Tebou chce být ve dvojici apod. To je velké plus, nepokaž si to jenom kvůli jídlu. Já vím, že člověk má nějaké zásady a chce je dodržovat, ale někdy je třeba si dobře rozmyslet, jestli by je nemohl někdy porušit. Klidně bych dceři ten talíř nechala a dala bych jí víc času. Možná, že až bude u stolu sama a nebudete na ni tlačit, tak ochutná. Nebo taky ne a pak bych to nehrotila. Všem vám to musí být nepříjemné, když končíte každé jídlo scénou. Zkuste někdy celý oběd mlčet 🙂
@dorinek Ono ji to ale vůbec nebere. Mladší jo, to chce pomáhat, zajímá se, co zrovna dělám, ale jí vůbec.
Nicméně jsme s přítelem hodili řeč a domluvili se, že se prostě bude podávat to, co máme my, nebudeme ji to nechávat déle, ale hlavně to přestaneme komentovat. Takže se dá jídlo na stůl a bavíme se, kam pojedeme odpoledne nebo cokoliv, co se netýká jídla. Efekt to má zatím ten, že my jsme v pohodě, oběd není v tísnivé atmosféře, a Ivanka je vyloženě prešlá - asi z toho, že si ji nikdo nevšímá. Zatím stále nejí, ale my z toho alespoň nemáme větší problém, než to je... a třeba ji to jednou i "rozjí". S přítelem to tedy řádně cukalo 😄, ale budiž pochválen, že vydržel 😉
Máme taky skoro 7 letou dceru a taky nechce skoro nic jíst, kdyby mohla tak je celý den na rohlíku s máslem anebo máslo a syr jogurt, mléko atd. Nechce žádne maso, šunku kupuji jen kvalitní s nejvyšším podílem masa a ona to ani neochutná. Ovoce taky kupuji všeho druhu, žlutý melon, kiwi, khaki a já nevím co ješte, říka se že když díte vidí že to nejí rodiče, tak to nechce ani díte, ale my to jíme, tak nevím kde je problém... koupili jsme kvuli ní odštavovac a smothie mixer že možná to bude pít, nechce ani to, jednou se napila a konec. Jediné jaké ovoce sní jsou jablka a banány, ale né stále. Nutelu a podobné blbosti tomu nekupujeme jogurty s lentilkami taky né. Konzultovla jsem to i s doktorkou, brala jí krev a všechno bylo v porádku. Jen mi rikala že jí dávat jíst to co má ráda i kdyby jsme meli varit stále to samé dookola, co se mi taky nechce varit stále to samé. Ve školce (má odklad) jim taky nedávají to samé, protože nechce jíst, ale musí sníst alespon trochu... Ale když jí mám doma,tak se snažím varit tak aby jedla. Má rada polévky, ale jen zeleninové a masové vývary nesmí tam být kousek masa či zeleniny jen štáva a testoviny, , špagety,palačinky ale z domácich potravin.. Když delám neco co jí nevoní, tak musí sníst alespon trochu, aby mela trochu teplého jídla v žaludku 1 denne... Ale nechci jí moc nutit jíst to co nemá rada, protože mám strach že udelám víc škody než užidku a ješte víc jí to jídlo zprotivím. Je zvláštní že když byla malá, tak jedla skoro všechno, zeleninu, ovoce maso, zlomilo se to nekdy kolem 2-3 let.. Nekdy jsem kvuli ní už zoufala a taky se kvuli tomu s mnželem hádame že nechce jíst... Ale asi s tím nic neudelám. Moje máma mi ríkala že já jsem byla to samé, tak nevím jestli jsou to gény anebo co. Ješte , když jí i donutíme neco ochutnat,kousek masa, rybu... tak jde a vyplivne to i když je to opravdu dobré, tak nevím jestli to není už jenom v její hlave.... Byla by jsem taky ráda za vaše názory 🙂
@martinahost my koupili ted dceri nutridrinky.....mela virozu a je kost a kuze....a jinak rohlil s maslem a medem...rybi prsty palacinku lososa.....a taky delame co muzeme aby jedla.
@shine2015 Nutridrink jsem taky zkousela na doporucení doktorky, samotne to vypit nechtela tak jsem jí to prepasovala do mlèka,ale spoznala to a nevypila.
@fallingstars - možná, že tím nejedením na sebe chce schválně strhnout pozornost. Třeba je to nějaká její psychologická hra, jak se zviditelnit, než že by jí to nechutnalo....???
@dorinek Já si to právě trochu myslím, napadlo mě to, když jsme byli se známými (=víc lidí a spoustu dětí) na víkendové akci v restauraci, přítel jí objednal hranolky, takovou jistotu, a ona nesnědla ani je...i kamarádka, která u toho byla, mi pak řekla, jestli to nedělá kvůli pozornosti... Takže právě proto zkoušíme tohle a myslím, že by to mohla být správná cesta...je evidentně rozhozená, že si jí nikdo nevšímá a není středem pozornosti.
Ono aby to nevypadalo, že je ta touha po pozornosti oprávněná a něco jí upíráme - já si to nemyslím, přítel se jim věnuje prakticky na 100%, když jsou u nás, hrajeme si s nimi, výlety, apod. Zasadila jsem se o to, že jsme odbourali tablet, u kterého byla ještě před rokem schopná sedět několik hodin denně (v sedmi letech a už vůbec nebudu popisovat, u čeho...). Teď si na tablet ani nevzpomene (u nás, jaká je situace reálně u maminky, to nevím) a samozřejmě o to více se jim věnujeme, protože jí prostě nenecháme sedět s tabletem na gauči celý večer... tak uvidíme, tak to půjde a hlavně, jestli to přítel vydrží, do ní s tím jídlem nehučet 😀
@fallingstars - možná hraje taky roli to, že čekáte další miminko....určitě se o tom před ní bavíte, vidí, že se na něj těšíte...třeba má strach, že bude na posledním místě ?? Možná by nebylo od věci si s ní o tom promluvit a ujistit ji (obě děti), že je má táta pořád stejně rád a že patří do vaší rodiny....jinak fakt nevím, co bych poradila. Taky mám doma sedmi letou pronceznu, která sice jí všechno, ale stačí jí hrozně malé porce, konečně jsme se dostali na 18 kilo, ale když přijde nějaká viróza, průjem, nevolnost, tak během týdne schodí třeba 1,5 kila a je to hrůza. Je skoro průhledná...od malička za ní jenom běhám s jídlem a snažím se jí trochu nakrmit 😒 Je to boj.....Ale u vás bych to spíš viděla na to strhávání pozornosti.
@dorinek To tím nebude, jednak je taková, co ji znám, a pak jsme jim o prckovi ještě neřekli, to asi až o Vánocích (bříško mi vyskočilo poslední dva týdny a stejně si toho ještě nevšimli 😉)

Musím říct, že moje vnučka jí podobně jako Ivanka. Jednou jsem jí měla na dovolené v Řecku a když jsem viděla, co sní, divila jsem se, z čeho jako roste. Být Tebou, tak bych do toho nemluvila. S dětmi je někdy prostě horší pořízení a to nakonec brzy poznáš u vlastního.